Pomocy! Problem z lokami i szybkie przetłuszczanie się włosów - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-07, 19:35   #1
Jessi999
Przyczajenie

Unhappy

Pomocy! Problem z lokami i szybkie przetłuszczanie się włosów

Witajcie !
Z góry przepraszam jeśli mój wątek częściowo pokrywa się z już założonym ale jestem tutaj nowa i nie do końca wiem jak przeszukać tak liczny zbiór różnych wątków
Moje włosy do tej pory skręcone w ostatnim czasie stały się jedynie lekko falowane.. Udałam się do fryzjerki, która skróciła włosy i zrobiła mi degażowanie.
Drugim moim problemem jest przetłuszczanie się włosów ale tylko z tyłu głowy ! Już dzień po umyciu włosy z tyłu są płaskie, przyklejone do głowy Jestem załamana ponieważ zawsze miałam piękne ,puszyste włosy, nie przetłuszczały się. Dziewczyny może macie jakieś godne polecenia szampony,odżywki które są dobre dla kręconych ale i szybko przetłuszczających się włosów ?proszę o cenne rady, z góry dziękuję

Edytowane przez Jessi999
Czas edycji: 2016-09-26 o 15:43
Jessi999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-07, 21:04   #2
Klaudenc
Moderator

Dot.: Pomocy! Problem z lokami i szybkie przetłuszczanie się włosów

Hormony mogą powodować wyprost i przetłuszczanie się włosów, a nawet wypadanie.
Akurat te goldwell są jedynie drogie, a są napakowane oblepiaczami - Twoja skóra głowy może być oblepiona, włosy też. up najprostszy szampon np. Barwa, Joanna rzepa aby porządnie oczyścić włosy i skalp z nadbudowanych substancji. Do tego kup sobie delikatniejszy szampon, np. Johnsons baby albo babydream, hipp. Poczatkowo po takich oczyszczaniach włosy mogą by tępe i szorstkie ponieważ zostaną z nich zmyte oblepiacze, które zakrywają co nieco.
Z odżywek i masek kręonowłose polecają:
garnier avocado i karite 8zł zawiera oleje np. olej palmowy, wygładza i odżywia
garnier oleo repair 8zł
gliss kur oil 10zł piękny skład z mnóstwem olei, panthenolem i keratyną, mocno odżywczy produkt
maski kallos 10zł/litr: bardzo proste, krótkie składy z olejkami i nawilżaczami
maski biovax - zawierają substancje otulające włosy, nawilżajacą glicerynę, olejek ze słodkich migdałów - jest wiele wersji, możesz dobrać najlepszą dla siebie.

I przede wszystkim - degażówki nie tną włosa a go miażdżą, broń Boże ścinać nimi kręcone włosy! Pamiętaj też, że to nie cena wytycza jakość maski czy odżywki ale skład produktu. Wbrew pozorom największą furorę robią tanie kosmetyki o prostych i przyjaznych składach. Fryzjerskie kosmetyki są naładowane silikonami i innymi oblepiaczami, które nie poprawiają kondycji włosa a jedynie mają szybko wygładzać i poprawiać stan wizualny, a nie tędy droga. Do tego zapychają potwornie skórę głowy. Są drogie bo reklamują je znani fryzjerzy, mają nalepkę professional i za to się tyle płaci, szkoda pieniędzy
Klaudenc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-08, 10:39   #3
Jessi999
Przyczajenie

Klaudenc dziękuję za wyczerpującą odpowiedź ! Postaram się wypróbować polecone przez Ciebie produkty i jeszcze poobserwuje włosy - czy ich wyprostowanie to wina pielęgnacji,obcięcia Jeśli to nie pomoże będę zmuszona odstawić hormony... a nie ukrywam,że bardzo się tego obawiam ze względu na stan mojej cery, która dzięki nim bardzo się poprawiła.
Jessi999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-08, 10:58   #4
Klaudenc
Moderator

Powiem tak: daj sobie jakiś miesiąc, dwa - może skalp jest zapchany i odżywcze składniki nie docierają do cebulek, wydziela się więcej łoju, włosy są obciżone i niedożywione. Poobserwuj taki czas właśnie i zobacz jak będzie. Możesz wpaść na wątek 'pielęgnacja loków loczków i fal' by popytać co nieco, tam dziewczyny Ci doradzą gdzie jakich informacji szukać i jak dobierać najlepsze kosmetyki.
Na hormonach się nie znam bo sama ich nie przyjmuję i jakoś nie ma u mnie takiej potrzeby, ale parę dziewczyn na wątku mówiło, że odpowiednio dobrane hormony nie powinny robić jako takiej krzywdy. Jest też parę, które hormony odstawiło, warto byś popytała bo nam się ten temat przewija non stop
Co od siebie jeszcze mogę polecić to zakup oleju z pestek dyni lub lnianego - można je dostać w sklepie ze zdrową żywnością i łyżeczkę dziennie takiego oleju wypijać. One ładnie stabilizują ponoć układ hormonalny i wiele czynników zdrowotnych przyjmowane regularnie, a dodatkowo odżywiają włosy od środka.
Weź też pojedyncze włosy i zobacz, czy nie ma na nich białych kuleczek czy rozdwojeń. Jeśli są to kolejnym razem u fryzjerki poproś o cięcie nożyczkami, nie degażówkami
Klaudenc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-10, 19:15   #5
SceneQueene
Zakorzenienie

zajrzyj na wątek zbiorczy dla kręconowłosych, to kopalnia wiedzy
co do kosmetyków, myślę, że pielęgnacja Goldwella jest dla Twoich włosów po prostu za ciężka. przez to efekt oklapnięcia.

OkiemJulii
FB
Insta
FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy?
FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb
SceneQueene jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości