|
|||||||
| Notka |
|
| Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Berlin
Witam serdecznie,
Muszę zaplanować swojemu szefowi podróż służbową do Berlina i mam problem: czy ktoś z obecnych tutaj wie jaki dworzec kolejowy znajduje się najbliżej centrum Berlina? Pociąg zatrzymuje się na dworcach: Ostbahnhof, Lichtenberg oraz Gesundbrunnen i nie wiem z którego byłoby najbliżej do centrum miasta (a te internetowe mapki jakieś dla mnie mało czytelne). Może również ktoś zna jakiś dobry hotel w centrum Berlina? Baaardzo byłabym wdzięcnza za jakiekolwiek informacje
|
|
|
|
|
#2 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Berlin
Czesc Ts100,
zadaj to samo pytanie na berlinskim forum www.poloniaberlin.de Tam napewno ktos Ci szybciutko odpowie )Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Berlin Tropical Island
hey wam.
mam pare pytan w sprawie mojego wyjazdu (18-19.11.2010) na tropikalna wyspe do berlina. skierowane do osob ktore tam byly, rzecz jasna :P 1. jak ci sie tam podobalo? 2. czy twoim zdaniem jest duzo atrakcji? 3. jade tam tez na noc. jakie podaja sniadania i jakie obiady? (wliczone w koszty)* 4. czy mozna gdzies na wyspie podladowac komorke (bo durza uzywam i czasto bateria mi siada :P) 5. jak masz swoje zdjecia z tej wyspy to wstaw. dzieki. i czekam na szybkie odp. ![]() *wycieczka szkolna |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Berlin Tropical Island
Podobało mi się bardzo, ale byłam tam z narzeczonym i on był moją główną atrakcją, jak zawsze :P
Atrakcji ogólnie jest sporo i wrażenia mam super po tym wyjeździe... jednak: jest drogo, niestety, jeśli chodzi o jedzenie, picie itd. warto niektóre rzeczy zabrać ze sobą. Poza tym tam jest bardzo wilgotno, więc warto wziąć więcej niż 1 ręcznik, ponieważ materiał prawie w ogóle nie wysycha, tylko robi się zimny i nieprzyjemny. Ładowarkę da się podłączyć, ale nie wiem czy warto marnować czas na siedzenie przy telefonie, który się ładuje
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Berlin - Pierwszy raz - gdzie parkować
Witam serdecznie.
Mam zamiar w weekend majowy wybrać się pierwszy raz autem do Berlina. Wyjazd z Poznania calutki czas autostradami I moje pytanie gdyż chciałabym zaparkować w darmowej strefie P+R blisko komunikacji miejskiej, która podobno jest bardzo opłacalna (chodzi mi o bilet jednodniowy). Gdzie kupić taki bilet i czy go kasuję się tak jak u nas? Czy któraś z Was jechała tam chodzi mi o pokierowanie gdzie zostawić auto by się nie pogubić, jest jakiaś strefa odrazu przy zdjezdzie z autostrady?
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Berlin - Pierwszy raz - gdzie parkować
Ja zawsze w Berlinie nocuję w hotelu Ost Hoppegarten. Tam zostawiam auto przy dworcu kolejowym i już komunikacją miejską jadę do centrum.
Bilet jednodniowy można kupić w automatach na peronach. Kasuje się chyba w kasowniku też na peronie, ale nie pamiętam bo mąż zawsze się tym zajmuje.
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Berlin - Pierwszy raz - gdzie parkować
Ja w Berlinie byłam pociągiem ale widziałam, że pod hotelem, który był w strefie B nasi rodacy parkowali i to zupełnie za darmo.
Obok była Ikea i tam też można było zosatwić auto, moze warto poszukać takich miejsc Z hotelu jeździłam tramwajem a potem z alexander platz najzzęsciej metrem gdzie tylko chciałam.Cena biletów to kilka euro na cały dzień na wszystkie środki komunikacji (chyba na wszystkie ;p) albo coś koło 30euro za tygodniowy. Trzeba zwrócić też uwagę na strefy w mieście obowiązujące na komuniację. |
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Berlin 2012
Hej wszystkim,
czy nie chciałby ktoś wyjechać do Berlina na wakacje? na miesiąc lub dwa. Głównie mi chodzi o pracę/wolontariat/ au pair. Zależy mi na nauce języka,bo znam słabo,ale oczywiście o dobrą zabawę też! ;d Berlin to cudowne,imprezowe miasto! Jeśli by ktoś chciał,to piszcieeee;d |
|
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Berlin 2012
Ja na dłużej nie mogłabym, ale jakoś koło 5 sierpnia będę tam z koleżanką na kilka dni, mogłybyśmy się chociaż na przysłowiową kawę umówić
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Jak znajdę kogoś z kim mogę pojechać,to baaardzo chętnie
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
W każdym bądź razie się jakoś znajdziemy! Pisz jak coś.
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
BERLIN niesamowita przygoda autokarowa
Wykasowałam wątek. Dziękuję za dziwne komentarze. Widzę, że chwalić się czymś przyjemnym nie warto;-/ a szkoda.
Edytowane przez bozhena Czas edycji: 2012-09-08 o 21:23 |
|
|
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: BERLIN niesamowita przygoda autokarowa
wyczuwam reklame
|
|
|
#14 |
|
Zadomowienie
|
Właśnie też miałam pytać czy to jakaś reklama tych linii autokarowych czy jaki jest sens tego wątku
|
|
|
|
|
#15 |
|
Wtajemniczenie
|
1 wiadomość i to o liniach autokarowych. Reklamą śmierdzi na odległość
|
|
|
#16 |
|
Przyczajenie
|
Chciałam opowiedzieć o fajnym wyjeździe. Trochę się zmieniło to podróżowanie. Teraz po upadłościach biur podróży zastanawiam sie, czy lepiej nie jest podróżować w ogóle na własną rękę. Może nawet na jakieś dalsze kierunki. Berlin w zasadzie jest blisko. Ciekawa jestem, jaką macie opienię co do dalszych kierunków. Myślałam o Moskwie czy Paryżu... Samochodem za daleko. Pociągiem się boję. Takie oferty autokarowe to chyba dobry pomysł. Bo jest jednak taniej od lotów. Szczególnie jeżeli chce się zaoszczędzić. Taka mała sugestia...
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zadomowienie
|
Ja osobiście wolałabym dopłacić niż tłuc się do Moskwy czy Paryża autokarem. Do Berlina ok, dalsze kierunki są moim zdaniem bez sensu- linie lotnicze też mają promocje, są też tanie linie, tak więc różnicę w cenie można zmniejszyć, a jednak czas czy komfort też mają swoją cenę
Edytowane przez madziunia2 Czas edycji: 2012-09-05 o 15:30 |
|
|
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
|
W zasadzie tak. Chociaż na te bliższe trasy, to chyba lepiej autokarem... A do Moskwy czy Paryża, to może rzeczywiście lepiej samolotem. Tyle że moja siostra na przykład panicznie boi się latania
I dla niej takie autokary to chyba lepsze rozwiązanie...
|
|
|
|
|
#20 |
|
Konto usunięte
|
Sorry, ale nawet reklamę trzeba umieć zrobić
Dopiero co byłam w Berlinie i nie widzę ani zdania w temacie 'shoppingu w Berlinie" o Primarku? Żenada Zgłaszam..Ps. 73 zł za bilet w jedną stronę - ta cena moich czterech liter nie urywa
|
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
Powiem tak, zgadzam się z dziewczynami, że trochę nachalna ta reklama.. po pierwsze cena bardzo nie powala, bo są linie autokarowe, z którymi jak w miarę wcześniej zarezerwować bilet, można pojechać z Warszawy i za dychę (ja akurat jeżdżę z nimi na innej trasie, ale na standard też nie narzekam).
A co do wycieczek na własną rękę, może i ok, ale jeśli zna się język, albo przynajmniej trochę miasto. Ja zastanawiałam się jakiś czas temu, nad wycieczką zorganizowaną do Berlina, z Almaturu, niestety w tym roku musiałam sobie odpuścić. Wolę chyba, kiedy mam przewodnika, który pokaże mi wszystkie najwazniejsze miejsca, niż sama pałętać się po nieznanym mieście, bez znajomości języka. Myślę, że i na takich wycieczkach znajdzie się odrobina czasu na zakupy :P Edytowane przez miskina Czas edycji: 2012-09-08 o 00:01 |
|
|
|
|
#22 |
|
Przyczajenie
|
Berlin w weekend
Witam, czy ktos moglby mi doradzic co warto zwiedzic bedac na weekend w Berlinie? lecimy z chłopakiem w okresie przedświątecznym, slyszeliśmy od znajomych ze panuje tam wtedy fantastyczny klimat.
|
|
|
|
|
#23 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Berlin w weekend
W każdym mieście przedświąteczny klimat jest magiczny. Polecam oczywiście wszelkie Jarmarki świąteczne. Po niemiecku: Weihnachtsmarkt. Więcej na tej stronie http://www.berlimix.net/test/zwiedza...achtsmarkt.php oraz wszystkie obowiązkowe punkty takie jak Brandenburger tor, Reichstag itp.
|
|
#24 |
|
Zadomowienie
|
oh ale ci zazdroszcze
sama mieszkalam tam przez 3 lata i okres przedswiateczny byl moim ulubionym. Proponuje wysiasc na AlexanderPlatz tam bedzie jeden jarmark ale jak pojdziesz na wielkie centrum handlowe Alexa to tak jest najlepszy z karuzelami i innymi atrakcjami. Stamtad idz Unter den Linden do Branderburger Tor i nastepnie do Postdamer Platz Nastepnie proponuje wziasc metro i pojechac na dworzec Zoo i tam sie troche pokrecic Jesli masz wiecej pytan , pisz smialo , chetnie odpowiem
|
|
|
|
|
#25 |
|
Rozeznanie
|
jeśli masz w planie zwiedzić Raichstag to proponuję kupić wcześniej bilet przez internet. Ja byłam kilka tyg temu na weekend i okazało się, że nie jesteśmy w stanie wejść do środka na zwiedzanie bo nie ma wolnych grup wejściowych
|
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
Berlin - kilka pytań
Wizażanki, hilfe!
Wraz z moim Tżtem podjęliśmy decyzję o spontanicznej wycieczce do Berlina, wyjeżdżamy dzisiaj (o zgrozo) w nocy. Początkowo mieliśmy jechać na Tropikalną Wyspę, ale niezbyt pochlebne opinie na jakie się natknęłam trochę nas zniechęciły i wolimy tę samą kasę przeznaczyć na samo zwiedzanie i pobyt. Żadne z nas nie mówi po niemiecku, zdani będziemy więc na mój pyrfekt inglisz i rozmówki Pawlikowskiej To mnie jednak nie martwi, potrzebuję rady w kilku innych kwestiach:1. Samochód. Wiemy już, że aby wjechać do Berlina, musimy mieć nalepkę na furę, która kosztuje 75 zł. To akurat jeszcze jest do przeżycia, ale wyobrażam sobie, że jazda po centrum samochodem to mało atrakcyjna forma zwiedzania, do tego dochodzi koszt parkingów. Moje pytanie brzmi: Gdzie zostawić naszą rakietę, żeby stała sobie bezpiecznie bez dodatkowych opłat? Czy to w ogóle jest możliwe? ![]() 2. Mamy wizję zwiedzania Berlina rowerami, ale każde z nas na podstawie internetowego researchu pozyskało inne info - z mojego wynika, że rowery miejskie to raczej dla mieszkańców, dla turystów - te z wypożyczalni. No to jak to zrobić, żeby było najkorzystniej? 3. Podoba mi się opcja pobuszowania w lokalnych lumpach, wyczytałam już o jednej sieci, zapisałam adres, ale może macie jakieś własne sugestie, gdzie warto się udać? Za wszelkie dodatkowe wskazówki będę bardzo wdzięczna!
|
|
#27 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Berlin - kilka pytań
Cytat:
2. Odległości w Berlinie między poszczególnymi atrakcjami są raczej duże, miasto niby przyjazne rowerzystom, ale duże i myślę, że możecie mieć ciężko. Byłam tam 4 czy 5 razy i na rower bym się nie zdecydowała, lepiej zapłacić za bilet na wszystko i jeździć komunikacją miejską. 3. O lumpach to chętnie sama przeczytam Tutaj masz link do jakiegoś bloga, ale nie sprawdzałam tych miejsc, więc nie wiem, na ile warto się tam wybrać.Polecam zajrzeć na wspomniane przeze mnie forum w zakładkę 'atrakcje' i temat 'Co warto zobaczyć w Berlinie'. Byłam kilka razy w mieście, ale nie widziałam wielu miejsc, w listopadzie i grudniu mam loty z TXL to może sobie przedłużę nocleg wyjazd o dzień
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nocujemy w Comfort Hotel Lichtenberg Rhinstr. 159 10315 Berlin, potem będziemy musieli gdzieś auto postawić, z tego co wyczytałam na szybko, to w niedzielę parkingi są bezpłatne tak? Czy coś pomieszałam? Czy wszystkie płatne parkingi są dokładnie oznaczone, czy bywa tak, że nie ma żadnych oznaczeń, parkomatu, a mimo to trzeba poszukać i opłacić? Atrakcjami zajmuje się Tż, ma więcej czasu, ja siedzę w pracy i nie mogę się za dużo wczytywać. Czy nie ma problemów z zakupem np. biletów na U-bahn i w ogóle komunikacją po angielsku? ![]() Z góry dziękuję za wszelkie info
|
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
Witam naklejka na auto nas kosztowała 7 euro, ale to pewnie zależy od auta- nie wiem, parkowaliśmy przy hotelu- mega drogie parkingi na dobe- 20 e, a Berlin zwiedzaliśmy najpierw autobusem wycieczkowym piętrowym, a potem miejskim. Bilety na metro (można na nich jeździć autobusami i tramwajami też- zależnie jaki kupisz) można kupić bez problemu, można poszukać człowieka w żółtej kamizelce "info"na stacji metra- to wszystko wyjaśni
. Generalnie jest dużo zwiedzania, duży ruch zarówno pieszych, rowerzystów i aut.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:59.

)