Pomocy! Od czego zaczac.?! ;)) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-08-07, 18:50   #1
karolcia9300
Przyczajenie

Pomocy! Od czego zaczac.?! ;))

Drogie mezatki oraz przyszle panny mlode.!
Mam takie pytanko od czego trzeba zaczac przygotowania do slubu oraz wesela .)
I jakiego Dj oraz kamerzyste i fotografa polecacie z Olsztyna i okolic.
Pozdrawiam i buuziaki ;**
karolcia9300 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-07, 19:08   #2
mahoniowa
Zadomowienie

Dot.: Pomocy! Od czego zaczac.?! ;))

Hej, gratulacje tak na wstępie i witamy w gronie narzeczonych
Napiszę Ci jak u nas było:
Zaręczyliśmy się pod koniec grudnia. NA początku roku ustaliliśmy sobie orientacyjnie liczbę gości, bo niektóre sale mają swoje limity, np. od 120 osób, jeśli ma się mniej to trzeba dopłacać do tych 120 talerzyków.
Później szukanie sali i zespołu/DJ'a tak żeby się zgrali terminami, z mojego doświadczenia to nie takie trudne
Następnie foto/video, z tym trochę przepraw mieliśmy, bo wszystko, co nam się podobało niestety było poza budżetem ale udało nam się załatwić w końcu I na kilka miesięcy spokój..
w tym tygodniu załatwiałam kościół i w sumie póki co to tyle..
reszta chyba zależy od ilości czasu i inwencji co chcę załatwiać wcześniej a na co nie będę potrzebowała dużo czasu.
No i oczywiście wszelkie dokumenty(poza naukami przedmałżeńskimi, które możecie zrobić w dowolnym terminie, bo nie tracą ważności) najlepiej na mniej niż 3 miesiące przed ślubem

poszperaj na forach w wyszukiwarkach, jest pełno wiadomości i porad od bardziej doświadczonych i zorientowanych powodzenia!

09.05.2015

Edytowane przez mahoniowa
Czas edycji: 2014-08-07 o 19:09
mahoniowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-08, 09:50   #3
sQuaara
Zakorzenienie

ja wiedziałam ze ASAP trzeba wielka 4: sala zespol foto kamera
w kosciele jeszcze dla mnie za wczesnie bo na 2015 nie ma kalendarza
i ja juz ogladam suknie bo szyta/zamiawiana na rozmiar moj to 6mcy czekania ;-) wiec wole sie nie obudzic w marcu 2015 ze to za pozno...a teraz tez sa wyprzedaże
Stary 2014-08-08, 10:19   #4
BlutAsiunia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez karolcia9300 Pokaż wiadomość

Sala i liczba gości + DJ informacji szukaj na forach ze swojego regionu zawsze coś podpowiedzą i kogoś polecą albo napiszą jak było.

Sale warto samemu też obejrzeć i porozmawiać z managerem .
Ja sama szukałam w forum wybrałam sale jaka była polecana a jak pojechaliśmy zobaczyć i po rozmowie z panią manager od razu zrezygnowaliśmy niby tanio a za wszystko trzeba było płacić za dekoracje za schodki na ciasto itd
wzięliśmy sale która nie miała dobrych opinii w internecie i za 250 zł interesuje mnie tylko tort i kolor przewodni + zaproszenia

więc suma summarum wyszło mnie taniej niż za wszystko musiałabym płacić
Stary 2014-08-08, 15:08   #5
agnieszka_2612
Zakorzenienie

My po zaręczynach, najpierw ustaliliśmy mniej wiecej kosztorys wesela. OD tego zależało w którym roku się pobierzemy ustaliliśmy wstępną liczbę gości.

Czyli:
Najpierw salę szukałam wraz z cennikiem, później zespół, fotografa i kamerzystę.

Mniej więcej patrzeliśmy ile w hurtowni kosztuje wódka, rózne napoje. Koszt sukni, garnituru, dodatków, usług.

Jak już zdecydowaliśmy na który rok możemy sobie pozwolić - ustaliliśmy datę i zaczęliśmy rezerwować salę, zespół, fotografa i kamerzystę

agnieszka_2612 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-08, 15:48   #6
karolcia9300
Przyczajenie

Dziekuje wam bardzo
Szukamy czegosc na lipiec/sierpien 2016r.
I my bardzo duzy problem poniewaz jestesmy zagranica.
Wiec ciezko bardzo zalatwic wszystko na odleglosc.
Niestety.
W swieta(grudzien) jedziemy ogladac sale i rezerwowac. Myslicie drogie narzeczone ze beda jeszcze wole terminy na ten rok 2016 czy juz nie ,slyszalam ze sale oraz Dj rezerwuje sie co najmniej rok wczesniej. Czy to prawda.
Pozdrawiak
karolcia9300 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-08, 16:36   #7
annic
Wtajemniczenie

To zależy pewnie od regionu, ale my bierzemy ślub równo rok (co do dnia ) od zaręczyn i salę bez problemu zaklepaliśmy na 10 miesięcy przed (wybór był duży na datę którą sobie upatrzyliśmy), dj i foto na 8-9 miesięcy przed. Z tym, że my planujemy wesele z tych mniejszych, na ok 50 osób (więc sala wielka nie musiała być), a pobieramy się we wrześniu tego roku - czyli już trochę poza szczytem sezonu. No i my szliśmy trochę innym tokiem wyboru, bo nie braliśmy daty gdzie pasowało wszystkim usługodawcom, tylko twardo obstawaliśmy przy swojej dacie (8. rocznica związku ) i pod nią dobieraliśmy resztę.

My też na odległość robimy, ale to kilkaset km i na terenie Polski, więc na pewno łatwiej niż wam. Choć tez trochę zachodu jest żeby się raz na 2-3 miesiące wybrać w miejsce ślubowania i pozałatwiać.
annic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-09, 09:21   #8
201604261006
Konto usunięte

U mnie w regionie da się rok wcześniej
Sami rezerwowaliśmy wszystko 10-11mcy wcześniej. Ale w niektórych regionach 2lata to za późno

I my też zaczęliśmy od sali (wrzesien 2013) , potem zespół, foto i wideo, suknia, nauki. Dopiero na początku tego roku sprawy kościelne
201604261006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-09, 10:40   #9
misiaa91
Zakorzenienie

Cytat:
Dziekuje wam bardzo
Szukamy czegosc na lipiec/sierpien 2016r.
I my bardzo duzy problem poniewaz jestesmy zagranica.
Wiec ciezko bardzo zalatwic wszystko na odleglosc.
Niestety.
W swieta(grudzien) jedziemy ogladac sale i rezerwowac. Myslicie drogie narzeczone ze beda jeszcze wole terminy na ten rok 2016 czy juz nie ,slyszalam ze sale oraz Dj rezerwuje sie co najmniej rok wczesniej. Czy to prawda.
Pozdrawiak
U nas było tak (też załatwiamy wszystko z innego kraju), że w grudniu byłam oglądać salę, uparlam się na tę konkretną i wybraliśmy z wolnych terminów. Potem zespół, foto i kamera, auto. W tym pomagali nam.rodzice, albo my załatwialismy mailowo. Jak bylismy pod koniec maja w Polsce, to staraliśmy się zrobić jak najwięcej i mamy: kościół, obrączki, ja suknię, kosmetyczkę. Wódkę kupujemy w listopadzie. Bardzo ważne, żebyście mieli kogoś, kto jest na miejscu i w pewnych kwestiach pomoże, ale wszystko się da zorganizować. Powodzenia!
Stary 2014-08-12, 12:44   #10
Meeegy
Raczkowanie

My mamy ślub 27.06.2105.
najpierw ogarnęliśmy datę u Księdza
potem Salę
Potem zespół i kamerę
Na razie stoimy w miejscu.
za jakiś czas zaczniemy wybierać zaproszenia , ja zaczne w listopadzie - grudniu oglądać i przymierzać suknie a potem reszta
Stary 2014-08-13, 17:16   #11
toufoufou
Przyczajenie

My też organizujemy wszystko na odległość

Najpierw ustaliliśmy datę (wybraliśmy taką w trakcie długiego weekendu, żeby nasi zagraniczni goście mogli spokojnie się przemieścić).

Ślub będzie w tygodniu tak więc mniejsza konkurencja.

Potem oczywiście lista gości (tak mniej więcej) i poszukiwania sali. Chciałam taką, w której własciciele zajmują się wieloma rzeczami (np. wystój itd.). Szczęśliwie już udało się znaleźć.

W między czasie zaczęliśmy się orientować w róznych terminach i dopasowywać do nich nasz urlop (np. trzeba przyjechać mniej więcej wtedy i wtedy żeby zamówić sukienkę albo dostarczyć dokumenty).

Zaproszenia wysyłamy 6 miesięcy wcześniej (by wszyscy mieli czas przygotować ewentualną podróż).

I delegujemy zadania - poprosiliśmy rodzinę, żeby zrobiła selekcję zgodnie z naszymi kryteriami (np. cukiernie, które mogą zrobić taki tort jaki chcemy itd). Ostateczny wybór zależy oczywiście od nas a oszczędność czasu ogromna.
toufoufou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-14, 13:42   #12
karm86
Przyczajenie

Nasz ślub 10-10-2015r.
póki co mamy salę...TYLKO
i szukamy zespołu

koleżanka ma miesiąc wcześniej i juz chodzi na przymiarki sukni, wódkę kupili, mają zespół, fotografa, salę też oczywiście..i aż się boję czy my zbyt luzacko do tematu nie podchodzimy, zebyśmy potem na osoatnią chwile nie biegali

Edytowane przez karm86
Czas edycji: 2014-08-14 o 13:44
karm86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-14, 13:55   #13
annic
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karm86 Pokaż wiadomość
koleżanka ma miesiąc wcześniej i juz chodzi na przymiarki sukni, wódkę kupili, mają zespół, fotografa, salę też oczywiście..i aż się boję czy my zbyt luzacko do tematu nie podchodzimy, zebyśmy potem na osoatnią chwile nie biegali
E, spokojnie Tak jak pisałam wyżej, my klepnęliśmy salę 10 miesięcy przed. Usługodawców 9-8 miesięcy, a suknię 7 miesięcy przed ślubem. Wódkę teściowie kupowali w grudniu przed wzrostem akcyzy, inaczej by się nie śpieszyli. Zaklepać datę u księdza też byliśmy 7 miesięcy przed dopiero. Ślub organizujemy w rok i ani razu nie czułam żebyśmy mieli jakieś opóźnienia. Wręcz żałuję że się nie spięliśmy by w pół roku się wyrobić, bo już mnie temat zaczął męczyć, chciałabym mieć to już za sobą
Chodzenie na przymiarki sukni rok przed mnie rozbawiło

Luz, zdążycie
annic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-14, 18:07   #14
karm86
Przyczajenie

no to mnie delikatnie uspokoiłaś
Stary 2014-08-16, 23:00   #15
kassica31
Raczkowanie

Spokojnie, zdążycie ze wszystkim. W sumie nie wiem skąd się biorą te informacje, że wszystko trzeba rezerwować Bóg wie ile wcześniej. My zaręczyliśmy się w listopadzie 2012, ślub zaplanowaliśmy na październik 2013, chociaż moim marzeniem był maj, jednak byliśmy pewni, że nie damy rady ogarnąć tematu w tak krótkim czasie. Salę i księdza załatwialiśmy w styczniu, potem kamerzystę, fotografa, zespół - wszystko co chcieliśmy było wolne na październik. Sukni szukałam w czerwcu, we wrześniu odbierałam gotową, mąż na garnitur czekał ok. miesiąca. Okazało się, że i na maj byśmy się wyrobili. Zatem głowa do góry!

---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:57 ----------

Przypomniało mi się, we wrześniu chodziliśmy na kurs tańca. Dziewczyna, która nas uczyła miała termin ślubu na maj 2014r. i jej suknia ślubna już wisiała w szafie, miała już wszystko ogarnięte tylko butów szukała, Szok!
kassica31 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-18, 06:57   #16
karm86
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kassica31 Pokaż wiadomość
Spokojnie, zdążycie ze wszystkim. W sumie nie wiem skąd się biorą te informacje, że wszystko trzeba rezerwować Bóg wie ile wcześniej. My zaręczyliśmy się w listopadzie 2012, ślub zaplanowaliśmy na październik 2013, chociaż moim marzeniem był maj, jednak byliśmy pewni, że nie damy rady ogarnąć tematu w tak krótkim czasie. Salę i księdza załatwialiśmy w styczniu, potem kamerzystę, fotografa, zespół - wszystko co chcieliśmy było wolne na październik. Sukni szukałam w czerwcu, we wrześniu odbierałam gotową, mąż na garnitur czekał ok. miesiąca. Okazało się, że i na maj byśmy się wyrobili. Zatem głowa do góry!

---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:57 ----------

Przypomniało mi się, we wrześniu chodziliśmy na kurs tańca. Dziewczyna, która nas uczyła miała termin ślubu na maj 2014r. i jej suknia ślubna już wisiała w szafie, miała już wszystko ogarnięte tylko butów szukała, Szok!
Bo paździrnik to najlepszy miesiąc
Stary 2014-08-18, 17:13   #17
kassica31
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karm86 Pokaż wiadomość
Bo paździrnik to najlepszy miesiąc
Złota polska jesień
kassica31 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-18, 19:37   #18
Devileek
Zakorzenienie

GG do Devileek

W moich stronach trzeba rezerwować z dwuletnim wyprzedzeniem My oczywiście zaczeliśmy od sali bo jest to chyba najważniejsza sprawa, właścicielka poradziła nam żebyśmy obdzwonili zespoły czy fotografa jak stoją z terminami ( które nam wcześniej podała jakie są u niej wolne) i wtedy ostatecznie wybrać termin wesela, żeby wszystko się zgrało i żebyśmy mieli wszystko czego chcemy i co nam się podoba
Stary 2014-08-19, 16:31   #19
BlutAsiunia
Rozeznanie

Wiadomo w innych miesiącach poza latem, nie ma tylu ślubów co w sierpniu czy w czerwcu i we wrześniu.

Z mojego doświadczenia jak dobry zespół i w miarę tani to miał 1 termin wolny na sierpień i oczywiście nie mój Więc muszę szukać dalej

Sala którą chciałam to w marcu już była zajęta ale nie żałuję bo trafiłam na lepszą fakt trochę droższą

Także wszystko zależy ile masz kasy i ile chcesz wydać jak coś jest droższe na pierwszy rzut oka to później okazuje się tańsze i lepiej wykonane i tak było ze mną

W jednej sali chcieli 190 zł ale do tego dekoracje patery ciasta itd trzeba było doliczyć
Poszłam do droższego hotelu i za 220 zł Mam stół wiejski, ciasta dekoracje owoce itd
Menu mniej więcej takie samo jak w tym tańszym
to różnice jest 30 zł to jest nic
Stary 2014-08-25, 16:33   #20
Wydera
Raczkowanie

Cytat:
Za 9 miesięcy wychodzę za mąż w okolicach Morąga, więc jeśli będziesz zainteresowana, mogę podzielić się wrażeniami i przemyśleniami

My zarezerwowaliśmy salę prawie 1,5 roku wcześniej, czyli w marcu 2014, następny w kolejności był fotograf (jeden z ważniejszych dla mnie punktów programu) - czerwiec 2014, DJ będzie prawdopodobnie mój znajomy, więc o to jestem spokojna. Suknię również mam już zamówioną, więc w zasadzie mogę się teraz skupić na detalach, oprawie, wystroju sali itd.
Wydera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości