|
|||||||
| Notka |
|
| Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
BAN stały
|
Szwecja - dokumenty.
W przyszły piątek muszę wyjechać do Szwecji. Co prawda znajdujemy się w Schengen, ale legitymacja szkolna nie wystarcza. Mój paszport jest nieważny od 2 lat, a dowodu nie zdążę wyrobić w kilka dni. Mam jechać busem ze Szczecina aż do Goteborga. Czy mogę łudzić się na to, że wpuszczą mnie na prom bez dokumentów? Zdania moich znajomych są podzielone. Sama już nie wiem co o tym myśleć.
Proszę o pomoc. |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Szwecja - dokumenty.
Co prawda odemnie nie chcieli żadnych dokumentów oprócz biletu, ale jechałam samochodem. Jak będziesz autobusem to na 90% zechcą dowód/paszport, przejeżdżając przez wiele granic autobusem na obozach na każdej sprawdzali paszporty. No ale skoro nie masz innego wyjścia...
Ja tam bym spróbowała stary paszport, może nie popatrzą na datę;pp |
|
|
|
|
#3 |
|
BAN stały
|
Czyli jakbym jechała samochodem, to by mi nie sprawdzali dokumentów? mój chłopak właśnie od lat śmiga autkiem i ani razu mu nie sprawdzali. ogólnie miałam zamiar jechać busem ze Szczecina prosto do Goteborga. ale w takim razie może na miejscu bym się z kimś dogadała i podczepiłabym się pod autko, co o tym myślisz?
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Możesz mieć szczęście i nikt nie spojrzy na dokumenty, a możesz mieć pecha i skontrolują. Mi osobiście na promie zawsze sprawdzali dowód.
|
|
|
#5 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
mi również sprawdzali dowód na promie, raczej nie sądzę, że bez dokumentów kogoś wpuszczą, w końcu to przekroczenie granicy...
|
|
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
Witam mam 16lat i z góry przepraszam że nie jestem dziewczyną ale moja sytuacja jest tragiczna. Jutro wracam do Polski Pociąg-prom. Wczoraj rezerwowałem z moją mamą bilet i okazało się że muszę mieć ukończone 17lat aby przepłynąć samemu. Wracałem od 5lat z 22letnim Kuzynem, ale stało się jak się stało moja dziewczyna miała wypadek i powrót jest Pilny bez kuzyna, czy mogę spróbować poprosić jakąś osobe pełnoletnią przed promem zeby dopisała mnie do swojej rezerwacji. Pieniadze mam na podroz w jedna strone jak sie nie uda to czeka mnie tragedia nikt po mnie nie przyjedzie bo rodzice są 1300km od promu
Co zrobić czemu te 17?lat moze zle mnie poinformowano jutro wyjezdzam co mam zrobić POMOCY? A może sie uda samemu mam 16lat 17 w grudniu ( proszę o szybkie odpowiedzi a wręcz błagam może ktoś wraca w czwartek do Polski tym promem Polferries i mnie zabieze pieniądze wszystko dokumenty mam.Chodzi mi o Polferries Nynäshamn - Szwecja. Przepraszam za te blędy i żle zformułowane zdania ale jestem załamany nie mogę sie skupić |
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
Szwecja - zwiedzanie + zakupy
Witajcie moje drogie!
W styczniu wybieram się na 4dniową wycieczkę do Sztokholmu (tak, Wizzairem, za 8zł tam i z powrotem ).Zapewne wiele z Was było już w tamtych rejonach i może podzielić się swoimi spostrzeżeniami... Przede wszystkim interesują mnie rzeczy, których nie znajdę na Wikipedii ani w przewodniku. To się tyczy zabytków, kawiarni, restauracji, jak i również sklepów, outletów itp. Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki. Chcę wykorzystać ten mroźny odpoczynek w jak najlepszy (najcieplejszy? ) sposób.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Szwecja - zwiedzanie + zakupy
[QUOTE=rybciagrzybciowa;30 495032]Witajcie moje drogie!
W styczniu wybieram się na 4dniową wycieczkę do uSztokholm (tak, Wizzairem, za 8zł tam i z powrotem ).Witaj Wprawdzie nie mogę podzielić się swoimi spostrzeżeniami, gdyż nie znam Sztokholmu, ale mam pytanie związane z ceną biletu Wizzair - rozumiem, że te 8 zł za lot jest podany bez pozostałych opłat które należy doliczyć? Przynajmniej tak mi wychodzi przy wstępnej kalkulacji na ich stronie.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
Ja kupiłam z 8zł i raczej nic do tego nie doliczali
Chodzi oczywiscie o podróż z bagażem podręcznym
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
lot zapewne z Gdańska, dolicz do tego jeszcze 40zł-opłata rezerwacji. wiec razem 48zł. ja bedąc w stockholmie za kazdym razem zwiedzam Gamlastan czyli stare miasto <3 za kazdym razem zachwycam się tak samo-piękne wąskie uliczki z malutkimi sklepikami i kawiarenkami, poza tym wieża widokowa, ice bar ;D czyli bar w który jest -5 stopni no i najważniejsze to zamek królewski. 150 koron i zwiedzasz cały zamek
jesli chodzi o sklepy to szwecja sie niczym nie wyróżnia. H&M na każdym rogu, wielkie centra handlowe, mnóstwo sklepów.
'We smiling high, watching the good things passing by. Pretend the feeling fine, but inside we're crying sometimes' Edytowane przez uparta Marti Czas edycji: 2011-11-24 o 20:48 |
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
To jaka jest faktyczna cena końcowa takiej promocji?
Poza tym w styczniu to chyba trochę chłodno w Sztokholmie? ![]()
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Szwecja 2013 - promy, ceny, domki letniskowe itp.
Witam wszystkich
![]() Do wakacji jeszcze dużo czasu, ale po raz pierwszy planuję wyjazd za granicę. O wizycie w Szwecji zarówno ja, jak i mój tata marzymy od dawna Dlatego tez na to padł wybór. Chciałabym się Was spytać o ceny promów. Zależy mi na wyjeździe 4os. + samochód osobowy. Wyjazd pod koniec sierpnia. Ceny na stronach wachają się, zawsze ponad 1000 zł w obie strony. Jednak często da się wyczytać w internecie na forach, że ludzie na promocji o polowe taniej płacą. Może ktoś z Was jest bardziej obeznany w temacie... Jest jeszcze dużo czasu, więc może załapałabym się na jakąś promocje? Ceny biletów samolotowych są śmiesznie niskie, bo i za 32 zł za 4 osoby można lecieć, jednak niestety rodziny nie przekonam Ceny domków kempingowych wcale nie są wyższe niż nad naszym polskim morzem, ale orientujecie się może, czy lepiej wynajmować coś zaraz niedaleko morza i portu, czy lepiej (i zarazem taniej) byłoby pojechać nieco dalej? Wiadomo, że ceny w Szwecji są wysokie, więc chciałabym zaoszczędzić ile się da, chociaż na promie ;-) Mam nadzieję, że znajdę jakąś pomoc. Pozdrawiam
|
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Szwecja 2013 - promy, ceny, domki letniskowe itp.
Hej !
Jestem w okolic Karlskrony. Szwecja jest piękna i droga. Nocować najlepiej opłaca się pod chmurką z własnym namiotem ponieważ w Szwecji obowiązuje prawo dotyczące spania gdzie się chce i kiedy się chce. Bilet są dosyć drogie. Ja pływam liniami Stena Line i z moim chłopakiem za bilet w dwie strony płacimy ok.1000zł z kabinką. Ceny są różne najdroższe w wakacje czyli lipiec sierpień i w okolicach świąt. Unity line czy Polferies też mają podobne ceny a nawet jeszcze droższe. Na nocnym rejsie każdy pasażer musi mieć miejsce albo fotel lotniczy albo kabinę. Na rejsach dziennych już tak nie jest. Prom z Gdyni do Karlskrony płynie 11 godzin a ze Świnoujścia do Ystad 6,5 godziny. Wypłynięcia są albo rano albo wieczorem. Gdynia Karlskrona odejścia codziennie 9.00, 21.00 lub