jaki obiektyw? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Notka

Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-21, 23:24   #1
Justi xP
Raczkowanie

jaki obiektyw?

Hej jestem totalnym amatorem, po prostu lubię robić zdjęcia, zdecydowanie bardziej wolę stać za obiektywem niż przed i po dwóch latach korzystania z podstawowego "kitu" (18-55+Nikon D3100) chciałabym czegoś więcej
Zastanawiam się nad obiektywem Nikkor 55-200 albo 70-300(lub Sigma). Najczęściej fotografuje rodzinę, jakieś widoczki, czasem zwierzaki, czyli wszystko na swój użytek Uwielbiam portrety, jednak do tego celu planuje kupić w przyszłości oddzielny obiektyw.

Co mi radzicie kobitki?

"Kiedy w końcu wstanie słońce? Chcę by w końcu było dobrze!"
Justi xP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-22, 02:13   #2
Amerat
Raczkowanie

Dot.: jaki obiektyw?

Wydaje mi sie ze bardziej rossadnie byloby kupic 70-200 , ale w sumie zalezy meszcze od ich jasnosci! Jaka maja jasnosc? Podejrzewam ze dluzszy moze byc ciemniejszy. Z drugiej strony jeslinzalezy ci glownie na plenerach w dzien to i drugi bylby ok.

Ja uzywam 70-200 i sprawdza sie bardzo dobrze. Szczegolnie do portretow. Na blogu mam zdjecia w ostatnim poscie robione 85mm wiec juz portretowa glebia ostrosci jest zauwazalna
Stary 2014-07-22, 10:38   #3
Justi xP
Raczkowanie

Dzięki Amerat! Widziałam fotki na Twoim blogu, faktycznie mozna dostrzec głębie ostrości, jak dla mnie Twoje portrety są ok, o taki efekt właśnie mi chodzi Dobre kadry i modelki

Oba obiektywy(55-200 i 70-300) mają światłosiłę f/4 - 5.6 a więc nie są zbyt jasne. Chodzi mi o to czy ten dłuższy nie będzie bardziej problemowy przy dłuższej ogniskowej(ok. 300 ) ?

Stary 2014-07-22, 11:15   #4
iwona1110
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Justi xP Pokaż wiadomość
Dzięki Amerat! Widziałam fotki na Twoim blogu, faktycznie mozna dostrzec głębie ostrości, jak dla mnie Twoje portrety są ok, o taki efekt właśnie mi chodzi Dobre kadry i modelki

Oba obiektywy(55-200 i 70-300) mają światłosiłę f/4 - 5.6 a więc nie są zbyt jasne. Chodzi mi o to czy ten dłuższy nie będzie bardziej problemowy przy dłuższej ogniskowej(ok. 300 ) ?
Poczytaj sobie o tych obiektywach zanim kupisz. O Sigmie 70-300 znalazłam mało pochlebne opinie już w pierwszym linku jaki otworzyłam.
http://www.optyczne.pl/512-Sigma_70-...obiektywu.html

Wydaje mi się że Amerat pisząc, że używa 70-200 miała na myśli Nikkora ze światłem 2,8 - super obiektyw nie fajna cena No chyba, że się mylę i to inne szkło...

Mój facebook
iwona1110 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-22, 12:15   #5
Justi xP
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iwona1110 Pokaż wiadomość
Poczytaj sobie o tych obiektywach zanim kupisz. O Sigmie 70-300 znalazłam mało pochlebne opinie już w pierwszym linku jaki otworzyłam.
http://www.optyczne.pl/512-Sigma_70-...obiektywu.html

Wydaje mi się że Amerat pisząc, że używa 70-200 miała na myśli Nikkora ze światłem 2,8 - super obiektyw nie fajna cena No chyba, że się mylę i to inne szkło...
Mnie też zastanowił ten obiektyw, o którym wspominała Amerat 70-200 + prawdopodobnie światło 2,8. Z pewnością jest to dobre szkło, ale jak na razie nie na moją kieszeń

Kto robił fotki Nikorrem 55-200? Może jakieś przykładowe zdjęcia?

Stary 2014-07-22, 12:46   #6
iwona1110
Zadomowienie

Cytat:
Mnie też zastanowił ten obiektyw, o którym wspominała Amerat 70-200 + prawdopodobnie światło 2,8. Z pewnością jest to dobre szkło, ale jak na razie nie na moją kieszeń

Kto robił fotki Nikorrem 55-200? Może jakieś przykładowe zdjęcia?
Miałam 55-200 ale sprzedałam. Robię zdjęcia głównie w pomieszczeniach i dla mnie był za ciemny. Ogniskowe we wnętrzach też mi nie pasowały. Wolny AF co przy szybkich kotach było minusem. Do pejzaży za wąski. Jakoś mi nie pasował

Przykłady zdjęć dla tego obiektywu masz np tutaj
http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=210

Mój facebook
Stary 2014-07-22, 13:58   #7
Justi xP
Raczkowanie

Cytat:
Miałam 55-200 ale sprzedałam. Robię zdjęcia głównie w pomieszczeniach i dla mnie był za ciemny. Ogniskowe we wnętrzach też mi nie pasowały. Wolny AF co przy szybkich kotach było minusem. Do pejzaży za wąski. Jakoś mi nie pasował

Przykłady zdjęć dla tego obiektywu masz np tutaj
http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=210
Dzięki iwona1110 za link z przykładowymi zdjęciami zrobionymi tym obiektywem!
No właśnie zarówno 55-200 jak i 70-300 raczej słabo sprawdzają się w pomieszczeniach, no chyba że robimy zdjęcia z odległości np. na sali.
Zdaje sobie sprawę, że nie ma uniwersalnego szkiełka do pomieszczeń, pejzażu, portretów, itp. Za 500-600 zł chcę kupić używany obiektyw, który da mi coś więcej niż kit 18-55, zależy mi najbardziej na dłuższej ogniskowej.
Już sama nie wiem, jestem w kropce

Edytowane przez Justi xP
Czas edycji: 2014-07-22 o 14:01
Stary 2014-07-22, 14:08   #8
iwona1110
Zadomowienie

A myślałaś o kitowym 18-105? Ma dobrą relację jakości do ceny. Jako uniwersalny obiektyw sprawdzał się u mnie bardzo dobrze.

Mój facebook
Stary 2014-07-24, 11:17   #9
Justi xP
Raczkowanie

Cytat:
A myślałaś o kitowym 18-105? Ma dobrą relację jakości do ceny. Jako uniwersalny obiektyw sprawdzał się u mnie bardzo dobrze.
Myślałam o nim, nawet miałam go w ręce, ponieważ mój kuzyn go posiada. Chodzi mi tylko o to, że chyba nie chcę znowu powielać zakresu ogniskowych 18-55.
Dalej mam dylemat.. 55-200 vs 70-300

Stary 2014-07-27, 10:36   #10
Amerat
Raczkowanie

Ja uzywam 70-200 2.8 Canona..

osobiście bym chyba wzięła 55-200, wydaje mi sie ze by mi wystarczyl do portretow , a poza tym to będzie bardziej uniwersalny.
70-300 bym wzięła tylko wtedy, gdybym miala brac pod uwage fotografie zwierzat- ptaki itp
Stary 2014-07-31, 17:09   #11
Zorzoli
Zakorzenienie

Ja tez bym wziela 55-200 jak bardziej uniwesalny. Ja przy fotografowaniu zwierzat wole 70-300, ale jesli wybieram sie na miast to tube zostawiam w domu i zapinam 28-80 zeby cokolwiek zrobic,a moglby wystarczyc 55-200.
Jeśli masz dylemat to to odwiedź stronę optyczne.pl i sprawdz testy obiektywów.
Zorzoli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-02, 21:51   #12
Melonkowa
Raczkowanie

Cytat:
Hej jestem totalnym amatorem, po prostu lubię robić zdjęcia, zdecydowanie bardziej wolę stać za obiektywem niż przed i po dwóch latach korzystania z podstawowego "kitu" (18-55+Nikon D3100) chciałabym czegoś więcej
Zastanawiam się nad obiektywem Nikkor 55-200 albo 70-300(lub Sigma). Najczęściej fotografuje rodzinę, jakieś widoczki, czasem zwierzaki, czyli wszystko na swój użytek Uwielbiam portrety, jednak do tego celu planuje kupić w przyszłości oddzielny obiektyw.

Co mi radzicie kobitki?

co do portretów ja używam obiektywu 50mm f/1,4 i jestem zadowolona bardzo zwłaszcza, że dzięki takim wartościom przysłony można bawić cię z głębią ostrości. Jest to moja "perełka" . Tylko pracuję nie na Nikonie a na Sony. Jedyny mankament obiektywu stałoogniskowego jest taki, że trzeba za modelem sobie troszkę pobiegać . Lecz mimo wszystko polecam stałkę 50mm f/1,4
Melonkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-05, 15:31   #13
asiaaa3
Raczkowanie

Moim drugim obiektywem był 50mm 1.8 i jestem bardzo zadowolona z niego. Bardzo ostry, bardzo jasny.

asiaaa3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-08, 15:22   #14
Roxanne893
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez asiaaa3 Pokaż wiadomość
Moim drugim obiektywem był 50mm 1.8 i jestem bardzo zadowolona z niego. Bardzo ostry, bardzo jasny.
Uważam, że zamiast kupować zmiennoogniskowy i pewnie dość ciemny obiektyw, lepiej kupić właśnie taką stałkę 50 mm . 50tka Nikkora 1.8 kosztuje 600 pln i jest to naprawdę super obiektyw. Kitowym 70-200 robiłam temu pieskowi: http://zwierzeta.znajdzto.pl/wielkop...e,7454297.html

Jest niby ok., ale musi być naprawdę ładna pogoda, żeby zdjęcia jakoś wyglądały. Z 50tki 1.8 wyszły by pewnie z 10 razy lepiej.
Roxanne893 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-08, 19:27   #15
magrad
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Roxanne893 Pokaż wiadomość
Jest niby ok., ale musi być naprawdę ładna pogoda, żeby zdjęcia jakoś wyglądały. Z 50tki 1.8 wyszły by pewnie z 10 razy lepiej.
A już myślałem, że podejście "jak będę miał lepszy sprzęt, to dopiero pokażę jakie fotki potrafię robić" to domena facetów (i bez skojarzeń z licytacją na wielkość i grubość, ehm: jasność, obiektywów)
Byłyby inne, z dużą szansą na przerysowania spowodowane małą odległością od psa, oraz niebezpieczeństwem "zalizania" obiektywu i fotografa
Obiektywy "kitowe" i zoomy podobnej klasy nie są rewelacyjne, ale po przymknięciu przysłony (masz rację - w dobrych warunkach, lub z wyższym ISO) dają całkiem dobre efekty.
Na marginesie - jaki "kit" ma zakres 70-200?
magrad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-22, 08:39   #16
KarolinaRet
Przyczajenie

Jeśli chodzi o obiektywy do lustrzanek to miałam ostatnio podobny problem z wyborem;/ Mi osobiście pomógł ten artykuł http://all4men.pl/?co=art&act=pokaz&id=4314&a=6&b=21&c= .Ostatecznie zdecydowałam się na Nikkor 24-70 mm f/2.8 G AF-S. Jak na razie jest on dla mnie jak najbardziej ok, jednak nie wiem czy był to najlepszy wybór bo nie mam zbytniego porównania z innymi obiektywami.
KarolinaRet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości