|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
mieszkanko pomysly
witam Was kochane wizazanki
![]() jak dobrze pojdzie "za chwile" stane sie posiadczka upragnionego wlasnego miejsc czyli malego m2 ![]() bede wdzieczna za odp ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: mieszkanko pomysly
ja proponuję, żebyś popytaa wśród znajomych, czy któryś ma jeszcze katalog z IKEI własnie z takimi pomysłami na urządzenie małych przestrzeni... zaskakujące pomysły
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
katalog ikei mam obryty na pamiec
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
hey
gratuluje ![]() ja tez mam salon z kuchnia ,na poczatku była ściana i drzwi ale w kuchni nie ma okna wiec zlikwidowalismy sciane ozstał mały murek na chwile ,teraz nie mamy nic a na granicy miedzy kuchnia a salonem stoi stół przy którym jemy ,córka rysuje,znajomi biesiadują. cokolwiek nie postawisz zawsze zabierze troche cm a tego najbardziej brakuej w blokach . pzdr. paula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Gratuluje własego kąta
![]() ![]() ![]() Zyczę niesamowitych pomysłów i inwencji twórczej ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Ja bym stawiała na stół - jak pisze Paula, albo jak masz za mało miejsca na stół, to blat - np. taki wyższy, wąski, jak barowy... Masz wtedy miejsce do jedzenia, może też robić za dodatkowy kuchenny blat roboczy, a jak trzeba to miejsce do pisania itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Ja też mam taką kuchnię z "salonem". Razem mają może z 15 m2. I mam to oddzielone blatem barowym, pod którym są jeszcze szafki. Blat jest taki podwójny. Tzn. najpierw jest jeden przykrywający szafki, do niego są przytwierdzone takie grube rury i drugi blat znajduje się powyżej, natych rurach. Na początku miało to służyć jako blat do jedzenia, ale jest tak mało miejsca w mieszkaniu, że nie ma go na krzesła barowe.
![]() Ścianki nie polecam bo zajmie duuuużo miejsca i zdecydowanie ograniczy przestrzeń. powodzenia ![]()
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
dziekuje za pomysly wlasnie tego miejsc brakuje dlatego scianka odpoada niestety ale zastanwiam sie nad tym podestem bedzie on nie wysoki bo cos w wysokosci cegly a jednak mysle ze bedzie dobrze wyznaczal teren kuchnipozniej moze jak bedzie mozliwosc jakas fajna porecz i cos w ten desen tak sobie mysle
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
wprawdzie nie czytałam wszystkich pomysłów które do ciebie dotarły i nie wiem czy ktoś już ci tego nie podsuną ale dobrą sprawą jest ( u siebie też planuję tak zrobić) rozdzielenie tego tzw. stolikiem barowym. umieszczony jest na aluminiowej rurce od podłogi aż do sufitu. na dole możesz zrobić półkę a na górze halogeny. świetny efekt i bardzo praktyczne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
hey
polecam stół rozkładany tzn. takie z 2 skrzydłami i wysuwaną nogą. nasz wlasnie taki jest gdy przychodza znajomi rozkładamy drugie skrzydło i spokojnie miesci sie 10 osób. nasi znajomi maja stół takze na granicy kuchni i salony jednym bokiem przykręcony blat do sciany i jedna metalowa noga i jest do kitu bo miesci 3 osoby i nie mozna go przestawic. pzdr. paula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
sorry. Mój błąd. U mnie ten blat będzie rozdzielał salon z jadalnią, a w jadalni będzie stał duży stół czekający na parapetówę. A może ktoś ma pomysły na nowoczesną kuchnię. Oczywiście w przystępnej cenie. Jakie kolory proponujecie.
paula78 napisał(a): > hey > polecam stół rozkładany tzn. takie z 2 skrzydłami i wysuwaną nogą. > nasz wlasnie taki jest gdy przychodza znajomi rozkładamy drugie skrzydło i spokojnie miesci sie 10 osób. > > nasi znajomi maja stół takze na granicy kuchni i salony jednym bokiem przykręcony blat do sciany i jedna metalowa noga i jest do kitu bo miesci 3 osoby i nie mozna go przestawic. > > pzdr. > paula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Temat dawno zakończony, ale mam teraz ten sam problem, potrzebuje z dużego pokoju zrobić kuchnię połączoną z pokojem, na razie znalazłam coś takiego:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
A jesteś pewna że musisz łączyć pokój z kuchnią?
![]() Faktycznie, najpraktyczniejsze jest ustawienie blatu między częścią kuchenną a salonem ale dodatkowo polecałabym zrobić na suficie coś w rodzaju więźby - na przykład z regipsu albo drewna (można w tym umieścić oświetlenie nad barkiem). Takie coś oprócz tego że widocznie oddziela część kuchenną to jeszcze zatrzymuje troszkę zapachy (mozna też zamontować na tym opuszczaną żaluzję, żeby w razie potrzeby całkowicie oddzielić kuchnie od pokoju). No i trzeba pomysleć o bardzo wydajnym okapie (najlepiej podłączyć go do szybu wentylacyjnego ale na trzeba mieć zgodę spółdzielni - jeśli szyb jest jeden dla pionu to jest to niemożliwe bo wymuszony ciąg, a taki robi się w przypadku okapu, wwiewa wszystkie zapachy do sąsiadów...). Żeby złagodzić kuchenny wygląd aneksu, warto pomyśleć o innym materiale na ściany niż flizy. Warto też kupić sprzęt do zabudowy a nie wolno stojący. I lepiej będzie wyglądała (a raczej mniej będzie widoczna) płyta ceramiczna zamiast gazowej. Podobnie zlewozmywak - mniej będzie się rzucał w oczy granitowy o zbliżonym kolorze do blatu, niż taki ze stali nierdzewnej. Zeby upodobnić kuchenne meble do pokojowych, można zamontować wszędzie takie same uchwyty. A w szafakach kuchennych, dolnych polecam bardzo montaż głębokich szuflad (albo cargo) zamiast półek - dużo łatwiej wyciągnąć garnki z drugiego rzędu z szuflady niż wyciągać wszystko z półki zanim dostanie się do potrzebnego naczynia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Sprawa wygląda tak, że babcia wymigała się ze sponsorowania mnie i mojego menia - najpierw obiecała nam że odpali coś na mieszkanie. Teraz mieszkam w rodzicami i siostra w domku. Siostra ma się wyprowadzić jak weżmie ślub, a ja bym została z meniem u rodziców w domu. Ale chcemy sobie na pierwszym piętrze zrobić takie mieszkanko. Nie możemy zająć całego piętra bo rodzice mają na górze sypialnię, a dół domku wygląda tak, że za Chiny nie da się jej przenieść na dół właśnie. Więc chcemy z dwóch pokoi i pomieszczenia z szafami na zimowe ciuchy zrobić sobie mieszkanko i oddzielić to drzwiami. W łazience która jest w tej chwili jest wanna i we wnęce jest prysznic, który akurat da się odzielić od łazienki(połączyli byśmy tamto pomieszczenie o ktorym mowiłam, bo akurat prysznic jest polozony na jego koncu tylko trzeba by bylo przebić ścianę, a od strony łazienki rodziców ścianę zamurować).
Jeden z pokoi chcemy przerobić na kuchnię z jadalnią. I właśnie szkoda nam stawiać ścianę i wolimy zrobić właśnie coś w tym stylu jak na zdjęciu. A jeśli chodzi o "brudy kuchenne" widoczne z części jadalnej to wlasnie sposobem na to miałby być ten barowy blat, taki jak na zdjęciu. On jest wyższy od kuchenki i piecyka oraz szafek więc trochę by zasłonił. A jeśli chodzi o wyciąg to mamy go w planach, bo akurat w rogu tego pokoju jest komin. Ściana od komina wystaje w rogu w ten sposob jak na tym zdjęciu tylko jeszcze bardziej jest wysunięta. Więc żeby dobrze wykorzystać miejsce w tym miejscu co od strony pokoju jest półeczka na wina wstawiła bym drzwiczki i zrobiła może coś w stylu barku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
www.mjakmieszkanie.pl może coś tam znajdziesz dla siebie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
hejka ja nadla wymyslam i kombinuje jakby odzielic pokoj i "kuchnie" wstepnie pomysl mam z luksferow zobacz linka moze cos cie natchnie
![]() http://www.kimarproart.pl/luksfery.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Oj naoglądałam się tego dzisiaj. Trochę znalazłam fajnych rzeczy(nie tylko do kuchni) na stronach:
www.brw.com.pl www.swarzed-sa.com.pl i na www.ikea.pl I zakochałam się w meblach z BRW do sypialni(tylko pościel bym dała inną): |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Ja mam taka sypialnie, tyle ze bez szafy. Lozko komoda i 2 szafeczki.
Nie polecam rozbijania sciany miedzy kuchnia a pokojem. Ja obecnie robie remont kuchnia wc i lazienka, siedze na dzialce, dlatego od tygodnia jestem na wizazu pierwszy raz. Ale mam syf! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
A masz ten komplet co na zdjęciu? Jeśli tak to ile mniej więcej kosztował?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Tak, ale bez szafy.Kupilam razem z komoda do duzego pokoju vis-a-vis , za wszystko z wniesieniem i slozeniem zaplacilam ok 1300zł. Taniej niz na na str www. Zreszta wszystkie ceny podawane na firmowych stronach są zboznym zyczeniem producenta, a kupuje sie taniej.
http://www.wizaz.pl/w-agora/view.php...ast=1090932318 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Dot.: Re: mieszkanko pomysly
Czy macie jeszcze jakies pomysly oraz zdjecia polaczen salonu z kuchnia?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
![]()
ja tak chce aby moja mała kuchnia wyglądała (jestem szczęśliwą posiadaczką
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:59.