|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2006-09
Wiadomości: 21
|
pieczone filety z łososia (??)
Witam. Przegladalam forum na dreczacy mnie temat ale nic nie znalazlam, wiec mam nadzieje ze nie zaśmiecam forum.
Mam przygotowac w czwartek dobry obiadzik.., Z racji tego ze zaczynam sie zdrowo odzywiac chcialabym do mojego jadlospisu dodac rybki. Chcialabym zrobic pieczone filety z lososia ( lub jakiejs innego dobrej rybki). I tu zaczynaja sie schody...Jak je upiec? Czy po przyprawieniu zawinac w folie aluminiowa i wtedy do piekarnika dac? czy moze bez foli? ile czasu je piec? Zalezy mi zeby byly to filety bo nie przepadam za babraniem sie w osciach:/ Jakie polecacie przyprawienie filetow? mam zamiar do nich zrobic sos czosnkowy ale nie wiem czy w nim od razu piec czy pozniej polac...pomozie prosze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 2 140
|
Dot.: pieczone filety z łososia (??)
selenka, ja pieklam łososia w folii, bez żadnego wcześniejszego doświadczenia (no może widzialam jak ktoś robi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 8 137
|
Dot.: pieczone filety z łososia (??)
Możesz piec w folii a pod koniec ją "otworzyć" to wtedy zrobi się taka skórka fajna.
Jak robie łososia albo pstrąga(niestety nie w filetach ale myśle, że nie ma większej różnicy) to najpierw je myje, wycieram, skrapiam cytryną, sole, pieprze i dodaje troche ziół(np prowansalskich)oraz nacieram czosnkeim.Przyprawianie to rzecz indywidualna czyli tak jak lubisz.Potem wkładam do lodówki-może być pół godziny ale czasami zdarzało się, że cały dzień leżały i nie było wiekszej róznicy. Piekłam zawsze "na oko" po prostu co jakiś czas sprawdzałam czy już dobra jest. Można też tak przygotowaną rybe obtoczyć w mące i usmażyć(ale to bardziej kaloryczne) lub upiec na grillu. No a sos to zależy jaki to sos.Jeśli np jogurtowy to lepiej dodać po upieczeniu już na stół. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Dot.: pieczone filety z łososia (??)
Łosos jest pyszny, ale to nie jest najlepszy wybór jeśli pragniesz zdrowo sie odżywiać
![]() Ale wiedza wiedzą a ja i tak się czasem skuszę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Holandia
Wiadomości: 724
|
Dot.: pieczone filety z łososia (??)
a w jakiej temperaturze tego lososia (albo inne rybki) pieczecie? i tak na oko ile czasu z 20-30 min?
bardzo prosze o odpowiedz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: pieczone filety z łososia (??)
jesli nie masz doswiadczenia to losos to dobry wybor bo ona jest zawsze smaczna. Wystarczy sol troche cytryny posypac ziolami prowansalskimi i tyle.
Sos daj juz na stol nie w trakcie pieczenia. Moze tzaziki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Dot.: pieczone filety z łososia (??)
Rena ma racje, łosos ma to do siebie, ze bardzo trudno go spieprzyć :P Ja pieke platy w calosci, smaruje zmiazdzonym czosnkiem, podsypuje koperkiem, sole i pieprze... to wszystko. Zawijam w folie lub po prostu do naczynia żaroodpornego. Nie powinno dodawać się tłuszczu, bo sam w sobie jest w niego bardzo bogaty, no i rzeczywiście, to troszkę taka panga Europy... ale za to jaki pyszny!
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2014-08
Wiadomości: 63
|
Dot.: pieczone filety z łososia (??)
Posyp koperkiem i połóż na grillu - wystarczy!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:22.