![]() |
#1 |
Wizażowy Kot Igor
|
Co wypada, a czego nie wypada w ciąży?
Mam nadzieję, że nie wsadzę kija w mrowisko i nie zostanę posądzona o atak na tabu czy chęć dokuczenia komukolwiek. Jednak ostatnio (chyba mam wyjątkowe szczęście) spotykam się z dość...kontrowersyjnymi , choć jednostkowymi zachowaniami widywanych kobiet ciężarnych. Postaram się opisać widziane sytuacje, a Wy możecie dodać swoje spostrzeżenia lu wyprowadzić mnie z błędu:
1. Dwie mlode ciężarne ćmochające na ulicy fajki. W odpowiedzi na zwróconą im przez przechodzącą starszą panią uwagę rzuciły bluzgami, dość niewybrednymi w jej stronę, pokomentowały jeszcze jakiś czas a potem kontynuowały ćmochanie. No rozumiem, że trudno rzucić nałóg (sama palę, choć nigdy nie na ulicy i w towarzystwie niepalących) ale chyba w ciąży to nie bardzo wypada a poza tym szkodzi dziecku. 2. Lato, fakt, upał straszliwy. W sklepie widzę kolejną ciężarną: spodnie krótkie na gumce zawiniete gdzieś pod brzuchem poniżej bioder, krótki T-shirt za biust- cały goły brzuch zwisa swobodnie. Na biedną, której nie stać na ciuchy ta pani nie wyglądała, bo obwieszona była dodatkowo złotem, jak choinka. Czy nie czas na jakiś czas odstawić modę dyskotekową? Oczywiście, w ciąży nie trzeba chodzić w worku pokutnym Juranda ze Spychowa, ale gołym brzuchem też nie trzeba koniecznie świecić. 3. Ulubiona scenka: ciężarna kontra starsza pani o kulach w walce słownej, ktora ma pierwszeństwo do uprzywilejowanej kasy w sklepie. Pani ciężarna też w slowach nie przebierała. Czy to taki stan zaćmienia umysłu, że poza własnym brzuchem nie dostrzega się potrzeb innych ludzi? Te trzy scenki jakoś utkwiły mi w pamięci, bo nijak nie mogłam tego pogodzić z dostojnym stanem, jakim jest lub powinno być niedalekie macierzyństwo. A może jestem przewrażliwiona? Jakie jest Wasze zdanie? Czy są rzeczy, ktorych w ciąży robić nie wypada?
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Co wypada, a czego nie wypada w ciąży?
Dla mnie tylko trzech rzeczy nie wypada robić w ciąży , są to: ćpanie , chlanie i jaranie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Przede wszystkim nie wypada robić tego, co szkodzi dziecku. Używki, nieodpowiednia dieta (frytki, kebaby, jakieś mięso z kfc zapijane oranżadą- niestety autentyk. I to nie jako jednorazowe zachcianki, tylko jako podstawa codziennej diety...).
Na gołe brzuchy to chyba teraz taka moda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Do ćpania, chlania i jarania dodałabym jeszcze takie rzeczy jak skok na bandżi, nurkowanie, loty w kosmos.
Zauważyłam, że według sporej części społeczeństwa w ciąży nie wypada zrobić aborcji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Naczelna Nastolatka
|
JUDITH
![]()
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Wstawaj bo cię zwierza oblezo!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Naczelna Nastolatka
|
przepadło już jestem cała oblaźnięta, głównie sierścią... po południu mnie też kot oblazł skutecznie, siadł mi na głowie.
W ciąży to nie wypada szkodzić dziecku w brzuchu i bombardować wszystkich informacjami o hemoroidach ciążowych i żyłach na biuście. Reszta wg mnie jest dopuszczalna.
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Wątek do zamknięcia, nikt nic lepszego od Judith nie napisze.
ZGŁASZAM ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mnie niedawno właśnie zszokował obrazek, do ogródka gdzie siedziałem przyszła parka dobrze ubrana (dziewczyna ze sporym brzuchem), siadają coś tam zamawiają ale oczywiście podstawa to browar i fajki, pewnie dziecko też chciało zajarać i się napić. albo kobieta w wyraźniej ciąży i buty na sporym obcasie, gdy to zobaczyłem to mało co nie padłem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
jestę wieszczę
|
w ciąży nie wypada nie dbać o swoje zdrowie. Swoje i dziecka.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
kolejny raz na wizażu zdarzyło mi się opluć kawą monitor ![]() No niby takie logiczne- czemu na to nie wpadłam?^^ Heh, ale tak poważnie to mnie to serio zastanawia.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
W ciąży nie wypada również być na głodowej diecie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Rozwalają mnie teksty takich przyszłych mamuś, jak widzę z petem, za przeproszeniem, w ryju (bo inaczej nazwać nie mogę): lekarz zalecił rzucać stopniowo. No kurde, a wiem, że dzieciaka planowały (nie wiem, jak to jest z wpadką), to wypada rzucić przed . . .
![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Bezsensu temat, nie wypada pokazywac brzucha bo? W takim razie niektorym nie wypada pokazywac twarzy, a pokazuja.... Eh
Wyslane przez tapatalk 2 ---------- Dopisano o 01:05 ---------- Poprzedni post napisano o 01:03 ---------- I to jest jedyna sensowna odpowiedz. Nie wypada lol, no nikt mi nie bedzie mowic co moge a czego nie bo mam brzuch. W sensie takich sprawach jak ubior. Wyslane przez tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
No i wiem też, że są miejsca, gdzie jednak dyktują Ci ubiór a raczej samo miejsce lub sytuacja takowy wymusza, bez względu na to czy ktoś jest w ciązy, czy nie- choć oczywiście takim miejscem nie jest sklep. Na przykład raz nie dopuszczono dziewczyny z mojej grupy do ćwiczeń w psychiatryku z powodu super krótkich szortów. Na następne przyszła już w odpowiednim stroju a nieobecność musiała nadrobić. Więc nie generalizujmy i nie oburzajmy się z samej zasady.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 06:28 ---------- Poprzedni post napisano o 06:27 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 06:28 ---------- Poprzedni post napisano o 06:28 ---------- popieram w 100%
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
a co to znaczy nie wypada?
Moim zdanie "nie wypada" = co ludzie powiedzą. A palicj, pić i ćpać się nie powinno, jeżeli chcemy mieć zdrowe dziecko. Nie wypada chodzić z gołym tyłkiem i wykłócać się w kolejkach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4806054 6]a co to znaczy nie wypada?
Moim zdanie "nie wypada" = co ludzie powiedzą. A palicj, pić i ćpać się nie powinno, jeżeli chcemy mieć zdrowe dziecko. Nie wypada chodzić z gołym tyłkiem i wykłócać się w kolejkach.[/QUOTE] Dokładnie. Co ma savoir-vivre do dbania o zdrowie dziecka? Kobiecie w ciąży wypada i nie wypada dokładnie tego samego czego każdej innej. Nie wypada palić na ulicy, nie wypada chodzić roznegliżowanym, nie wypada wykłócać się z niepełnosprawnym ani kląć głośno. Takie są zasady obowiązujące wszystkich. A to jak każda przyszła matka dba o swoje dziecko to niestety tylko od niej zależy.
Bo reszta nie jest milczeniem, ale należy do nas Boję się ludzi bez poczucia humoru ![]() Edytowane przez margitta Czas edycji: 2014-09-09 o 07:41 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() 1. To nie jest kwestia wypada/nie wypada. Palenie to szkodzenie dziecku. Tego nie nalezy, nie wolno robic. 2. Pewnie niektore matki sie oburza, ale dla mnie brzuch obcej baby w ciazy piekny nie jest i nie chce tego ogladac. Inna rzecz, ze w ogole draznia mnie gole brzuchy. 3. Wyklocanie sie w kolejce jest poczatkowym ozm. Bedzie tylko gorzej. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 08:54 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:59 ---------- Poprzedni post napisano o 08:57 ---------- Dla mnie to możesz chodzić nawet z "kuciapką" na wierzchu. Tylko pamiętaj że niektórych (a właściwie większość społeczeństwa) to razi. Ulica to nie plaża nudystów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Z doświadczenia własnego się wypowiem, bo jestem w końcówce ciąży i zdarzyło mi się wiele sytuacji miłych i wręcz szokujących. Wg mnie ciąża jest stanem fizjologicznym, nie traktuję siebie jak Bogurodzicy i nie wymagam tego od otoczenia. Ale też nie życzę sobie żeby ktokolwiek komentował to, że mam na sobie dopasowany t-shirt bo powinnam chodzić w kiecce marszczonej pod biustem i najlepiej do kostek oraz ciążę generalnie ukrywać
![]() W ciąży nie wypada: -robić tego wszystkiego, czego nie wypada poza tym stanem plus mieć gdzieś zdrowie własne i dziecka (używki, alkohol, dragi, olewanie wizyt kontrolnych, zdrowej diety, badań profilaktycznych). -Nie wypada zachowywać się roszczeniowo, fochać, awanturować na każdym kroku i przyjmować postawę "bo mnie się należy"- ciąża nie zwalnia z kultury. -czy nie wypada pokazywać gołego brzucha - pewnie nie, bo pod koniec to za pięknie on nie wygląda - ale dajcie żyć, jeśli ktoś ma taką potrzebę ![]() Byłam w widocznej już ciąży, stałam w kolejce do badania i jedna z moherowych pań pogroziła mi palcem, że ona stoi przede mną i żeby mi do głowy nie przyszło, że wejdę wcześniej ![]() ![]() ![]() Cytat:
Z tym, że ja się już nie trzaskam - jeśli jakikolwiek punkt posiada taką informację, po prostu omijam kolejkę, podchodzę do kasjera/-ki jako pierwsza i NIKT NIGDY nie zrobił mi awantury. Nie widzę powodu dla którego akurat z tego przywileju miałabym nie skorzystać. Już czuję w kościach jak skończy się ten wątek... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
ale tutaj o niczym takim nikt nie pisał. mowa była o gołym brzuchu a nie dopasowanym T-shircie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Przecież chęć urodzenia zdrowego dziecka jest tak silna, że nie myśli się o paleniu czy piciu. [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4806104 0] ![]() .[/QUOTE] Najlepiej jest w sezonie jesiennym. Kiedy trzeba już zakładać jakąś kurtkę, żeby uchronić nas przed deszczem, wiatrem, zimnem. A nastolatki lubią wtedy ubrać mini-kurtkę do pępka. Bardzo niskie biodrówki. Wywalają brzuch i przy okazji nerki. Trzęsą się z zimna, ale idą w świat tak przyodziane. Pamiętam kiedyś, kilka lat temu, siedziałam na poczekalni, w kolejce do ginekologa. Była z nami też młoda dziewczyna w zaawansowanej ciąży. Było lato. Miała ubrane krótkie spodenki dresowe - biodrówki. I bluzkę za biust. Brzuch na wierzchu, wystawiony do ogólnego podziwiania. Pomyślałam sobie tylko, że nigdy się tak nie ubiorę. Ale babci w poczekalni nie zostawiły na panience suchej nitki. Kilka lat temu w parku miejskim, uderzyła mnie i poszarpała pijana kobieta w ciąży, bo spojrzałam się na nią. Nie wiedziałam jak mam zareagować. Krzyczała do mnie, że nie mam prawa jej oddać, bo jest w ciąży. Nawet o tym nie myślałam. Chciałam się oddalić, jak najprędzej. Byłam w ciężkim szoku.
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4806142 6]ale tutaj o niczym takim nikt nie pisał. mowa była o gołym brzuchu a nie dopasowanym T-shircie.[/QUOTE]
Oczywiście, dlatego pisałam że odnoszę się do doświadczeń własnych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Niedawno urodziłam, ale szczerze mówiąc nigdy za kobietami w ciąży nie przepadalam. Sama tego stanu nie lubiłam
![]() Uważam, że goły brzuch w ciąży to przesada i zbyt estetycznie to nie wygląda. Ale to tylko moje zdanie. Nikomu niczego nie zakażę. Irytuje mnie to zwyczajnie i juz ![]() Co do kolejek to wielokrotnie mnie przypuszczano jak tylko brzuch stał się widoczny. Nie wykłócałam się nigdy. Nie miałam takiej potrzeby. No i czułam się super prawie do końca. Ale jeśli pani sama mnie prosiła do kasy lub w przychodni lekarka mówiła, żebym weszła pierwsza to korzystałam ![]() Palenie i picie alkoholu to już w ogóle koszmar. Palilam nałogowo i jakoś udało mi się rzucić z dnia na dzień jak tylko dowiedziałam się o ciąży, wiec kiedy rzekomo lekarz mówi do paniusi, że może rzucać stopniowo, albo że lepsze palenie niż stres to serio chce mi się śmiać ![]() Generalnie w ciąży nie wypada według mnie dokładnie tego samego co w każdym innym stanie, czyli być chamskim i prostackim. A niestety wiele ciężarnych nie grzeszy wyczuciem... Aha i dla mnie "nie wypada" to nie to samo co "bo co ludzie powiedzą". Jest conajmniej subtelna różnica ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Alez ja rozumiem i popieram pierwszenstwo kobiet w ciazy (ale bez jaj, raczej nie trzymiesiecznej). Pytanie, czy nalezy wydzierac sie na starsza, chora osobe, "bo mi sie nalezy". Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A w temacie: co spotykam osobę, to każda z nich, nawet taka, która nie ma własnych dzieci, ma setki dobrych rad, co powinnam, a czego nie powinnam robić. Po prostu wysłuchuję to, co ma do powiedzenia, ale słucham się tylko i wyłącznie mojego lekarza prowadzącego. Inaczej można oszaleć ![]() Co do ubioru ciężarnych - nigdy nie miałam brzucha na wierzchu i również uważam to za niesmaczne. Nawet strój kąpielowy mam taki, który zasłania brzuch. Spotkałam się z paroma ekstremalnymi przypadkami, w których kobiety w ciąży naprawdę były niestosownie ubrane. Tylko mnie się wydaje, że to jest niezależne od ich stanu, po prostu zawsze się tak pewnie ubierały, nie widzą potrzeby zmian. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
Mnie też rażą gołe ciążowe brzuchy, chodzenie w tych samych ubraniach co przed ciążą.Pozwijane pod brzuchem spodnie, widoczne części majtek, zadarte na brzuchu przykrótkie bluzki. Niechlujnie to wygląda.
Jest tyle fajnych ciążowych ciuchów, jest z czego wybrać , są specjalne sklepy, nawet z nieciążowej odzieży można znaleźć coś aby tej golizny nie było. Na szczęście nie wszystkie ciężarne są tak ubrane. Ostatnio jechałam autobusem, wsiadła dziewczyna w bardzo zaawansowanej ciąży. Miała dżinsowe szorty długości w pół uda i dłuższą ciążową bluzkę. Super wyglądało. I na następnym przystanku taka z gołym brzuchem i poskręcanymi widocznymi majtkami. Kontrast niesamowity, siedziały obok siebie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
I raz jeszcze, że ciąża nie zwalnia z kultury. Kiepsko ubrane dziewczyny w ciąży to standard, ale też rozumiem że inwestycja w nietanie ubrania sieciówkowe trochę mija sie z celem. Chociaż mnie się udało w sh kupić bardzo fajne ciążowe rzeczy, chociażby z Asosa, Top Shopu, Motherhooda i innych. Niektórym po prostu nie zależy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:27.