![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Witaminy
Hej wizażanki
![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Witaminy
Brałam Pharmaton Matruelle, potem Centrum Materna, potem Pregnaplus DHA, kapsułki z DHA i na koniec Femibion natal 2 z DHA.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ja femibion głównie, teraz łykam pregna plus. Brałam też DHA ( w femibionie 2 jest jako druga tabletka).
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Mój ginekolog polecił mi femibion.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Ja już wykańczam 2. opakowanie 60 szt. Pharmaton Matruelle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
ja brałam feminatal, teraz nazywają się femibion. To w zasadzie jedyne tabletki, które mogłam przełknąć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
W pierwszym trymestrze brałam kwas foliowy 5 mg i Prenatal, a od drugiego kwas foliowy (nie trzeba, jest w kapsułce, tylko mniej) i Femibion Natal 2. Możesz znaleźć coś tańszego, tylko od drugiego trymestru trzeba brać DHA, który w Femibionie jest w drugiej kapsułce, ale czasem można go kupić osobno i podobno wypada taniej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Polecam też jedzenie ryb i orzechów, zwłaszcza włoskich.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja najpierw brałam Folic, w II trymestrze Prenatal Classic, a teraz zmieniłam na Vita-Miner Prenatal (po których mam zgagę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Polecam też artykuł o odżywianiu w ciązy:
http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-...la_dwojga.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Któreś orzechy mają dużo alergenów, więc na ten temat zdania są podzielone. Na temat ryb zresztą też, bo jedni każą jeść, a inni mówią, że mają czegoś za dużo. Na pewno należy unikać tuńczyka, który podobno ma dużą zawartość rtęci oraz ryb surowych i wędzonych na zimno ze względu na ryzyko zakażenia listeriozą. Pozostałe chyba jednak warto jeść - jednak to łatwo przyswajalne białko i kwasy tłuszczowe.
![]() Zapomniałam dodać, że poza witaminami biorę magnez w tabletkach i żelazo, ale to drugie już na receptę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Chodzi o orzeszki ziemne.
Ale jeśli nie ma się na orzechy alergii, to czemu z nich zrezygnować? Prawda jest taka, że tabletka zdrowej diety nie zastąpi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
A poza tym z alergenów to trzeba chyba rezygnować, jak się karmi, mi wszyscy mówią, żebym jadła, póki mogę...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32854256]A poza tym z alergenów to trzeba chyba rezygnować, jak się karmi, mi wszyscy mówią, żebym jadła, póki mogę...
![]() Większośc dzieci karmionych piersią też alergikami nie jest. Do wszystkiego należy podchodzić z rozsądkiem, bo inaczej to chyba tylko ryż z marchewką by został (a i na to można być uczulonym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja na początku łykałam kwas foliowy, a potem to już tylko femibion 1 i 2. Obecnie z powodu przewitaminizowania musiałam ograniczyć femibion 2 do 2 razy w tygodniu, a w pozostałe dni jem sam kwas omega.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Źle się czułam na początku ciąży, wypadały mi włosy garściami, osłabione paznokcie, cera masakra. Zaczęłam brać witaminy i poczułam się lepiej. Jeśli masz dobre wyniki, zdrowo się odżywiasz nie musisz uzupełniać witamin. Ja brałam FALVIT mama, porównując skład i cenę wypadały najlepiej - widziałam 2 razy droższe z dużo mniejszym składem - poczytaj i porównaj kilka, najdroższe nie znaczy najlepsze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
ja bralam folic, potem falvit mama a na koniec prenatal classic, po porodzie zjadlam go jeszcze jedno opakowanie+zelazo ze wzgledu anemie przez duza utrate krwi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Acidum Folicum 15mg, potem 5mg, żelazo (Biofer, Ferrum). W pierwszej ciąży, teraz też.
Od czasu do czasu falvit mama.
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Jestem w drugim trymestrze i dostałam prenatal dha kilka opakowan probek, z tego co widze duza czesc z was bierze/brala femibion, wiec wezme to pod uwage.
![]() ---------- Dopisano o 07:39 ---------- Poprzedni post napisano o 07:35 ---------- Cytat:
Mam dobre wyniki ale ostanio ginekolog wlasnie powiedziala ze moge sie rozejrzec za jakimis witaminkami. U mnie od poczatku wszystko jest ok. Ani razu nie wymiotowalam tylko bylam zmeczona, dopoki mi brzuszek nie urusł to jakbym wogole w ciazy nie byla ;p Dziekuje wszystkim za odpowiedzi ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Przed zajściem w ciążę i w pierszych tygodniach brałam kwas foliowy, potem prenatal, który dokończyłam podczas karmienia piersią
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Ja brałam Femibion Natal 1, a od 13 tc Femibion Natal 2. Tabletki są dość spore, ale nie mam kłopotów z ich połykaniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Ja witaminy zaczęlam brac dopiero w 7 miesiącu bo wyniki były bardzo dobre; brałam falvit mama.
Natomiast lekarz odradzał Centrum materna jak w rodzinie rodzily się duże dzieci powyżej 4 kg. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Gang Iren
|
Ja biore Pregnacare Plus Omega 3,ale nie wiem czy one sa w Polsce.
W Polsce w pierwszej ciazy bralam Prenatal,bo mialam ograniczone finanse.A zreszta lekarz przepisal mi wtedy drogie witaminy(nie pamietam nazwy) i wiem ze mialy identyczny sklad jak tani Prenatal ![]()
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Do 12 tc brałam kwas foliowy, potem falvit mama, feminatal, tran.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Po pierwszym trymestrze i foliku biorę Matruellę. Teraz dodatkowo jeszcze coś na pietruszce i żurawinie na drogi moczowe i magnez z witaminą b6 na bóle brzucha. Leżę i nie mogę sobie dobrze skomponować diety, bo jestem jedzeniowo zależna od innych. Mimo bardzo dużej ilości warzyw nie miałam idealnych wyników.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Jak będę leżeć to ma nie być nic poważnego
![]() Ja jeszcze tylko dodam w temacie zdrowego żywienia. Orzechy włoskie przyprawiają mnie o ból głowy (autentycznie, wierzcie mi), roślin strączkowych jeść nie mogę, ze względu na rodzaj kamieni nerkowych jakie mam. To samo jest z nabiałem i innymi źródłami białka (przy moich nerkach maksymalnie 60g białka na dzień). Na myśl o wołowinie w ciąży robi mi się niedobrze, każdy kwaskowaty owoc zaraz czuję w przewodzie moczowym. Chciałbym w pożywieniu otrzymywać wszystkie niezbędne składniki, ale czasami skumulują nam się akurat takie dolegliwości (nawet czasowe), które sprawiają, że jedynym wyjściem są witaminy w tabletkach, żeby zapewnić sobie wszystko, co organizmowi potrzebne. ![]() Vixen, a jak mała? Masz już instrukcję obsługi? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Mała właśnie ryczy jak opętana...
Z tej perspektywy mogę Ci powiedzieć ciesz się leżeniem i świętym spokojem póki możesz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:30.