Savoir vivre: czy mogę od-prosić koleżankę? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-09-12, 18:19   #1
201703060948
Konto usunięte

Savoir vivre: czy mogę od-prosić koleżankę?

xxxxxxx

Edytowane przez 201703060948
Czas edycji: 2016-10-28 o 20:55
201703060948 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-13, 01:06   #2
laisla
Zakorzenienie

Dot.: Savoir vivre: czy mogę od-prosić koleżankę?

"Odprosić" to jakoś zupełnie nie wypada. Skoro jest tak absorbująca to może zaproś jeszcze jedną, wspólną znajomą i one wtedy zajmą się sobą, a Ty będziesz mogła się skupić? A o fotkach, aby nie pstrykała, to powiedziałabym wprost, masz argument, że będzie Ci to przeszkadzać i rozpraszać.
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-14, 21:45   #3
201703060948
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
"Odprosić" to jakoś zupełnie nie wypada. Skoro jest tak absorbująca to może zaproś jeszcze jedną, wspólną znajomą i one wtedy zajmą się sobą, a Ty będziesz mogła się skupić? A o fotkach, aby nie pstrykała, to powiedziałabym wprost, masz argument, że będzie Ci to przeszkadzać i rozpraszać.
Nie mamy wspólnych. Chyba po prostu napiszę jeszcze raz gdzie to się odbywa i kiedy (miejsca jeszcze nie zna, ale to budynek, który bardzo bardzo łatwo znaleźć) ale potem przestanę odpowiadać na jej maile, bo jestem pewna, że będzie chciała, żebym ją zaprowadziła i pokazała instytut przed a ja nie mam ochoty tym się zajmować.
Stary 2014-09-16, 07:38   #4
Vanilla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Osterhase Pokaż wiadomość
Chyba po prostu napiszę jeszcze raz gdzie to się odbywa i kiedy (miejsca jeszcze nie zna, ale to budynek, który bardzo bardzo łatwo znaleźć) ale potem przestanę odpowiadać na jej maile, bo jestem pewna, że będzie chciała, żebym ją zaprowadziła i pokazała instytut przed a ja nie mam ochoty tym się zajmować.
Nic jej nie pisz i nie wspominaj już o tej obronie ani słowem. Może zapomni? Jak zacznie się sama dopytywać, niestety, ale ignoruj jej maile. P tym wszystkim wytłumacz, że miałaś na głowie obronę i niczym innym nie byłaś w stanie się zajmować.
Vanilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-19, 09:55   #5
invisible_01
Zakorzeniona

Ale o co chodzi? Dziwi mnie zapraszanie znajomych, rodziny czy sąsiadów na obronę. Na kawkę/piwo po - owszem, ale na sam egzamin? Po co? Wkurzali mnie dorośli ludzie, którzy na obronę przyjeżdżali z całymi rodzinami albo tabunem znajomych, pstrykali foty, przeżywali, piszczeli po wyjściu z sali i rzucali się innym w ramiona. Ja świętowałam po i wystarczyło.

Moim zdaniem nie wypada powiedzieć koleżance, że nie może przyjść.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-19, 10:14   #6
kratka95
BAN stały

ja bym powiedziała wprost, że na obronie chcę być maksymalnie skupiona, ale chętnie spotkam się po obronie i podałabym miejsce i godzine, po prostu, bez zbędnych ceregieli
kratka95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-19, 12:00   #7
la'Mbria
Zakorzenienie

skłam, że dowiedziałaś się, że spraszanie ludzi na obronę jest niemile widziane i ogólnie masz stresa tak ogromnego z tego powodu, że aż jeśc nie możesz. Boisz się, że sobie narobisz wrogów, bo ktoś tam ci już 2 razy zwracał uwagę, aby nie zapraszać osób "niezainteresowanych" . I tyle.
Przeproś ją, powiedz, że jeśli to nie problem, to moze lepiej będzie gdy spotkacie sie już po obronie. I obiecaj zrobić sobie fotki, zeby miała co oglądać

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
la'Mbria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-19, 23:12   #8
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez la'Mbria Pokaż wiadomość
skłam, że dowiedziałaś się, że spraszanie ludzi na obronę jest niemile widziane i ogólnie masz stresa tak ogromnego z tego powodu, że aż jeśc nie możesz. Boisz się, że sobie narobisz wrogów, bo ktoś tam ci już 2 razy zwracał uwagę, aby nie zapraszać osób "niezainteresowanych" . I tyle.
Przeproś ją, powiedz, że jeśli to nie problem, to moze lepiej będzie gdy spotkacie sie już po obronie. I obiecaj zrobić sobie fotki, zeby miała co oglądać
Takie z własnej ręki najlepiej, z dziubkiem
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-25, 12:02   #9
201703060948
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez la'Mbria Pokaż wiadomość
Tak zrobiłam. Z tym że w międzyczasie okazało się, że to właściwie prawda: bo wszystkie sale były zajęte i bronię się w takiej małej, w której naprawdę i choćbym nie wiem jak się starała nie ma miejsca na gości, chyba, że bym maksymalnie ścisnęła komisję i gości posadziła przy stole gdzie komisja obraduje, a tego przecież zrobić nie wypada. Więc rzeczywiście miałam powód, żeby grzecznie odmówić.

Dziewczyna się obraziła.

Czas edycji: 2014-09-25 o 12:07
Stary 2014-10-03, 13:18   #10
6291cc2e5cca5cd6ab177e5efe4c5e0758342977
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Osterhase Pokaż wiadomość
Tak zrobiłam. Z tym że w międzyczasie okazało się, że to właściwie prawda: bo wszystkie sale były zajęte i bronię się w takiej małej, w której naprawdę i choćbym nie wiem jak się starała nie ma miejsca na gości, chyba, że bym maksymalnie ścisnęła komisję i gości posadziła przy stole gdzie komisja obraduje, a tego przecież zrobić nie wypada. Więc rzeczywiście miałam powód, żeby grzecznie odmówić.

Dziewczyna się obraziła.
No, to tym bardziej nie masz się co przejmować taką koleżanką. Powód odmowy był racjonalny i nie wynikał z Twojego "widzimisię".

Powodzenia na obronie
6291cc2e5cca5cd6ab177e5efe4c5e0758342977 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-03, 15:43   #11
201703060948
Konto usunięte

[1=6291cc2e5cca5cd6ab177e5 efe4c5e0758342977;4838566 8]No, to tym bardziej nie masz się co przejmować taką koleżanką. Powód odmowy był racjonalny i nie wynikał z Twojego "widzimisię".

Powodzenia na obronie [/QUOTE]

No tak, tylko, że rozumiesz, ja mam w mieście niewielu nieznajomych i niekoniecznie mam ochotę ich tracić. A z tą koleżanką wspierałyśmy się przez kilka ostatnich lat, chociaż to trochę taki love-hate relationship - raczej wspólnota interesów niż przyjaźń, jesteśmy bardzo różne i nie jestem w stanie znieść jej paplaniny dłużej niż 2 h (przypuszczam, że ona mnie też nie .

Dzięki. Ocenę za pracę już znam i jest bardzo dobra, więc teraz tylko nie spieprzyć tego obroną.

Czas edycji: 2014-10-03 o 15:46
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości