Jak osiągnąć efekt bardzo mocnego zamazania? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Notka

Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-18, 18:59   #1
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

Jak osiągnąć efekt bardzo mocnego zamazania?

Chodzi mi o zamazanie obrazu. Mój aparat robi wyostrzenie pierwszego planu, jednak nie jest to to co chciałabym osiągnąc.
Chodzi mi o zdjęcia dań.

I tutaj podlinkuje kilka zdjęć z bloga moje wypieki, widać że to raczej nie jest efekt osiągnięty aparatem, ale zastanawiam się jak to zrobić u siebie?
http://static.mojewypieki.com/upload...askowymi_1.jpg

http://static.mojewypieki.com/upload...tk%C4%85_2.jpg

Proszę tylko mi nie pisać photosop bo nie mam, i nie mogę zainstalować u siebie, prosiłabym raczej może o jakiś program internetowy?
Gomra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-18, 19:04   #2
cbraulo
Raczkowanie

Dot.: Jak osiągnąć efekt bardzo mocnego zamazania?

Cytat:
Napisane przez Gomra Pokaż wiadomość
Chodzi mi o zamazanie obrazu. Mój aparat robi wyostrzenie pierwszego planu, jednak nie jest to to co chciałabym osiągnąc.
Chodzi mi o zdjęcia dań.

I tutaj podlinkuje kilka zdjęć z bloga moje wypieki, widać że to raczej nie jest efekt osiągnięty aparatem, ale zastanawiam się jak to zrobić u siebie?

Proszę tylko mi nie pisać photosop bo nie mam, i nie mogę zainstalować u siebie, prosiłabym raczej może o jakiś program internetowy?
A właśnie to jest aparat a dokładnie obiektyw. Główna zasługa tego efektu to bardzo jasne szkło.
Przeważnie jest to światło 1.8

Edytowane przez cbraulo
Czas edycji: 2014-10-18 o 19:05
cbraulo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-18, 19:56   #3
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

Cytat:
Napisane przez cbraulo Pokaż wiadomość
A właśnie to jest aparat a dokładnie obiektyw. Główna zasługa tego efektu to bardzo jasne szkło.
Przeważnie jest to światło 1.8

acha, dzięki za odpowiedz!

Niedługo zamierzam kupić lustrzankę, i bedę wybierać właśnie obiektyw, i chciałabym by robił jasne zdjęcia.
Jak patrzec na parametry?
Stary 2014-10-18, 20:02   #4
cbraulo
Raczkowanie

Tak na dobrą sprawę parametry lustrzanki nie są aż tak istotne. Do takich zdjęć to głównie dobre szkło jest potrzebne. Musisz kupić jak najjaśniejszy obiektyw na jaki Ciebie stać, wtedy będą efekty.
Najlepiej 1.8 ewentualnie 2.8 ale to już ostateczność przy takich zdjęciach. Kup też markowe szkło, bo inne "tańsze" też są 1.8 czy 2.8, ale trzeba je przymykać tak czy siak, ponieważ od pełnej przysłony obraz jest mydlany. Zajmuję się zawodowo fotografią także jak masz jeszcze jakieś pytania to wal śmiało

Edytowane przez cbraulo
Czas edycji: 2014-10-18 o 20:03
Stary 2014-10-18, 20:08   #5
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

hmm... wiesz co, chce konkretnie kupowac w media markt, lub coś podobnego - (zalezy mi na tym by rozłożyć zakup na raty dołączając pod to zmywarkę)

jeżeli mogłabyś mi pomóc wybrac coś mądrego za nieduże pieniądze to byłabym wdzięczna potrzebuje i aparat i obiektyw.
Stary 2014-10-18, 20:24   #6
cbraulo
Raczkowanie

Pracuję w systemie Nikona dlatego z tej "stajni" mogę coś polecić. Uważam, że najlepszy zakup to Jakaś podstawowa lustrzanka Nikon D3200/D5200 i tym podobne a do tego jedno, ale dobre szkło. Jedno z tańszych, ale bdb to Nikkor 50mm F1.8
Oczywiście coś za coś. Robiąc piękne zdjęcia takim szkłem z rozmyciem, tzw zoom w innych sytuacjach musisz mieć w nogach, ponieważ nie jest to obiektyw ze zmienną ogniskową. Jak kupisz zwykłego kita ze zmienną ogniskową, które wlepiają ludziom w zestawach z aparatem to będzie zoom ale zapomnij o pięknym rozmyciu.
Życie to kwestia wyborów i kompromisów niestety

Edytowane przez cbraulo
Czas edycji: 2014-10-18 o 20:28
Stary 2014-10-18, 20:49   #7
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

Cytat:
Pracuję w systemie Nikona dlatego z tej "stajni" mogę coś polecić. Uważam, że najlepszy zakup to Jakaś podstawowa lustrzanka Nikon D3200/D5200 i tym podobne a do tego jedno, ale dobre szkło. Jedno z tańszych, ale bdb to Nikkor 50mm F1.8
Oczywiście coś za coś. Robiąc piękne zdjęcia takim szkłem z rozmyciem, tzw zoom w innych sytuacjach musisz mieć w nogach, ponieważ nie jest to obiektyw ze zmienną ogniskową. Jak kupisz zwykłego kita ze zmienną ogniskową, które wlepiają ludziom w zestawach z aparatem to będzie zoom ale zapomnij o pięknym rozmyciu.
Życie to kwestia wyborów i kompromisów niestety
Czyli aparat który kupię pod zdjecia na bloga nie bedzie się nadawać do robienia zdjęć np. krajobrazom, tak mam to rozumieć ?

no i przykładowo, kupię nikona d3200 - już z jakimś innym obiektywem, a ten co polecasz dokupie, to czy nie bedę miała problemem z wymienianiem go?
np: http://www.euro.com.pl/lustrzanki/ni...55-vr-ii.bhtml plus ten który polecasz: http://www.euro.com.pl/obiektywy/nik...&p=529.00&cr=0

Edytowane przez Gomra
Czas edycji: 2014-10-18 o 20:59
Stary 2014-10-18, 21:21   #8
cbraulo
Raczkowanie

Nie aparat tylko obiektyw do krajobrazów lub bloga. Nie myl pojęć. Aparat to drugorzędna sprawa w tej kwestii.
Możesz kupić zestaw z kitem i wtedy masz do fotek rodzinnych w domu oraz krajobrazy i dokupić 50mm 1.8 typowo do bloga lub portretów z małą głębią ostrości czyli rozmazanym tłem.
Stary 2014-10-18, 21:45   #9
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

Cytat:
Nie aparat tylko obiektyw do krajobrazów lub bloga. Nie myl pojęć. Aparat to drugorzędna sprawa w tej kwestii.
Możesz kupić zestaw z kitem i wtedy masz do fotek rodzinnych w domu oraz krajobrazy i dokupić 50mm 1.8 typowo do bloga lub portretów z małą głębią ostrości czyli rozmazanym tłem.
no no dokładnie, chodzi mi o obiektyw, myślałam dobrze podczas gdy żle napisałam
Stary 2014-10-19, 02:39   #10
magrad
Rozeznanie

Cytat:
Chodzi mi o zdjęcia dań.

Widać (nawet w danych EXIF tych zdjęć), że to efekt zrobiony aparatem, a raczej odpowiednim obiektywem. Dokładniej aparatem Canon EOS 5d mk II z obiektywem (prawdopodobnie makro) o ogniskowej 100mm i jasności 2.8, ale te zdjęcia były robione po przymknięciu przysłony do 4 (pierwsze) i 3.2 (2 i 3).

Cytat:
Tak na dobrą sprawę parametry lustrzanki nie są aż tak istotne. Do takich zdjęć to głównie dobre szkło jest potrzebne. Musisz kupić jak najjaśniejszy obiektyw na jaki Ciebie stać, wtedy będą efekty.
Najlepiej 1.8 ewentualnie 2.8 ale to już ostateczność przy takich zdjęciach. Kup też markowe szkło, bo inne "tańsze" też są 1.8 czy 2.8, ale trzeba je przymykać tak czy siak, ponieważ od pełnej przysłony obraz jest mydlany. Zajmuję się zawodowo fotografią także jak masz jeszcze jakieś pytania to wal śmiało
Zgadzam się, ale nie ze wszystkim co napisałeś. Racja, aparat jest nieważny. Racja, liczy się obiektyw. Racja, dobre są jasne obiektywy, najlepiej 1.8 i jaśniejsze.
A teraz coś, z czym nie do końca się zgadzam.
Do tego typu zdjęć jak zalinkowane 50/1.8 może nie być najlepszym pomysłem. Standardowe "50" mają dość dużą minimalną odległość, z jakiej można ustawić ostrość, może się okazać, że przy tej minimalnej odległości fragment ciastka będzie naprawdę mały.
Z danych technicznych Nikkora AF-S 50/1.8 G
"Minimalna odległość zdjęciowa 0,45 m od płaszczyzny ogniskowej
Maksymalna skala odwzorowania 0,15x"

Można próbować sobie z tym poradzić wycinając tylko mały fragment klatki zamiast używania całego zrobionego zdjęcia.
Napisałeś "Kup też markowe szkło, bo inne "tańsze" też są 1.8 czy 2.8, ale trzeba je przymykać tak czy siak, ponieważ od pełnej przysłony obraz jest mydlany" - poproszę o przykład "niemarkowego" obiektywu, odpowiednika tego 50/1.8
Do makro wiele osób poleca "niemarkowy" Tamron 90/2.8 Macro, który według Twoich sugestii nie jest warty kupna (bo "niemarkowy" i "mało jasny"), jednak do takich zdjęć prawdopodobnie sprawdziłby się doskonale.

