Moj organizm nie przyswaja zelaza! - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesuj± siê dermatologi± lub maj± problemy ze skór±. Masz tr±dzik lub atopowe zapalenie skóry? Do³±cz do nas, pomó¿ sobie i innym.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2014-01-10, 14:21   #1
Kasia3680
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 15
Unhappy

Moj organizm nie przyswaja zelaza!

Witam!
Próbuje wszystkiego, ale to na nic! moj organizm po prostu nie przyswaja zelaza...moge pic litrami sok z burakow zjesc garscie zelaza i skrzypowity i nic nie dziala, to po prostu nie dziala!Co robic?
Kasia3680 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-10, 14:54   #2
Isi
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 182
Dot.: Moj organizm nie przyswaja zelaza!

Nie napisa³a¶, jakie badania robi³a¶, jakie masz wyniki i co mówili lekarze, wiêc ciê¿ko stwierdziæ, co mo¿e byæ u Ciebie przyczyn± takiego stanu rzeczy. Przyczyny mog± byæ ró¿ne - od z³ych nawyków ¿ywieniowych (np. spo¿ywanie razem z ¿elazem czego¶, co hamuje jego wch³anianie) po ró¿ne schorzenia, jak np. celiakia. Na Twoim miejscu zrobi³abym sobie dok³adne badania, je¶li jeszcze ich nie robi³a¶. Mam na my¶li badania krwi na poziom witaminy B12 i kwasu foliowego (je¶li wysz³oby poni¿ej normy, mog³oby to oznaczaæ anemiê z³o¶liw± i konieczno¶æ suplementacji B12 albo kwasu foliowego, ¿eby ¿elazo dobrze siê wch³ania³o), a tak¿e na poziom ferrytyny (wskazuj±cy na poziom zapasów ¿elaza w organizmie) i hormony tarczycy (TSH, FT3, FT4, TPO, anty-Tg), ¿eby wykluczyæ schorzenia mog±ce mieæ wp³yw na niski poziom ¿elaza albo ¿eby zacz±æ je leczyæ.

Sama mam "od zawsze" problem z wch³anianiem ¿elaza i ¿aden z lekarzy nie znalaz³ u mnie ¿adnej choroby (poza zwykle podwy¿szonym poziomem TSH i niskim poziomem ferrytyny przy dolnej granicy normy wszystko jest w porz±dku).
Zamiast ci±gle siê badaæ i szukaæ przyczyn postanowi³am poszukaæ swoich b³êdów i zmieniæ nawyki:
- zaczê³am dbaæ o to, ¿eby w diecie by³o nie tylko du¿o ¿elaza, ale i witaminy B12 oraz kwasu foliowego,
- razem z ¿elazem spo¿ywam produkty z du¿± ilo¶ci± witaminy C (np. do posi³ku bogatego w ¿elazo wypijam szklankê soku pomarañczowego 100% albo t³oczonego z owoców - nie nektaru albo napoju),
- godzinê przed i godzinê po posi³ku bogatym w ¿elazo nie pijê ju¿ herbaty czarnej, zielonej, czerwonej (które hamuj± przyswajanie ¿elaza).
Muszê powiedzieæ, ¿e wprowadzenie tych nawyków pomog³o, bo poziom ¿elaza od tego czasu mam wysoki jak nigdy (samopoczucie równie¿ bardzo dobre, a nie os³abienie jak przy anemii), choæ poziom ferrytyny tylko odrobinê lepszy, nadal mizerny... No i jednak wolê nie rezygnowaæ z suplementacji - za¿ywam codziennie ¿elazo z Chela-Ferr, czasem robiê sobie tylko 3 miesi±ce przerwy
Isi jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-11, 19:58   #3
Elfia4
DOMator

Wiadomo¶ci: 7 151

Dodam, ¿e je¶li robi³a¶ badanie poziomu ¿elaza we krwi (a nie poziom ferrytyny) to jego niski poziom jest dobrym wynikiem. Wysoki poziom to albo skutek du¿ego wysi³ku przed badaniem, albo dowód na to, ¿e chocia¿ ¿elaza we krwi jest du¿o, to s³abo siê ono wch³ania (byæ mo¿e z powodu problemów z w±trob±).
Elfia4 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-27, 17:52   #4
karolinaszymonicka
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 13

Nieprzyswajalo¶æ ¿elaza mo¿e mieæ ró¿ne powody i skutki . Ja w³a¶nie jak Isi zacze³am patrzeæ na to co jem, unikaæ herbaty , jaj i otr±b kiedy jem produkty bogate w ¿elazo. U mnie oprócz niskiego poziomu ¿elaza by³ problem z miesi±czkami i nagminnym przemeczeniem i sennosci±. Kole¿anka co prawda w ci±¿y ona stosowa³a ale poleci³a mi Floradix ¯elazo i witaminy . Spróbowa³am, nie ¿aluje wrecz polecam. Fajny tonik naturalny w 100% i nie musia³am bawiæ siê przy okazji z wit C bo zawiera w sobie ani z niczym na zaparcia bo zawiera wyci±gi z zió³ poprawiaj±ce trawienie przez co nie mia³am zaparæ .
karolinaszymonicka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-22, 16:05   #5
Claudia40
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 17

To prawda, ¿e ¿elazo hemowe jest duzo lepiej przyswajane przez nasz organizm. Dlatego zwracajmy uwagê jakie preparaty przyjmujemy i czy zawieraj± one w swoim sk³adzie w³a¶nie ¿elazo hemowe / zwierzêce /. Jeszcze nie tak dawno ja tez nie mia³am o tym zielonego pojêcia. Teraz ju¿ wiem i moj± wiedza chêtnie siê podzielê Wiêc je¶li musicie uzupe³niæ niedobory suplementami ¿elaza, to koniecznie zwracajcie uwagê na to, ¿eby te preparaty mia³y obie formy tego pierwiastka i ¿eby by³y w tabletkach, a nie w syropie, poniewa¿ ¿elazo dzia³a niszcz±co na szkliwo naszych z±bków
Claudia40 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-08-08, 08:49   #6
Ellenai0991
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 3
GG do Ellenai0991

Witam. Od dawna moje wyniki badan wygladaly kiepsko, jesli chodzi o zelazo. Przez 6 lat zaden lekarz nie zwrocil uwagi mimo moich pytan co oznaczaja dane na wynikach badan. Nie jestem chuda, wrecz w druga strone i za kazdym razem jak sugerowalam anemie to slyszalam : "wystarczy popatrzec, jest pani zdrowa jak ryba". Pol roku temu trafilam do endokrynologa ktory zajal sie sprawa mojego zelaza. Okazalo sie ze mam silna anemie i wrecz sladowe ilosci zelaza we krwi:\ Dostalam tabletki na recepte jedne drugie ale nie moge ich brac bo po tygodniu mam biegunki i takie bole brzucha ze nie ma opcji wychodzenia z domu. Moze ktoras z was wie co sie dzieje ? Dodam jeszcze ze mam ponizej normy poziom wit.A, E,D :\ pilnuje tego co jem biore suplementy ale one nic nie daja rowniez stwierdzono ze mam za mala tarczyce i NIE MOGE ZA NIC SCHUDNAC no i nie moge namagazynowac zelaza. Co sadzicie ? Szukam czegos w necie ale mi nie idzie
Ellenai0991 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Dermatologia

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-08-08 09:49:44

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:25.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.