|
Notka |
|
Artyku³y i newsy Dyskusje o artyku³ach i newsach zamieszczanych na naszym portalu. |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
(ro)BOT
Wiadomo¶ci: 25 437
|
Chudnij po ci±¿y a nie w czasie ci±¿y
Modna, nowoczesna, a przede wszystkim szczup³a - to marzenie niejednej m³odej mamy. By osi±gn±æ te cele, kobiety stosuj± ró¿ne, czasem nawet niecodzienne rozwi±zania. Wa¿ne jednak, by marzenia o piêknym ciele nie przys³oni³y nam rado¶ci czerpanej z równie piêknego etapu w naszym ¿yciu, jakim jest ci±¿a i okres karmienia. O swoich sposobach na smuk³± figurê opowiadaj± mamy Tymona, Aleksandra i Borysa. czytaj wiêcej
|
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Chudnij po ci±¿y a nie w czasie ci±¿y
No w³a¶nie. Ci±¿a i powrót do figury z przed ci±¿y. Dla mnie to fikcja. Najgorszym miejscem jak dla mnie jest brzuch. Jest okropny i nie mogê na niego patrzeæ.
#3 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 352
|
¿adne drogie zabiegi tylko sport, zdrowe jedzenie i ostatecznie faktycznie np. liposukcja, masa¿yki i powierzchowne zabiegi nic nie daj±, to tylko marketing. Aby mieæ od razu figurê po ci±¿y trzeba te¿ mieæ dobre geny i samozaparcie, aby faktycznie æwiczyæ. Na rozstêpy nie pomo¿e nic (no chyba, ¿e samoopalacz) bo to blizny, a nie drobne zmiany kosmtyczne
#4 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 1
|
Masz racjê quilka, geny maj± tu du¿e znaczenie. Po pierwszym porodzie w swoje ubrania zmie¶ci³am siê po 4 dniach. Nie pamiêtam po jakim czasie mój brzuch zacz±³ wygl±daæ tak jak wcze¶niej, ale nie trwa³o to d³ugo. Po drugim normaln± spódnicê za³o¿y³am mniej wiêcej po tygodniu. Bez æwiczeñ i diet. Dodatkowo karmienie malucha za pierwszym razem zredukowa³o mnie z rozmiaru 36/38 do 34/36, bo mimo, ¿e jad³am sporo, to malec jad³ jeszcze wiêcej. Jak bêdzie po II porodzie, jeszcze nie wiem, bo moje najm³odsze dziecko ma nieca³e 2 tygodnie, ale my¶lê, ¿e do¶æ szybko zniknie mi wisz±ca skóra z brzuszka. A dlaczego piszê, ¿e to kwestia genów? tak mia³a moja mama, jej babcia i wiele innych kobiet w mojej rodzinie. Tyle tylko, ¿e w I ci±¿y przyty³am 9-10, a w drugiej 14 kg. Im wiêcej tym trudniej. Z rozmów z innymi matkami wiem, ¿e samo karmienie piersi± i zajmowanie siê dzieckiem dzia³a na wiêkszo¶æ z nas odchudzaj±co (oczywi¶cie o ile po porodzie nie zaczynamy siê nadmiernie obiadaæ), wiêc z czasem, mam nadziejê, ka¿da da radê znów poczuæ siê piêkna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 14
|
W³a¶nie ostatnio us³ysza³am od jednego lekarza, ¿e rozstêpy to jednak nie blizny ;] Blizny to skóra, która narasta w nadmiarze, rozstêpy to jej brak. W ka¿dym razie ju¿ siê pogodzi³am ze swoimi ale strasznie siê obawiam nowych niespodzianek kiedy siê zdecydujê na ci±¿ê. Niby wszystko piêknie bo najbardziej liczy siê maluch, ale nikt mnie nie przekona, ¿e w³asne samopoczucie nie jest równie wa¿ne. W koñcu ¿eby o kogo¶ dbaæ i daæ mu wszystko co najlepsze trzeba najpierw pokochaæ siebie. Zazdroszczê tym wszystkim kobitkom, które po ci±¿y wygl±daj± tak samo jak przed i wiem, ¿e to ciê¿ka praca ale te¿ niestety predyspozycje..
![]()
#6 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 352
|
na rozstêpy najlepszy jest samoopalacz
![]() ![]()
#7 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 294
|
Cytat:
Nie przyrównywa³abym rozstêpów i zwi±zanego z nimi samopoczucia do dziecka. Oczywi¶cie, ¿e jest istotne, ale napewno nie równie wa¿ne, bo dziecko jest najwa¿niejsze. i my¶lê, ¿e ka¿da mama siê z tym zgodzi ![]() Ja jestem ponad 9 miesiêcy po porodzie a mój brzuch nadal wygl±da jak sito, wybielone, ale jednak sito. Problemem sta³ siê nadmiar skóry, dlatego rozstêpy s± tak bardzo widoczne, bo mój brzuch nie jest wype³niony. I jedyn± pomoc± dla mojego brzucha by³oby usuniêcie uszkodzonej skóry. ¯adne samoopalacze mi nie pomagaj±, a kremy jedynie wybieli³y istniej±ce rozstêpy, zapobieg³y powstaniu kolejnych po porodzie, no i ujêdrni³y nieuszkodzon± skórê. Mo¿e i du¿o, ale dla mojego brzucha to i tak o wiele, wiele za ma³o.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Marysia ale¿ ja nie przyrównujê
![]()
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ka¿da kobieta bêd±ca matk± wyznacza sobie granice tego ile daje dla siebie a ile dla dziecka, i mowa tutaj zarówno o czasie, jak i energii, zamartwianiu siê, o dawaniu dziecku samej siebie. Mój syn ma teraz prawie 10 miesiêcy, nauczy³am siê rozdzielaæ potrzeby wa¿ne i mniej wa¿ne, tak jego jak i moje w³asne. Dziêki temu nie zaniedbujê syna, domu i samej siebie. ![]() Tu¿ po porodzie jest faktycznie ciê¿ko pogodziæ siê z pewnymi rzeczami, ale to mija- przynajmniej mi minê³o ![]()
![]() |
#10 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wszystko co robi siê po porodzie dzieli siê na dwoje, bo chc±c czy te¿ nie urodzi³o siê dziecko i wypada mu zapewniæ pewne rzeczy, uczucia, czas. U mnie to wychodzi samo z siebie. ¯ycie tylko dla dziecka? G³upota. ¯ycie tylko dla siebie? Te¿ g³upota. ¯yje siê przecie¿ po to aby prze¿yæ ¿ycie jak najlepiej zapewniaj±c przy tym jak najwiêcej jak to mo¿liwe kolejnym pokoleniom. Czyli tak jak to ujê³a¶ "¿ycie razem". W³a¶nie to "¿ycie razem" jak to dok³adnie to o czym pisa³am du¿o wcze¶niej, bo ju¿ nie ma tylko "ja" jest te¿ dziecko, które przy wiêkszo¶ci spraw bierze siê pod uwagê. I uwierz mi, ¿e je¿eli bêdziesz musia³a kiedy¶ kategorycznie wybraæ miêdzy sob± a dzieckiem to wybierzesz dziecko. Wiêc jak sama widzisz, czy by¶ chcia³a czy te¿ nie pogl±dy masz bardzo podobne tylko w inny sposób je wyra¿asz, bo mimo ca³ej wypowiedzi o w³asnym samopoczuciu, o robieniu czego¶ dla siebie, koñczysz wypowied¼ tym w czym jest sedno "Bêdziemy ¿yæ razem" ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Wiem, ¿e zmienia siê punkt widzenia. Polemizujê tylko dlatego, ¿e w Twoich wypowiedziach wyczuwam to, czego nie chcê powielaæ - matki polki, która po¶wiêca siê dla dzieci, która owszem, ma z tego satysfakcjê, kocha je i nie zamieni³aby na nic innego ale nie my¶li ju¿ o tym, ¿e je¶li sobie nie podaruje czê¶ci czasu i mi³o¶ci to nie bêdzie mia³a si³y daæ dziecku dobrego przyk³adu czyli matki, która mimo, ¿e je kocha, dba te¿ o siebie, czuje siê dobrze ze sob±, jest silna i wie jak± warto¶æ stanowi ona sama. I te warto¶ci chce mu przekazaæ, by dobrze radzi³o sobie w ¿yciu. Bo niezadowolenie ze swojego wygl±du i samopoczucia kiedy¶ wyjdzie, je¶li nie bêdziemy o nie dbaæ ca³y czas. A kiedy to siê stanie to czy bêdziemy mog³y mimo tej frustracji dawaæ z siebie co najlepsze? M±drze akceptowaæ mimo nieakceptowania samej siebie? Ja siê na przyk³ad tego bojê, ¿e je¿eli zapomnê w tym wszystkim o sobie to potem bêdê mia³a ¿al do siebie i ca³ego ¶wiata i ucierpi wtedy ten najm³odszy... niewa¿ne czy dwumiesiêczny czy dwudziestoletni. Czyli reasumuj±c chodzi nam o to samo, tylko jako ¿e to jest temat o wygl±dzie po ci±¿y, wychodz±c od niego piszê, jak wa¿ne jest kochaæ siebie by móc kochaæ innych i przez lata mieæ na to si³ê..
![]() |
#13 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 418
|
Jestem 9 miesiêcy po porodzie i wróci³am i do wagi i do figury sprzed ci±¿y.
Bardzo du¿o zale¿y prawdopodobnie od genetyki (rozstêpy tendencje do tycie itp.) ale o to jak bêdziemy wygl±daæ, gdy ju¿ na ¶wiat przyjdzie dzidziu¶ zale¿y tak¿e od tego jak od¿ywiamy siê w stanie b³ogos³awionym ![]() Z Ameli± w brzuszku chodzi³am na basen, codziennie koniecznie spacer i da³am radê ![]() Za kosztowne zabiegi podziêkujê :P
Macierzyñstwo jest najpe³niejsz± realizacj± kobieco¶ci. Edytowane przez misspsychobunny Czas edycji: 2011-03-18 o 09:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 510
|
hej dziewczyny moja córka ma 21 miesiêcy, w ci±¿y przyty³am oko³o 22kg, a przed ci±¿a wa¿y³am 50 kg na 169-170 wzrostu, teraz jestem happy, bo wa¿ê ju¿ tylko 53 kg
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Macierzyñstwo jest najpe³niejsz± realizacj± kobieco¶ci. Edytowane przez misspsychobunny Czas edycji: 2011-03-19 o 10:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Moja mama jest 20 lat po ostatnim porodzie...i skóra jej siê ca³kowicie nie wci±gnê³a... Genetyka drogie Panie, ja na cud te¿ ju¿ przesta³am liczyæ
#17 |
Raczkowanie
|
genetyka na pewno, ale wa¿ne te¿ jest ile w tej ci±¿y przyty³a bo jak bardzo du¿o to zadanie dla skóry utrudnione..
#18 |
Raczkowanie
|
W ka¿dej ci±¿y ty³a ok.15 kg, zawsze wraca³a do rozm36 sprzed ci±¿y, ale brzuch tego nie zniós³, od góry do do³u rozstêpy. A przy rozstêpach skóry robi siê po prostu wiêcej, i gdyby teraz nosi³a rozm38-40 nie by³oby widaæ tego nadmiaru, ale przy 34-36 skóra po prostu wisi.
15.10.2011 - (-24kg) 15.02.2012 - (+4kg) od kwietnia cd. Jeszcze "tylko" 19kg damy radê ![]() Edytowane przez marysia1189 Czas edycji: 2011-03-29 o 12:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 510
|
Hmmm dobrze ¿e ja nie mam rozstêpów na brzuszku
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post26054457 |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#21 |
Agencja Spamu - Nie staæ nas na reklamê, wiêc spamujemy!
Wiadomo¶ci: 10
|
Ja niedawno urodzi³am i te¿ nie mam rozstêpów. Fakt przyty³am tylko 9 kg. Uwa¿a³am na to co jem. Stosowa³am ju¿ od 3 miesi±ca Le'Maadr Potrójnie dzia³aj±cy krem przeciw rozstêpom. Lekki, nie klej±cy siê o przyjemnym zapachu. Po ci±¿y wa¿ê mniej ni¿ przed.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
je¿eli mowa o kosmetykach w ci±¿y to ja nie jestem przekonana, po pierwsze do ich skuteczno¶ci a po drugie do tego ¿e s± ca³kowicie bezpieczne, dlatego stosowa³am naturalny olejek migda³owy z eko migda³ów. Oczywi¶cie to ka¿dego sprawa indywidualna. Natomiast ja te¿ uwa¿am ¿e ilo¶æ kilogramów jakie przyby³y nam w ci±¿y jest istotna, nie nale¿y przesadzaæ z tyciem i ob¿eraniem siê pustymi kaloriami, tylko zdrowa i warto¶ciowa ¿ywno¶æ i w miarê mo¿liwo¶ci ruch (spacery, basen, czy specjalne æwiczenia dla kobiet w ci±¿y).
#23 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 4
|
jestem w 17 tc i nie moge przytyæ ani grama. Wmuszam w siebie wieksze ilo¶ci jedzenia tak jak zaleci³a mi doktorowa ale nic to nie daje zaczynam sie martwiæ tym bardziej ze z natury od zawsze jestem za chuda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 17
|
A ja polecam Body After Baby, w³asnie zacze³am korzystaæ i naprawdê super efekt, likwiduje rozstêpy na brzuchu, ujêdrnia i wyg³adza- rewelacja
|
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 16
|
Moje cia³o zwariowa³o w drugiej ci±¿y. Stara³am siê, jako¶ z tym radziæ ale, ró¿nie to wychodzi³o.. Przez niepohamowane, napady g³odu przyty³am wiêcej ni¿, za pierwszym razem i teraz mêczê siê z nadmiarem t³uszczyku, i cellulitem., mimo ¿e stara³am siê rozchodziæ je, na spacerach. Na szczê¶cie, nie mam wielu rozstêpów, to chocia¿ tyle.. Ale, kiedy tylko skoñczê karmiæ muszê siê za siebie wzi±æ, i zapisaæ siê na jaki¶ zabieg. Polecacie który¶, szczególnie,?
|
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 8
|
![]()
bardzo dobry artyku³
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:02.