|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
śledzie pod pierzynką -pomóżcie
Witam mam przogromną
prośbę czy któraś z was nie ma może przepisu na śledzie pod pierzynką pilnie potrzebuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: śledzie pod pierzynką -pomóżcie
ja scieram jabłko i cebulę, mieszam z majonezem i smietaną, mozna dodac pokrojone jajko, tym zalewam śledzie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
kurcze, podawalam juz kiedys ten przepis a teraz linka nie moge znalezc
![]() to moja ulubiona salatka sledziowa, wiec podaje przepis jeszcze raz ![]() salatka jest warstwowa. 1 warstwa to sledzie (najlepiej wiejskie lisnera) pokrojone w kostke , wymieszane z cebula ( rozniez kostka), z 3 lyzkami musztardy francuskiej ( czyli tej z calymi ziarnami gorczycy) i pieprzem. 2 wartstwa to 3-4 jajka starte na 'grubej' tarce. 3 warstwa to sos- mieszam smietane z majonezem, dodaje sol, pieprz ( sosu robie gdzies 250 ml)), sosem polewam druga warstwe, a on i tak czesciowo przenika do sledzi 4 warstwa to 3-4 jajka, starte na drobnej tarce, to wlasnie ta ostatnia - wierzchnia wartswa tworzy fajna, puszysta pierzynke ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
dzięki wielkie za opdowiedż
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Mskladaczek ma do Ciebie ogromną prośbę, czy mogłabyś podać jakieś przybliżone ilości ?? Strasznie spodobał mi się Twój przpis ale przeraża mnie cebula a nie chciałabym przesadzić. Dzięki z góry.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Cebule daje jedna, sredniej wielkosci. Mozesz tez te zwykla zastapic 'perlowa', jest lagodniejsza w smaku i mniej 'smierdzaca'
![]() Sledzi daje caly duzy sloik. ( najlepiej tak jak pisalam lisnera wiejskie- w oleju). Jesli chodzi o sos to robie go 'na oko', smietana i majonez mniej wiecej w rownych proporcjach. Cebula sie nie przerazaj ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
No właśnie mam w sobotę gości i to takich antycebulowych ale coś mi pachnie, że się chyba po tej przekąsce przekonają do cebulki, zresztą śledź bez cebulki .... Jeszcze raz dziękuję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Chciałam napisać tylko, że śledzik był rewelacyjny, zdążyłam sprówbować tylko w ilości jednej łyżki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
ciesze sie, ze smakowalo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
to jeszcze ja dorzuce przepi na SLEDZIE POD PIERZYNKA z prawdziwa "pierzynka"
ukladac warstwami: - slone sledzie w kostke - cebula w kostke - majonez - ugotowane ziemniaki potarte na grubych oczkach - ugotowane marchewki potarte - bialka z jajek potarte - zoltka potate na drobnych oczkach (puch!!!) smacznego ![]() niektorzy dodaja takze potarte buraczki - dodatkowa warstwa
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Eh i to jaki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
A u mnie jeszcze troche inaczej to leci: po kolei:
1. Warstwa posolonej lekko posiekanej cebulki 2. Śledzie solone wymoczone uprzednio (ważne), pokrojone w kawałeczki 3. Starte na tarce ziemniaki ugotowane w mundurkach (lub z obiado jak zostały ![]() 4. Starte na tarce jabłko !!! To jabłko nadaje pyyycha smaczek, taki soczysty, sledzie bez jabłka dla mnie się nie liczą.. 4. Ugotowane na twardo jajka, też starte na tarce. 5. Pietruszka, szycziorek lub drobniutko posiekana papryka (mniam) dla nadania ladnego wyglądu. Kazda z tych warstw jest posmarowana majonezem z wyjątkiem jajek na jajka juz nic (chyba że tą papryczkę). ![]() Oj, ale narobiłyście mi smaka na śledzie.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
ja mam taki przepis:
- śledzie pokrojone w kostkę - cebula pokrojona w kostkę - starte jabłko - majonez -starty serek żółty układamy warstwami i zostawiamy, żeby się "przegryzło" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
A ja robie rtakie:
śledz cebula jajko majonez ze smietana badz jogurtem zółty ser Widzę że pierzynek jest kilka wersji ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:30.