Cytat:
Niedługo zamierzam kupić lustrzankę, i bedę wybierać właśnie obiektyw, i chciałabym by robił jasne zdjęcia.
Każda współczesna nowa amatorska lustrzanka jest "lepsza" niż półprofesjonalne lustrzanki sprzed kilku lat, jeśli patrzeć na ilość Mpix albo na pracę z wysokimi czułościami. Cokolwiek kupisz, i tak będzie wystarczająco dobre dla amatora, który nie miał doświadczenia z lustrzankami. W miarę zdobywania doświadczenia aparat można zmieniać, obiektywy zostają, dlatego ważny jest dobry wybór systemu.
Napisz jaką kwotę masz do wydania, wtedy będzie łatwiej doradzić.
Od razu zarezerwuj sobie albo kilkadziesiąt-kilkaset zł (na dobre książki, od podstaw fotografii dla zupełnie początkujących do takich poświęconych fotografii produktów-kulinarnej) i kilkadziesiąt-kilkaset godzin czasu (na próby i błędy). Albo pójdź na łatwiznę, i poszukaj kursów, najpierw dla początkujących z lustrzanką, i potem specjalistycznego, fotografii kulinarnej (szybciej, ale drożej).
Dlaczego piszę o długiej nauce, i myślę, że jesteś "wiosennie zielona" w fotografii? Z powodu fragmentu "by robił jasne zdjęcia"
To nie aparat robi "jasne zdjęcia", tylko fotograf ustawia parametry tak, aby zdjęcia były jasne, ciemne, lub inne, ale zgodne z pomysłem fotografa. Tu nie chodzi o walkę "pstryknę, i może się uda", potem "ten aparat jest zły, bo nie zrobił czego chciałam", tu chodzi o takie ustawienie aparatu, aby zdjęcie wyszło takie, jak chcesz. Aparat sam z siebie się nie domyśli jak ma wyglądać zdjęcie, musisz mu "powiedzieć", a żeby mu "powiedzieć", musisz wiedzieć, jak się z nim dogadać

Kolega zawodowiec nie zwrócił uwagi, że dałaś linki do aparatu d3200, czyli najtańszej amatorskiej lustrzanki Nikona (która nie ma wbudowanego silnika do ustawiania ostrości) i link do obiektywu 50/1.8, który też nie ma wbudowanego silnika do ustawiania ostrości. Jak połączysz jedno z drugim, wszystko będzie ok, oprócz tego, że ostrość się nie będzie sama ustawiała, bo ani w aparacie ani w obiektywie nie ma silnika, który mógłby ją ustawić. Do d3.00 i d5.00 są potrzebne obiektywy "AF-S", takie oznaczenie mówi, że w obiektywie jest wbudowany silnik do ustawiania ostrości. Sprawdź cenę, drogo? Fakt, podobny obiektyw do Canona jest prawie połowę tańszy, do Sony o jakieś 30% tańszy.
Moim zdaniem w najniższej klasie lustrzanek Nikon nie jest najtańszym (najrozsądniejszym) wyborem, warto porównać lustrzanki innych firm.

Wolałbym nie chciałbym proponować niczego konkretnego, bo z moimi skłonnościami do ryzyka (kilkanaście obiektywów, lustrzanek i lamp błyskowych kupionych jako używane w ostatnich 10 latach, bez żadnej "wtopy", wymienianych na nowsze też używane) zaproponowałbym np. używany Canon 450d, do tego używany obiektyw Canon 18-55 IS, uzupełniony o stary, "ruski", manualny obiektyw Industar 61 L/Z (ogniskowa 50, jasność 2.8) i adapter do podłączenia tego obiektywu do aparatu (najlepiej taki "z potwierdzeniem ostrości") i jakiś przeciętny statyw (przeciętny jest droższy niż 100zł, taniej są "produkty statywopodobne" nie nadające się do lustrzanek - moim zdaniem), wszystko pewnie da się kupić na allegro w granicach 800zł. Wyjaśnienie: obiektyw 18-55IS przyda się "do wszystkiego" (na wycieczkę, na spotkanie rodzinne itd), to jeden z najtańszych (i "nienajlepszych") obiektywów, ale jako pierwszy do lustrzanki dla amatora wystarczy. Statyw: jeśli będzie mało światła, zdjęcia "z ręki" mogą być poruszone ("rozmazane"), na dodatek można np. oglądać zdjęcia na dużym ekranie (telewizor, komputer) i wprowadzać drobne poprawki w fotografowanej scenie. Obiektyw Industar: manualny, trzeba ustawiać ręcznie, ale minimalna odległość robienia zdjęć to ok. 25cm, a powiększenie to 0.5 (w porównaniu do 0.15 z Nikkora AF-S 50/1.8), w dodatku ma dość dużą ostrość nawet przy małych wartościach przysłony. Aparat ma 12Mpix (wystarczająco dużo), ma liveview (podgląd na ekranie podczas robienia zdjęcia), co ułatwi bardzo precyzyjne ustawienie ostrości ze statywem i manualnym obiektywem. Jak "coś" musi być nowe, to np. Canon 1100d albo 1200d, ale lepiej wybrać z obiektywem 18-55 "IS" (wersje "bez IS" są gorsze).

Na koniec: jakie teraz masz aparat, pokaż jakie zdjęcia udaje Ci się nim zrobić i opisz w jaki sposób je robisz (jakie ustawienia itp). Może da się"na szybko" coś doradzić, aby uzyskać podobny efekt bez konieczności zmiany aparatu.

Edytowane przez magrad
Czas edycji: 2014-10-19 o 02:43
magrad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-19, 08:37   #11
cbraulo
Raczkowanie

No i dobrze zrobiła. Przy takich zdjęciach tak jak przy macro ostrość powinniśmy ustawiać ręcznie.
A co do ogniskowej to znam wszystkie zasady. Zaproponowałem 50mm bo to najtańszy obiektyw z dobrym światłem. Oczywiście, że 100mm będzie lepsze ale i tak zapewne koleżanka go nie kupi, bo przewyższy 2 lub 3 krotnie wartość całego zestawu z Euro AGD
A co do systemu to tak jak napisałem. Pracuję na Nikonie i na tym systemie się znam, dlatego polecam.
Jak ma być tanio to nie ulega dyskusji, że inne firmy będą miały taniej. Chodzi o ogólną zasadę, aby koleżance wyjaśnić a nie o konkretny sprzęt.

Edytowane przez cbraulo
Czas edycji: 2014-10-19 o 08:40
Stary 2014-10-19, 10:43   #12
magrad
Rozeznanie

Cytat:
Zaproponowałem 50mm bo to najtańszy obiektyw z dobrym światłem.
I właśnie do tego mam pewne zastrzeżenia, nie konkretnie o firmę, ale o rodzaj obiektywu i jego skalę odwzorowania, choć wspomniane wycinanie fragmentu zdjęcia może przynieść więcej korzyści, niż by się wydawało, ze względu na "zbyt duże" pliki - prawdopodobnie główny cel zdjęć to blog, a nie druk w wielkim formacie, a skalowanie pliku 24Mpix do nawet "FullHD" musi zmniejszyć "jakość" zdjęć. Przy zmniejszaniu fragmentu np. 2000x3000 do rozdzielczości "blogowej" nie tracimy aż tak wiele.

A co do Nikona, to zapomniałem o "drobiazgu": Nikon ma w tej chwili chyba najtańszy obiektyw specjalnie do makro, mam na myśli "Nikon AF-S DX 40 F/2.8 G ED Micro", przy czym "najtańszy" to jest około 1000zł. Tak, to "40", czyli jeszcze szerzej niż proponowana przez Ciebie "50", jasność tylko 2.8, ale jego skala odwzorowania to "1", znacznie więcej niż dla "50".

Cieszę się, że włączyłeś się do dyskusji, a podasz te odpowiedniki 50/1.8 "innych firm"?
Stary 2014-10-19, 11:31   #13
cbraulo
Raczkowanie

Jeśli chodzi o skalę odwzorowania to wolę robić takie zdjęcia i portrety również ogniskową od 80 wzwyż i odsunąć się od obiektu. W fotografii blogowej potraw jak znalazł. W zasadzie każdy obiektyw makro ma skalę odwzorowania 1:1 i to nie podlega dyskusji. Natomiast nie uważam, aby był to "must have" do fotografii wymienionej przez autorkę tematu. Poza tym są droższe od 50mm a to szkło nadaje się bardzo dobrze do tego typu zdjęć. Nie popadajmy w paranoję kwestii technicznych. Autorka i tak musi się jeszcze wiele nauczyć i sama dojdzie do wniosku co kupić po metodzie prób i błędów w fotografowaniu potraw. Nadal proponuję najtańsze szkło i dobre czyli 50mm. Nie mówiąc o używkach, które kosztują zaledwie kilkaset PLN. Poza tym 50mm to szkło uniwersalne a proponowany micro 40mm to jest typowe makro. Głębia w makro zapewne wiesz jaka jest. To nie robaki tutaj potrzebna jest większa głębia. Po co kupować jasne szkło i przymykać je na potrzeby tylko jednego typu fotografii ?
Stary 2014-10-19, 12:00   #14
magrad
Rozeznanie

Cytat:
Nadal proponuję najtańsze szkło i dobre czyli 50mm. Nie mówiąc o używkach, które kosztują zaledwie kilkaset PLN. Poza tym 50mm to szkło uniwersalne a proponowany micro 40mm to jest typowe makro. Głębia w makro zapewne wiesz jaka jest. To nie robaki tutaj potrzebna jest większa głębia.
Nie zaprzeczam, że 50/1.8 jest dobrym obiektywem, i może się sprawdzić.
Jak mowa o używanych Nikkorach to nadal jest około 500 (AF-S).

"Po co kupować jasne szkło i przymykać je na potrzeby tylko jednego typu fotografii ?"
Akurat tu opisujesz swoją propozycję

Ja bym nawet zaryzykował przypuszczenie, że kitowy 18-55 (lub 18-105 dla Nikona) też mógłby spełnić wymagania założycielki wątku, owszem, jakość na pełnej jasności nie jest rewelacyjna, ale w trybie "makro", z minimalnej odległości, przy ogniskowej 55 i przysłonie 5.6 efekt "rozmycia tła" powinien już być widoczny.
Stary 2014-10-19, 12:30   #15
cbraulo
Raczkowanie

To są juz jednak półśrodki bez gwarancji na dobry wynik w rękach niedoświadczonej osoby. Jak ma byc uniwersalnie to kupiłbym najlepszy możliwy "kit" w swoim budżecie i ewentualnie jak efekty nie bedą zadowalały kupiłbym owe 50mm nawet używane. Nie ma co przepłacać jakby okazało sie, ze nie chwycimy bakcyla i sprzęt będzie leżał w szafie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-19, 15:03   #16
magrad
Rozeznanie

Cytat:
To są juz jednak półśrodki bez gwarancji na dobry wynik w rękach niedoświadczonej osoby. Jak ma byc uniwersalnie to kupiłbym najlepszy możliwy "kit" w swoim budżecie i ewentualnie jak efekty nie bedą zadowalały kupiłbym owe 50mm nawet używane. Nie ma co przepłacać jakby okazało sie, ze nie chwycimy bakcyla i sprzęt będzie leżał w szafie.
Jeszcze kilka postów i się okaże, że zamiast d3200 + Tamron 90 macro dojdziemy do jakiegoś N d40 lub C 450d z kitem, zestaw o wartości 500-600zł
Wydaje się, że to trochę bez sensu, polecać "stary", używany sprzęt, ale to jest dość tania metoda na sprawdzenie czy coś nam pasuje - jeśli okaże się, że aparat spełnia wymagania, zawsze można dokupić lepszy obiektyw, jeśli się okaże, że zabawa lustrzankami jednak nie wciągnęła, można pozbyć się szybko zestawu za cenę zbliżoną do ceny zakupu. Wiele osób obawia się używanego sprzętu - słusznie, nie ma żadnej gwarancji (pomijam średnią i wyższą klasę Canona i "nieoficjalną" gwarancję na migawkę), za ewentualne naprawy trzeba płacić samodzielnie, ale z drugiej strony można szybko i stosunkowo niedrogo wypróbować coś nowego. Jak zabawa się spodoba, po kilku miesiącach będzie już wiadomo co najbardziej przeszkadza w starszym modelu, i wybór nowego będzie łatwiejszy.
Stary 2014-10-19, 15:27   #17
cbraulo
Raczkowanie

dlatego piszę o nowym body a używanym szkle.
Stary 2014-10-19, 16:29   #18
magrad
Rozeznanie

I tu się różnimy. Dobre szkło może służyć naprawdę długo, z różnymi kolejnymi aparatami, a aparaty "starzeją się moralnie" o wiele szybciej, niż szkła.
Ale może na razie zawiesimy nasza dyskusję i poczekamy na założycielkę wątku? Jak da nam odpowiedzi na kilka wyżej zadanych pytań, i pokaże co już jej się udało zrobić obecnym sprzętem, będzie o wiele łatwiej wybrać coś do kupienia.
Stary 2014-10-19, 16:43   #19
cbraulo
Raczkowanie

Też piszę o nowym body, gdyż jak sam wspominasz szybciej sie starzeje. Preferuję nowe. Zaś szkła jak najbardziej używki sprawdzone

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-19, 21:29   #20
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

Chcę kupić aparat który raczej będę używać przez kilka lat. Nie chce nic używanego - boje się używanych sprzetów, bez gwarancji itp. W sklepie mogę dokupić dodatkową warancje i na 5 lat mam spokój i nie martwię się o naprawy.

Cena - jak najtaniej ale znów nie 500 zł. Myślę ze górna granica to 3000 zł z obiektywem. Jezeli da radę coś taniej, byłoby fajnie.

Co do lustrzanek, kompletnie się na tym nie znam. Lustrzanki nigdy nie miałam, jedynie poyczałam czasem od brata na jakieś wazniejsze wyjazdy by porobić ładne zdjęcia, przez tą dogodność też nie widziało mi się wydawać takich pieniędzy (bo to przeciez sporo) na aparat który będzie się kurzył. No ale sytuacja się zmieniła i kurcze no, brakuje mi czegoś lepszego.

Wiem, muszę kupić poradniki, z pewością to zrobię

potzebuje coś co bedzie robić ładne zdjęcia w pomieszczeniu, wstawiam coś co robie zwykłą cyfrówką, niektóre są chyba nawet z telefonu (8mpx) ale muszę zaznaczyć że są to zdjęcia robione na zewnątrz, na powietrzu i mają minimalne korekty (jeżeli mają bo nie wiem już czy są to zdjęcia poprawiane czy nie).

No i ważna rzecz - jezeli już kupię aparat to z pewnością chciałabym pokazywać potrawy w nieco inny sposób, np. ustwione na tle fotograficznym itp.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 10431505_697347127002343_2291664827649417045_n.jpg (70,1 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 10570435_744710325599356_3989960017526413237_n.jpg (129,3 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC04280.jpg (194,2 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0648.jpg (133,4 KB, 21 załadowań)

Edytowane przez Gomra
Czas edycji: 2014-10-19 o 21:40
Stary 2014-10-20, 02:23   #21
magrad
Rozeznanie

Chcę kupić aparat który raczej będę używać przez kilka lat. Nie chce nic używanego - boje się używanych sprzetów, bez gwarancji itp. W sklepie mogę dokupić dodatkową warancje i na 5 lat mam spokój i nie martwię się o naprawy.
Ok, to już mamy jasność. Tylko - jeśli fotografia lustrzanką Cie wciągnie - jest bardzo duża szansa, że zanim upłynie termin gwarancji zechcesz zmienić aparat na nowszy model ("tracąc" na tej gwarancji)
Nie zamierzam Cie przekonywać, po prostu można traktować lustrzankę (sam aparat) jako coś "tymczasowego", na kilka miesięcy-rok.

Cena - jak najtaniej ale znów nie 500 zł. Myślę ze górna granica to 3000 zł z obiektywem. Jezeli da radę coś taniej, byłoby fajnie.
Da radę, już od 1300-1400zł za najtańszą lustrzankę, wtedy od razu możesz dokupić "resztę" (obiektyw, dobry statyw).

potzebuje coś co bedzie robić ładne zdjęcia w pomieszczeniu
Zacznij od książek
Lustrzanka (nawet za 10000) nie zrobi ładnych zdjęć sama z siebie.

wstawiam coś co robie zwykłą cyfrówką, niektóre są chyba nawet z telefonu (8mpx) ale muszę zaznaczyć że są to zdjęcia robione na zewnątrz, na powietrzu i mają minimalne korekty (jeżeli mają bo nie wiem już czy są to zdjęcia poprawiane czy nie).
Zgłodniałem
Pierwsze skojarzenie: za blisko, poczułem się tak, jakbym był nosem w talerzu. Może zamiast dosuwać tak blisko aparat warto spróbować "przybliżania zoomem"?

No i ważna rzecz - jezeli już kupię aparat to z pewnością chciałabym pokazywać potrawy w nieco inny sposób, np. ustwione na tle fotograficznym itp.
"Na tle fotograficznym" robi się chyba w jednej sytuacji, jeśli to tło jest białe, i będzie usuwane przy przygotowywaniu reklamy, karty dań itp. Z tego co widziałem tendencja jest inna, nie pokazuje się samej potrawy, ale pokazuje się całą sytuację, nastrój, czyli te wszystkie deski, sztućce, serwetki grają istotną rolę w całości zdjęcia (ale zaznaczam, nie jestem specjalistą od foto kulinarnej).

Jesteś w dobrej sytuacji, jeśli możesz pożyczyć jakąkolwiek lustrzankę, bo to może ułatwić wybór. Warto mieć taki sam system, jak znajomi, bo wtedy czasem można sobie coś pożyczać, oczywiście jeśli nie będzie to aparat z obiektywem z zestawu.
Jakiej firmy jest ta lustrzanka którą pożyczasz, jaki ma obiektyw?
Czy możesz ją pożyczyć na jeden dzień, i pokombinować ze zdjęciami potraw? Sprawdzisz, czy Ci pasuje, jakie zdjęcia z niej wychodzą - tylko zapomnij o trybie zielonym, P, a zwłaszcza o "trybach tematycznych". Będzie Ci potrzebny tryb Av (lub A, oznaczenie zależy od producenta lustrzanki), mała wartość przysłony, ewentualnie odpowiednia korekta ekspozycji (do poczytania w instrukcji aparatu - instrukcje można znaleźć przez google).
Stary 2014-10-20, 08:25   #22
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

Cytat:
Napisane przez magrad Pokaż wiadomość
Ok, to już mamy jasność. Tylko - jeśli fotografia lustrzanką Cie wciągnie - jest bardzo duża szansa, że zanim upłynie termin gwarancji zechcesz zmienić aparat na nowszy model ("tracąc" na tej gwarancji)
Nie zamierzam Cie przekonywać, po prostu można traktować lustrzankę (sam aparat) jako coś "tymczasowego", na kilka miesięcy-rok.

Da radę, już od 1300-1400zł za najtańszą lustrzankę, wtedy od razu możesz dokupić "resztę" (obiektyw, dobry statyw).

potzebuje coś co bedzie robić ładne zdjęcia w pomieszczeniu
Zacznij od książek
Lustrzanka (nawet za 10000) nie zrobi ładnych zdjęć sama z siebie.

wstawiam coś co robie zwykłą cyfrówką, niektóre są chyba nawet z telefonu (8mpx) ale muszę zaznaczyć że są to zdjęcia robione na zewnątrz, na powietrzu i mają minimalne korekty (jeżeli mają bo nie wiem już czy są to zdjęcia poprawiane czy nie).
Zgłodniałem
Pierwsze skojarzenie: za blisko, poczułem się tak, jakbym był nosem w talerzu. Może zamiast dosuwać tak blisko aparat warto spróbować "przybliżania zoomem"?

"Na tle fotograficznym" robi się chyba w jednej sytuacji, jeśli to tło jest białe, i będzie usuwane przy przygotowywaniu reklamy, karty dań itp. Z tego co widziałem tendencja jest inna, nie pokazuje się samej potrawy, ale pokazuje się całą sytuację, nastrój, czyli te wszystkie deski, sztućce, serwetki grają istotną rolę w całości zdjęcia (ale zaznaczam, nie jestem specjalistą od foto kulinarnej).

Jesteś w dobrej sytuacji, jeśli możesz pożyczyć jakąkolwiek lustrzankę, bo to może ułatwić wybór. Warto mieć taki sam system, jak znajomi, bo wtedy czasem można sobie coś pożyczać, oczywiście jeśli nie będzie to aparat z obiektywem z zestawu.
Jakiej firmy jest ta lustrzanka którą pożyczasz, jaki ma obiektyw?
Czy możesz ją pożyczyć na jeden dzień, i pokombinować ze zdjęciami potraw? Sprawdzisz, czy Ci pasuje, jakie zdjęcia z niej wychodzą - tylko zapomnij o trybie zielonym, P, a zwłaszcza o "trybach tematycznych". Będzie Ci potrzebny tryb Av (lub A, oznaczenie zależy od producenta lustrzanki), mała wartość przysłony, ewentualnie odpowiednia korekta ekspozycji (do poczytania w instrukcji aparatu - instrukcje można znaleźć przez google).
Dziękuje za wyczerpującą odpowiedz.

Lustrzanka ta którą czasem pozyczałam to Sony alfa 220 chyba dokładnie. Jaki ma obiekty już nie pamiętam, ale był to obiektyw kupiony raczej już w "zestawie"

Co do zdjęć potraw - zadowolona zbyt bardzo nie byłam, raz tylko zrobiłam zdjęcie potrawy w domu właśnie i pomimo ładnego zdjęcia to było ono zbyt ciemne. Chociaż lepsze niż zrobione zwykłym aparatem:
http://2.bp.blogspot.com/-fGKcuKc2rW...0/_DSC0824.JPG

Z koleji na zewnątrz robi tak jak widać w załączonym zdj.

Skoro piszesz że zgłodniałeś na widok zdjęć, to już dobry znak
A o odległości musze pomyślec
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg _DSC0899.jpg (84,2 KB, 20 załadowań)

Edytowane przez Gomra
Czas edycji: 2014-10-20 o 08:27
Stary 2014-10-20, 08:32   #23
cbraulo
Raczkowanie

Co do tego ze ciemne to przy potrawach masz ta dogodnosc, ze mozesz wydłużyć czas ekspozycji nastatywie. Jedzonko nie ucieka nie rób tego typu zdjeć z ręki bez oświetlenia dodatkowego. A najlepiej zawsze w świetle naturalnym i na statywie.
Stary 2014-10-20, 12:02   #24
magrad
Rozeznanie

Lustrzanka ta którą czasem pozyczałam to Sony alfa 220 chyba dokładnie. Jaki ma obiekty już nie pamiętam, ale był to obiektyw kupiony raczej już w "zestawie"
Obecnie Sony ma dość ciekawą ofertę, np. najtańsza lustrzanka a58

Co do zdjęć potraw - zadowolona zbyt bardzo nie byłam, raz tylko zrobiłam zdjęcie potrawy w domu właśnie i pomimo ładnego zdjęcia to było ono zbyt ciemne.
Za to podziękuj sobie, nie lustrzance
Pisałem, że zdjęcie ma być takie, jakie Ty chcesz, a nie jakie chce aparat, i to Twoja rola odpowiednio ustawić parametry - tryb A, plus odpowiednia "korekta ekspozycji"

Kolega też pisze o statywie, potraktuj to poważnie, i rozglądnij się za jakimś (w granicach 250-350zł są całkiem dobre, wystarczą na kilka zmian sprzętu).
Dodatkowe oświetlenie - przy zdjęciach potraw doskonale się sprawdza okno po przeciwnej stronie stołu niż aparat, ewentualnie jakiś biały kartonik (lub owinięty folią alu - taką kuchenną) czy lusterko, ale to do doświetlenia. Jak aparat będzie na statywie, nigdy nie zabraknie światła, zdjęcia nie będą poruszone, bo nawet jak zdjęcie będzie się robić (naświetlać) 2sekundy, to aparat będzie stał nieruchomo. Z reki tego ni utrzymasz bez poruszenia.
Ściągnij sobie instrukcję ze strony Sony, poczytaj o tym jak ustawić korektę, pożycz aparat na jeden dzień, zrób kilka zdjęć, i wrócimy do wybierania
Stary 2014-10-20, 16:10   #25
snowflake_fall
Raczkowanie

A ja polecam książkę:
http://www.empik.com/fotografia-kuli...8197,ksiazka-p
Bardzo fajnie i intuicyjnie wyjaśnione zarówno podstawy fotografii, jak i bardziej zaawansowane zagadnienia. Jak ustawiać, jakie obiektywy dobrać, jak doświetlać.
snowflake_fall jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-21, 11:15   #26
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

A zapytam Was o ten aparat: http://www.euro.com.pl/lustrzanki/ca...aly.bhtml#opis z obiektywem w zestawie, plus dokupiłabym ten obiektyw: http://www.euro.com.pl/obiektywy/can...recViewed#raty

co sądzicie o takim połączeniu i samej malutkiej zresztą lustrzance?
Stary 2014-10-21, 11:41   #27
magrad
Rozeznanie

Jeśli zależy Ci przede wszystkim na małym aparacie, to jest ok. Tylko jeśli chodzi o możliwości, to są porównywalne do 600d, który jeszcze niedawno kosztował 1700 z obiektywem.
Ten Canon 50/1.8 II to jest najtańszy obiektyw tej klasy, jeśli wybierzesz Sony zapłacisz ok. 150zł więcej, do Nikona zapłacisz ok. 350zł więcej.
Stary 2014-10-21, 12:00   #28
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

Cytat:
Napisane przez magrad Pokaż wiadomość
Jeśli zależy Ci przede wszystkim na małym aparacie, to jest ok. Tylko jeśli chodzi o możliwości, to są porównywalne do 600d, który jeszcze niedawno kosztował 1700 z obiektywem.
Ten Canon 50/1.8 II to jest najtańszy obiektyw tej klasy, jeśli wybierzesz Sony zapłacisz ok. 150zł więcej, do Nikona zapłacisz ok. 350zł więcej.
a te obiektywy będą dobrze współpracowac z aparatem? chodzi mi o te silniki (nie znam się na tym) czy one tam są/nie ma itp.

Wolę małą i lekką lustrzankę, z tego wzgledu że aparat chciałabym zabierać też na wakacje/wycieczki.
Stary 2014-10-21, 12:41   #29
magrad
Rozeznanie

a te obiektywy będą dobrze współpracowac z aparatem? chodzi mi o te silniki (nie znam się na tym) czy one tam są/nie ma itp.
Problem z silnikami (jest/nie ma) występuje tylko w Nikonie, reszta producentów ma silnik w obiektywie i użytkownik nie musi się zastanawiać jaką wersję wybrać.

Wolę małą i lekką lustrzankę, z tego wzgledu że aparat chciałabym zabierać też na wakacje/wycieczki.
To będziesz zadowolona z tego małego Canona - jeśli przypadkiem nie okaże się zbyt mały aby go wygodnie trzymać
To mamy 2000 aparat+kit, 430 za 50/1.8, do tego jeszcze statyw np. http://www.euro.com.pl/statywy/velbon-sherpa-250.bhtml (niestety w tym sklepie jest mały wybór statywów), torba - nie szukałbym drogich "firmowych", ale takich, do których zmieścisz aparat z obiektywem z zestawu, ten dodatkowy 50/1.8 i zostanie miejsce na dodatkowy obiektyw "tele-zoom" (taki "do przybliżania", np. http://www.euro.com.pl/obiektywy/can...-6-is-ii.bhtml albo http://www.euro.com.pl/obiektywy/tam...sd-canon.bhtml )i albo na lampę błyskową, albo na obiektyw "do oddalania" (taki który bardzo szeroko "widzi", np. http://www.euro.com.pl/obiektywy/can...6-is-stm.bhtml - przydaje się do krajobrazu).
Jeśli podliczyłaś na szybko, że to prawie 5000 - tak, tyle kosztuje taki podstawowy, amatorski zestaw do różnego rodzaju zdjęć. Jak zechcesz lepsze obiektywy albo aparat, zapłacisz więcej (nawet kilka razy).
Jeśli sobie wyobraziłaś, ile to wszystko zajmuje miejsca, i ile może ważyć - tak, zajmuje dużo, bywa ciężkie i niewygodne w noszeniu.
Nadal chcesz lustrzankę?
Stary 2014-10-21, 12:56   #30
cbraulo
Raczkowanie

Jak osiągnąć efekt bardzo mocnego zamazania?

Ale rozwineliscie skrzydła a wystarczy kupić tak jak proponowałem body + uniwersalne 50mm
Na tym szke i tylko na tym pracowałem 8 lat bez żadnych zoomow i żyje itp
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości