|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
ułożenie płodu
jestem w dziewiątym miesiącu ciąży. Na ostatnim usg okazało się, że dzidziuś jest ułożony w szerz, ani główką w dół, ani w górę, czy jest to podstawą do wykonania cesarskiego cięcia? A jeśli położenie w momencie porodu będzie typowo pośladkowe to czy możliwy jest poród naturalny? naprawdę bardzo boję rodzić się naturalnie ze złym ułożeniem, w końcu nie chodzi tylko o mnie ale i o dziecko, które w takiej pozycji może zostać chyba jedynie wyszarpane. Niestety w naszym szpitalu wiele razy słyszłam o tym, że kobiecie kazano rodzić pośladkowo i zdecydowano się na cesarkę dopiero, kiedy odchodziły zielone wody płodowe albo po prostu mdlała. Jak z punktu widzenia ginekologa to wszystko wygląda, bo ja już nie wie co o tym myśleć? Przecież w każdej chwili mogę dostać skurczy, czy wtedy cesaka jest możliwa, czy dostanę jakieś środki na wstryzmanie skurczy? Moje poprzednie oba porody były siłami natury, ułozenie w moencie poroddu prawidłowe, a teraz takie obwawy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: ułożenie płodu
w położeniu poprzecznym ( takim , w jakim dziecko jest teraz) wykonuje się cięcie cesarskie. Natomiast jeśli zmieni ono swoje położenie na miednicowe, poród można przeprowadzić siłami natury, jednakże decyzja należy do lekarza prowadzącego oraz oczywiście jest uwarunkowana innymi czynnikami, których w tym momencie przewidzieć nie można. Wszystko zależy od stanu dziecka oraz postępu akcji porodowej.
mam nadzieję , że poniekąd rozwiałam obawy ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
tez tak mialam...
ale dziecko zmienilo swoja pozycje i rodzilam silami natury ![]() nic sie nie martw dzidzius moze sie jeszcze obrocic ...powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Mogę dodać, że w wielu szpitalach lekarze niezwykle rzadko decydują się na prowadzenie porodu miednicowego drogami natury.
W. Kazimierak |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:13.