![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Muffinki jabłkowo-cynamonowe!!!
Przepyszne, oryginalne angielskie muffinki!
![]() Oto przepis: 1 jajko 1/2 kubka cukru 1 kubek mleka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyzeczka proszku do pieczenia 2 kubki mąki 4 łyżki masła (roztopić i ostudzić) 2-3 jabłka pokrojone w małą kostkę Kruszonka: 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki cynamonu Jajko ubijamy z cukrem na puszysta białą masę. Kolejno dodajemy resztę składników. Ciasto nakładamy do blachy z dołeczkami (taka specjalna na muffinki) wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierowymi foremkami. Ciasto należy nalożyć do 3/4 wysokości blachy. Składniki na kruszonkę rozcieramy w dłoniach, tak aby powstały małe grudki. Ciasto w blaszce obficie posypujemy kruszonka. Pieczemy 25 min w temp 200 stopni. Są przepyszne i naprawdę baaardzo, baaardzo angielskie! |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Muffinki jabłkowo-cynamonowe!!!
tak to smakowicie brzmi
![]() ![]() ![]()
#3 |
Rozeznanie
|
Wiesz, zanim kupiłam sobie ta blachę to kombinowałam z takimi normalnymi foremkami do babeczek ale to nie za bardzo wychodzi. Lepiej zainwestowac troche kasy i kupić ta blaszkę bo ona na lata wystarczy. Wiem że są one na pewno w realu(36 zł) albo w ikei (29,90 zł) Troche drogie ale zachecam do kupna, bo na prawde warto! Foremka jest z czarnego teflonu i ma takie specyficzne duze dołki. Mieści sie w niej 12 muffinek.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
mmmmmmm
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
No, ja też je uwielbiam! Mam jeszcze wiele innych niezawodnych przepisów na muffinki, które przywiozłam z Anglii. Na pewno sie z wami nimi podzielę!
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
cos poszukam w moim magicznym zeszyciku! nie martw się!
|
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
no! kup tą blaszkę, kup! I od razu te foremki papierkowe, bo muffinki slicznie w nich wyglądają!
|
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
aaaaaaaaaa kocham muffinki! nie da rady, trzeba sie wybrac do Ikei po forme i do pieczenia!
![]() ![]() ![]()
#11 |
Rozeznanie
|
Postaram sie wrzucic jeszcze parę fajnych przepisów na muffinki w najblizszym czasie. Troszkę cierpliwości!
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Olcia, dziś rano piekłam "Twoje" muffinki i muszę przyznać, że trafiają w mój gust
![]() ![]()
#13 |
Rozeznanie
|
Aż mi ślinka cieknie i chyba muszę zainwestować w blaszkę do muffinek. Bo poprostu oszalałam na ich punkcie. Same pyszności.
![]() ![]() ![]()
Gdyby została Ci tylko jedna godzina życia, i mógłbyś zadzwonić tylko do jednej osoby, lub tylko z jedna osoba mógłbyś spędzić tą godzinę, do kogo byś zadzwonił? z kim byś spędził ten czas? I dlaczego jeszcze zwlekasz?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Kup blaszke, kup! Na pewno przyda ci sie wiele razy, bo przepisów na muffinki jest baaaaardzo duuużooo!
|
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Klika przepisów na muffiny, wszystkie wypróbowane kilkakrotnie
![]() *Wiśnie, banan, czekolda. 300 g mąki 2 jajka 125 g masła 1 łyżeczka proszku do piecz 50 g suszonych wiśni, posiekanych 3 dojrzałe banany ugniecione widelcem 50 g posiekanej czekolady 3 łyżki kwaśnej śmietany cuk. waniliowy Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier puder (200 g), wanilię, następnie jajka i pozostałe składniki. Wymieszać drewnianą łyżką (nie miksować, konsystencja ma być grudkowata). Przełożyć do formy mufinkowej (12 szt) i piec w temp 180 st C ok. 30 - 35 min. *Muffinki bananowe 2 banany 2 jajka 1 cup (250 ml) brązowego cukru 1/2 cup stopionego masła/margaryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 2-1/4 cup mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu 1/2 łyżeczki soli Banany rozdrobnić w mikserze lub widelcem ![]() Dobrze połącz banany, jajka, cukier i masło w misce średniej wielkości. Dodaj wanilię i skórkę cytryny. Połącz mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól w dużej misce. Do sypkich składników dodaj mokre. Mieszaj do czasu połączenia wszystkich składników. Foremke wysmaruj masłem. Piecz w 180*C ok. 25-30 min, do czasu gdy drewniany patyczek wtykany w ciasto będzie wychodził suchy. *Jedne z naszych ulubionych: Cytrusowe z białą czekoladą. 2 szklanki mąki 125 g rozpuszczonego masła 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2 łyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli pól tabliczki białej czekolady prawie 3/4 białej czekolady z morelowyum nadzieniem skórka z 2 pomaranczy skórka z 1 cytryny Foremki na muffiny wysmarowac masłęm i posypac tartą bułką. mąkę,sól, proszek, cukier, czekolady i skórki wymieszać jajko, mleko i masło wymieszać. Obie "masy" połaczyć , wlac do foremek. Posypac migdałami, piec ok 25 min 200 - 210 stopniach. *Czekoladowo-czekoladowe ![]() 1/4 szklanki masła 1/3 szklanki plus 2 łyżki cukru 2 jajka 3/4 kubka mleka zapach 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki płatków czekoladowych Pstępujemy jak przy poprzednich przepisach. *Muffinki kawowe. 160 g maki 110 rozpuszczonego masła 80 g cukru 2 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml kawy (mocnej) polewa 120 g cukru pudru 1 mała mocna kawa 40 g białej czekolady (pokruszonej) 1 - 2 łyżki śmietany Czekoladę, śmietanę i cukier rozpuścić (można normalnie w garnku zamiast na parze czy w kąpieli wodnej) i rozcieńczyć kawą. Muffiny polać i udekorować ziarenkami kawy. ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Dzięki! Te wisnia, banan, czekolada są super! Piekłam je wiele razy. Resztę na pewno wyprobuje, bo uwielbiam muffinki!
|
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma za co ![]() Ja również lubię muffiny (piec i jeść ![]() Niewiele z nimi pracy i zawsze sie udają. Poza tym jest tyle możliwości; wystarczy znać proporcje podstawowych składników a z dodatkami można sobie szaleć do woli ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Że też nie wpadłam na ten wątek przed wizytą w Ikea... Nic to, nie pozostaje mi nic innego jak wybrać się tam niebawem znowu, wrócić z blachą i wypróbować Wasze przepisy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Lullaby, twoje muffinki z bananem pyszne [choć zrobiłam je z połową cukru, ale ja do wszystkich prawie ciast daję go mniej], moje dziecię tak wcinało, że o mało wiele zjadłby łącznie z papierkiem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Strasznie smakowicie brzmią te przepisy ![]()
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo się cieszę, że przepis się przydał ![]() No właśnie, muffinki można sobie modyfikować, dodawać, odejmować składniki, a i tak zawsze wychodzą i są banalnie proste ![]() Pozdrowienia dla małej smakoszki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Dzięki, ale tu chodziło o smakosza [mój starszy synek 3 lata i 3 m-ce], bo Ola ma dopiero 3 tygodnie
![]() A kawowe też pyszne, choć chyba za bardzo się wczułam w mieszanie, bo mi trochę nie wyrosły ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Nie mogę wchodzić na ten wątek, bo momentalnie głodna się robię
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
A ja mam pytanko: czy tą blachę na muffinki można dostać np. w Tesco? Bo do Ikei mam trochę za daleko
![]()
#26 |
Przyczajenie
|
Podbijam pytanie. Też zależałoby mi na Tesco, ewentualnie Castorama,Carrefour
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio widziałam w Auchan silikonową formę za niewielkie pieniądze, a poza tym http://www.genes.home.pl/cgibin/shop...d&sid=06882424
Ja zawsze wkładam do środka papierowe foremki, bo wygodniej się je potem serwuje. |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Olcia, to twój drugi genialno-prosty przepis, na który się skusiłam. (debiutem były bułeczki, które robię do dziś, bo dmuchacze nam nie smakują).
Muffinki są przepyszne. Właśnie jęczymy z zachwytu. Dla pozostałych zainteresowanych: blachę kupiłam w ikei. cena 39,90. jest świetna, bo to teflon. stygnie błyskawicznie i nic nie przywiera. |
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
![]() Cytat:
![]() W krakowskiej IKEA nie ma tej foremki na muffinki i nie będzie ![]() Pytałam w obsłudze klienta, pisałam maile. (Był tu gdzieś wątek o foremkach i tam właśnie się żaliłam). Przeszukałam ponadto prawie wszystkie ![]() Chciałam zamówić z internetu, taką silikonową formę, ale niestety albo były drogie, albo na 8 dziurek. I właśnie dziś przechodziłam koło małego, niepozornego sklepiku na Lea. Zniechęcona poszukiwaniami nawet tam nie chciałam wchodzić, ale TŻ mnie namówił, zapytał i BYŁA!! ![]() Silikonowa forma na 12 muffinek za 24 zł!! ![]() Taką samą można teraz kupić na Allegro, ale kosztuje 25 zł + 9,5 za przesyłkę. Jutro będę ją pierwszy raz testować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:21.