|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Opieka nad dwulatkiem
Witajcie
![]() Niedawno zaczęłam opiekę nad dwulatką, w związku z czym mam prośbę do bardziej doświadczonych mam ![]() Przebywam z małą przynajmniej 5 godzin dziennie i już kończą mi się pomysły na zabawy, a jest to dziecko, które wymaga ciągłej uwagi i kreatywności ze strony opiekuna. Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wymyśleniu zajęć - może podzieliłybyście się, czym Wasze dziecko interesuje się najbardziej? Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Opieka nad dwulatkiem
- Lego Duplo
- układanie puzzli - kolorowanie (kredki świecowe lub kolorowanki wodne) lub rysowanie, odrysowywanie dłoni itd. lub rysowanie na znikopisie - naklejanie naklejek (obojętnie gdzie) - czytanie książeczek, omawianie treści (czasami jak już zna jakąś książeczkę na pamięć, to przewracamy strony i sam mi opowiada, co się dzieje) - bawienie się w tunele (z brystolu) dla autek - czasami coś gotujemy w jego garnkach i karmimy misie, czasami leczymy misia, ale to są raczej krótkie zabawy - ostatni hit to mały majsterkowicz ![]() Nic mocno kreatywnego, ale chętnie poczytam inne propozycje i dopiszę, jak mi się coś przypomni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
MBZ♥
|
Ostatni top:
-zabawa w lekarza -wydzieranki z gazety/papieru kolorowego i naklejanie w kontur domku, kota, grzyba, drzewa itp -coś podobnego do tego powyżej ale zamiast gazet wata albo kolorowa bibuła-tu dzieliłam na kilka etapów żeby nie znudzić: najpierw dzielenie na małe części, potem kulkowanie i dopiero naklejanie -zabawy paluszkowe-mogę wkleić skany jakbyś chciała -robienie ludzików z kasztanów, żołędzi -ciastolina -piasek kinetyczny-można zrobić wersję domową -przebieranki, lubi przymierzać ubrania więc wykorzystałam do zabawy -z ziemniaków wykrawałam stempelki i robiłyśmy pieczątki-rozpoznawanie kształtow, kolejnym razem kolorów -malowanie buzi-kupiłam farby do tego celu Zerknij jeszcze tu:http://dzieciakiwdomu.pl/category/zabawy Oprócz tego zabawa w dom lalkami, zwierzakami, do tego budowanie domów z klocków albo z pudełka po butach, dużo czytamy, jak robię coś w kuchni to angażuję Ją, przy sprzątaniu też. Edytowane przez BYou Czas edycji: 2015-10-19 o 23:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
ja do listy dopiszę puzzle i karty do nauki czytania globalnego. Z jednej strony napis, z drugiej napis z obrazkiem. Można samemu kilka zrobić.
A na podwórku to prócz placu zabaw, zbieramy szyszki, kasztany, kolorowe liście, co tam się da. Edytowane przez Smarrita Czas edycji: 2015-10-20 o 21:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:33.