Poparzyłam twarz kremem na przebarwienia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-08, 02:22   #1
morimo
Przyczajenie

Poparzyłam twarz kremem na przebarwienia

witajcie
Mam problem...Zacznę może od początku.Od dawna mam problemy z trądzikiem i przebarwieniami .Niedawno byłam u dermatologa ,przepisał mi Skinoren krem, Epiduo i tabletki Tetrarysal .Tabletki już mi się skończyły (nie mam możliwości dokupic,bo przebywam za granicą).Stosowałam to równy miesiąc.Efekty były,nie powiem,ale wszystko nie zeszło. Nie zauważyłam żeby Skinoren pomagał,chociaż może się mylę...Epiduo jest w tak małej tubce, że na dniach się skończy więc postanowiłam kupic coś na własną rękę.Po przeczytaniu wspaniałych opinii,postanowiłam zamówic Acne-derm.
Gdy posmarowałam pierwszy raz było ok,drugi też.Następnego dnia zastosowałam żel do mycia twarzy Vichy Normaderm do cery trądzikowej ( taki zielony) i następnie nałożyłam Acne derm.Skóra zaczęła mnie szczypac ale na ulotce było napisane, że może wystąpic taki objaw,więc nie przejęłam się tym.Spojrzałam za godzinę w lustro,a tam czerwone plamy,które niemiłosiernie szczypały po dotknięciu.Co więcej,gdy zmyłam krem,na tych plamach pojawiły się jakieś pryszcze albo coś,podobne do poparzenia pokrzywą.Pojawiło się dosłownie w 10 minut.Teraz mam nie tylko miejscowo czerwoną twarz,tylko całkowicie ! Do tego ciągle szczypie.
Może to przez ten żel? co myślicie? błagam,pomóżcie...
morimo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 08:01   #2
Somebodhi
Raczkowanie

Dot.: Poparzyłam twarz kremem na przebarwienia

No pewnie, że to przez ten krem. Po epiduo skóra jest cienka jak papier z racji łuszczenia, a acne derm - skoro podrażnia normalną skórę - podrażnił Twoją w jeszcze większym stopniu.
Mnie po epiduo szczypało po nałożeniu czegokolwiek, nawet kremu nawilżającego. Poza tym skóra jest tak wrażliwa, że nawet wiatr boli :P
Pij dużo wody i się wyśpij szybciej się zagoi.
Somebodhi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 14:16   #3
morimo
Przyczajenie

Ale powinnam dalej stosowac Acne derm? moze powinnam sprobowac bez mycia twarzy zelem i posmarowac na skore umyta sama woda? a co do Epiduo,to mi skory w ogole nie podraznial,nawet nie szczypalo nic,nie czulam wcale ze mam go na twarzy.Twarz juz mi nie zagoila,juz nie boli.
dodam ze epiduo uzywalam sporadycznie, ze wzgledu na mala pojemnosc.a w oststnim tyg uzylam go chyba tylko raz...

Edytowane przez morimo
Czas edycji: 2012-09-08 o 14:36
Stary 2012-09-08, 15:54   #4
ClaudiaWiniar
Raczkowanie

Odstaw te wszystkie maści i zaopatrz się w krem nawilżający. Powimmo po paru dniach przejść.
ClaudiaWiniar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 18:18   #5
Somebodhi
Raczkowanie

Chodziło mi o to, że epiduo złuszcza skórę i mimo, że Cię nie szczypie przy nakładaniu, to po jakimś czasie, nawet gdy już nie będziesz się nim smarować, sktóra jest cienka i po prostu bardziej wrażliwa. To tak jakbyś zrobiła mocny peeling ( który przecież nie boli ) a potem posmarowała agresywnym lekiem ( Acne derm ).
W ogóle w trakcie epiduowania nie powinno się używać innych maści, kremów złuszczających i wybielających, peelingów ani radykalnych domowych sposobów typu przecieranie cytryną
Jeśli chcesz zrezygnować z epiduo, to dobrze byłoby poczekać te 1-2 tyg., i dopiero wtedy zaczynać coś nowego.
Inna opcja jest taka, że być może masz uczulenie na acne derm? kto wie.
Stary 2012-09-08, 19:29   #6
helvetet
Zakorzenienie

nie wiem jak długi czas planujesz przebywac za granica, ale Epiduo jest bardzo wydajne, starcza spokojnie na 5 msc poza tym według mnie nie powinnas probować leków na własna reke, jeżeli dostałas od dermatologa tabletki. jezeli sie skonczyły to stosuj pozostałe leki, bez tabletek.

25.04.2015
24.08.2018
21.08.2021

Bloggerka
helvetet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 09:40   #7
Arcydiakon
Raczkowanie

Kosmetyki tej serii z Vichy mają to do siebie że powodują wysuszenie skóry, lepsze będą z La roche Possay
Arcydiakon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-09-11, 23:39   #8
morimo
Przyczajenie

witajcie ponownie
Zrobiłam tak jak pisałyście,zaprzestałam stosowania jakichkolwiek kremów,maści,żeli . Jednym słowem : MASAKRA.Moja twarz nigdy nie wyglądała tak jak teraz.Wyskoczyło mi pełno takich małych pryszczy,nawet na brodzie,gdzie nigdy ich nie miałam wcześniej ! to jakiś koszmar,przeciez byla juz prawie idealna...Zostały tylko te przebarwienia,a teraz taki wysyp ! może jednak nie powinnam była odstawiac tak na raz wszystkiego.Błagam,doradź cie co mam robic,bo zwariuję... ;((
Stary 2012-09-12, 14:34   #9
Somebodhi
Raczkowanie

jeśli to male białe grudki to smaruj epiduo i zejdzie.
Stary 2012-10-07, 17:10   #10
magdab1210
SPAMER
Nieopłacona reklama

OK a po czym masz przebarwienia na twarzy? Ja mialam od slonca I wszystko zbledlo, stosuje zel do picia 100% aloes
magdab1210 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-07, 23:32   #11
morimo
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez magdab1210 Pokaż wiadomość
OK a po czym masz przebarwienia na twarzy? Ja mialam od slonca I wszystko zbledlo, stosuje zel do picia 100% aloes

zawsze mialam problemy z tradzikiem wiec to pewnie przez to ... nie moge sobie z nimi poradzic.Myslicie ze na pryszcze pomoze glebokie oczyszczenie u kosmetyczki? gdy bylam na regulacji brwi,zaproponowala mi to ale nie wiem czy to nie tylko proba wyludzenia kasy..mam twarz mieszana,z wypryskami,swiecaca sie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-08, 14:50   #12
Synkopa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez morimo Pokaż wiadomość
zawsze mialam problemy z tradzikiem wiec to pewnie przez to ... nie moge sobie z nimi poradzic.Myslicie ze na pryszcze pomoze glebokie oczyszczenie u kosmetyczki? gdy bylam na regulacji brwi,zaproponowala mi to ale nie wiem czy to nie tylko proba wyludzenia kasy..mam twarz mieszana,z wypryskami,swiecaca sie
W pierwszej kolejności dermatolog, a dopiero wtedy kosmetyczka.
A najlepiej poszukaj dermatologa, który przy okazji zajmuje się kosmetyką, on Ci najlepiej doradzi.
O ile jest uczciwy ofc bo możesz trafić na takiego, który będzie Ci kazał co chwila na jakieś kosztowne zabiegi przychodzić, a guzik one dadzą

W każdym razie w pierwszej kolejności dermatolog, próba zaleczenia tego, co jest, a dopiero później kosmetyczka i wtedy już zapobieganie nawrotom.
Synkopa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-09, 00:00   #13
morimo
Przyczajenie

tylko ze bylam juz u dermatologa.Pisalam w poscie,to on przepisal mi tabletki,skinoren i epiduo.i g***o to dalo.. ;( pomoglo na chwile a gdy przestalam stosowac to wrocilo... tej walki z tradzikiem chyba nie wygram..
Stary 2012-10-09, 06:16   #14
Synkopa
Raczkowanie

Cytat:
tylko ze bylam juz u dermatologa.Pisalam w poscie,to on przepisal mi tabletki,skinoren i epiduo.i g***o to dalo.. ;( pomoglo na chwile a gdy przestalam stosowac to wrocilo... tej walki z tradzikiem chyba nie wygram..
Byłaś i dopóki brałaś co Ci przepisał to nie miałaś poparzonej twarzy. Poparzyłaś ją kremem, który kupiłaś na własną rękę.

A to, że leki które dał dermatolog nie pomogły na trądzik to już inna sprawa.
Stary 2012-10-09, 23:51   #15
morimo
Przyczajenie

Tak ale Skinoren dziala podobnie.Ma ten sam skladnik i on mi tak podraznia skore.Co prawda po skinorenie az tak mocno nie poparzylo ale skora po nim stawala sie zawsze czerwona,czyli odwrotny skutek..Znasz moze jakis specyfik na przebarwienia? slyszalam o kremie ze sluzu slimaka ale nie wiem czy warto.Opinie sa podzielone a ja nie chce znow ogolocic portfela ;(
Stary 2012-10-10, 15:02   #16
Synkopa
Raczkowanie

Cytat:
Tak ale Skinoren dziala podobnie.Ma ten sam skladnik i on mi tak podraznia skore.Co prawda po skinorenie az tak mocno nie poparzylo ale skora po nim stawala sie zawsze czerwona,czyli odwrotny skutek..Znasz moze jakis specyfik na przebarwienia? slyszalam o kremie ze sluzu slimaka ale nie wiem czy warto.Opinie sa podzielone a ja nie chce znow ogolocic portfela ;(
Ja ostatnio kupiłam dermacos anti spot zapobiegający powstawaniu przebarwień (spf 15). Ma też likwidować istniejące, ale jest też specjalny do nich inny krem z tej serii. Dostępne w rossmannie.

Niestety nie powiem jak efekty, bo po 1.5 tygodnia musiałam odstawić, bo pojawiły się coroczne problemy ze skórą i teraz muszę stosować tylko to, co dermatolog zalecił.
Stary 2012-10-11, 21:04   #17
ClaudiaWiniar
Raczkowanie

czy Ty stosujesz skinoren i epiduo w tym samym czasie?
ClaudiaWiniar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-10, 12:11   #18
emka12345
Przyczajenie

Też stosuje żel epiduo i z tego co dermatolog mi powiedział to należy nanieść bardzo małą ilość na twarz bo inaczej może zostać poparzona..
ja raz niestety sobie poparzyłam i odstawiłam go na tydzień i stosowałam maść z witaminą A bo inne kremy nawilżające mnie piekły. I poparzenie już zeszło
Stary 2014-08-07, 14:51   #19
xLotta
Raczkowanie

Znalazłam ten wątek w poszukiwaniu pomocy dot. mojego problemu z poparzeniem po kremach antytrądzikowych.

Sama od dermatologa dostałam taką kurację: Normaclin na dzień, na noc Duac + dokscycyklina. Jednak poskarżyłam się, że Normaclin nic mi nie daje i koniecznie chcę się pozbyć przebarwień potrądzikowych, więc dostałam maść... SKINOREN. Mimo że mam cerę tłustą, jest ona wrażliwa. Już po pierwszym nałożeniu porobiły mi się czerwone placki, a skóra piekła jakby była palona żywcem - ale efekt zmniejszenia samych pryszczy i przebarwień jest! Pani w aptece doradziła mi odstawienie leku na 2 dni i powtórne wznowienie jego przyjmowania... Może to pomoże - i mam taką nadzieję - bo Skinoren bardzo dobrze i w krótkim zwalcza wszystko to, z czym się męczę: trądzik przebarwienia, zaskórniki zamknięte. Gorzej, jak mnie nadal będzie tak piekło, stwarzając czerwone placki...

A przy okazji: czy sądzicie, że przy takich lekach Vichy Capital Soleil SPF 30 wystarczy? Doradzano mi 50, ale jednak nie mogę sobie pozwolić na wydanie kolejnych 50-60 zł...
xLotta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-07, 15:41   #20
Jacqueline27
Raczkowanie

Ja też na początku mojej przygody ze Skinorenem miałam czerwony placek i trochę mnie szczypało, ale nic z tym nie robiłam i rano jak się obudziłam nie było już tej plamki.
Wydaje mi się, że to jest przejściowa reakcja skóry która musi przyzwyczaić się do kwasu.
Jeżeli masz 20% Skinoren, możesz kupić 15% i smarować się nim lżejszym.

Ja unikam słońca niczym wampir (ile się da) i smaruje się tylko spf 25. Twarz niezmieniona.
Jacqueline27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości