|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Wyjazd na rok i tęsknota
W grudniu wyjeżdżam na rok i tak się zastanawiam jak sobie poradzić z tęsknotą za facetem. Nie wiem jak sobie poradzę z tym ;( mój facet też nie jest zachwycony i coraz mówi że wolałby żebym została. A wy co byście zrobiły?
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyjazd na rok i tęsknota
Cytat:
Jeśli wyjazd to szansa, a związek nowy i nie do końca wiadomo co z nim będzie - pojechałabym. Miałabym problem na przykład w tej chwili i zdecydowanie zrezygnowałabym z wyjazdu - pozostawienie męża na rok raczej oznaczałoby, że nie ma po co wracać. Nie umiałabym być w związku na odległość, nigdy nie próbowałam bo znam siebie i wiem, że mogloby być źle. Tak więc podaj więcej szczegółów. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja miałam taką sytuację, że mój TZ wyjechał za granicę ze względu na pracę, ja zostałam w Polsce, bo musiałam dokończyć pewne sprawy . Trwało to 9 miesięcy, odwiedzalismy się prawie co miesiąc. Było ciężko, czasami smutno, ale szybko zlecialo. Jesli jest perspektywa, że to określony czas, np.rok, to myślę, że da się wytrzymać. Dla mnie za ciężka byłaby sytuacja, kiedy jest się razem na odległość i niewiadomo ile to będzie trwało. Także Powodzenia, dacie radę. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeśli związek bardzo świeży a wyjazd to szansa na lepsze życie, za pracą - to bym pojechała jeśli nie szkoda byłoby mi związku gdyby się rozsypał. Obecnie, po kilku latach związku nie wyjechałabym za żadne skarby, zwłaszcza na rok. Potrzebuję codziennego kontaktu i bliskości i ich brak wyzwala we mnie jędzę co pewnie byłoby destrukcyjne dla związku
Więc wolę nawet nie próbować.
|
|
|
|
|
#5 |
|
.
|
napisałaś tak mało na temat związku i wyjazdu, że moja odpowiedź brzmi - nie wiem.
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Jesteśmy razem 5 lat z przerwami, dostałam propozycję wyjazdu na roczny kurs w Australii
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
sissy that walk
|
Sytuacja ciężka, bo w Australii się nie poodwiedzacie, pewnie maksymalnie jedna wizyta Twoja w PL albo jego tam będzie możliwa. Ale 5 lat związku to według mnie tyle, że traktujecie się bardzo poważnie i taką próbę możecie śmiało przetrwać. Zwłaszcza, że to wyjazd czasowy w bardzo konkretny sposób, tj. wyjeżdżasz i wiesz kiedy wrócisz, więc o wiele łatwiej jest w takiej sytuacji czekać i się tym czekaniem nie zdołować.
Tęsknota jest i będzie, to normalne, czasami potrzebne nawet. Niepokojące są tylko te Wasze przerwy w związku - z jakiego powodu one były? Jak Wam się układa w ogóle?
|
|
|
|
#10 |
|
Buc
|
przeżyjesz.
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo znam takie, co 5 lat z przerwami były, bo sobie zliczyły - byłam z nim rok, potem rok nie byłam, potem 2 lata, potem byłam z Kaźkiem, a potem znowu się zeszliśmy = jesteśmy razem 5 lat
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Wtajemniczenie
|
Gdyby o mnie chodziło to bym nie pojechała bez Tż. Loty do Australii są strasznie drogie więc nie byłoby możliwości częstych odwiedzin jak np. w przypadku wyjazdu do kraju w Europie. A po 5 latach to już w ogóle.
Ale to ja. Ty sama musisz usiąść i się zastanowić jakie wy macie charaktery. Musisz się zastanowić czy dacie radę wytrzymać tyle z kontaktem jedynie telefonicznym/skype, czy jednak nie i to może was zniszczyć. I czy jeśli związek się sypnie to czy będzie to dla ciebie straszna tragedia, czy może jakoś to przełkniesz. Pomyśl też czy będziesz miała jakieś realne korzyści z tego wyjazdu, czy to tylko i aż taki wyjazd życia, przygoda. W wątku o weselu radziłam ci jechać i ja tez bym jechała gdyby wyjąć Tż z obrazka, ale biorąc pod uwagę jego bym nie potrafiła. No, niefajna sytuacja. U nas pewnie problemu by nie było bo mój pracuje zdalnie i może żyć gdzie mu się podoba. A twój Tż jest uziemiony w Polsce? Jest szansa by pojechał z tobą? |
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
.
|
jak ktoś robi więcej niż jedną przerwę to związek jest do dupy. ja bym jechała.
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
.
|
1,5 roku temu nie byliście dzieciakami, więc wiesz.
mam takich znajomych - rozstawali się kilka razy, ale na krótko. cała rodzina była przekonana, że och ach miłość po grób. jakimś cudem przewidziałam, że się rozejdą, bo skoro nie potrafili się dogadać.
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
To zależy jak się Wam układa teraz i jakie będziecie mieć nastawienie. Ja też sobie tego nie wyobrażałam, bo mieszkaliśmy razem, a tu nagle perspektywa,że będziemy się widywać raz na miesiąc albo rzadziej( chociaż wiem, że to dużo jeśli się mieszka w innym kraju). Tylko, że różne są sytuacje życiowe, zależy jak bardzo ten wyjazd jest dla Ciebie ważny. Ja przeżyłam ( bo i co mialam zrobić
) , ale mam nadzieję, że więcej nie będzie takich sytuacji.
|
|
|
|
|
#18 |
|
Wtajemniczenie
|
Powinnas jechac. Taka szandsa moze sie czesto nie zdazac. A jaki to kurs?
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Za nic w świecie nie wyjechałabym sama na rok.
|
|
|
|
|
#20 |
|
wańka wstańka
|
Nie wiem.
Rozmawialiście o taiej możliwości za nim starałaś się o wyjazd? Nie było opcji, by wyjechać razem?
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
ale ja się nie starałam bo po prostu dostałam taką propozycję, uczelnia mi zaproponowała i nic bym za to nie płaciła tylko sponsor uczelnii. On by nie mógł wyjechać ma tu pracę poza tym on już musiałby wszystko sobie sam opłacić(bilety, mieszkanie itp)
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nawiasem mowiac to mam wrazenie, ze ty nie chcesz tam za bardzo jechac. Nie wygladasz na zadowolona z tej propozycji i szukasz wymowek (najpierw slub siostry, teraz facet). Jesli masz pojechac i byc niezadowolona to moze lepiej niech wyjedzie ktos, kto doceni i w pelni wykorzysta te szanse. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
wyjechałam na rok po takim samym stażu związku jak Ty.
Przeżyliśmy. Ale na przyszłość już bym się na samotny wyjazd nie zdecydowała. Wolałabym jechać z nim.
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
Może moja logika będzie dla niektórych dziwna, ale przyszło mi to do głowy - autorko, Ty rozważasz, czy jechać, czy rzucić wszystko i być z nim.
A czy on też rozważa - zostać, czy rzucić wszystko i jechać z Tobą? Czy temat w tą stronę nie istnieje? To jednostronne rozterki? |
|
|
|
|
#25 |
|
Raczkowanie
|
Ale on nie ma opcji by ze mną jechać
![]() studia praca i do tego koszty. Nie, ja już zdecydowałam że jadę ale tak się zastanawiam nad tym jak sobie radzić z tęsknotą. Jadę i wiem że mi się to spodoba ale trochę to dla mnie szok bo nigdy na dłużej sama nie wyjeżdżałam a zwłaszcza tak daleko |
|
|
|
|
#26 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
Bo najzwyczajniej w świecie nie nadaję się do związku na odległość. Przerabiałam taki epizod i nie chcę więcej.
Poza tym moja matka też pojechała za granicę pracować, wiem jak czuł się wtedy tata, jak ja się czułam. Miesiąc, dwa- jeśli byłoby to ważne, to by było do przełknięcia, ale dłuższe wyjazdy uznaję tylko we dwoje. Niemniej rozumiem, że są osoby, które myślą inaczej. |
|
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli nawet nie rozważał?
Acha, nie ma mozliwości. Ty masz możliwość zrezygnować z ogromnej szansy, ale on nie ma możliwości wziąć dziekanki i znaleźć pracy tam na miejscu? Okrutne jest to, że dla ludzi oczywistym jest, że to kobieta ma 'nie jechać', a nie facet 'jechać za nią'. Przecież w obu opcjach każde musi zrezygnować z czegoś ważnego. Więc obie opcje powinny być rozważane na równi. |
|
|
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
Nie zapominajmy, ze aby pracowac w Australii legalnie potrzebna jest stosowna wiza, a o nia trudno jest nawet ludziom z kwalifikacjami i doswiadczeniem. Osoba na dziekance i bez dyplomu nie ma raczej szans na legalny wyjazd do pracy.
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie nie. Bo to kobieta ma lecieć za facetem. Wiadomo, że może to opcja niewykonalna, bądź trudna do zrealizowania. Ale pytam czy rozważana, czy nie istniejąca w umyśle partnera. Dziewczyna nie wyjeżdza z dnia na dzień. A za próbowanie nikt nie bije. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:32.

Więc wolę nawet nie próbować.