czasami 19.30 a Świnoujście Istad 22.30 albo 14.00 Samolot to WizzAir i można z nimi lecieć do Goteborga (lotnisko Save ok. 30 minut od centrum) i Malmo (odległość podobna jak z Save) i te bilety też takie tanie nie są bo dochodzi jeszcze bagaż i podatki czyli jak jest dobra promocja to ok. 150 zł osoba albo więcej. Istnieje jeszcze autobus i on jedzie ok. 30 godzin w jedną stronę a bilet kosztuje 400 zł w jedną stronę. Pod koniec sierpnia jest zimno tak jak u nas w październiku i dzieciaki już chodzą do szkół. Typowa jesień. W domkach na ogół nie ma ogrzewania jest bardzo zimno wieczorem. Można zawsze zatrzymać się przy jeziorze i rozstawić namiot. Bardzo fajne tereny niedaleko od Karlskrony. Co do cen to w Szwecji mam SEK czyli koronę szwedzką i przelcznik jest taki 1złoty polski to 0.48 koron szwedzkich czyli dwie korony to złotówka ceny:chleb: 19 koron w coop forum, taniej w lidlu mleko: 11 koron w coop forum mięso jest bardzo drogie najtańsze to kurczak i mortadela ale ja i mój chłopak jesteśmy wegetarianami i nie jemy ![]() kurczak z rożna 50 koron picie typu sok czy cola ok.15 koron jak kupujesz picie w sklepie to do ceny dolicz 2 korony czyli pant bo butelki się niszczy w supermarketach i dostaje się kase później za ten zwrot. masło 27 koron ciastka ok. 15 koron wafelki Toalety w Szwecji są bezpłatne i czyste im dalej na północ tym standard coraz bardziej dobry. Słówka: dziękuje- tack dzień dobry to normalnie hej hej nazywam się Jag heter mieszkam w Jag bor i Jak chcesz coś jeszcze pisz Postaram się odpowiedziećPozdrawiam i życzę udanej wycieczki
Edytowane przez ollgreo Czas edycji: 2013-01-28 o 16:32 |
|
|
|
|
#14 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Witaj ! Mieszkam w okolicach Karlskrony. Co kilka miesięcy pływam do Polski ![]() Jeśli chcesz dostać się do Szwecji : promem: z Polski możesz wypłynąć z dwóch miast albo Gdyni albo Świnoujścia. Z Gdyni do Karlskrony płynie się 11 godzin. Promy odpływają o 9.00 lub o 19.30 i te nocne są droższe. Na nocnych rejsach każdy pasażer musi mieć miejsce lotnicze (ok. 50 pln) lub miejsce w kabinie. Opcje kabin do wyboru są dwie albo płacisz za jedno miejsce i możesz leżeć z obcą osobą albo wykupujesz kabinę jak dla Ciebie to 4 osobową, najtańsza to comfort class bez okna, dwa łóżka na dole i dwa na górze. Kabina na rejs dzienny kosztuje ok. 240 pln a na nocny jest droższa i kosztuje ok. 300-350 pln. Ze świnoujścia wypłynięcia są też dwa razy na dobę o 14.00 i o 22.30 i z kabinami jest bardzo podobnie a płynie się 6,5 godziny i na rejs nocny też jest obowiązek posiadania miejsca bo wieczorem oprócz dyskoteki do 2.00 i to w weekend to jest wszystko pozamykane. Na promach są też sklepy gdzie można kupić alkohol, papierosy, perfumy, kosmetyki dobrch marek np TBS, perfumy wszystkie i oczywiście słodycze. Ja za bilet w dwie strony w zwłykły dzień z samochodem i chłopakiem płacę 1000zł tak około. Ważne też jaką wielkość ma samochód bo za vana płacisz drożej. W Stena line masz trzy taryfy Economy (najtańszy bilet, każda jednorazowa zmiana terminu to 210zł ) Flexi (kilkanaście dni przed wypłynięciem możesz zmienić datę wyjazdu choć bilet jest droższy od economy) i najdroższa premium 2godziny wifi plus kabina płatność dopiero na terminalu i kabina w cenie ale bilet jest najdroższy. Ze Świnoujścia możesz dostać się do Szwecji Polferiesem lub unity line a z Gdyni Stena Line. Następny rodzaj transportu to samolot. Z Polski oczywiście masz połączenie do Goteborga, Malmo i Sztockholmu. Jeśli planujesz dalszą podróż np. do Kiruny to musisz się przesiąść i krajowymi liniami tam dolecieć. Bilet na koniec sierpnia to ok. 200zł a te 32 zł to takie ceny bez podatków ani bagażu rejestrowanego 20kg, wtedy możesz mieć tylko podręczny 5kg. Lot trwa ok. 1,30 godziny. Lotniska oddalone są od miast Sztockholm Arlanda(ok 1,30 do centrum) Sztockholm Skavsta(ok. 1 godzina do centrum) Goteborg Save(50 minut do centrum) Mamlo (ok. 40 minut do centrum) Loty z Warszawy, Gdańska, Katowic. Masz jeszcze opcję autobus czyli 32 godzniy jazdy i autobus kosztuje ok. 400zł. osoba Wyjeżdżasz rano w Szwecji jesteś następnego dnia przed południem albo po południu. Możesz też jechać samochodem przez Niemcy, Danię i do Szwecji ale opłaty są drogie bo musisz na przejściu graniczynym zapłacić za przejazd z Danii do Szwecjii. Musisz wtedy wykupić też prom 45 minut z Niemiec do Danii. Jak już dojedziesz do Szwecji to możesz biwakować wszędzie gdzie się da, władze pozwalają na to aby prywatne osoby rozbijały sobie campingi nad jeziorkiem i robiły biwaki. Najfajniej właśnie w okolicach Karlskrony, dużo lasów i czysto. Oczywiście po biwaku należy po sobie posprzątać hehe. No a domki to jest juz wydatek ale są tacy ludzie co sprzedają i też jest fajnie. Mieszkanie w domkach jest popularnie w centralnej Szwecji. Jest ich bardzo dużo w Falun i Borlange. Ceny wysokie i trzeba pytać czy domki mają ogrzewanie bo jak nie to zamarzniesz. Koniec sierpnia to typowa szwedzka jesień, pada deszcz a listki na drzewach są żółte, praktycznie to od 15 sierpnia kiedy dzieciaki idą do szkoły to jest jesień i zimno i pada brrr ale to ma swój urok. Wtedy polecam zatrzymać się w schronisku bo hotele są bardzo drogie, Szwecja jest droga i za bardzo nie można zaoszczędzić.Walutą Szwecji jest korona i to jest krn lub sek 1sek= 0.48groszy polskich 1zł to około 2 korony Wymień kasę w Polsce bo w kantorach w Szwecji jest niekorzystny kurs. Kantor w Szwecji nazywa się valutaväxling ale nie polecam. Ceny: chleb-19 koron mleko- 12koron masło 27 koron mydło w płynie 20 koron napój -12 koron i więcej Do ceny napoju w Szwecji musisz zawsze doliczyć 2 korony ponieważ to pant i możesz go odzyskać wrzucając butelkę do niszczarki w markecie. Uzbierasz np. 10 i masz 20 koron. Dostajesz bilecik i idziesz z nim do kasy a pani wydaje Ci te 20 koron albo odlicza od zakupów. owoce brzoskwinie-16 koron jabłka najtańsze-13koron pomidory-15 koron jogurty są w litrowych butelkach bardzo bardzo dobre 18 koron kilka słówek dzień dobry : hej hej dziękuję tack albo mówisz tak so mike mieszkam w Jag bor i jestem np. Ela Jag heter Ela Jeśli chcesz zaoszczędzić to nie polecam a jeśli odpuścisz trochę koszty to Szwecja super. W razie pytań pisz chętnie odpowiem. Życzę miłej podróży. ![]() Edytowane przez ollgreo Czas edycji: 2013-01-28 o 16:34 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Szwecja - Ystad - sanitariat
Witam
![]() Mam pytanie do znających miasteczko Ystad, czy można gdzieś znaleźć stację benzynową, camping, gdzie można wziąć prysznic? Zamierzam niedługo płynąć promem ze Świnoujścia do Ystad, niestety nie było na promie już miejsc w kabinach, dlatego chciałbym odświeżyć się gdzieś na miejscu. Będę ogromnie wdzięczna za odpowiedź
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 |
|
Przyczajenie
|
Polecam też prostal http://prom-szwecja.pl można tam sprawdzić promocje na bilety promowe pogodę i tanie hotele w całej norwegi
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:14.

Co zrobić czemu te 17?lat moze zle mnie poinformowano jutro wyjezdzam co mam zrobić POMOCY? A może sie uda samemu mam 16lat 17 w grudniu
).