|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Facet przysięga "na matkę"
Hej hej,
Czy zdarzyło Ci się że facet coś przysięgał "na matkę"? Na przykład że nigdy Cię nie zostawi, albo że mówi prawdę. Co to Twoim zdaniem znaczy? I co ważniejsze, czy z perspektywy czasu dotrzymał obietnicy ![]() (Aby rozwiać ewentualne wątpliwości pytam w imieniu mojej koleżanki...) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Facet przysięga "na matkę"
Cytat:
![]() Nigdy o czymś takim nie słyszałam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Moj ojciec kiedys mial zwyczaj przysiegac "na zycie mamusi" (swojej) a potem tez "na grob tatusia" (swojego). A czy dotrzymywal obietnic?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
BAN stały
|
Cytat:
Z dotrzymaniem obietnic bywa różnie.To już czas zweryfikuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Pytanie ile ta matka dla niego znaczy że aż (lub tylko) na nią przysięga
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
To takie trochę jak za dzieciaka się przysięgało na "słowo harcerza" mimo, że połowa dzieciaków nawet zuchami nie była
![]()
![]() |
#8 |
.
|
ja bym nazwała to dziecinadą.
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Ludzie, którzy naprawdę dotrzymują słowa, nie potrzebują takich bzdur - po prostu robią to, co zostało założone. Kiedy ktoś częstuje mnie tekstami "dałem słowo a moje słowo dużo znaczy" itp. to mam pewność, że na takiego osobnika nie mam co liczyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
plum plum
|
potwierdzam, dla mnie to dziecinada i jakieś sztuczne podkreślenie wagi swego słowa.
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Dziecinada, zgadzam się, w dodatku zazwyczaj domena nałogowych kłamców, co dodaje nam tutaj już nie tylko żenady, ale smutku, że komuś tak łatwo takie słowa przychodzą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Im więcej zaklęć i przysiąg, szczególnie w przypadku świeżej znajomości, tym większe ryzyko, że całe to gadanie można o kant tyłka potłuc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Mnie by to bardzo zraziło jeśli ktoś przede mną przysięgałby na matkę/grób ojca/itp. Dla mnie po prostu przysięganie na życie jakiś osób jest niesmaczne i odrzuca, szczególnie tekst typu "przysięgam na życie matki że cię nie opuszczę". Nikt nie wie co życie przyniesie i jestem świadoma że nawet najlepszy związek może się rozlecieć, dlatego taki tekst to dla mnie szafowanie wartościami i rzucanie słów na wiatr. Jeśli ktoś swoim zachowaniem pokazuje że można mu ufać i dane słowo coś znaczy to nie potrzebne są tego typu przysięgi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Powiedzieć można wszystko, a mamusia bynajmniej nie padnie trupem od złamanej przysięgi także....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Coś takiego mocno by mnie zraziło do faceta. Nie macie wrażenia, że gdy ktoś przysięga na jakąś rzecz lub osobę, to tak jakby chciał przerzucić na nią konsekwencje swojego zachowania? Jakby to działało w ten sposób, to niektórzy by wybili całe rodziny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Nie rozumiem w ogole, po co obiecywac, ze sie kogos nie zostawi. W zyciu roznie bywa, nie ma co sie zarzekac, ani przysiegac na kogos/na cos. Nie potraktowalabym takich slow powaznie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
przysięganie 'na coś' to kojarzy mi się z dzieciakami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
może zaklinac się na smierć,na matkę,dzieci,boga,ale jesli kłamie ,to nie ma znaczenia kogo przywołuje. ---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ---------- [1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;48155647]Nie rozumiem w ogole, po co obiecywac, ze sie kogos nie zostawi. W zyciu roznie bywa, nie ma co sie zarzekac, ani przysiegac na kogos/na cos. Nie potraktowalabym takich slow powaznie.[/QUOTE] ![]()
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:50.