Zapachy Lalique - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-04-18, 19:33   #1
ETERNITY
Rozeznanie

Zapachy Lalique

Niestety we Wrocławiu dawno żadnego z zapachów tego twórcy nie widziałam..Obie nowosci 2005 roku również przeszły mi z tegoż powodu koło nosa(Flora Bella oraz Lalique le Parfum) a tak bardzo chciałabym je poznać.Czytałam na KWC o Tendre Kiss oraz o Le Baisier no i jedną opinię o Flora Bella lecz o Le Parfum nie ma ani słowa.Jeśli ktoś zna Florę i Parfum to bardzo proszę o opinie-do czego można je porównać??Czy naprawdę są warte swojej ceny?(sam zapach bo flakoniki obłędne)
ETERNITY jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-18, 20:19   #2
ropuszka
Zakorzenienie

Dot.: Zapachy Lalique

Akurat mialam to szczescie poznac te zapachy, o ktorych mowisz
Lalique EDP takie z czerwonym sznureczkiem miala jesienia moja mama. Bardzo kobiecy, zmyslowy zapach. Wyraznie czuc wanilie. Mnie na poczatku kojarzyl sie z kadzidlem, orientem. Pozniej tak przywyklam do niego, ze czulam juz tylko wanilie Bardzo trwaly, dosc slodki. Przypomina mi Voile d'ambre Yves Rocher, mysle, ze sa bardzo zblizone, wiec jesli chcesz miec jakies pojecie, to radze powachac wlasnie ten drugi zapach
Flora bella - to chyba moja recenzje w KWC przeczytalas Mialam 2 probeczki, po ktorych mialam baaardzo mieszane uczucia. Oczywiscie w KWC dalam najwyzsza ocene, bo zrobilam to po 1. tescie. Pozniej przekonalam sie, ze ten zapach chyba nie jest moim idealem... Choc flakon jest przepiekny. Pani w perfumerii namawiala mnie, twierdzac, ze bardzo do mnie FB pasuje. Moje odczucia sa takie - dosc chlodny zapach, kwiatowy, bardzo dziwny. Ani troche slodki. Wydaje mi sie, ze ma tam jakas dziwna, cieplejsza, zwierzeca nutke. Moze to ambra? Jest w skladzie, pizmo rowniez, wiec pewnie ich polaczenie daje ten efekt "dziwnosci". To zapach, ktory okreslilabym mokrym, swiezym, przejrzystym. Potrafi jednak byc troche cieply, ale to chyba zalezy od skory. Nazwalabym go kobiecym i niepowtarzalnym. Gdbym jednak miala kiedys kupic, to glownie dla flakonika W Krakowie jest jeden Beauty Boutique na ulicy Sw. Jana.
ropuszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-19, 09:26   #3
Toccata
Zadomowienie

Le Parfum to prześliczny zapach, zmysłowy, słodki... jesli jest w nim cień podobieństwa do czegokolwiek to chyba do Cristobala Balenciagi. Jesli będziesz jeszcze zamawiać próbki z Quality, poproś o Le Parfum. Warto go poznać, osobiście mam go na liście "Zrealizuję nie wiem kiedy" A tak poważnie, to pewnie będzie to mój zapach na następną zimę
Toccata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-19, 09:40   #4
demonik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Toccata
Le Parfum to prześliczny zapach, zmysłowy, słodki... jesli jest w nim cień podobieństwa do czegokolwiek to chyba do Cristobala Balenciagi.
I ja to podobieństwo wyczułam . Le Parfum jest piękny, ciepły, kobiecy, ale Cristobal podoba mi się bardziej . Jest "konkretniejszy" niż Lalique, który wydał mi się nieco... rozmyty .

demonik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-19, 10:28   #5
szaja
BAN stały

Jestem kolejnym wąchaczem, który wyczuł to podobieństwo. Le Perfum jest u mnie, tak jak u Toccaty, na liście do realizacji "za jakis czas".
Jest przecież tyle pilniejszych potrzeb: Violetta Penhaligons, Gaiac, Castelbajac i Cuir Mauresque i...
szaja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-19, 10:29   #6
evee
Wtajemniczenie

GG do evee

Le Parfum piekny kobiecy i elegancki zapach, pieknie komponuje sie z jesienno zimowa garderoba- miekkie otulajace szale, futrzane kolnierze...
Zapach widniejacy na mojej liscie- tylko cena zawsze mnie lekko odstraszala bo chce duzy flakon, ten malusi jakos ujmuje mu powagi.Chwosciki sa boskie
Cieply,kwiatowo-orientalny,dosyc slodki,ale napewno nie ulepek w stylu Flowerbomba.Piekne pachnie na rozgrzanej skorze, bardzo subtelnie z niej sie ulatniajac.

Flora Bella- maksimum kwiatow- czuje w nim mostwo frezji, z ta roza juz gorzej, cos jakby biala lilie.Lekka nutka wodna- chociaz po nutkach zapach - powienien byc lekko orientalny.Ale na mnie sa tylko te kwiaty z jakas lekka owocowa nutka(mandarynka?) Ambry nie czuc nic a nic
Zastanawialam sie nad nim rok temu, bo na wiosne jak znalazl- taki swiezy kwiatek, niezbyt inwazyjny, i dajacy zyc otoczeniu.Szczegolnie w zamknietych pomieszczeniach.
evee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-19, 10:31   #7
evee
Wtajemniczenie

GG do evee

Co do porowniania do Cristobala- fakt, odrobine podobne ale Cristobal na mnie jest jakis cierpki, kanciasty a Le Parfum otula swoja miekkoscia..
evee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-04-19, 10:48   #8
szaja
BAN stały

Chwosciki sa boskie
Chwościki miodzio Są też przy flakonikach niszowców Rosine.

Sama miałam ochotę na Claire Nilang, ale rozeszło sie po kościach.
Stary 2006-04-19, 11:22   #9
Toccata
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez evee
Co do porowniania do Cristobala- fakt, odrobine podobne ale Cristobal na mnie jest jakis cierpki, kanciasty a Le Parfum otula swoja miekkoscia..
Mnie też Le Parfum podoba się bardziej niż Cristobal, którego pierwsze nuty srożą się na mnie okrutnie, a dopiero po godzinie, półtorej, nabierają miękkości.
Le Parfum jest jak... duży kot o jedwabistej długiej sierści. Ale nie pers, bardziej charakterny kotek - norweg, maine coon... Ale mięciutki i przytulasty
Toccata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-19, 13:24   #10
ETERNITY
Rozeznanie

Dziękuję za odpowiedzi.Niestety wstyd się przyznać ale Cristobala wąchałam tak dawno temu że kompletnie go nie pamiętam.Pamiętam tylko że to był zapach bardzo ciekawy i na pewno niebanalny ale niestety zniknął z perfumerii zanim zdążyłam go poznac tak do końca.Jesli Le Parfum jest do niego podobny to myślę że mógłby mi się spodobać.Dziś zasugerowałam się porównaniem do Voile D`Ambre Yves Rocher i poszłam sobie przypomnieć jak one pachną.Są cudownie mięciutkie i takie otulające.Zimą mi się nie podobały ale teraz ciepło pozwoliło wyjść na zewnątrz tym wszystkim ukrytym wcześniej podczas mrozów ciepłym nutom.Podejrzewam że Le Parfum jeśli nawet jest do Ambre podobne to z pewnością będzie to zapach głębszy a co się z tym wiąże na pewno mi się baaardzo spodobaPodejrzewam też nawiązując z kolei do Flora Bella że te mogą mi się nie spodobać-nie za bardzo lubię wodną nutę w perfumach(dusi mnie po prostu-np wąchając Essencie de Duende miałam wrazenie że się topię ).Jednak chcę je poznać choćby ze wzgledu na flakonik-choć ten od Le Parfum jest znacznie ciekawszy.Z tym ponownym napisaniem do Quality to jednak bardzo dobry pomysłChyba to zrobię i mam nadzieję że mnie tam nie wyklnąBo nie tylko zapachy Lalique chcę poznaćOj nazbierało się znowu tych marzeń
Stary 2006-04-19, 13:30   #11
szaja
BAN stały

Flora Bella jest wodna? Rzeczna może?
To istnieje niebezpieczeństwo, że wpadnę bo ostatnio kocham takie zapachy.
Stary 2006-04-19, 13:39   #12
demonik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ETERNITY
Dziś zasugerowałam się porównaniem do Voile D`Ambre Yves Rocher i poszłam sobie przypomnieć jak one pachną.Są cudownie mięciutkie i takie otulające.
Mnie Voile d'Ambre najbardziej kojarzy się z Allure, przypomina mi też troszkę Intuition Estee Lauder .

Stary 2006-04-22, 10:47   #13
321981125346
Raczkowanie

Le Parfum to moja największa lalique'owska zgryzota... Czekałam nań jak na zbawienie, a okazał się kuchennym, średnio ładnym zapachem. Ma skórze wybiła sie bezlitosna nuta kminku i dosłownie swoim "wdziękiem" przyćmiła resztę nut, dodatkowo w tle kłebiły się jakiś bliżej niezidentyfikowane akordy. Kiedy dałam do powąchania nadgarstek po 15 minutach pani z perfumerii, odskoczyła jak oparzona i jednoznacznie zasugerowała, ze to nie jest zapach dla mnie. Szkoda, bo uwielbiam marke Lalique. Z kolei Flora Bella to w 100% mój zapach kwiatowo-wodny, doskonale skomopnowany i wibrujący. Na pierwszym palnie doskonale wyczuwalna bergamotka, później liście fiołka, frezje, pieprzna nuta i wibrująca tuberoza(która nadaje zapachowi mocy). Nie znam składu FB, ale mam wrazenie jakby było w nim czuć mnóstwo wodnych kwiatów i sporo płynącej wody.
Stary 2006-04-22, 12:02   #14
szaja
BAN stały

Cytat:
Napisane przez 321981125346
Le Parfum to moja największa lalique'owska zgryzota... Czekałam nań jak na zbawienie, a okazał się kuchennym, średnio ładnym zapachem. Ma skórze wybiła sie bezlitosna nuta kminku i dosłownie swoim "wdziękiem" przyćmiła resztę nut, dodatkowo w tle kłebiły się jakiś bliżej niezidentyfikowane akordy. Kiedy dałam do powąchania nadgarstek po 15 minutach pani z perfumerii, odskoczyła jak oparzona i jednoznacznie zasugerowała, ze to nie jest zapach dla mnie. Szkoda, bo uwielbiam marke Lalique. Z kolei Flora Bella to w 100% mój zapach kwiatowo-wodny, doskonale skomopnowany i wibrujący. Na pierwszym palnie doskonale wyczuwalna bergamotka, później liście fiołka, frezje, pieprzna nuta i wibrująca tuberoza(która nadaje zapachowi mocy). Nie znam składu FB, ale mam wrazenie jakby było w nim czuć mnóstwo wodnych kwiatów i sporo płynącej wody.
Tak to już jest Na innej skórze zapach zachwyca, na naszej...
W moim wypadku Z OI wychodziła tylko cynamonowa nuta, podczas gdy na mojej Mamie...po prostu cudo.
Tak jak z Lily of the Valley. Na mnie to śliczna konwalia, taka radosna i dziewczęca. Z kolei moja przyjaciółka wyczyuła na sobie...cmentarny, pośmiertny akcent. I bądź tu mądry
Stary 2006-04-22, 12:15   #15
demonik
Zakorzenienie

Jeśli chodzi o Lalique, to właśnie zachwycił mnie męski Equus , cytrusowo-drzewno-pieprzny. Piękny .

Stary 2006-05-16, 16:59   #16
ETERNITY
Rozeznanie

No i stało się-poznałam zapachy Lalique Złożyłam zamówienie do Quality(Ombre Rose Brosseau) i przy okazji poprosiłam o przesłanie mnóstwa probek(oczywiście nie wszystkie za darmo bo poprosiłam o sztuk 25 )Ale teraz mam testowania na wieki.Z zapachów Lalique poprosiłam o Florę Bella,Le Baisier,Tendre Kiss,Le Parfum oraz o Lalique EDTLe Parfum rzeczywiście przypomina Voile d`Ambre YR-podobieństwo jest niemal bliźniacze.Stąd na pewno będzie mi szkoda na ten zapach pieniędzy bo skoro nie jest niepowtarzalny...Flora Bella jest dla mnie niestety zbyt wodna(Lub rzeczna jak kto woli )Nie lubię tej nuty w perfumach stąd w przedbiegach zapach ten odpadł z listy ewentualnych marzeń.Strasznie podobają mi się za to perfumy Le Baisier-no cudo po prostu.Takie słodkie a równocześnie nie duszące i delikatne.Tendre Kiss przypominają mi bardzo Gucci Eau the Parfum II-tylko bardziej pieprzne sąAle to ta sama nuta.Lalique EDT z kolei to bardzo elegancki zapach.Z tych co poznałam na mojej liście właśnie znalazł się Le Baisier.Chyba część następnej wypłaty zostanie na niego wymieniona
Stary 2006-05-16, 22:03   #17
kama kama
Zadomowienie

Dostałam kiedyś w prezencie Nilang i na początku strasznie nim pogardzałam.
Wydawał mi się prostacki i przesadnie słodki. W tym roku musiałam zmusic się do pracy przy biurku i wlasnie tak sie zmuszałam- testując podczas siedzenia różne zapachy.
Lalique wyszedł z tej próby zwycięsko. zaczęłam do niego wracać, bo byl rozkosznie ciepły i słodki. Dobrze mi się przy nim pracowało Pobudzał umysł ale jednoczesnie uspakajał.
Stary 2006-05-17, 06:57   #18
ETERNITY
Rozeznanie

Nilang niestety nie znam-czy on wogóle gdziekolwiek jest dostępny??Mi strasznie podoba się Le Baisier-tak bardzo ze chyba go zamówię:O
Stary 2006-05-17, 07:15   #19
ETERNITY
Rozeznanie

Były jeszcze wcześniej opinie że Le Parfum jest podobne do Cristobala Balenciagi.Cristobala mam próbke od kochanego Demonikawięc porównałam oba zapachy.Le Parfum według mnie jest bardziej taki mdły i jednostajny natomiast Cristobal ma nutkę która go wyróżnia-taką ostrzejszą.Werdykt wiec brzmi:Cristobal ładniejszy
Stary 2007-12-06, 22:27   #20
Mariola13
Zakorzenienie

Question Lalique - Edp Czy Edt ???

Witam. Przeszukałam wątki i nie znalazłam odpowiedzi na wątpliwości, które mam. Strasznie spodobał mi się zapach w perfumerii Lalique - Lalique EDT. Nie było jednak akurat wersji tego zapachu EDP, a nie mam w swoim mieście możliwości powąchania.

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy wersja EDP różni się od wersji EDT jak to jest w przypadku innych perfum, że EDT jest nieco inna niż EDP (inne proporcje składników).

Jeśli zapachowo się nie różnią to czy jest duża różnica w trwałości obu wersji ? Bo nie wiem czy skusić się np. w ciemno na wersję EDP i przepłacić, bo jest droższa od EDT.

Może wiecie również, gdzie można kupić te perfumy w dobrej cenie ?
Jeśli ktoś zechce polecić allegro to tylko jeśli sam kupował ten konkretny zapach i stwierdził, że jest oryginalny.

Załączam zdjęcie, żeby było wiadomo o jaki zapach lalique mi chodzi.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg de_lalique.jpg (3,1 KB, 5 załadowań)
Stary 2007-12-07, 13:11   #21
Kota
Zakorzenienie

Dot.: Lalique - Edp Czy Edt ???

Mam Lalique EDP- w białym kartoniku. Bardzo go lubię.
Z tego, co pamiętam- nie różni sie chyba zbytnio od EDT w szafirowym. Co do trwałości nie powiem Ci, bo EDT testowałam tylko raz czy dwa, na ręce, nie globalnie, i też nie porównując go z posiadanym EDP.
Kupiłam go w perfumy- perfumeria- mieli w korzystnej cenie.
Kota jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-07, 14:39   #22
Mariola13
Zakorzenienie

Dot.: Lalique - Edp Czy Edt ???

Cytat:
Napisane przez Kota Pokaż wiadomość
Mam Lalique EDP- w białym kartoniku. Bardzo go lubię.
Z tego, co pamiętam- nie różni sie chyba zbytnio od EDT w szafirowym. Co do trwałości nie powiem Ci, bo EDT testowałam tylko raz czy dwa, na ręce, nie globalnie, i też nie porównując go z posiadanym EDP.
Kupiłam go w perfumy- perfumeria- mieli w korzystnej cenie.

Wersja EDT też jest w białym opakowaniu. W szafirowym to stara wersja i jak się dowiedziałam w perfumerii troszkę różni się od tego wydania nowego.

Właśnie zamówiłam sobie wersję EDT 100 ml właśnie w perfumy-perfumeria i długo czekałam aż zadzwoniłam i usłyszałam, że jest wyprzedana Szkoda Bedę musiała dalej czekać aż znów bedzie u nich bo cena była super 140 zł.

Zastanawiam się właśnie tylko czy wersja EDP jest inna czy nie, bo chyba powinna być bardziej trwała ?
Stary 2014-08-27, 10:31   #23
Contax
Zakorzenienie

Wywlekam stary wątek, bo szukam zapachu podobnego do Lalique Le Parfum
Liczę, że coś mi podpowiecie

.

Edytowane przez Contax
Czas edycji: 2014-08-27 o 10:32
Contax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości