Elkinson - zdjęcia. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Notka

Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-03, 08:29   #1
elkinson
Przyczajenie

Elkinson - zdjęcia.

Moją pasją od wielu lat jest fotografia. Kocham to, co robię, ciągle uczę się nowych rzeczy i staram się przedstawiać piękno najlepiej, jak potrafię. Przedstawiam kilka moich prac, dużo więcej znajdziecie na moim fp
https://www.facebook.com/elkinsonphotography
Zapraszam!
elkinson jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-08, 11:04   #2
chwast
Zakorzenienie

Dot.: Elkinson - zdjęcia.

wg mnie te zdjęcia są za ciasne, zwłaszcza te krajobrazowe.
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-08, 23:24   #3
elkinson
Przyczajenie

Nie lubię pozostawiać zbędnej przestrzeni tam, gdzie nie jest to potrzebne
Oczywiście trochę oddechu się przydaje, a to już kwestia sceny.
Stary 2014-06-08, 23:39   #4
chwast
Zakorzenienie

W dobrym zdjęciu nie ma czegoś takiego jak "zbędna przestrzeń".
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-09, 09:34   #5
elkinson
Przyczajenie

Dlatego u mnie jej nie ma ;D
A tak serio - kłócić się nie będę, ciasne kadry lubię, a krajobrazy robię głównie dlatego, że są śliczne. Nie są tematem przewodnim moich prac (chociaż nie powiem, mam ich sporo). Wolę robić zdjęcia ludzi i zwierząt i pod te kategorie zbieram sprzęt.
Pozdrawiam
Stary 2014-06-09, 09:44   #6
snowflake_fall
Raczkowanie

Na portretach się nie znam, więc się nie wypowiem.
Ocenię pozostałe.
Numer 3: jeśli to ma być makro, to brakuje mi ostrości.
Numer 4: mocno rozprasza ostrość położona na przód z lewej strony. Moim zdaniem powinna bardziej skupiać się na robaczku, czyli kombinowałabym z podejściem do modela z innej strony.
Numer 5: Sarenka ginie w trawie i dodatkowo stapia się z tłem. Jeśli miała być głównym tematem zdjęcia, to należałoby zadbać o umieszczenie jej w mocnym punkcie, a nie na środku i odizolowanie (obróbką?) od tła. Wiem, że przeszkodą mogły być ograniczenia sprzętowe, bo tu aż się prosi o jasny teleobiektyw, ale jeśli nie mam odpowiedniego sprzętu, to albo kombinuję, albo zwyczajnie rezygnuję z niektórych typów zdjęć.
Numer 6 i 10: Czy to niebo naprawdę było tak pomarańczowe? Pomarańcz aż bije po oczach. Dodatkowo na 6 trudno mi stwierdzić, co jest głównym tematem zdjęcia (niebo, roślinność?). Jeśli roślinność, to ja tam prawie nic nie widzę, ciemność jedynie. Jeśli zachód słońca, to może inne proporcje: 2/3 kadru dla nieba, a 1/3 dla roślin.
Numer 7: Nie jest złe, ale pomyślałabym o odszumieniu tła i wyostrzeniu owada.
Numer 9: Dlaczego robaczek jest ucięty na górze? Tu też bym podeszła z obiektywem trochę niżej, zmieniła perspektywę.

Jeśli interesuje Cię makro i fotografowanie robaczków, polecam pewną galerię, z której można wiele wynieść poprzez obserwacje:
https://www.facebook.com/comisienawi.../photos_stream

Jeśli zaś chodzi o krajobrazy to tu znajdziesz inspiracje:
http://zapiskizdrogimlecznej.blogspot.com

Edytowane przez snowflake_fall
Czas edycji: 2014-06-09 o 09:50
snowflake_fall jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-09, 11:13   #7
elkinson
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez snowflake_fall Pokaż wiadomość
Na portretach się nie znam, więc się nie wypowiem.
Ocenię pozostałe.
Numer 3: jeśli to ma być makro, to brakuje mi ostrości.
Numer 4: mocno rozprasza ostrość położona na przód z lewej strony. Moim zdaniem powinna bardziej skupiać się na robaczku, czyli kombinowałabym z podejściem do modela z innej strony.
Numer 5: Sarenka ginie w trawie i dodatkowo stapia się z tłem. Jeśli miała być głównym tematem zdjęcia, to należałoby zadbać o umieszczenie jej w mocnym punkcie, a nie na środku i odizolowanie (obróbką?) od tła. Wiem, że przeszkodą mogły być ograniczenia sprzętowe, bo tu aż się prosi o jasny teleobiektyw, ale jeśli nie mam odpowiedniego sprzętu, to albo kombinuję, albo zwyczajnie rezygnuję z niektórych typów zdjęć.
Numer 6 i 10: Czy to niebo naprawdę było tak pomarańczowe? Pomarańcz aż bije po oczach. Dodatkowo na 6 trudno mi stwierdzić, co jest głównym tematem zdjęcia (niebo, roślinność?). Jeśli roślinność, to ja tam prawie nic nie widzę, ciemność jedynie. Jeśli zachód słońca, to może inne proporcje: 2/3 kadru dla nieba, a 1/3 dla roślin.
Numer 7: Nie jest złe, ale pomyślałabym o odszumieniu tła i wyostrzeniu owada.
Numer 9: Dlaczego robaczek jest ucięty na górze? Tu też bym podeszła z obiektywem trochę niżej, zmieniła perspektywę.

Jeśli interesuje Cię makro i fotografowanie robaczków, polecam pewną galerię, z której można wiele wynieść poprzez obserwacje:
https://www.facebook.com/comisienawi.../photos_stream

Jeśli zaś chodzi o krajobrazy to tu znajdziesz inspiracje:
http://zapiskizdrogimlecznej.blogspot.com
Dziękuję za linki, chętnie pooglądam sobie różne dobre fotki Zdjęcia tu wrzucone robione były sprzętem dość starym. Miałam długą przerwę w foto i dopiero zaczynam wkręcać się na obroty.
Z jednej strony chcę bronić swoich zdjęć, ale z drugiej nie chcę też wyjść na desperatkę, która jest zapatrzona w swoje zdjęcia i nie przyjmuje do siebie krytyki ;D Spróbuję jednak.
Zdjęcie 3 to nie do końca makro, bardziej zaczarowała mnie w nim gra światła i 'taniec parasolek'. Jest ono faktycznie 'mydlaste', jednak nie chodziło mi w nim o super ostrość.
Przy robaczku się zgadzam, tu niestety wyszły głównie braki sprzętowe.
Jeśli chodzi o sarnę - to było moje pierwsze zdjęcie o takiej tematyce i w tego typu zdjęciach muszę się jeszcze sporo nauczyć. Cholery chowają się w tych trawach i nie chcą wyłazić, więc postanowiłam na siłę nie wyciągać zwierzaka ;D
Przy numerze 6 skupiłam się na świetle tańczącym pomiędzy płatkami maków.
Numer 10 - to był akurat bardzo 'soczysty wschód', przy lekkiej obróbce wyszło właśnie takie mocne niebo. Słońce dopiero wychodziło, dosłownie chwilę później niebo zrobiło się bardziej błękitne. Bardzo możliwe, że delikatniejsze niebo mogłoby lepiej zadziałać.
Jeśli chodzi o cięcie robaczka - w sumie powiem szczerze, że go nie nie ciachałam, on był ogólnie dziwnie zawinięty na tym kwiatku ;D

Dziękuję za wypowiedź i za rady. Wiadomo - człowiek uczy się całe życie. W fotografii krytyka jest naprawdę cenna, szczególnie wyrażona w taki sposób. Będę pracować nad sobą, jednak mimo wszystko skupiam się na zdjęciach ludzi. Reszta to raczej eksperymenty i próby sprawdzenia siebie.
Pozdrawiam ;D
Stary 2014-06-10, 16:54   #8
Depresja2010
Zakorzenienie

GG do Depresja2010

2 pierwsze portrety i ost krajobraz całkiem ok najsłabsze makro nie lubie szumów :P
Depresja2010 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-11, 09:43   #9
elkinson
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Depresja2010 Pokaż wiadomość
2 pierwsze portrety i ost krajobraz całkiem ok najsłabsze makro nie lubie szumów :P
Dziękuję ;D Ja też nie lubię, niestety stary aparat szumiał aż (nie)miło
Stary 2014-07-20, 13:22   #10
Amerat
Raczkowanie

Fajne masz oko dlugo fotografujesz?
Fotografowie laczmy sie!!!
Stary 2014-07-21, 10:32   #11
elkinson
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Amerat Pokaż wiadomość
Fajne masz oko dlugo fotografujesz?
Fotografowie laczmy sie!!!
Dziękuję ;D
Trochę już focę, głównie ludzi, no i lubię na spacerach szukać różnych ciekawych rzeczy ;D

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-21, 20:46   #12
Amerat
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elkinson Pokaż wiadomość
Dziękuję ;D
Trochę już focę, głównie ludzi, no i lubię na spacerach szukać różnych ciekawych rzeczy ;D
Dokladnie,mpraktyka to podstawa!
Stary 2014-07-23, 12:18   #13
elkinson
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Amerat Pokaż wiadomość
Dokladnie,mpraktyka to podstawa!
Przede wszystkim praktyka ;D
Warsztat, technika, dobre wyczucie, później sprzęt i inne czynniki. No i modelki też są ważne, czasami nie trafia się dobrze i ujęcia wychodzą naprawdę kiepskie ;D
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości