|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Ubezpieczenie zdrowotne
Jestem studentką studiów stacjonarnych i obecnie nie jestem ubezpieczona, ponieważ moja mama wyjechała za granice a tam nie może mnie ubezpieczyć u ojca tez nie mam możliwości, dziadkowie również nie wchodzą w grę. Zarejestrowałabym się w urzędzie pracy ale tez nie mam takiej możliwości, gdyż studiuję stacjonarnie. Moja uczelnia robi problemy w ubezpieczeniu się u nich, ale czy jeśli złożyłabym wniosek no to by mnie ubezpieczyli to czy mają taki obowiązek czy tez mogą go odrzucić?
Proszę o pomoc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Ubezpieczenie zdrowotne
Cytat:
Czyli tak, uczelnia powinna Cię zgłosić do ubezpieczenia, skoro nie masz z innego tytułu. O ile się od tego czasu przepisy nie zmieniły, ale wątpię. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2014-10-20 o 09:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Jako studentka jesteś ubezpieczana za pośrednictwem uczelni, tylko musisz - z tego co wiem - zgłosić się z tą sprawą do dziekanatu. Mają taki obowiązek, bo to państwo Cię ubezpiecza, a nie uczelnia - z tego co mi przynajmniej wiadomo, jeśli coś pokręciłam, to przepraszam. W każdym razie, znajomi z grupy w sytuacji takiej jak Ty bez żadnych problemów byli ubezpieczani przez uczelnię i nie masz co mieć oporów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Jeżeli masz kogoś w kraju kto posiada ubezpieczenie zdrowotne typu babcia, dziadek możesz za darmo "podpiąć" się pod ich ubezpieczenie. Muszą oczywiście wyrazić na to zgodę. Wystarczy wybrać się do ZUSu pod który należysz i wypełnić odpowiedni druki. Bardzo szybko jest to realizowane.
Uczelnia nie ma obowiązku Cię ubezpieczyć jeżeli taka osoba istnieje i masz możliwość skorzystania z jej ubezpieczenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Tu masz broszurę dokładnie na ten temat, mam nadzieję, że wszystko jest w niej wyjaśnione: http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?...r=2&artnr=5224
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Gdyby moi dziadkowie byli w ZUS-ie a nie w krusie to owszem, niestety są w krusie, a to wymaga przepisania prawnie opieki z tego co sie dowiadywałam. Ale zobaczymy może uda się załatwić ubezpieczenie przez tą uczelnię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Ja to jednak mam pecha. Oczywiście moja uczelnia nie może mnie ubezpieczyć, ponieważ jak mi to powiedzieli ma mnie kto ubezpieczyć. Chyba jednak muszę się dokładnie dowiedzieć jak to jest z tym ubezpieczeniem w krusie. Może ktoś coś wie na ten temat??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A czy mieszkasz z dziadkami w jednym gospodarstwie domowym? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Właśnie chodzi o to że nie mieszkam. Studiuję na prywatnej uczelni i może dlatego nie specjalnie chcą ubezpieczać osoby poniżej 26 roku życia i robią problemy. A może wie ktoś coś na temat tego czy dziadkowie mogą mnie ubezpieczyć w krusie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:55.