Jak ich przekonać? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-09-09, 16:15   #1
Wizazanka56
Przyczajenie

Jak ich przekonać?

Mam problem z rodzicami. Na wstępie zaznaczę, że jestem całkowicie od nich zależna, nigdy nawet nie dorabiałam na własne wydatki. Problem polega na tym, że marzę o byciu kosmetyczką, a studiuję zupełnie inny kierunek, nawet trochę niezwiązany z kosmetyką. Poszłam na te studia, bo od zawsze lubiłam czytać, interesowałam się literaturą, kiedyś chciałam zostać nauczycielką języka obcego. Studia dalej są dla mnie ciekawe, ale nie widzę już siebie w pracy w jakimkolwiek zawodzie związanym z tym kierunkiem. Idąc na studia nie byłam zorientowana w realiach rynku pracy. Od jakiegoś czasu marzę o tym, żeby być kosmetyczką. To przyszło nagle, po liceum interesowałam się tematem, ale nie sądziłam, że będę chciała zajmować się tym zawodowo. Może to dlatego, że sporo moich koleżanek nie poszło na studia, kończyły zawodówki albo technika kosmetyczne lub fryzjerskie i teraz wszystkie mają fajną pracę, pracują w miejscach, gdzie panuje sympatyczna atmosfera. I ja chcę tego samego. Zdecydowałam, że rzucę studia, pójdę na jakieś kursy i równocześnie do szkoły rzemieślniczej, bo wyczytałam, że teraz jest możliwość rozpoczęcia nauki w zsz nawet po skończeniu studiów. Rodzice się wkurzyli kiedy im o tym powiedziałam. Nie dociera do nich to, że absolwentów uczelni jest teraz mnóstwo i ciężko jest znaleźć pracę po studiach, bardziej liczą się konkretne umiejętności. Jakich argumentów użyć, żeby ich do tego przekonać?
Wizazanka56 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 16:46   #2
spaghettii
Wtajemniczenie

Dot.: Jak ich przekonać?

Hmm a nie masz mozliwosci studiowac zaocznie i przy okazji zrobic kurs kosmetyczny? Ja mam 24 lata i wlasnie zaczelam szkole kosmetyczna roczna

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Moj blog
_________________________ ___

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
lotion seboradin-25.08.2012
drozdze w tabletkach-28.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013
spaghettii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 16:52   #3
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Możesz równolegle skończyć szkołę policealna w kierunku technik kosmetologii + jakiś kurs związany z masażem, paznokciami itd. Jeśli studiujesz dziennie nie powinno to aż tak kolidować.
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 16:55   #4
spaghettii
Wtajemniczenie

A wlasnie, dziewczyny, przepraszam za ot ale mam takie pytanie glupie. Czym sie rozni kosmetyczka od kosmetologa? Wiem, ze na kosmetologa trzeba miec studia. Ja mieszkam w Norwegii i tutaj nie ma zadnych studiow kosmetologicznych. Ja chodZe do szkoly kosmetycznej po ktorej uzyskam tytul kosmetyczki/terapeutki ciala i skory. I jeszcze jedno, czy w Polsce kosmetyczka moze robic takie zabiegi jak ppwiekszanie ust, botox itp?

Moj blog
_________________________ ___

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
lotion seboradin-25.08.2012
drozdze w tabletkach-28.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013
spaghettii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 18:22   #5
Nebtu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wizazanka56 Pokaż wiadomość
(...) sporo moich koleżanek nie poszło na studia, kończyły zawodówki albo technika kosmetyczne lub fryzjerskie i teraz wszystkie mają fajną pracę, pracują w miejscach, gdzie panuje sympatyczna atmosfera. I ja chcę tego samego (...). Rodzice się wkurzyli kiedy im o tym powiedziałam. Nie dociera do nich to, że absolwentów uczelni jest teraz mnóstwo i ciężko jest znaleźć pracę po studiach, bardziej liczą się konkretne umiejętności. Jakich argumentów użyć, żeby ich do tego przekonać?
Mam znajomą z dużego miasta, która skończyła kilka kursów fryzjerskich i od miesięcy szuka zatrudnienia, czy to u kogoś, czy to we własnym salonie. I nic - więc i tutaj może być problem.

Ale faktem pozostaje, że po studiach, szczególnie filologicznych jest ciężko. Po każdych studiach jest niewesoło i przydaje się doświadczenie zdobyte w trakcie studiowania.

Na Twoim miejscu zaczęłabym od "wywiadu środowiskowego": czy w Twojej okolicy rzeczywiście łatwiej o pracę z wykształceniem innym niż uczelniane?

Powodzenia.
Nebtu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 18:32   #6
201607111028
Konto usunięte

Jako "filoloszka" z zamiłowania, słuchająca mądrych rad innych, mówię Ci - jeżeli nie widzisz sensu studiowania tego kierunku, to po prostu zrezygnuj. Zatrudnienia faktycznie nie ma. Perspektyw - niewiele. Na którym roku teraz będziesz? Studia naprawdę są Twoją pasją, czy to było tylko takie stwierdzenie na zasadzie "lubię czytać, aa to filologia będzie OK!"?
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 19:47   #7
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carolina662 Pokaż wiadomość
Jako "filoloszka" z zamiłowania, słuchająca mądrych rad innych, mówię Ci - jeżeli nie widzisz sensu studiowania tego kierunku, to po prostu zrezygnuj. Zatrudnienia faktycznie nie ma. Perspektyw - niewiele. Na którym roku teraz będziesz? Studia naprawdę są Twoją pasją, czy to było tylko takie stwierdzenie na zasadzie "lubię czytać, aa to filologia będzie OK!"?
Filoco? Chyba filolożka.

Z resztą wypowiedzi się zgadzam.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 19:53   #8
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez spaghettii Pokaż wiadomość
I jeszcze jedno, czy w Polsce kosmetyczka moze robic takie zabiegi jak ppwiekszanie ust, botox itp?

Z tego co mi wiadomo, w Polsce takie zabiegi może wykonywać wyłącznie lekarz medycyny, zwykle po studiach podyplomowych z medycyny estetycznej.

Kosmetolog to osoba po wyższych studiach, kosmetyczka jest po kursach/technikum. Siłą rzeczy solidniejsze podstawy teoretyczne ma kosmetolog, ale z drugiej strony spotkałam się z opinią, że kosmetyczki mają więcej zajęć praktycznych. Moja kuzynka ma licencjat z kosmetologii, studiów nie kontynuowała na magisterce, bo jednak miała trochę większe ambicje, z pracą zresztą za łatwo po tym kierunku nie jest (studiowała na uczelni medycznej). Z jej roku chyba tylko kilka dziewczyn pracuje w zawodzie, np. w Sephorze czy Douglasie.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 19:55   #9
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Filoco? Chyba filolożka.

Z resztą wypowiedzi się zgadzam.
Przecież to specjalnie, dla beki
Tak sobie nieraz piszemy o sobie z koleżankami - teraz bowiem filologiem może zostać każdy, przykładowo na mój kierunek na państwowej uczelni przyjmują po trzysta osób. I naprawdę starają się wszystkich przepuścić Chyba, że ktoś sam zrezygnuje.
Ta profesja to obecnie w wielu przypadkach śmiech na sali. Niczego ten ktoś nie czyta, ortograf za ortografem, co drugie słowo to przekleństwo. Obecnie filologia to skupisko przeróżnych osobistości i taki filolog nie jest już w społeczeństwie w żaden sposób poważany. Wręcz przeciwnie - widzę, jak moi podchodzą do moich studiów. Po prostu prześmiewczo.
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 21:24   #10
kas0
Raczkowanie

Mówi się, że nie ma pracy po studiach, bo kiedyś było to oczywiste: studia to dobrze płatna, pewna praca. Dzisiaj studiuje się z innych powodów, czasami dla ambicji, poszerzenia wiedzy, przedłużenia młodości, własnej satysfakcji... Moim zdaniem powód jaki by nie był nie dyskwalifikuje wyższego wykształcenia w stosunku do jego braku. O pracę po studiach może i trudniej, ale nikt nie powiedział że łatwiej niż po zsz. Piszesz, że absolwentów Twojego kierunku jest mnóstwo, z tego co wiem kosmetyczek po kiepskich szkołach również. Nie wiem na którym jesteś roku, ale moim zdaniem lepiej byłoby: a) skończyć te studia jednocześnie robiąc kursy, szkoły b) zmienić studia na bardziej ogólnorozwojowe (np ekonomie) pozwalające Ci założyć własny biznes czy zarządzać czyimś c) iść po prostu na kosmetologie na dobrej uczelni, to wydaje mi się dawać najlepszą szanse na przyszłość.
kas0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-10, 01:18   #11
KaerbEmEvig
BAN stały

Skoro Twoje argumenty do nich nie trafiają, to może niech któraś z Twoich koleżanek pracujących w zaowdzie porozmawia ("przy okazji" lub wprost) z Twoimi rodzicami. Uważam, że masz rację.
KaerbEmEvig jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-10, 07:23   #12
Tolvaj
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez carolina662 Pokaż wiadomość
Przecież to specjalnie, dla beki
Tak sobie nieraz piszemy o sobie z koleżankami - teraz bowiem filologiem może zostać każdy, przykładowo na mój kierunek na państwowej uczelni przyjmują po trzysta osób. I naprawdę starają się wszystkich przepuścić Chyba, że ktoś sam zrezygnuje.
Ta profesja to obecnie w wielu przypadkach śmiech na sali. Niczego ten ktoś nie czyta, ortograf za ortografem, co drugie słowo to przekleństwo. Obecnie filologia to skupisko przeróżnych osobistości i taki filolog nie jest już w społeczeństwie w żaden sposób poważany. Wręcz przeciwnie - widzę, jak moi podchodzą do moich studiów. Po prostu prześmiewczo.
Z tego co zrozumialam, autorka studiuje filologie OBCA ("kiedys chcialam byc nauczycielka jezyka obcego"). Po filologii obcej jest jakas praca, trzeba sie uczyc, zeby zdac i nie ma 300 osob na roku.
Tolvaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości