ślubny problem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-26, 14:17   #1
serek_wiejski
Raczkowanie

Angry

ślubny problem

Nie mam już pomysłu jak rozwiązać ten problem, dlatego zdecydowałam się was poradzić.
Chodzi o to, że razem z TŻ nie chcemy wesela ze względów finansowych i rodzinnych. Nie stać nas na to, żeby zapraszać osoby które widziało się raz w życiu bądź nie utrzymuje się normalnych kontaktów. Zatem wypadło na to, że w sumie i tak byśmy nie mieli kogo zaprosić. Nie mamy ciepłych relacji z rodziną, nawet tą najbliższą. I tu pewnie nasunie się podpowiedź - przecież nie musicie robić od razu wesela, wystarczy małe przyjęcie, obiad w restauracji. Otóż i tu pojawia się problem. Dla nas to męczarnia przebywanie w takich wymuszonych sytuacjach, zresztą nawet moje stosunki z ojcem nie są najlepsze. Nie rozmawiamy ze sobą, więc nie wyobrażam sobie żeby nagle było "słodko-pierdząco" z całą rodziną.
Z drugiej strony, trochę dziwnie by to wyglądało, jak po ceremonii ślubnej każdy pójdzie w swoją stronę. Pojawia się jeszcze jeden problem (aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że na to raczej nie mamy wpływu) - mianowicie obrażenie się rodziców. No jak to! przecież tak nie wypada...
Może Wy wizażanki macie jakiś pomysł? sypniecie dobrą radą?
serek_wiejski jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-26, 14:43   #2
MissChievousTess
Zakorzenienie

Dot.: ślubny problem

Mój kuzyn wyciął taki numer, że wyjechał z żoną na wakacje do Paryża i tam nic nikomu nie mówiąc wzięli cichy ślub. Rodzinie powiedzieli po fakcie. Finał był taki, że jego rodzice się najpierw obrazili, ale potem im przeszło.
Może zróbcie mały ślub tylko dla siebie? Ewentualnie zaproście tylko rodziców i tyle.
Stary 2014-07-27, 08:31   #3
201604261006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez serek_wiejski Pokaż wiadomość
Nie mam już pomysłu jak rozwiązać ten problem, dlatego zdecydowałam się was poradzić.
Chodzi o to, że razem z TŻ nie chcemy wesela ze względów finansowych i rodzinnych. Nie stać nas na to, żeby zapraszać osoby które widziało się raz w życiu bądź nie utrzymuje się normalnych kontaktów. Zatem wypadło na to, że w sumie i tak byśmy nie mieli kogo zaprosić. Nie mamy ciepłych relacji z rodziną, nawet tą najbliższą. I tu pewnie nasunie się podpowiedź - przecież nie musicie robić od razu wesela, wystarczy małe przyjęcie, obiad w restauracji. Otóż i tu pojawia się problem. Dla nas to męczarnia przebywanie w takich wymuszonych sytuacjach, zresztą nawet moje stosunki z ojcem nie są najlepsze. Nie rozmawiamy ze sobą, więc nie wyobrażam sobie żeby nagle było "słodko-pierdząco" z całą rodziną.
Z drugiej strony, trochę dziwnie by to wyglądało, jak po ceremonii ślubnej każdy pójdzie w swoją stronę. Pojawia się jeszcze jeden problem (aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że na to raczej nie mamy wpływu) - mianowicie obrażenie się rodziców. No jak to! przecież tak nie wypada...
Może Wy wizażanki macie jakiś pomysł? sypniecie dobrą radą?
Nie musisz zapraszać ojca
A skoro nie lubicie takich imprez to weźcie slub we dwoje, tylko ze swiadkami I wtedy możecie iść na obiad razem z nimi.
A rodzicom powiedzieć po fakcie.
Ewentualnie uprzedzić ich że bierzecie ślub jutro ale tylko sami. Napewno się obraża, ale po jakimś czasie im przejdzie
201604261006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-27, 13:56   #4
kallina_2014
Wtajemniczenie

Ale nie macie zupełnie nikogo, z kim chcielibyście spędzić taki dzień?
Nie wiem, babci, kuzyna, rodzeństwa, przyjaciół ?
Nie macie kontaktu z nikim oprócz siebie nawzajem?
Stary 2014-07-28, 14:27   #5
Sylwia1900r
Wtajemniczenie

Skoro nie chcecie wesela, to zróbcie tylko w urzędzie, tam potrzebujecie tylko świadków. Chyba nadal tak jest co? bo dawno się żadnymi sprawami urzędowymi nie zajmowałam.
Sylwia1900r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-29, 11:16   #6
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sylwia1900r Pokaż wiadomość
Skoro nie chcecie wesela, to zróbcie tylko w urzędzie, tam potrzebujecie tylko świadków. Chyba nadal tak jest co? bo dawno się żadnymi sprawami urzędowymi nie zajmowałam.
W urzędzie lub w kościele - tam również potrzeba tylko świadków. To, że Autorka nie chce żadnego wesela nie oznacza, że nie może brać ślubu kościelnego.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-29, 11:32   #7
magdina565
Przyczajenie

możesz wziąć ślub tylko przy świadkach, ale jakoś tak dziwnie... na pewno nie dasz rady tylko z rodzicami posiedzieć przy obiedzie i tyle? Szybko minie, a na pewno nie będzie tak źle jak myślisz, nikt Ci tego dnia nie będzie chciał zepsuć. A jak zrobisz to "po cichu" to Ci będzie przykro, że jesteś w tym dniu sama

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-07-29, 21:35   #8
Nina Volvo
Przyczajenie

Byłam na kilku małych i mniejszych ślubach, nawet na moim własnym było tylko 15 osób. Impreza na luzie - najpierw w urzędzie, a potem grill na świeżym powietrzu w gospodarstwie turystycznym. Moja siostra planuje ślub na plaży nad Białką Tatrzańską a po nim ognisko tamże
Tak na prawdę fajnego i SWOJEGO.
Np. możesz dowiedzieć się w którym urzędzie stanu cywilnego urzędnik może dać ślub w plenerze. Organizujesz wtedy małe spotkanie w jakimś pięknym miejscu... romantycznie... i nie drogo
Zobacz sobie filmik ze ślubu (chyba to jest ślub) z lasu:
http://bezbezy.pl/blog/video_ze_slubu_w_lesie/
Nina Volvo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-29, 22:12   #9
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Przecież to nie są żadne problemy.
Jedyne 'argumenty' za weselem:
- jest dziwnie, gdy nie ma.
- obrażą się ludzie, z którymi i tak się nie lubisz.
Na prawd jest się nad czym zastanawiać?

Nie ma żadnego obowiązku kultywowania jakiejś tradycji, jeśli jest uciążliwa i bez sensu w danym przypadku.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-31, 11:05   #10
karolinka86
Zakorzenienie

Lisabeth ja bym się akurat nie przejmowała, że obrażą się ludzie, którzy i tak mnie nie lubią albo ja ich

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-01, 12:08   #11
Deborah100
Zakorzenienie

Po pierwsze to ciesz się, że dobrałaś się idealnie z Tż pod względem organizacji ślubu/wesela. U niektórych wychodzi tak, że pojawiają się problemy, uleganie rodzicom itd...

Proponuję zaprosić na ślub świadków i rodziców ( w końcu to Twoi rodzice, może masz teraz zły kontakt, ale skąd wiesz jak będzie w przyszłości? Jacy są tacy są, jednak wychowali Cię, dali jakieś podstawy. Moim zdaniem to obowiązek każdego dziecka). Po ślubie możecie udać się na kolację do restauracji. Szybko minie
Deborah100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-18, 07:04   #12
orion_lady
Rozeznanie

Zgadzam sie z Deborah, rodziców wypadałoby na ślub, w końcu to rodzice i o ile nie wyrządzili wam wielkiej krzywdy, to mimo chłodnej relacji zaprosiłabym ich na najważniejszy dzień w życiu dziecka. Skoro nie chcecie robic obiadu/przejecia to nie robcie w ogole. Wezcie swiadkow, zawiadomcie rodzicow i wezcie slub, jesli chcecie mozecie isc z rodzicami i swiadkami na obiad, wypic lamke wiza w ramach toastu i tyle, potem do domu, chyba ze rodzice obraza sie ze nie ma wesela i nie beda chcieli przyjsc nawet na obiad wtedy trudno ich wybor, ale ze swojej strony nie bedziecie mieli wyrzotow sumienia ze nie chcieliscie z nimi spedzic tego dnia.
orion_lady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-21, 18:24   #13
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MissChievousTess Pokaż wiadomość
Mój kuzyn wyciął taki numer, że wyjechał z żoną na wakacje do Paryża i tam nic nikomu nie mówiąc wzięli cichy ślub. Rodzinie powiedzieli po fakcie. Finał był taki, że jego rodzice się najpierw obrazili, ale potem im przeszło.
Może zróbcie mały ślub tylko dla siebie? Ewentualnie zaproście tylko rodziców i tyle.
pomysł ślubu zagranicznego załatwia temat
mój kolega z pracy się śmiał że jego jakiś kuzyn w grecji wziął ślub w tajemnicy, do którego jechali na osiołku.
rodzice się dąsali ale potem przeszło, zrobili obiad i luz
AnnLady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-21, 22:49   #14
bestka
Zadomowienie

Moja koleżanka wzięła kilka lat temu ślub w Rzymie, byli tylko świadkowie, wrócili szczęśliwi, rodzinka była obrażona, ale potem wszyscy o tym jakoś zapomnieli. Skoro nie utrzymujecie kontaktów z najbliższą rodziną to chyba takie rozwiązanie nie będzie problemem, tak sądzę.
bestka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-22, 07:19   #15
mart989
Wtajemniczenie

GG do mart989

Znajoma miała sam ślub. Byli najbliżsi, a po ślubie każdy poszedł w swoja stronę a Młodzi na sesję fotograficzną. My mieliśmy najpierw cywilny, później za dwa miesiące kościelny z weselem. Po cywilnym mieliśmy obiad w restauracji, bo matka mojego męża się uparła (ale o temat na inną historię, ona chyba do końca myślała, że jednak kościelnego nie weźmiemy bo ona jest niewierząca). Chcieliśmy wtedy wziąć ten ślub cywilny po cichu, tylko ze świadkami, ale wiedzieliśmy, że mój szwagier doniesie swojej matce o tym ślubie ( był świadkiem na cywilnym). Teraz bardzo, ale to bardzo żałujemy, ze nie wzięliśmy kogoś innego na świadka i nie wzięliśmy tego cywilnego tylko przy świadkach.
Także niczym bym się nie przejmowała, i albo bym wzięła sam ślub bez niczego, ewentualnie później spotkanie z samymi znajomymi czy przyjaciółmi, albo bym wzięła cichy ślub.
mart989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-08-25, 21:00   #16
I ona
Zakorzenienie

Autorko Ty na ludzi nie patrz nawet jak to rodzina tylko na siebie i swojego męża przyszłego.

Mam koleżankę, której naprawde sporo wujków, kuzynów i tata też mają że tak powiem problem alkoholowy. Z rodziną jej męża też jakieś przeboje, tylko że tam nie o picie a o jakieś inne problemy/konflikty chodzi. I ona taka biedna bo zawsze marzyła o weselu, nie dużym ale jednak weselu z muzyką. Tylko jak sobie tak na spokojnie wyobraziła - jak to faktycznie będzie czyli mega pijaństwo, fochy to zwyciężył zdrowy rozsądek i na weselu miała 10 osób. Był to taki obiad. Miała też piękną suknie, obiad uroczysty, delikatna muzyczka w tle, coprawda bez tańcy, ale przynajmniej się nie musiała za nikogo wstydzić.
Jak sie nie da to się nie da - nic na sile!
I ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-30, 09:14   #17
Lana Del Rey
Rozeznanie

Zorganizujcie ten dzień tak jak Wy chcecie, a nie rodzina.
Lana Del Rey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-31, 19:21   #18
dopasowana21
Przyczajenie

Skoro nie ma się z kimś dobrych stosunków, to chyba nie można mówić o obrażaniu się. Przynajmniej ja tak to widzę.
dopasowana21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości