Potrzebuje pomocy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-05, 20:12   #1
Angelika0410
Raczkowanie

Potrzebuje pomocy

Czesc dziewczyny! Pisze do Was bo moze mnie jakos zmotywujecie. Kiedyś wazylam 50 pare kilo, czułam sie swietnie chociaż rozmiar mojego biustu nie przekral 75 a juz było extra jak czasami sie trafiało b. Miałam strasznie płaski tyłek, ale idealny brzuch. Po studniówce zaczęłam strasznie tyć. Obecnie wazę 70 kg i chce to zrzucić. Czekam na multisporta i chce sie za siebie zabrać! Nie wiem kompletnie co sobie przyrządzać na śniadania. I jedna wielka uwaga. Potrzebuje pomocy, zeby w tym trwać. Tyle nie udanych startów juz było ze teraz dość. Kiedy dzis stanęłam na wagę to sie Rozpłakałam. Nigdy tyle nie wazylam, i strasznie zle sie z tym czuje. Mam grube uda, brzuch i boczki. Biust i pośladki sa fajne. Ale wolałam siebie w tamtej wersji. Chce znowu sie poczuć kobieco. Prosze trzymajcie za mnie kciuki i napiszcie co wy jedzie w diecie. Potrzebuje pomocy. Chce sie znowu podobać mojemu facetowi. Bo mimo ze on mi tego nie powie ja to wiem..

Wysłane z aplikacji mobilnej.
Angelika0410 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-05, 20:23   #2
akot80
Zadomowienie

Dot.: Potrzebuje pomocy

Czy byłabyś w stanie ograniczyć/zrezygnować z produktów mącznych? Jeśli tak, to połowa sukcesu.

"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..."
akot80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-05, 20:28   #3
Angelika0410
Raczkowanie

Jestem w stanie zrezygnować ze wszystkiego. Moja motywacja jest dość wysoka.. Ale zawsze tak jest. 2 dni spoko a pozniej słodkie, bułeczka na noc i leciały kilogramy.

---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ----------

Cytat:
Napisane przez akot80 Pokaż wiadomość
Czy byłabyś w stanie ograniczyć/zrezygnować z produktów mącznych? Jeśli tak, to połowa sukcesu.

Wiec jestem

Stary 2014-10-05, 20:38   #4
akot80
Zadomowienie

Musisz wiedzieć, że pomoc internetowa to nie wszystko. Możemy weryfikować menu, podtrzymywać na duchu, ale nie złapiemy Cię za rękę, gdy będziesz sięgać po słodką bułeczkę. Najważniejsze byś tak jadła, żeby nie być głodną, bo wtedy łatwiej o upadek.
Podaj przykładowe menu.

Stary 2014-10-05, 22:21   #5
Angelika0410
Raczkowanie

Rano jem serek wiejski ze szczypiorkiem i kromke pieczywa ciemnego.
Pozniej jabłko
Następnie obiad kus kus z gotowana piersią z kurczaka z szpinakiem bądź gotowana marchewka.
I pozniej jabłko.
Dużo wody. W chwili słabości sięgam po lekkie z netto na dziale zdrowej żywności

Stary 2014-10-06, 04:23   #6
akot80
Zadomowienie

Jesz jałowo i bardzo mało. Nic dziwnego, że szybko tracisz motywację.

Edytowane przez akot80
Czas edycji: 2014-10-06 o 05:16
Stary 2014-10-06, 08:43   #7
Angelika0410
Raczkowanie

To co powinnam jesc?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-06, 08:58   #8
hihicz
Raczkowanie

Po pierwsze sprawdź swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Jak to się robi masz tutaj:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...77&postcount=3

Myślę, że trochę Ci rozjaśni też ten post: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...30&postcount=5

Dobra dieta to taka, na której schudniesz, ale nie będziesz się głodzić. Do śniadania dodaj jakąś wędlinę, jajka, rybę (np. tuńczyka) oraz pomidora/ogórka. Do jabłka możesz dodać rano jogurt naturalny albo kefir. Jak jesteś w międzyczasie głodna sięgaj po garść słonecznika lub marchewkę. No i wypadałoby jeść kolację, a nie kończyć posiłki jabłkiem.
hihicz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-06, 10:27   #9
KarlaP
Przyczajenie

Moja kochana. Znam doskonale twoj ból bo ja miałam identyczna historie. Przede wszystkim polecam ci zapisać sie do tzw grup wsparcia na Facebooku np:
Ćwiczenia z mel b
Do sukcesu jeden krok
Motywatornia
Sama zobaczysz po dodawanych postach z jakiej wagi schodzą dziewczyny(nawet ze 100 na 70), nie chodząc na siłownie, tylko ćwicząc w domu. Jest masa sposobów na to, zeby ograniczyć koszty do minimum. Musisz sobie usiąść i wszystko poczytać. Internet to w dzisiejszych czasach skarbnica wiedzy na ten temat. Znajdziesz nie tylko porady jak sie odżywiać ale co ćwiczyć. Sa ułożone gotowe wyzwania, dla początkujących. Nic tylko wygospodarować ta godzinke czasu dziennie na cwiczenia.
Jeszcze jedno. Jesz zdecydowanie za mało! Pamiętaj ze zeby schudnac trzeba jeść! Dieta to 70% sukcesu. Jedząc 1000 kcal dziennie nie tylko osłabisz organizm, ale tez szybciutko dotknie cie efekt jojo
Jeszcze co do tych grup. Fajnie jest mieć cos takiego, bo tam dziewczyny tez przechodzą wzloty i upadki. Dobrze jest przechodzić przez odchudzanie z kims. Szczegolnie jest do widoczne w grupie do sukcesu jeden krok Natalii świst. Ja rownież w niej jestem
Jakbys miała jakies pytania to mozesz do mnie pisac prywatnie, z chęcią ci pomogę. Ja tez kiedys zaczynałam

Do wakacji
KarlaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-06, 11:24   #10
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hihicz Pokaż wiadomość
Po pierwsze sprawdź swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Jak to się robi masz tutaj:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...77&postcount=3

Myślę, że trochę Ci rozjaśni też ten post: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...30&postcount=5
+ koniecznie poprzeglądaj wątek z codziennymi jadłospisami Wizażanek. Znajdziesz tam mnóstwo inspiracji na posiłki, które możesz skomponować na redukcji + warto, abyś wrzucała codziennie swoje menu, dziewczyny na bieżaco będą Cię naprowadzały w dobrym kierunku

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=753029
Ather jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-06, 14:27   #11
Angelika0410
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez KarlaP Pokaż wiadomość
Moja kochana. Znam doskonale twoj ból bo ja miałam identyczna historie. Przede wszystkim polecam ci zapisać sie do tzw grup wsparcia na Facebooku np:
Ćwiczenia z mel b
Do sukcesu jeden krok
Motywatornia
Sama zobaczysz po dodawanych postach z jakiej wagi schodzą dziewczyny(nawet ze 100 na 70), nie chodząc na siłownie, tylko ćwicząc w domu. Jest masa sposobów na to, zeby ograniczyć koszty do minimum. Musisz sobie usiąść i wszystko poczytać. Internet to w dzisiejszych czasach skarbnica wiedzy na ten temat. Znajdziesz nie tylko porady jak sie odżywiać ale co ćwiczyć. Sa ułożone gotowe wyzwania, dla początkujących. Nic tylko wygospodarować ta godzinke czasu dziennie na cwiczenia.
Jeszcze jedno. Jesz zdecydowanie za mało! Pamiętaj ze zeby schudnac trzeba jeść! Dieta to 70% sukcesu. Jedząc 1000 kcal dziennie nie tylko osłabisz organizm, ale tez szybciutko dotknie cie efekt jojo
Jeszcze co do tych grup. Fajnie jest mieć cos takiego, bo tam dziewczyny tez przechodzą wzloty i upadki. Dobrze jest przechodzić przez odchudzanie z kims. Szczegolnie jest do widoczne w grupie do sukcesu jeden krok Natalii świst. Ja rownież w niej jestem
Jakbys miała jakies pytania to mozesz do mnie pisac prywatnie, z chęcią ci pomogę. Ja tez kiedys zaczynałam
Mysle, ze masz racje! W wolnej chwili zajrze do tych grup z miła chęcią dziekuje !!

---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Ather Pokaż wiadomość
+ koniecznie poprzeglądaj wątek z codziennymi jadłospisami Wizażanek. Znajdziesz tam mnóstwo inspiracji na posiłki, które możesz skomponować na redukcji + warto, abyś wrzucała codziennie swoje menu, dziewczyny na bieżaco będą Cię naprowadzały w dobrym kierunku

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=753029

Zaczęłam juz czytać. Dziekuje za naprowadzanie

Stary 2014-10-06, 15:48   #12
akot80
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Angelika0410 Pokaż wiadomość
To co powinnam jesc?

To bardzo proste: warzywa, ryby(owoce morza), jajka, mięso (podroby), owoce (z umiarem), orzechy, nabiał (sporadycznie). Waga poleci bardzo szybko. Jesz domowe, nieprzetworzone jedzenie. I tyle.

Stary 2014-10-06, 17:48   #13
quato
Przyczajenie

Ogranicz węglodowany w diecie (tak jak pisała akot80), białe pieczywo, naleśniki i tym podobne. Może być warto skorzystać z kuracji oczyszczającej wątrobę wg dr Huldy Clark. Wcale nie musisz się głodzić, żeby schudnąć. Kluczowe jest odpowiednie dobranie diety do twojego organizmu. Dr Pokrywka napisał o tym niedawno dobrą książkę pod tytułem Na zdrowie. Warto przeczytać.
quato jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-06, 18:55   #14
Angelika0410
Raczkowanie

A ciastka lekkie kakaowe? Nie maja żadnego cukru , ani nic .. ?!

Stary 2014-10-06, 19:32   #15
akot80
Zadomowienie

A jaki skład ciastek?

Stary 2014-10-07, 15:36   #16
Angelika0410
Raczkowanie

Cytat:
A jaki skład ciastek?

Maka pszenna , oleje roślinne (palmowy i rzepakowy) , jaja, inulina 4%, mleko odtłuszczone w proszku , kakao o obniżonej wartości tłuszczu, substancje spulchniajace węglan sodu i amonu, aromat czekoladowy, substancje sladzace cyklamin sodu i sacharynian sodu, śladowe ilości soli

---------- Dopisano o 16:36 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ----------

A dieta paleo? Na czym ona dokładnie polega ??

Stary 2014-10-07, 18:13   #17
akot80
Zadomowienie

Te ciasteczka to śmietnik. A paleo to to co napisałam wcześniej, czyli nieprzetworzone fabrycznie jedzenie (nie produkty): Warzywa, ryby, jajka, mięso, owoce i orzechy.

Stary 2014-10-07, 18:41   #18
Angelika0410
Raczkowanie

Cytat:
Te ciasteczka to śmietnik. A paleo to to co napisałam wcześniej, czyli nieprzetworzone fabrycznie jedzenie (nie produkty): Warzywa, ryby, jajka, mięso, owoce i orzechy.

Wlasnie podobno nabiał w tej diecie nie jest wskazany.

Stary 2014-10-07, 19:44   #19
akot80
Zadomowienie

Nie jest, gdyż nabiał jest produktem wysokoprzetworzonym. Poza tym jakość mleka pozostawia wiele do życzenia.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-07, 20:21   #20
Angelika0410
Raczkowanie

A co jesc jako przekąska ??

Stary 2014-10-07, 20:42   #21
akot80
Zadomowienie

Niewielkie ilości orzechów i owoców.

Stary 2014-10-07, 20:54   #22
Angelika0410
Raczkowanie

A te paski wasa? Na przekąskę ?

Stary 2014-10-07, 20:56   #23
akot80
Zadomowienie

Jeśli chcesz się odżywiać zgodnie z dietą paleo, to absolutnie nie, bo jest to produkt wysokoprzetwrzony i zrobiony z mąki.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-09, 07:15   #24
Angelika0410
Raczkowanie

Wczorajszy dzien:
Serek wiejski z szczypiorkiem do tego ciemna bułka z masłem i wędliną , pozniej naleśniki z szpinakiem z sosem bazyliowym, sałatka z lodowej, pomidora, ogórka, fety i odrobiny chudej czesci kurczaka, jako przekąskę wzięłam takie dwa paski Wasa z pasta pomidorowa (kupne ze sklepu), i do tego kanapka z wędliną na kolacje. Ponadto wypiłam z 2,5 litra wody. W co tez bym wyliczyła zielona herbate z 1 łyżeczka cukru brązowego ktorej wypiłam w pracy z 5.
Czy cos takiego moze byc??

Stary 2014-10-09, 10:38   #25
Mirianka
Zakorzenienie

Cytat:
Wczorajszy dzien:
Serek wiejski z szczypiorkiem do tego ciemna bułka z masłem i wędliną , pozniej naleśniki z szpinakiem z sosem bazyliowym, sałatka z lodowej, pomidora, ogórka, fety i odrobiny chudej czesci kurczaka, jako przekąskę wzięłam takie dwa paski Wasa z pasta pomidorowa (kupne ze sklepu), i do tego kanapka z wędliną na kolacje. Ponadto wypiłam z 2,5 litra wody. W co tez bym wyliczyła zielona herbate z 1 łyżeczka cukru brązowego ktorej wypiłam w pracy z 5.

Cukier i chleb
a kurczaka odrobina

Mirianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-09, 10:46   #26
Angelika0410
Raczkowanie

Nie ma tu chleba . Tylko bułka ciemna, jedna nie zrobi roznicy chyba. Cukier jest trzcinowy łyżeczka do zielonej herbaty tez chyba nie jest groźna. A co to kurczaka to wiecej nie było w domu :P

---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ----------

Kanapka rowniez była z ciemnej bułki. Nie bede pic samej wody. Nie jem dużo według mnie i nie jest tak zle..

Stary 2014-10-09, 11:59   #27
Mirianka
Zakorzenienie

Cytat:
Nie ma tu chleba . Tylko bułka ciemna, jedna nie zrobi roznicy chyba. Cukier jest trzcinowy łyżeczka do zielonej herbaty tez chyba nie jest groźna. A co to kurczaka to wiecej nie było w domu :P

---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ----------

Kanapka rowniez była z ciemnej bułki. Nie bede pic samej wody. Nie jem dużo według mnie i nie jest tak zle..

A kolacja i chlebki Wasa to co? Mąka w naleśnikach znów? Dla mnie ten jadłospis jest jałowy i nie-zdrowo redukcyjny. Ale zrobisz jak zechcesz, Twoje ciało

Mirianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-09, 14:29   #28
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
Wczorajszy dzien:
Tak jak Ci już dziewczyny częściowo pisały, to nie jest dobry jadłospis, jeżeli masz w planach redukcję

Czy zależy Ci na jakiejś konkretnej diecie, która eliminuje niektóre grupy produktów, czy masz pełną dowolność wyboru?

Generalnie powinnaś jeść 5 razy dziennie, jeżeli to tylko możliwe, a że dla chcącego nic trudnego, to powinnaś dać radę wcinać posiłki co około 3 - 3,5 godziny.

Serek wiejski ze szczypiorkiem + bułka, w porządku, ale wyrzuć masło, a wędlina powinna być raczej chuda (kurczak, indyk). Serek wiejski w miarę możliwości bierz ten odtłuszczony, 3%. Na dietach redukcyjnych tłuszcze są ważne, ale nie te pochodzenia zwierzęcego, skupiamy się na nienasyconych kwasach tłuszczowych.

Pamiętaj również, że ciemna bułka nie oznacza „zdrowa bułka”. Bardzo często pieczywo pszenne jest barwione karmelem, przez co ma ciemny kolor, dorzucą kilka ziaren i voila. Bułka nawet nie leżała obok żytniej czy razowej. Zwracaj na to uwagę. Jeżeli nie potrafisz zrezygnować z pieczywa, sięgaj po chleb 100% żytni lub razowy.

Dalej mamy naleśniki ze szpinakiem i sosem bazyliowym. jeżeli sos nie zawierał ciężkich dodatków w postaci np. majonezu to wszystko OK, ale w posiłku brakuje białka. „Odrobina” kury to za mało. Naleśniki z mąki pszennej, żytniej? Nie napisałaś również ile ich było - bardziej 2 czy bardziej 5?

Wasa z pastą pomidorową? To nie jest posiłek niestety, a jak pisałam wyżej, warto uwzględniać 5 pełnowartościowych posiłków. Pełnowartościowy posiłek występuje w dwóch wariantach:
Białko + złożone węglowodany + warzywa
lub
Białko + nienasycone kwasy tłuszczowe + warzywa

to tak dość… „książkowo” obrazując. Wasa to same węglowodany + pewnie tłuszcz (nie wiem jak z tą pastą). A węgle + tłuszcze na diecie to najgorsze połączenie, jakie możesz sobie serwować.

Co mamy dalej. Kanapka z wędliną. Znów pieczywo, znów mało białka, brak warzyw. Im później tym mniej węglowodanów, to raz. Dwa - na kolację staraj się jeść więcej białka i warzyw, odstawiając węglowodany.

A poza tym… w Twojej diecie nie ma nienasyconych kwasów tłuszczowych, za to jest szalenie dużo mąki w przedstawionym jadłospisie (wasa, kanapka, bułka, naleśniki) w porównaniu z innymi składnikami.

Pomyśl o tłustych rybach i orzechach, a także nasionach. Oliwie z oliwek, ewentualnie awokado.

Proponuję Ci dołożyć np. serek wiejski z garścią orzechów włoskich lub laskowych, możesz dołożyć trochę otrębów, dodadzą uczucia sytości.

Popodglądaj jadłospisy dziewczyn na redukcji, to naprawdę pomaga, zwłaszcza, jak przeczytasz również komentarze do nich - co było źle, co dobrze.

Powodzenia!
Stary 2014-10-09, 14:37   #29
Angelika0410
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ather Pokaż wiadomość
Tak jak Ci już dziewczyny częściowo pisały, to nie jest dobry jadłospis, jeżeli masz w planach redukcję

Czy zależy Ci na jakiejś konkretnej diecie, która eliminuje niektóre grupy produktów, czy masz pełną dowolność wyboru?

Generalnie powinnaś jeść 5 razy dziennie, jeżeli to tylko możliwe, a że dla chcącego nic trudnego, to powinnaś dać radę wcinać posiłki co około 3 - 3,5 godziny.

Serek wiejski ze szczypiorkiem + bułka, w porządku, ale wyrzuć masło, a wędlina powinna być raczej chuda (kurczak, indyk). Serek wiejski w miarę możliwości bierz ten odtłuszczony, 3%. Na dietach redukcyjnych tłuszcze są ważne, ale nie te pochodzenia zwierzęcego, skupiamy się na nienasyconych kwasach tłuszczowych. - wędlina jest chuda z kurczaka, aczkolwiek bułka jest ok.

Pamiętaj również, że ciemna bułka nie oznacza „zdrowa bułka”. Bardzo często pieczywo pszenne jest barwione karmelem, przez co ma ciemny kolor, dorzucą kilka ziaren i voila. Bułka nawet nie leżała obok żytniej czy razowej. Zwracaj na to uwagę. Jeżeli nie potrafisz zrezygnować z pieczywa, sięgaj po chleb 100% żytni lub razowy.

Dalej mamy naleśniki ze szpinakiem i sosem bazyliowym. jeżeli sos nie zawierał ciężkich dodatków w postaci np. majonezu to wszystko OK, ale w posiłku brakuje białka. „Odrobina” kury to za mało. Naleśniki z mąki pszennej, żytniej? Nie napisałaś również ile ich było - bardziej 2 czy bardziej 5? - bardziej 2. Z maki żytniej mysle. Kurczaka w nalesnikach nie lubię

Wasa z pastą pomidorową? To nie jest posiłek niestety, a jak pisałam wyżej, warto uwzględniać 5 pełnowartościowych posiłków. Pełnowartościowy posiłek występuje w dwóch wariantach:

Białko + złożone węglowodany + warzywa

lub

Białko + nienasycone kwasy tłuszczowe + warzywa - czyli np zamiast wasy lepiej surowa marchew?

to tak dość… „książkowo” obrazując. Wasa to same węglowodany + pewnie tłuszcz (nie wiem jak z tą pastą). A węgle + tłuszcze na diecie to najgorsze połączenie, jakie możesz sobie serwować.

Co mamy dalej. Kanapka z wędliną. Znów pieczywo, znów mało białka, brak warzyw. Im później tym mniej węglowodanów, to raz. Dwa - na kolację staraj się jeść więcej białka i warzyw, odstawiając węglowodany.

Moze byc dwie kromki razowego pieczywa z wędliną, jakiem i świeżym ogórkiem??

A poza tym… w Twojej diecie nie ma nienasyconych kwasów tłuszczowych, za to jest szalenie dużo mąki w przedstawionym jadłospisie (wasa, kanapka, bułka, naleśniki) w porównaniu z innymi składnikami.

Pomyśl o tłustych rybach i orzechach, a także nasionach. Oliwie z oliwek, ewentualnie awokado. - oliwę z oliwek używam jak robie sobie kurę z kuksusem zamiast tej sałaty

Proponuję Ci dołożyć np. serek wiejski z garścią orzechów włoskich lub laskowych, możesz dołożyć trochę otrębów, dodadzą uczucia sytości.

Popodglądaj jadłospisy dziewczyn na redukcji, to naprawdę pomaga, zwłaszcza, jak przeczytasz również komentarze do nich - co było źle, co dobrze.

CPowodzenia!

Stary 2014-10-10, 07:17   #30
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
- bardziej 2. Z maki żytniej mysle. Kurczaka w nalesnikach nie lubię
To może powinnaś pomyśleć o komponowaniu takich posiłków, aby każdy element do siebie w miarę pasował? Jedzenie powinno być przyjemnością, nawet na diecie.

Cytat:
- czyli np zamiast wasy lepiej surowa marchew?
To wciąż dodatek DO posiłku, a przekąska to nie posiłek, więc nie powinnaś tak tego traktować Dlatego marchew na przykład do obiadu, jest jak najbardziej OK.
Cytat:
Moze byc dwie kromki razowego pieczywa z wędliną, jakiem i świeżym ogórkiem??
Osobiście nie jadłabym tyle węglowodanów wieczorem, gdybym była na redukcji, ale nikt do niczego nie będzie Cię zmuszał przecież
Na kolację lepiej zjeść coś białkowego, np. chudą rybę / ugotowany filet z kurczaka / serek wiejski / twaróg / omlet
+ warzywa

Cytat:
- oliwę z oliwek używam jak robie sobie kurę z kuksusem zamiast tej sałaty
To wciąż za mało zdrowych tłuszczów w ogólnym bilansie, poza tym - łączysz w takim posiłku tłuszcze (oliwa) i węglowodany (kuskus).

Dodaj do codziennej diety orzechy i ziarna, np. w serku wiejskim, ale już wtedy bez chleba i innych węgli.

I naprawdę - zerknij do wątku: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=753029
Będzie Ci łatwiej i o wiele szybciej unikniesz popełniania tych samych błędów
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości