Nauka Angielskiego z książki Beaty Pawlikowskiej - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-07, 22:33   #1
Diamond_boy
Przyczajenie

Nauka Angielskiego z książki Beaty Pawlikowskiej

Witam

czy któraś z Was rozpoczęła może któryś z kursów konwersacji językowej z książką "Blondynka na językach" Beaty Pawlikowskiej.

mnie osobiście ten program się spodobał ale jestem Ciekaw co inni na to . bo przymierzam się do tego by znowu się szkolić w języku obcym.
Diamond_boy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-07, 23:32   #2
nie_ma_mnie
Rozeznanie

Dot.: Nauka Angielskiego z książki Beaty Pawlikowskiej

o pierwsze słyszę. Czy macie porównanie jej metody do tej Very Birkenbill?

nie_ma_mnie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-26, 12:34   #3
nafnaf
Zadomowienie

Podnoszę, bo też mnie te książki zainteresowały Może ktoś czytał i mógłby się podzielić wrażeniami?

Napełnijmy pustą miskę
19VI2011
And it all begins where it ends
24VII2012
Almost unreal
nafnaf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-26, 12:52   #4
paula78
Zakorzenienie

Ja szczerze mówiąc nie rozumiem na czym polega nauka wg jej zasad,słyszałam jak kiedys tłumaczyła ale zakumałam

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-26, 14:52   #5
nafnaf
Zadomowienie

Ja czytałam tylko ten standardowy opis książki i metody No i nie powiem, zaintrygowało mnie trochę to "instynktowne uczenie się języka" i teoria "logicznej układanki" Chociaż z tego, co słyszałam, założenia tej metody nie są wcale takie innowacyjne i znane były już wcześniej Ale myślę, że spróbować nie zaszkodzi, w końcu w nauce języków wszystkie chwyty dozwolone

Napełnijmy pustą miskę
19VI2011
And it all begins where it ends
24VII2012
Almost unreal
nafnaf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-09, 15:10   #6
karo101
Przyczajenie

super ksiażka, wszystkim polecam ja po 10 latach znowu zaczynam sobie przypominać język angielski. Do ksiażki dołaczona jest płyta wiec nie ma problemu z wymową. Z pewnością łatwiej jest mi sie uczyć tą metodą gdyz jak pisałam miałam juz kontakt z angielskim.
karo101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-09, 18:47   #7
GilmoreGirl
Raczkowanie

Mam książkę z tej serii, ale coś nie mogę się do niej zabrać :/ gdy tylko się zmobilizuję, to dam znać czy warto kupić czy nie
Stary 2011-10-09, 19:02   #8
t_89
Zakorzenienie

Ja uczę się angielskiego i hiszpańskiego z tej książki.
Angielskiego wiadomo nie od podstaw, natomiast drugi język tak. Lepiej mi wchodzi hiszpański może dlatego, że nie mam wyrobionych nawyków i lepiej zapamiętuję. Natomiast jeżeli chodzi o angielski to czasami nie skupiam się na tym bo wiem jak to powinno brzmiec . Ale ksiażki ogólnie są bardzo fajne. Polecam Zwłaszcza jak ktoś uczy się od podstaw.
t_89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-07, 14:04   #9
kasieńka:)
Rozeznanie

Książka jest całkiem w porządku
Pomagała mi w stawianiu pierwszych kroków z niemieckim.
Chodzi w niej o to, że uczysz się, zapamiętujesz całe zwroty, zdania i wyrażenia.
Z tyłu znajduję się mały niezbędnik gramatyczny, wyjaśniający niektóre zasady gramatyki, czasów, odmian, itp.

Według mnie ta książka to (cytując p. Beatę) kurs rozmawiania w języku obcym.

kasieńka:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-07, 14:25   #10
lula_by
Raczkowanie

Ciekawa alternatywa dla kursów typu SuperMemo itp.
Stary 2014-08-02, 09:48   #11
Jutte
Wtajemniczenie

ja zaczełam zupełnie od podstaw naukę hiszpańskiego z Pawlikowską i bardzo mi się spodobała.
pierwszy raz w życiu poczułam radość z nauki języka bo zawsze to było nielubianym i przykrym obowiązkiem( angielski i niemiecki)
a hiszpański teraz jest dla mnie przyjemnością
cieszę się życiem!
Jutte jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-02, 19:53   #12
MsLizard
Zadomowienie

Uczę się hiszpańskiego od podstaw z tej książki i bardzo sobie chwalę. Ale nie wiem czy książka spełni swoją funkcję w przypadku języka, który sie jednak trochę zna, po prostu to intuicyjne uczenie, które zakłada Pawlikowska już nie będzie intuicyjne.
MsLizard jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-04, 19:28   #13
lovewizaz0
Raczkowanie

Hej. Ja mam książkę angielski brytyjski Beaty Pawlikowskiej i jestem z niej mega zadowolona. Jest idealna jeżeli chcemy gdzieś wyjechać, a nie znamy zbytnio języka. Jednak wg mnie, by z niej korzystać należy znać gramatykę choć trochę, bo bez tego będzie ciągłe zdziwienie czemu ma być tak w zdaniu, a nie inaczej etc. To co napisałam jest chyba oczywiste, ale lepiej przypomnieć.

Aa i co do płytki, która jest dodatkowo do użycia razem z książką, to z niej nie korzystam - jeżeli ktoś nie wie jak się dane zdania wymawia, to się przyda. Mi jakoś nie przypadła zbytnio do gustu no i wiem jak się mówi wszystko co tam jest
lovewizaz0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-04, 19:39   #14
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lovewizaz0 Pokaż wiadomość
Hej. Jednak wg mnie, by z niej korzystać należy znać gramatykę choć trochę, bo bez tego będzie ciągłe zdziwienie czemu ma być tak w zdaniu, a nie inaczej etc. To co napisałam jest chyba oczywiste, ale lepiej przypomnieć.
Ja nie korzystam w ogóle z gramatyki w hiszpańskim, bo wiele rzeczy można się domyslić ucząc się całych zdań. Po podręcznik dobrego wydawnictwa i trochę gramatyki sięgne dopiero jak przerobię pawlikowską, na razie chce nauczyć się rozumienia i mówienia w podstawowych sytuacjach, bez zastanawiania się "jak powinnam złozyć zdanie gramatycznie".
Stary 2014-08-04, 19:57   #15
lovewizaz0
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MsLizard Pokaż wiadomość
Ja nie korzystam w ogóle z gramatyki w hiszpańskim, bo wiele rzeczy można się domyslić ucząc się całych zdań. Po podręcznik dobrego wydawnictwa i trochę gramatyki sięgne dopiero jak przerobię pawlikowską, na razie chce nauczyć się rozumienia i mówienia w podstawowych sytuacjach, bez zastanawiania się "jak powinnam złozyć zdanie gramatycznie".
Można się domyśleć, ale ja jakoś potrzebowałam tej wiedzy z zakresu gramatyki
lovewizaz0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-05, 13:49   #16
nerveuse
Raczkowanie

Ja wspomagam się blondynką ucząc się francuskiego aktualnie, ale mam też w domu wersję do angielskiego (korzystanie z niej na razie zaniechałam, ale pewnie jeszcze kiedyś wrócę). Ten sposób nauki jest super, po przerobieniu zdań faktycznie kleci się inne zdania w sposób intuicyjny. Ani angielskiego, ani francuskiego nie uczyłam się od "0" ale bardzo pomocna była aby w ogóle zacząć mówić, a nie zastanawiać się nad gramatyką. Plusem tych książek jest to, że faktycznie uczą tych najważniejszych słów, które potrzebne są w życiu codziennym. Na pewno jeśli chce się nauczyć języka to trzeba się wspomagać też innymi podręcznikami - aby wzbogacić słownictwo i umiejętności gramatyczne, bo gramatyka z tyłu książki jest opisane bardzo skrótowo (ale trzeba przyznać, że też bardzo logicznie i zrozumiale ją opisuje). W książkach jest tylko jeden minus są błędy......... więc trzeba zważać (z tym, że ja więcej błędów mimo krótszego korzystania wyłapałam w angielskim - albo przez to, że starsza książka, albo przez to, że lepiej go znam (ale to drugie raczej wykluczam, bo dużo lepiej czuję się w języku francuskim jednak)
nerveuse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-05, 15:42   #17
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nerveuse Pokaż wiadomość
W książkach jest tylko jeden minus są błędy......... więc trzeba zważać (z tym, że ja więcej błędów mimo krótszego korzystania wyłapałam w angielskim - albo przez to, że starsza książka, albo przez to, że lepiej go znam (ale to drugie raczej wykluczam, bo dużo lepiej czuję się w języku francuskim jednak)
Też słyszałam, że podobno są błędny. A może ktoś powiedzieć jakie są błędy w hiszpańskim Pawlikowskiej? Takie przykładowe, bo nigdzie na forach nie mogę tego znaleźć. Ja korzystam od podstaw, dlatego nie wyłapię tego a nie chciałabym sie uczyc z błedami.
Stary 2014-08-05, 22:35   #18
Jutte
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MsLizard Pokaż wiadomość
Też słyszałam, że podobno są błędny. A może ktoś powiedzieć jakie są błędy w hiszpańskim Pawlikowskiej? Takie przykładowe, bo nigdzie na forach nie mogę tego znaleźć. Ja korzystam od podstaw, dlatego nie wyłapię tego a nie chciałabym sie uczyc z błedami.
przyłączam sie do pytania
cieszę się życiem!
Stary 2014-08-06, 09:35   #19
nerveuse
Raczkowanie

nie pomogę co do konkretnej wersji hiszpańskiej (właściwie to do żadnej, bo nie zaznaczałam sobie tego) ale z tego co pamiętam, to najczęstsze błędy to były złe słowa np zamiast pies pojawił się kot, czy nieprawidłowo użyte rodzajniki, coś w tym stylu. Generalnie takie błędy, że myślę, że to spokojnie w razie czego można zweryfikować na późniejszym etapie nauki, czy nawet w trakcie korzystanie z blondynki.
Stary 2014-08-22, 16:36   #20
tessa16
Raczkowanie

Metoda przedstawiona w książce polega na uczeniu się na pamięć-powtarzaniu zwrotów razem z płytą. Kiedy powtarzamy to do znudzenia, przestajemy myśleć co mówimy i na tym polega właśnie instynktowne mówienie
tessa16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-01, 18:11   #21
Jutte
Wtajemniczenie

Czy wiecie może czym się róznią w treści te książki ? bo obie były wydane w 2011 jedna ma 242 strony a druga 240.. Niestety nie mogę w księgarni zajrzeć bo są zafoliowane
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg d531245i.jpg (42,4 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg d978-83-62343-97-3.jpg (97,7 KB, 4 załadowań)
cieszę się życiem!
Stary 2014-09-01, 19:17   #22
nerveuse
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jutte Pokaż wiadomość
Czy wiecie może czym się róznią w treści te książki ? bo obie były wydane w 2011 jedna ma 242 strony a druga 240.. Niestety nie mogę w księgarni zajrzeć bo są zafoliowane
Według Pawlikowskiej podobno niczym, czytałam kiedyś o tym na jej stronie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości