|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Antybiotyk Keflex a antykoncepcja
Cześć, mam takie pytanie bardziej z ciekawości bo zastosuję dodatkowe zabezpieczenie ale czy macie jakieś informację od lekarza bądź osobiste doświadczenia jak wpływa antybiotyk Keflex na antykoncepcję? Poinformowałam lekarza, który mi go przepisał o stosowaniu tabletek antykoncepcyjnych i on mi powiedział, że mam się nie martwić, że on nie ma na nie wpływu. W ulotce tego leku również nic nie ma ten ten temat i w ulotce do tabletek anty również na temat cefaleksyny (substansji czynnej) nie ma ani słowa. Natomiast w internecie znalazałam podzielone opinie ale w wiekszości dotyczyły zmniejszania działania tabletek. Stąd właśnie moje pytanie, jak to właściwie jest.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Antybiotyk Keflex a antykoncepcja
Zaufałabym ulotce, a najlepiej zastosowac dodatkowe zabezpieczenie i tyle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Nie ma żadnych badań naukowych wskazujących na obniżanie skuteczności antykoncepcji hormonalnej przez cefalosporyny (Keflex należy do tej grupy antybiotyków).
Z drugiej strony w ulotce amerykanskiego producenta tego leku, jest napisane, iz zalecane jest stosownaie jednoczesnie antykoncepcji mechanicznej. Na twoim miejscu stosowalabym tez antykoncepcje mechaniczna, dla wlasnego spokoju. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Zabezpieczaj się dodatkowo tak jak przy braniu antybiotyku i problem z głowy.
Osobiście brałam ten antybiotyk i w ciążę nie zaszłam, a nie zabezpieczałam się dodatkowo. Z tym, że dla mnie ciąża to nie tragedia.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:47.