Jak ustawić dom względem stron świata w takim przypadku? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-20, 08:48   #1
Sikorka0204
Zakorzenienie

Jak ustawić dom względem stron świata w takim przypadku?

Wydawałoby się to takie łatwe a głowię się i głowie Może wy macie jakiś pomysł.
Otóż mam działkę zaraz za domem moich rodziców (układ możecie zobaczyć w załączniku). Do tego muszę zrobić drogę, gdyż niestety działka nie jest przy drodze głównej. Chce wybudować mały (ok 100m2), prosty, parterowy dom jeśli się uda energooszczędny.
Czytałam trochę o tym ale nie bardzo wiem jak to odzwierciedlić w przypadku naszej działki.
Praktycznie wszystkie projekty wyglądają mniej więcej tak:
http://projekty.lipinscy-projekty.pl/Aspen/#
Czyli wejście przystosowane od północy, duże okna od południa.
Zastanawiam się czy iść za myślą 'wejście od północy' i po prostu na końcu działki robiąc drogę zrobić zjazd za dom i tam zrobić wejście?
TZ mówi, że to niepraktyczne, pewnie trochę w tym racji jest ale nie bardzo wiem jak to zrobić inaczej
Gdyby tak było, okna tylne i taras czerpałyby najwięcej światła.
Zastanawiam się czy nie skorzystać z architekta, który przygotowałby indywidualny projekt ale przyznam, że przeraża mnie cena bo fundusze mamy ograniczone a z tego co wiedziałam jest to wydatek ok 12tys wzwyż (mam na myśli Małopolskę).
No chyba, że ktoś tu zna jakiegoś rzetelnego architekta, któremu warto powierzyć wykonanie projektu a jednocześnie nie będzie on bardzo drogi (możliwe to w ogóle?)
[IMG][/IMG]

Edytowane przez Sikorka0204
Czas edycji: 2014-07-20 o 08:51
Sikorka0204 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-20, 09:52   #2
83monia
Zakorzenienie

Dot.: Jak ustawić dom względem stron świata w takim przypadku?

nie wiem jak dzialka wyglada ale jesli mozesz to okna tarasowe moga tez na zachod wychodzic bo wtedy masz piekne slonce wieczorami i jak juz wracasz z pracy. okna na poludnie miewaja wade ze sie mocno nagrzewa latem dom - a latem akurat tego chyba nie potrzeba

zjazd za dom rzeczywiscie niepraktyczny - pamietaj o zimowym odsniezaniu, im mniej, tym lepiej

ps. tu http://geoportal.gov.pl mozesz, znajac nr dzialki, pokazac nam jak ona wyglada...

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl

Edytowane przez 83monia
Czas edycji: 2014-07-20 o 09:54
83monia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-20, 10:02   #3
Sikorka0204
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
nie wiem jak dzialka wyglada ale jesli mozesz to okna tarasowe moga tez na zachod wychodzic bo wtedy masz piekne slonce wieczorami i jak juz wracasz z pracy. okna na poludnie miewaja wade ze sie mocno nagrzewa latem dom - a latem akurat tego chyba nie potrzeba

zjazd za dom rzeczywiscie niepraktyczny - pamietaj o zimowym odsniezaniu, im mniej, tym lepiej

ps. tu http://geoportal.gov.pl mozesz, znajac nr dzialki, pokazac nam jak ona wyglada...
Narysowałam na zdjęciu, nie wyświetla się?
Tzn zależy mi na tym aby dom był ciepły, teraz swój pokój mam od północy i jest zimny i ciężko nagrzać
Ale o odśnieżaniu nie pomyślałam ale to i tak będzie katastrofa przy takiej drodze, kiedy tylko my nią będziemy uczęszczać
Stary 2014-07-20, 11:25   #4
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sikorka0204 Pokaż wiadomość
Narysowałam na zdjęciu, nie wyświetla się?
Tzn zależy mi na tym aby dom był ciepły, teraz swój pokój mam od północy i jest zimny i ciężko nagrzać
Ale o odśnieżaniu nie pomyślałam ale to i tak będzie katastrofa przy takiej drodze, kiedy tylko my nią będziemy uczęszczać
nie, bo nie ma załacznika

jako ze mieszkanie mialam na połnoc i poludnie a teraz mam dom z oknami północ-południe to jednak jestem za tym by robic okna na inne strony. zima ok - jak jest slonce to nagrzewa troche te poludniowe sciany, ale latem i tak mam zasloniete bo skwar że masakra. wtedy chwale sobie północne okna moi rodzice maja okna na południowy wschod, północny zachod i południe. pieknie jest jak kuchnia na wschod, salon czy sypialnia na zachod bo zwykle tam przebywa sie po pracy czyli swiatlo i ciepło wieczorem potrzebne. a jak sobie grilla robisz wieczorkiem na tarasie to warto miec dlugo slonce - czyli albo poludnie albo zachod.

to jak idzie ta dzialka?

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl

Edytowane przez 83monia
Czas edycji: 2014-07-20 o 11:29
83monia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-20, 17:41   #5
Elfia4
DOMator

Dołącz szkic z zaznaczonymi wymiarami i ustawieniem działki względem stron świata. Bez tego nic nie podpowiemy. No może tyle, że projekt gotowy wciśnięty na siłę na działkę, która nie jest do niego przystosowana nie ma sensu. Robienie podjazdu przez działkę i wejście od tyłu to również kiepski pomysł i ogromna strata miejsca na pewnie niewielkiej działce wydzielonej za domem rodziców.
Domyślam się, że południowa strona jest od frontu twojej działki? Jeśli tak, to dobrze byłoby zrobić wejście, garaż czy kuchnię od strony wschodniej, od północy część gospodarcza, gdzie są mniejsze okna, a więc małe straty ciepła w chłodniejszych porach roku. Salon, tara i ogólnie część wypoczynkowa najlepiej, jeśli jest od południa lub zachodu. To takie ogólne zasady sytuowania domu na działce. Oczywiście, jeśli to możliwe, to buduje się dom jak najbliżej północnej granicy działki, by zyskać niezacieniony ogród i część wypoczynkową od strony południowej czy zachodniej.

Czym dla ciebie jest 12 tys. za dobry projekt wobec dobrze zagospodarowanej przestrzeni, która będzie ci służyła latami i wobec całkowitych kosztów budowy domu oscylujących wokół kilkuset tysięcy? To ledwie ułamek procenta ogólnych kosztów, więc mimo, że kwota spora, to może warto ją wydać, jeśli projekty typowe nijak nie chcą się wpasować na działkę. W końcu typówka + adaptacja to zwykle koszt równy ok. połowie kosztu kompletnego projektu indywidualnego.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-21, 02:30   #6
Sikorka0204
Zakorzenienie

Właśnie problem w tym, że załączyłam obrazek i nie wiem czemu mi się wyświetla a Wam nie Sprawdzam u siebie na dwóch komputerach i na obu jest...
Wymiarów nie znam niestety. Ale 100m2 zmieści nam się w każdej możliwej kombinacji uwzględniając odstępy od granic
Z opisu wygląda to tak, że od południa jest droga główna, frontem do drogi dom rodziców. My budowalibyśmy się nieco dalej (działka jest baaaardzo długa). Drogę musielibyśmy zrobić po wschodniej części działki.
Elfia chyba zdecyduje się na projekt indywidualny bo chcemy powierzchnie 100m więc trochę ciężko ułożyć pomieszczenia. Tylko nie wiem ile teraz to kosztuje bo informacja, że 12tys była znaleziona na jakimś forum sprzed kilku lat więc obawiam się, że to teraz może nie być wystarczająco

Edytowane przez Sikorka0204
Czas edycji: 2014-07-21 o 02:31
Sikorka0204 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-22, 19:00   #7
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Przy takim ustawieniu jakie pokazałaś - ja bym zrobiła wejście od strony tej czerwonej linii (to chyba droga, tak?), a pokoje, które mają być nasłonecznione - na stronę zachodnią.
Moi rodzice mają zachodnie okna i tam jest bardzo dużo słońca. Ja w mieszkaniu mam wschodnie i całkiem je sobie chwalę, szczególnie latem - druga strona bloku ma przez praktycznie całe lato okna pozasłaniane grubymi roletami, bo słońce praży
Sypialnię IMHO najlepiej mieć od wschodu albo od północy. Dla mnie to żadna przyjemność spać w pokoju nagrzanym południowym/zachodnim słońcem.

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2014-07-22 o 19:02
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości