![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Badania w ciąży
Witajcie, jestem po wizycie u gin..polecila mi zrobic badanie w kierunku zespolu Downa..jestem w 12 tc..czy takie badanie jest platne? niby u niej kosztuje 100 zl a w Invictcie 400 zl....chodze na NFZ..boje sie, ze nie bede wiedziala kiedy ze mnie "wyciaga kase" itp ..niby badanie na grupe krwi tez jest bezplatne a ja placilam..orientujecie sie dziewczyny jak jest z tymi badaniami? denerwuje sie bardzo bo wiadomo, ze kasa nie leci z nieba:/
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Badania w ciąży
Cytat:
![]() A tak wogóle Gratulacje ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do badań to nie znam się, bo ja chodzę prywatnie i za większość muszę płacić ...
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Hmm a czy te badania to norma? cz muszą byc ajkieś wskazania by je wykonać? która z Was je robila?
---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- Nie miałam żadnego badania w tym kierunku..dlatego pytam czy to normalna konieczność tego badania, każda je robi czy nie.. ---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ---------- ps czytam o tym badaniu, ze niby robi sie z krwi matki..gin mi mowila, ze takie badanie robia wlasnie za 400 zl prywatnie a ona robi za 100 ale nie z krwi..nie kumam kurde:/
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
A to ma być USG czy badanie z krwi (PAPPA)?
Miałaś już jakieś USG w ciąży? Na NFZ przysługują Ci 2 lub 3 USG (na pewno!!! przysługuje Ci USG w 12 i 20 tc). To badanie PAPPA robi się generalnie wówczas, jak USG w 12 tc wychodzi źle lub jest obciążony wywiad. Bardzo rzadko (ale zdarza się) lekarze robią je standardowo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Z tego co zrozumialam to nie ma byc z krwi(niby te drozsze to jest wlasnie z krwi)..dzisiaj mialam pierwsze USG(jesli chodzi o te nie dopochwowe) bo wczesniej mialam tylko dopochwowe..
NIC nie powiedziala, ze cos jest nie tak, dlatego mam dylemat czy przypadkiem nie chce mnie naciągnąć "niby to za niższą cene u niej w prywatnym gabinecie-koszt 100 zl). ale za co ja bede placic? Hmm właśnie jestem w 12 tc wiec zapewne to bylo wlasnie to pierwsze USG(że tak to po prostacku napisze z żelem na brzuchu ![]()
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Przypuszczam, że chodzi o dokładne USG z określeniem przezierności karkowej, obecności kości nosowej itd. Nie wiem, czy te rzeczy sprawdza się również na USG na NFZ.
Ja bym dokładnie wypytała lekarkę, jakie badania Ci proponuje i czego nie możesz zrobić na NFZ, za co musiałabyś dopłacać prywatnie. Wtedy zadecydujesz, czy zrobisz dodatkowe badania czy nie. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Mój gin mówił, że jeśli są wskazania, może dać na takie badanie skierowanie i wtedy się nie płaci.
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Czuje intuicyjnie, ze babka chce zarobic..poza tym po dzisiejszej wizycie zastanawiam sie konkretnie nad zmiana lekarza bo co od niej wychodze to nic nie wiem, nic nie gada, ja zapytam oczywiscie o jakies sprawy ale to moja pierwsza ciąża i poki co nie mam pojecia o co pytac, rozumiecie? beznadzieja i tyle..nie jestem panikarą ani osoba zbyt przewrazliwioną ale cokolwiek musze wiedziec kurde..po to do niej chodzę...
---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ---------- myslicie, ze USG z określeniem przezierności karkowej, obecności kości nosowej itd na NFZ jest płatne? bo cos czuje, ze to moze byc to..bo PAPP-A jest wlasnie z krwi
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Usg w okolicach 12tc jest niepłatne na NFZ i robi się je głównie po to żeby sprawdzić przezierność karkową oraz obecność kości nosowej
![]() Co innego test Pappa z krwi, on niestety jest płatny i nie jest tani. Jednak nie widziałabym potrzeby robienia go jeżeli nie ma jakichkolwiek podstaw. Pomyśl o zmianie lekarza, im wcześniej tym lepiej ![]()
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Na NFZ nic nie jest płatne.
Ale musiałyby się wypowiedzieć osoby, które chodziły do gina na NFZ, jak wygląda to USG w 12 tc (od razu mówię, że nie ma tu nic do rzeczy, czy jest przez brzuch, czy dopochwowe), czy na NFZ również się określa te rzeczy czy nie. Jeśli tak, jeśli również się bada pod kątem zespołu Downa, itd. - to jeśli nie miałabym jakichś wskazań, nie szłabym już prywatnie. Jeśli nie, to zastanowiłabym się. Nie dostałaś jakiegoś wydruku? Czemu nie spytałaś o nic, o wynik badania? Przecież chodzi o Twoje dziecko, masz prawo wiedzieć, co się z nim dzieje. Jak się źle czujesz, to zmień lekarza, to nie jest problem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Persephone_ no właśnie ja jestem w drugiej ciąży i w obydwu miałam na usg badaną przezierność, kość nosową (NFZ) Więc myślę że to norma, no bo w jakim innym celu robi się usg w tym okresie?
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
No właśnie. Ja też tak myślę.
Ale jak byłam w pierwszej ciąży, to też chodziłam do gina na NFZ i też dostałam propozycję: albo USG na NFZ albo prywatnie. I w zasadzie też nie wiedziałam, jaka jest różnica, więc poszłam na to prywatne. Z tym, że ja nie miałam wtedy w ogóle USG na NFZ, a autorka coś tam już miała - łącznie z dzisiejszym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Dziękuje Wam dziewczyny, zaraz wychodze do pracy wiec bede miala o czym myslec..potem czytac..dziekuje Wam serdecznie za informacje!
![]() ![]() ![]()
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Badanie przezierności karkowej jest bezpłatne i wykonuje się do 12tc podczas usg. Na nfz przysługują ci minimum 3 badania usg, po każdym na trymestr + w razie konieczności więcej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Badania prenatalne sa refundowane po 35 roku zycia, albo jak jest sie w grupie ryzyka. Ja placilam za USG 250 zl. Jak ktos ma szczescie i trafi na fajnego lekarza, to gin zrobi je za darmo w czasie normalnego USG.
m.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/ocena-przeziernosci-karkowej-plodu-nieinwazyjne-badanie-prenatalne_38134.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
mi tez zaleciła zrobic USG , poleciła mi jakichś lekarzy co z Wawy przyjeżdzają w jeden dzien tyg, twierdzi, ze mają lepszy sprzęt niz ona w gabinecie i że wyniki od nich będą dokładniejsze. uprzedziła, że 250 zł bd kosztowało takie USG. no i gadała, że to bd full wypas, płytka zdjęcia, film... to USg między 11 a 13 tyg ciąży. i też nie wiem, czy chce kolegom nabić "klientkę" czy faktycznie mają lepszy sprzęt i mogą więcej tam zobaczyć.
---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- no i to 3D jest chyba bez sensu w tym okresie, wizytę mam dość wcześnie, bo w 11t2d. No i 2D chyba wystarczy, żeby mogli stwierdzić czy wszystko jest ok. ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W czasie USG lekarz przelaczyl na chwile aparat z 2d na 3d. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Do celów diagnostycznych USG 3D nie jest potrzebne, wszystko da się zobaczyć na 2D. 3D to bajer
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Buc
|
Cytat:
![]() https://courses.fetalmedicine.com/lists?course=1
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Na 100% nie jest płatne i jest obowiązkowe tzn. lekarz ma je wykonać lub dać na nie skierowanie.
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Bzdury opowiadasz. Badania prenatalne sa zalecane, a nie obowiazkowe. To matka dziecka decyduje, czy je wykonac. Moze mialas szczescie, ze lekarz bez niczego dal Ci skierowanie, czy tez sam je zrobil. Czasami lekarze w czasie normalnego usg, sprawdza, czy jest kosc nosowa i jaka jest przeziernosc karkowa, ale nie robi tego z obowiazku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&...,d.bGQ&cad=rja
rekomendacje do badań usg w ciąży, czyli to co każdy ginekolog powinien zrobić ---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Owszem jest rekomenfowane, co wcale nie oznacza, ze obowiazkowe, czy tez dla wszystkich refundowane.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie jest kwestia szczęścia tylko wyboru odpowiedniego lekarza do prowadzenia ciąży ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
To też prawda. Kurcze, nie rozumiem tego, sprawdzenie przezierności to jest kwestia 30 sekund, odszukanie kości nosowej pewnie też. No łaska wielka.. A dla kobiety to tak wiele może znaczyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
mi się tak złożyło, ze w 12 tyg bd miała kolejne usg. i to już ma być to między 11 a 13 tyg.
bo tak się akurat złożyło, że Ci lekarze są w jedną sobotę w tyg. i tylko ten termin jest niby wolny, [ 25.10 ] a z kolei później jest 1.11 więc nie uda mi się zrobić tego, a w jeszcze późniejszym może byc za późno. to w takiej sytuacji mnie ginka postawiła. mówiła, że boi się że może byc za wcześnie i bd to zależało jak dziecko urośnie, a ze z kolei jakby mnie wysłała później to może być za późno. i mówi do mnie, że musimy ryzykować. wysłała mnie na płatne, niby lepszy sprzet spacjalisci itp. tylko, że jak teraz bd za wcześnie to mam nadzieje, ze juz sama się tym zajmie i nie wyśle mnie na kolejne do "specjalistów z lepszym sprzętem" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:04.