|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
pytania o zasiłek dla bezrobotnych po macierzyńskim
witam.
Dzwoniłam do Urzedu Pracy gdzie poinformowano mnie, że mój zasiłek macierzyński ( urlopu nie miałam) zakończy się dnia 22 lipca. Niestety Pani na infolinii była troszkę niepoinformowana i nie potrafiła mi odpowiedzieć na konkretne pytania, a mianowicie: Czy mogę zarejestrować się jako osoba bezrobotna przed dniam 22 lipca jeśli już dostałam ostatnią wypłatę zasiłku macierzyńskiego? Czy otrzymam zasiłek dla bezrobotnych jeśli mój zasiłek macierzyński trwał od września 2013 do 22 lipca, a wcześniej byłam zatrudniona na umowie o pracę? Czy jesli już kiedyś ( 4 lata temu) byłam zarejestrowana jako bezrobotna to muszę od nowa przynosic wszystkie umowy czy tylko te których brakuje? Pani konsultantka powiedziała mi tylko, ze jak przyjdę osobiście to mi wszystko wylicza. Nic się nie dowiedziałam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: pytania o zasiłek dla bezrobotnych po macierzyńskim
Możesz się zarejestrować dopiero po tym 22-gim, musisz od nowa wypełnić kwestionariusz, dołożyć kopie świadectw i umów do tego, zanieść też zaświadczenie z ZUS-u (jeśli to oni wypłacali ci zasiłek macierzyński). Zasiłek dla bezrobotnych ja dostałam, na umowie przepracowałam 2 lata, skończyła się 2 tygodnie po urodzeniu synka a macierzyński wypłacał mi ZUS.
Zaznaczam że to moje doświadczenia, nie pracuję w UP ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Zależy od UP. W niektórych na nowo kwestionariusza nie trzeba wypełniać. Donosisz nowe świadectwa pracy, których wcześniej nie dawałaś, zaświadczenia. Zasiłek Ci przysługuje z racji umowy o pracę. Takie moje myślenie.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
dziękuję za odpowiedzi.
Ja również miałam umowę do dwóch miesięcy po porodzie i mi jej nie przedłuzyli, a zasiłek wypłacał mi ZUS. Sytuacja jest wiec analogiczna do Twojej Gosiaczku.Zaświadczenie z zus o pobieraniu zasiłku po porodzie już posiadam. Gdzieś też wyczytałam, że w trakcie pobierania zasiłku dla bezrobotnych jeśli sama znajdę pracę to Urzad Pracy płaci przez 3 miesiace połowę kwoty zasiłku. Słyszałyście o tym? W jakim terminie od zarejestrowania sie w Urzędzie otrzymuje sie zasiłek i w jakiej kwocie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz tez umowa mi sie konczy w trakcie macierzynskiego i rowniez zamierzam potem zarejestrowac sie w UP z tym ze teraz zasilek placa dopiero po 3 mcach od zarejestrowania, przynajmniej moj maz tak mial
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
po trzech miesiącach?!! Jeśli ktoś się rejestruje jako bezrobotny to znaczy że nie ma zarobków, wiec jeśli musi czekać 3 miesiące na zasiłek, to z czego ma żyć?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jak by sie nie udalo to jeszcze mozesz uderzyc do pomocy spolecznej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Jak umowa wygasnie to zasiłek wypłacany jest "od razu" tzn ja rejestrowałam się pod koniec maja a zasiłek wypłacono mi 10 lipca - 555 zł
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio dzwoniłam w tej sprawie do UP w imieniu koleżanki i kobieta powiedziała mi tak:
Zasiłek dla bezrobotnych należy się takiej kobiecie jeśli miała umowę na pełny etat lub zarabiała przynajmniej najniższą krajową i były odprowadzane składki na Fundusz Pracy. Idziesz po zaświadczenie do ZUS i musisz mieć przepracowane 365 dni w ciągu ostatnich 18 miesięcy przy czym macierzyński WLICZA się w ten okres. ![]() Więc raczej problemu nie powinno być ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Bardzo dziekuję: ) ! Własnie tam dzwoniłam i dowiedziałam się, że nie ma potrzeby rejestrowania się od nowa, bo nie ma już tych starych żółtych kart rejestracyjnych. Wystarczy donieść umowy od momentu wyrejestrowania do teraz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
byłam dziś w urzędzie pracy i niestety nie wyliczono mi zasiłku bo zabrakło świadectwa pracy ( chociaz dzwoniłam wcześniej zapytać czy wystarczą same umowy i powiedziano mi że tak!!), jednak teraz mam jeszcze inne pytanie:
byłam również m MOPS i tak poinformowano mnie, ze mogę się ubiegać o zasiłek rodzinny oraz dodatki do niego. Jest jednak rejonizacja dlatego skierowano mnie do innego MOPSU gdzie zadzwoniłam i otrzymałam informacje, ze nie mogę otrzymać zasiłku rodzinnego bo nie mam zasądzonych alimentów, chyba, ze przyjdę z ojcem dziecka i przedstawię dokumenty, a mianowicie: zaświadczenia ze skarbówki o dochodach za 2012 rok ode mnie i ojca zaświadczenie z zus o odprowadzaniu składek zdrowotnych ode mnie i ojca swiadectwa pracy ode mnie i ojca z lat ubiegłych karta wizyt z urzędu pracy i to wszystko dla 77 zł. Gdyby to było jednarazowe 77 zł to by7m to olała, ale nie wiem jak to jest. Czy raz zasądzony zasiłek jest wypłacany do 18 roku życia dziecka? Czy jeśli znajdę pracę, a znajdę już od września to ten zasiłek będzie odcięty? Dodatkowo nie rozumiem jak dodatkiem do zasiłku rodzinnego ( gdzie wychowują i mama i tata) może być dodatek dla matki samotnie wychowującej dziecko. Już zgłupiałam.Czy ktoś mi to może usystematyzowac, bo każdy mówi co innego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Zasiłek jest wypłacany przez rok - od października do września chyba, więc za 2 mce będziesz musiała dać nowe zaświadczenia za rok 2013
![]() Z tego co wiem to już wszędzie wymagają alimentów zasądzonych lub zaświadczenia np z zakładu karnego. Inaczej jest się traktowanym jako normalny konkubinat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Glodomorku, powiedz mi proszę, jeśli od września pójdę do pracy ( czyli nawet z najniższą krajową przekroczę minimalna stawkę netto 912 zł) to już za wrzesień nie dostanę 77 zł tak?
Dzis mi jeszcze powiedzieli, że jeśli nie złożę wniosku o rodzinny to nie mogę się ubiegać o jakiś tam zasiłek na wyżywienie 60 zł. Wyglada na to że nic mi się nie nalezy chociaż faktycznie sama wychowuję: / |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pewnie zabiorą zasiłek od września lub października, trudno powiedzieć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
To ja w ogóle nie złożę wniosku,bo na bilety autobusowe do urzędów wydam więcej niż dostane tego zasiłku ( bo tylko na jeden miesiac). Jak pomyślę jak tu trzeba walczyć o każdą złotówkę która się człowiekowi należy jak psu zupa to nienawidze tego kraju
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
eee... może ktoś jeszcze przeczyta...
Z tym zasiłkiem to nie do końca tak jak piszesz. Liczy się dochód na osobę itd... Ale biorą poprzedni rok, jeśli złożysz jeszcze teraz to każą dosłac dokumenty za 2012 rok, jeśli złożysz w listopadzie to już za 2013 bo oni mają okres rozliczeniowy do końca października. U mnie było tak, że brali mi dochód za 2012 rok, jak składałam dokumenty. Mimo tego, że oboje pracowaliśmy z mężem w 2012 roku, to i tak dostałam to ponieważ, straciłam pracę 1 grudnia 2012 i mimo tego, ze przepracowałam 11 miesięcy to oni to liczą jako dochód utracony czyli O zł w całym roku ![]() Teraz nadal otrzymuję ten zasiłek mimo tego, że pracuję. Nie zgłaszałam nic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:03.