![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
wyrwanie zeba z ropą
Mam pytanie do Pani Doktor. Od dziecka balam się dentysty i unikalam go jak mogłam. Teraz tego bardzo zaluje poniewaz mam ząb do wyrwania,raczej sam korzeń, bo reszte zjadla pruchnica
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: wyrwanie zeba z ropą
Miałam ostatnio podobną sytuację, obudziłam się rano z wielką opuchlizną.
Wszystko przez to, że zbagatelizowałam sprawę, kiedy ukruszył mi się ząb. Dentystka przepisała mi antybiotyk na 7 dni, Augumentin. Teraz pozostaje jedynie wyrwać zęba. Merryy, ja również bardzo się bałam, ale lepiej załatwić sprawę od razu, bo potem może być za późno. Nastraszyli mnie w gabinecie, że jeśli przyszłabym dzień później musieliby ciąć mi dziąsło, ale ząb tak czy siak nie jest do odratowania.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
najpierw antybiotyk na zejście ropy, a potem ekstrakcja tego co zostało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Maizy, czy też tak długo zwlekałaś z pójściem do dentysty? Jas ię naprawdę boję. Nie jestem spuchnięta od zęba ale mam ropę już nawet kilka lat a dziąslo bardzo boli nawet jak jem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
przecież dentysta nie gryzie
lepiej pójdź do niego po ten antybiotych żeby nie wdało się większe zakażenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
antybiotyk, a potem rwanie. Znajdź dobrego chirurga szczękowego i już. Chirurg o tyle lepszy od zwykłego dentysty, że w zasadzie tylko rwie. No i najczęściej ma w gabinecie obsadę anestezjologa. Nie ma co panikować i z czym zwlekać, a takie teksty, że wyrwał ząb i umarł....no to wiesz. Są tacy, co przez ulicę przechodzili i umarli.
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
ile masz lat ?
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Zwlekałam dobre pół roku i mam za swoje. W środę idę wyrwać zęba, ale jestem już bardzo spokojna.
Dentystka znieczuli mnie igłą przypominającą długopis, przez co ukłucie w ogóle nie boli. Jedynie przeraża mnie sam fakt wyrwania zęba, no ale będę musiała jakoś to przeboleć. Merryy, nie zwlekaj z wizytą, potem faktycznie może być za późno, a zdrowe zęby to podstawa.
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
mam 19 lat
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
dziewczyny dzięki troche mnie uspokoiłyście. Faktycznie lepiej isć jak najszybciej. Aluchelek to mówisz, że taki chirurg lepszy jest od dentysty? Boje się też troche znieczulenia tych igieł i wogule. Nie wiecie czy można jakoś znieczulic to miejsce gdzie bedzie zastrzyk?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Merryy, najlepiej jakbyś nic z tym już nie robiła, jeszcze jakiegoś zakażenia się nabawisz i bardziej dorobisz ...
Zastrzyk to moment, a potem już będziesz mogła spokojnie odetchnąć, bo nic nie będziesz czuła. Napisz jak ci tam poszło po wizycie u dentysty ![]() i nie denerwuj się, będzie dobrze.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Maizy, dzięki za słowa pocieszenia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Można poprosić o popsikanie takim sprayem, żeby znieczulić miejsce ukłucia. Z tym, że nie zawsze można tak zrobić, ale to już inna bajka. Lekarz na pewno zrobi tak, żebyś się czuła komfortowo. wio do lekarza i tyle
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Miałam to samo. Ząb odkąd zaczął wyrastać był już jakiś podejrzany i po tych kilku latach zostały z niego szczątki. Bałam się dentysty i w wieku 17-18 lat w końcu poszłam, bo tak jak Tobie zbierała mi się ropa i strasznie bolało. Poszłam do dentysty, dał znieczulenie, dłutem wygrzebał to co pozostało i po sprawie.
Teraz dentysta to mój ulubiony specjalista. Bardzo mnie cieszy jak mówi mi, że "nie pozostało już nic do zrobienia" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Merryy, byłaś już u dentysty ?
Ja jutro idę wyrywać, ale szczerze powiedziawszy już nie mam żadnych obaw, będzie dobrze ![]()
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
wlaśnie jescze nie wizyte mam na przyszły tydzień, ale chyba ją odwołam i pójde do chirurga tak jak radziła aluchelek- może będzie mniej bolało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
jeśli chodzi o ból, to czy chirurg, czy zwykły stomatolog, to nie ma znaczenia. Chodzi o doświadczenie w "trudnych" przypadkach. Boleć nie będzie bolało, bo będziesz miała znieczulenie.
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
No mi tak zwykły stomatolog wjechał dłutem pod język, że jak zeszło mi znieczulenie to strasznie bolało, miałam normalnie rankę pod językiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Cofam jednak to co powiedziałam ... naczytałam się o wyrywaniu zęba i czuję, że nie będzie za miło.
Zresztą, do wyrwania jest dolna szóstka, 1/2 zęba. Mama mnie pociesza, że dostanę znieczulenie i nic nie będę czuła. Wiecie co ? Chciałabym już być po.
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Już po na szczęście. Powiem wam, że dostałam końską dawkę znieczulenia.
Nie wiem, czy obiło wam się o uszy coś o komputerowym znieczulaniu The Wand ? Faktycznie działa jak reklamują, aczkolwiek po pierwszym znieczuleniu jeszcze mnie bolało. Wzięła strzykawkę i zaczęła mi wyciskać pozostałości z tej ropy, co było najgorsze ... a potem to już z górki. oddzieliła zęba od dziąseł, pociągła i po sprawie ![]()
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Maizy, jakie komputerowe znieczulenie? czyli nie miałaś zastrzyku?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
słuchajcie prosze was powiedzcie mi co to jest:
wyrosło mi coś dziwnego na dziąśle.. jakby dziurka..strasznie boli... wiiem ze pwnie nie tu.. ale odpowiedzcie.. to naprawde dlamnie ważne..boli jak niewiem co! |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Merryy, miałam zastrzyk. Z tymże znieczulenie komputerowe w ogóle nie boli.
Całość przypomina długopis z długą końcówką, a nie boli tylko dla tego, że znieczulenie nie rozsuwa tkanek. Po raz pierwszy jestem zadowolona z wizyty.
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Witam ząb z ropa to jest cos okropnego ja tez długo czekałam z zębem zepsutym bonic sie z nim nie dzialo za to przed wczoraj zacał mnie okropnie bolec i zaczela gromadzic sie ropa bol byl okropny od rzu poszlam do dentysty tylko niestety nie do mojego!!!!!!! Przezylam koszmar dentystka usunela mi najpierw rope i nikt mi nie mowil ze jak zab jest z ropa to zadne znieczulenie nie dziala!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wec mialam wyrwanego zeba bez znieczulenia straszny ból az wstyd sie przyznac ale zbolu az krzyczalam terz jestem napuchnieta i dalej boli miejsce po wyrwaniu koszmar!!!!!!!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
HEXXA ja ide wyrwać w poniedziałek też się boję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
merryy12 przezywam cos okropnego!!!!!! boli strasznie a ze mieszkam w finlandii nie znam tutejszych leków mialam jeszcze z polski ketonal idzieki nieu funkcjonowalam alejuz sie skonczl bylam dzis na pogotowiu lekarz przepisal mi antybiotyk i lek przeciwbolowy z tym ze juz wzielam 5 tabletke i dalej boli z samegorana ide do dentysty, tylko ze mialam swoja dentystke ktora usunela mizeba jak bylam w ciazy pozniej nie bylo zadnych komplikacjii wyrwaia nawet nie czulam a teraz bo nie ccialo mi se do niej jechac poszlam do innego iteraz zaluje, nie mm pojecia co jest z ta dziura po wyrwanym zebie!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
HEXXA bardzo Ci współczuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
No coz tutaj zadnego dentysty w sobote nie ma co za kraj!!!!! ale biore antybiotyk i caly czas lek preciwbolowy mam nadzieje ze mi pomoze , no coz ja mam pecha jesli chodzi o zeby ale nie nastawiaj sie na ze beda komplikacje mam nadzieje ze pojdziesz do lepszego specjalisty niz ja!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, wczoraj byłam wyrwać zęba. Strasznie się bałam, ale nie było tak zle. Dostałam nawet znieczulenie zastrzyku i nic nie bolało
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:11.