|
|||||||
| Notka |
|
| Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
jaki obiektyw?
Hej
jestem totalnym amatorem, po prostu lubię robić zdjęcia, zdecydowanie bardziej wolę stać za obiektywem niż przed i po dwóch latach korzystania z podstawowego "kitu" (18-55+Nikon D3100) chciałabym czegoś więcej ![]() Zastanawiam się nad obiektywem Nikkor 55-200 albo 70-300(lub Sigma). Najczęściej fotografuje rodzinę, jakieś widoczki, czasem zwierzaki, czyli wszystko na swój użytek Uwielbiam portrety, jednak do tego celu planuje kupić w przyszłości oddzielny obiektyw. Co mi radzicie kobitki? ![]() _______________ "Kiedy w końcu wstanie słońce? Chcę by w końcu było dobrze!" |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: jaki obiektyw?
Wydaje mi sie ze bardziej rossadnie byloby kupic 70-200
, ale w sumie zalezy meszcze od ich jasnosci! Jaka maja jasnosc? Podejrzewam ze dluzszy moze byc ciemniejszy. Z drugiej strony jeslinzalezy ci glownie na plenerach w dzien to i drugi bylby ok.Ja uzywam 70-200 i sprawdza sie bardzo dobrze. Szczegolnie do portretow. Na blogu mam zdjecia w ostatnim poscie robione 85mm wiec juz portretowa glebia ostrosci jest zauwazalna |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki Amerat!
Widziałam fotki na Twoim blogu, faktycznie mozna dostrzec głębie ostrości, jak dla mnie Twoje portrety są ok, o taki efekt właśnie mi chodzi Dobre kadry i modelki ![]() Oba obiektywy(55-200 i 70-300) mają światłosiłę f/4 - 5.6 a więc nie są zbyt jasne. Chodzi mi o to czy ten dłuższy nie będzie bardziej problemowy przy dłuższej ogniskowej(ok. 300 ) ? _____________ "Kiedy w końcu wstanie słońce? Chcę by w końcu było dobrze!" |
|
|
|
|
#4 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
http://www.optyczne.pl/512-Sigma_70-...obiektywu.html Wydaje mi się że Amerat pisząc, że używa 70-200 miała na myśli Nikkora ze światłem 2,8 - super obiektyw nie fajna cena No chyba, że się mylę i to inne szkło...
|
|
|
|
#5 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kto robił fotki Nikorrem 55-200? Może jakieś przykładowe zdjęcia? ![]() ______________ "Kiedy w końcu wstanie słońce? Chcę by w końcu było dobrze!" |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Przykłady zdjęć dla tego obiektywu masz np tutaj http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=210
|
|
|
|
#7 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No właśnie zarówno 55-200 jak i 70-300 raczej słabo sprawdzają się w pomieszczeniach, no chyba że robimy zdjęcia z odległości np. na sali. Zdaje sobie sprawę, że nie ma uniwersalnego szkiełka do pomieszczeń, pejzażu, portretów, itp. Za 500-600 zł chcę kupić używany obiektyw, który da mi coś więcej niż kit 18-55, zależy mi najbardziej na dłuższej ogniskowej. Już sama nie wiem, jestem w kropce ![]() ______________ "Kiedy w końcu wstanie słońce? Chcę by w końcu było dobrze!" Edytowane przez Justi xP Czas edycji: 2014-07-22 o 14:01 |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
A myślałaś o kitowym 18-105? Ma dobrą relację jakości do ceny. Jako uniwersalny obiektyw sprawdzał się u mnie bardzo dobrze.
|
|
|
#9 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dalej mam dylemat.. 55-200 vs 70-300 _____________ "Kiedy w końcu wstanie słońce? Chcę by w końcu było dobrze!" |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Ja uzywam 70-200 2.8 Canona..
osobiście bym chyba wzięła 55-200, wydaje mi sie ze by mi wystarczyl do portretow , a poza tym to będzie bardziej uniwersalny. 70-300 bym wzięła tylko wtedy, gdybym miala brac pod uwage fotografie zwierzat- ptaki itp |
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez bym wziela 55-200 jak bardziej uniwesalny. Ja przy fotografowaniu zwierzat wole 70-300, ale jesli wybieram sie na miast to tube zostawiam w domu i zapinam 28-80 zeby cokolwiek zrobic,a moglby wystarczyc 55-200.
Jeśli masz dylemat to to odwiedź stronę optyczne.pl i sprawdz testy obiektywów. |
|
|
|
|
#12 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Tylko pracuję nie na Nikonie a na Sony. Jedyny mankament obiektywu stałoogniskowego jest taki, że trzeba za modelem sobie troszkę pobiegać . Lecz mimo wszystko polecam stałkę 50mm f/1,4
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Moim drugim obiektywem był 50mm 1.8 i jestem bardzo zadowolona z niego. Bardzo ostry, bardzo jasny.
|
|
#14 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Jest niby ok., ale musi być naprawdę ładna pogoda, żeby zdjęcia jakoś wyglądały. Z 50tki 1.8 wyszły by pewnie z 10 razy lepiej. |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Byłyby inne, z dużą szansą na przerysowania spowodowane małą odległością od psa, oraz niebezpieczeństwem "zalizania" obiektywu i fotografa ![]() Obiektywy "kitowe" i zoomy podobnej klasy nie są rewelacyjne, ale po przymknięciu przysłony (masz rację - w dobrych warunkach, lub z wyższym ISO) dają całkiem dobre efekty. Na marginesie - jaki "kit" ma zakres 70-200?
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Przyczajenie
|
Jeśli chodzi o obiektywy do lustrzanek to miałam ostatnio podobny problem z wyborem;/ Mi osobiście pomógł ten artykuł http://all4men.pl/?co=art&act=pokaz&id=4314&a=6&b=21&c= .Ostatecznie zdecydowałam się na Nikkor 24-70 mm f/2.8 G AF-S. Jak na razie jest on dla mnie jak najbardziej ok, jednak nie wiem czy był to najlepszy wybór bo nie mam zbytniego porównania z innymi obiektywami.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:02.

jestem totalnym amatorem, po prostu lubię robić zdjęcia, zdecydowanie bardziej wolę stać za obiektywem niż przed i po dwóch latach korzystania z podstawowego "kitu" (18-55+Nikon D3100) chciałabym czegoś więcej 

, ale w sumie zalezy meszcze od ich jasnosci! Jaka maja jasnosc? Podejrzewam ze dluzszy moze byc ciemniejszy. Z drugiej strony jeslinzalezy ci glownie na plenerach w dzien to i drugi bylby ok.