![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jaki pokój wybrać w akademiku?
Hej!
Z góry przepraszam, jeśli umieściłam wątek w złym miejscu... Mój problem polega na tym, że w październiku wyjeżdżam na studia i planuję mieszkać w akademiku. Dzisiaj dzwoniłam się dowiedzieć o różne kwestie, no i będę miała pokój dwuosobowy z dziewczyną z tego samego kierunku i roku. Bardzo mnie to ucieszyło, bo będę znała kogoś bliżej, może nawet się zaprzyjaźnimy. Będę mogła liczyć na pomoc, notatki, czy cokolwiek, jeśli z jakiegoś powodu opuszczę zajęcia. No i wydaje mi się, że z kimś w pokoju to zawsze raźniej i weselej, jest z kim pogadać jak ma się "doła" czy cokolwiek. Ale miałam/mam też do wyboru pokój jednoosobowy. I wydaje mi się, że jest to bardziej komfortowe, mogę robić co chcę, kiedy chcę, będę mogła uczyć się "na głos", w pokoju dwuos. raczej to nie będzie możliwe. Ale z drugiej strony wydaje mi się, że nie znając nikogo na początku, mogę czuć się trochę samotna w jedynce, nie będzie z kim pogadać i w ogóle. Ale boję się, że z kolei będąc w dwójce, nie przypadniemy sobie do gustu z tą dziewczyną, że się nie polubimy czy coś, a wtedy będzie trudno żyć w jednym pokoju z kimś kogo nie darzy się sympatią. Ale też będąc w jedynce wydaje mi się, że nic się "nie zmieni", będzie tak jak w domu gdzie miałam zawsze swój pokój. No ale jeśli nie przyzwyczaję się do życia z kimś w jednym pokoju, kto będzie jakby nie patrząc obcy... Proszę, doradźcie jak będzie lepiej. Czy ktoś miał lub ma jakieś doświadczenie z mieszkania w jednoosobowym lub dwuosobowym pokoju w akademiku? Co wy o tym sądzicie? Co jest lepsze? I jak to naprawdę wygląda w tym akademiku? Z góry dziękuję Wam za wszelkie odpowiedzi i rady ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jaki pokój wybrać w akademiku?
.
Edytowane przez emmmwuuu Czas edycji: 2014-11-01 o 16:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Brałabym dwójkę.
Jesteście z tego samego roku i kierunku, możecie się przepytywać, uczyć razem, przynajmniej na początku poznawać życie studenckie, zawsze ci będzie raźniej. A jeśli sobie nie przypadniecie do gustu, zawsze możesz przeprowadzić się do innego pokoju w akademiku/wynając stancję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
A ja bym wzięła jedynkę. Jak się z kimś zaprzyjaźnisz, to zawsze możecie spotykać sie u Ciebie albo u tej osoby. Różnica w komforcie niesamowita, a weź pod uwagę, że to nie będzie zielona szkoła czy obóz, co trwa krótko. Jak z nikim "nie zaskoczy" to i wspólny pokój nie pomoże. Czasem możesz potrzebować własnego azylu, szczególnie gdybyś rzadko jeździła do domu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
on tired little feet
|
W ogóle nie rozumiem dylematu, w życiu nie wybrałabym dzielenia z kimś pokoju jeśli jest możliwość mieszkania samemu. Dla mnie głównym kryterium szukania stancji było właśnie to, czy będę sama w pokoju, dzielenie go z drugą osobą jest wg mnie strasznie niewygodne, męczące, uciążliwe no i w tym wypadku pozbawione całkowicie sensu, skoro masz wybór.
Nigdy nie będziesz czuła się komfortowo gdy non stop obok będzie jakaś dziewczyna, dla mnie to kompletny brak prywatności. Do tego nie wiadomo kto to będzie, może Ci się trafić jakaś normalna studentka a może imprezowiczka, i co wtedy...? ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Brałabym jedynkę - jesteś wtedy tylko u siebie, komfort nieporównywalny.
Z ciekawości - na jakiej to uczelni proponują ot, tak jedynki? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
W zasadzie wszystko zależy od tego jaka Ty jesteś. Co człowiek to inne preferencje.
Musisz odpowiedzieć sobie na kilka pytań. Np.: Jakich warunków potrzebujesz do nauki? Na ile jesteś tolerancyjna lub elastyczna? Czy potrzeba Ci dużej prywatności? Czy lubisz towarzystwo czy raczej preferujesz samotność? Tak można by wymieniać i wymieniać... Ja mieszkałam na początku w pokoju trzyosobowym, później już cały czas w dwójce i byłam zadowolona. Mi taka opcja odpowiadała bardziej niż pokój jednoosobowy, w którym bym chyba szału dostała ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Bez zastanowienia wzięłabym jedynkę. Różnica w komforcie kolosalna, nie wyobrażam sobie dzielić przez np. rok, czy dłużej pokoju z kimś obcym. Jak z kimś się zakumplujesz to możecie się spotykać w Twoim albo jej pokoju, ale dzielenie z kimś to raz, że mało wygodne i dla mnie krępujące, dwa nie wiesz kto Ci się trafi, może być naprawdę tragicznie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Lux Mundi
|
Mieszkałam w akademiku 6 lat i wszystko zależy od tego z kim mieszkasz.
Na drugim roku trafiła mi się dziewczyna, z którą kompletnie się nie dogadywałam : ja sowa, ona ranny ptaszek. Kiedy ja zaczynałam się uczyć [22:00], ona już od pół godz leżała w łóżku. Z kolei wstawała o 6 i suszyła włosy - po prostu dramat ![]() Od następnego roku mieszkałam zaś z koleżanką z grupy, z którą świetnie się dogadywałam i było bez porównania lepiej! Co więcej przyjaźnimy się do dziś, a 3 tygodnie temu świadkowałam u niej na ślubie ![]() Na początku więc brałabym jedynkę, a w następnych latach zamieszkałabym w dwójce z kimś, kto przypadnie Ci do gustu ![]() A samotnością się nie martw - mieszkając sama masz większą możliwość zapraszać ludzi z roku do wspólnej nauki czy organizować imprezy, bo nikt nie kręci nosem + nie musisz się do nikogo dostosowywać ![]() Powodzenia ![]()
Edytowane przez Cindy28 Czas edycji: 2014-08-29 o 20:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Jedynkę. Mieszkam z TŻ'tem w kawalerce, bardzo się kochamy, ale jak mamy oboje sesję to czasem mamy ochotę się pozabijać na tej małej przestrzeni. I tak, studiujemy to samo, związek bardzo intymny a mimo to bywa ciężko, więc ja tam doradzam jedynkę.
W akademiku w tylu miejscach można spotkać innych ludzi, że nie trzeba z nikim mieszkać w pokoju by mieć towarzystwo.
![]() |
#11 |
.
|
a jesteś pewna, że masz opcję tej jedynki? bo szczerze mówiąc, nie spotkałam się z czymś takim jeszcze :P ja bym brała jedynkę bez zastanowienia. zawsze można się odwiedzać w pokojach, a przynajmniej może ominąć cię sporo problemów.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Po pierwsze jest komfort,możesz sobie chodzić nawet naga po pokoju( chociaż to akurat nie jest ważne). Możesz rozmawiać przez skeypa, telefon, mozesz oglądać filmy i sluchac muzyki przez glosniki, może oglądać jakies kursy itp... duzo wygodniej tak się uczyć niż ze sluchawkami na uszach. Po trzecie nie będziesz się musiala zbytnio podporządkowywać nikomu ( jak sie mieszka z kimś to trzeba się liczyć,że np nie pogadasz dlugo przez tel bo może to komuś przeszkadzać..itp , również może to być w drugą stronę, że ona będzie rozmawiać i CI przeszkadzać). PO czwarte jesli masz chlopaka,albo jakgoś spotkasz..komuś może przeszkadzać, że np leżycie i sie smiejecie bądz calujecie, albo się możesz krępować. Nie będziesz mogła zapraszać czesto koleżanek i np wypić winko ( wszystko zależy od współlokatorki ,ale wszystko także dziala w obie strony). Jeśli np będzie Ci się spieszyło i rozwalisz ubrania na łóżku to może komuś to przeszkadzać, albo Tobie kogoś bałagan. Wszystko działa obie strony. Jest wiele rzeczy przemawiających za jedynką a Przyjaciółkę zawsze możesz mieć obok. Nie jest powiedziane, że trzeba mieszkać z przyjaciółką w jednym pokoju. O znajomych się nie martw, możesz ich poznać na roku, w grupie, w kuchni , czy w lazience, przy wejsciu do akademika. I jestem przekonana, że ich poznasz.Nie ma innego wyjścia.Na studiach poznaje się masę osób w różnych miejscach. Ja mieszkam w mieszkaniu i w pokoju 2 os. Nie stać mnie na jedynkę póki co a akademika tez nie mogę wybrać...zazwyczaj są trójki więc już wolę dwójkę. I nie przyjaźnie się z moja wspollokatorką, Czasem nawet nie odzywamy sie do siebie słowem. Czasem jak sie uprę to sie nie odzywam... bo ona pierwsza nigdy sie nie odezwie.Chyba ze coś chce. Nie kłocimy się ale zyjemy jak normalne znajome a nie jakies przyjaciolki od serca ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Zdecydowanie jedynkę, jeżeli tylko masz taką możliwość.
Podczas egzaminów byłam w pokoju z dziewczyną, która miała poranną turę (9:00), a ja popołudniową (15:00). I w ciągu tej jednej nocy musiałyśmy iść na kompromisy, co było męczące dla mnie i nie wyobrażam sobie ustępowania komuś przez rok. Wiadomo, dziewczyna chciała na egzamin się wyspać, więc szła wcześniej do łóżka. Natomiast ja chciałam dosiedzieć dłużej, żeby później wstać i mieć 'krótszy dzień'. Usiadłam w 'przedsionku' pokoju i chciałam czytać książkę, ale dziewczynie przeszkadzało światło - dobra, mogę czytać z latarką. Chciałam otworzyć okno, bo lato i duszno w pokoju, ale nie mogłam - bo jak przejeżdżał tramwaj, to hałasował (i tak, i tak hałasował) i musiałam siedzieć w duchocie, a otworzyłam dopiero, jak sama szłam spać. Do czego zmierzam - zastanów się, czy jesteś gotowa na WIECZNE kompromisy i ustępowanie i absolutny brak (!) prywatności (prozaiczna strona - z masturbacją będziesz musiała czaić się po toaletach, ale i to nie gwarantuje spokoju). A w akademiku na pewno bardzo szybko kogoś poznasz. Edytowane przez 397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f Czas edycji: 2014-08-29 o 21:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Kurcze, faktycznie dałyście mi teraz do myślenia, i to sporo... Cały czas myślałam, że ta dwójka to może lepszy pomysł, bo będzie raźniej, w nauce lepiej etc, ale teraz jak tak myślę... W sumie faktycznie, odwiedzać się można codziennie, czy siedzieć u innych w pokoju, uczyć się też przecież można razem niekoniecznie mieszkając razem w pokoju. No i z tym zapraszaniem innych znajomych... ;-/
---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ---------- UP Wrocław
![]() |
#15 |
.
|
to obstawiam Arkę albo Raj i wydaje mi się, że jako studentka pierwszego roku możesz mieć problem z dostaniem jedynki.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No właśnie dzisiaj Pani mi zaproponowała jedynkę i zastanawiam się, czy jutro dzwonić i zgadzać się na tą jedynkę jednak...
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2014-08-29 o 22:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Jedynka bez zastanowienia! Będziesz mogła robić co Ci się podoba i kiedy. Zastanów się co będzie jak trafisz na kogoś głośnego, nie sprzątającego, zbytnią imprezowiczkę... itp itd to może być każdy! W ogóle lekko nie mogę ogarnąć Twojego dylematu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Dzieliłaś kiedyś z kimś pokój? Nie w sensie kolonii letnich czy nocowania u koleżanki.
Ja bym się nawet nie zastanawiała, bierz jedynkę. W akademiku i tak będzie pełno ludzi, z Twojego roku również. A przynajmniej będziesz miała nieco przestrzeni tylko dla siebie.
Nie wydaję pieniędzy na głupoty (tysięczna para butów NIE JEST głupotą ![]() Miłośniczka butów wszelakich ![]() Podskakuję z Mel B. Joga ![]() Jem czekoladę aż uszy mi się trzęsą. ---------------------------- Używasz poprawnie? 'Szlak prowadzi na wschód.' 'Szlag mnie trafia.' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Bierz jedynkę, zdecydowanie nie zastanawiaj się dłużej nad tym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Bralabym jedynke. Jest i wspolna kuchnia i korytarze a zaprzyjaznc sie mozesz po sasiedzku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Też uważam, że możliwość wzięcia jedynki to spory luksus, bo ciężko o taki pokój chyba. A akademiku ciągle się coś dzieje i jest masę ludzi, na pewno szybko poznasz wiele osób
![]() Pamiętaj, że mieszkanie we dwójkę w akademiku to w pewnym sensie szkoła przetrwania, trzeba znosić nawyki, zwyczaje obcej osoby, można trafić na imprezowiczkę albo dziewczynę, która będzie przemycać do siebie inne osoby i nocować w łóżku chłopaka bardzo często (ja słyszałam takie historie). A jeśli nie zaprzyjaźnisz się z tą dziewczynę a ona będzie wręcz Ciebie wkurzać, to może być ciężko w jednym pokoju ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;47929048]Też uważam, że możliwość wzięcia jedynki to spory luksus, bo ciężko o taki pokój chyba. A akademiku ciągle się coś dzieje i jest masę ludzi, na pewno szybko poznasz wiele osób
![]() Pamiętaj, że mieszkanie we dwójkę w akademiku to w pewnym sensie szkoła przetrwania, trzeba znosić nawyki, zwyczaje obcej osoby, można trafić na imprezowiczkę albo dziewczynę, która będzie przemycać do siebie inne osoby i nocować w łóżku chłopaka bardzo często (ja słyszałam takie historie). A jeśli nie zaprzyjaźnisz się z tą dziewczynę a ona będzie wręcz Ciebie wkurzać, to może być ciężko w jednym pokoju ![]() ![]() u mnie w akademiku trzeba mieć zgodę współlokatorek na nocowanie osoby oraz później zgode od kierowniczki akademika. I osoba płaci za nocleg 10zł ja mieszkałam w 3 osobowym i w tym roku akademickim zaklepałam ten sam pokój ale bede je dzielić z dwoma nowymi dziewczynami i mi wszystko pasuje
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Oczywiscie,ze jedynka,spotkac sie mozesz zawsze,ludzi poznasz chociażby w kolejce do łazienki,a jednak czasami najlepiej byc tylko wr własnym towarzystwie
![]() Wysyłane z mojego X10i za pomocą Tapatalk 2
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
u mnie siedzi portierka i nikt nie wejdzie bez zostawienia dowodu/legitymacji. W oknach na parterze okna są zablokowane i nikt nie przejdzie przez nie
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
jezu no pewnie, że jedynkę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Wiecie co, przekonałyście mnie! W poniedziałek z samego rana będę dzwonić i się pytać, czy jest jeszcze wolna ta jedynka (oby) i wtedy ją biorę
![]() I dzięki Wam wszystkim ![]()
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Nie sądzę, żeby ta jedynka była jeszcze wolna.
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:16.