|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Moja matka nie umie odciąć pępowiny !
Wszystko rozchodzi sie o moją młodszą siostrę.Siostra ma 21 lat. Zniknęła z domu po tym jak rodzicie odkryli że ma kogoś.Teraz matka nie daje jej spokoju bez przerwy dzwoni ale ta i tak nie odbiera telefonów ani nie odpisuje na smsy.Gdy po trzech dniach wróciła usłyszała same zakazy.Zakaz spotykania sie ze znajomymi,zakaz komputera i posiadania telefonu.Miała zmienić swój sposób ubierania,meldować im gdzie,z kim i o której wróci oraz podawać adres.Siostra dwa dni po tym co usłyszała wyjechał z koleżanką niby na zbieranie ziemniaków u niej bo musiała odrobić to że u nich mieszkała przez 3 dni.Miała wrócic wczoraj.Nie wróciła.Napisała dziś tylko smsa w osobie trzeciej że matka ma sie nie martwic i że ona dziś do domu wróci.jak wytlumaczyć rodzicom żeby dali sobie spokój.Po co ta toksyczność i chęc kontroli.Powiedzcie mi czy to tak trudno odciąć pępowinę i pozwolić dziecku decydowac o sobie?Co sądzicie o takim zachowaniu matki i córki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Moja matka nie umie odciąć pępowiny !
Ja myslę, że to nie jest kwestia odcięcia pępowiny tylko bezczelny brak szacunku Twojej siostry wobec Matki która się najzwyczajniej o nią martwi, a laska znika z domu bez słowa, pisze smsy w trzeciej osobie.
Nakopałabym takiej osobie do ![]()
![]() |
#3 | |
Zielona Driada
|
Cytat:
![]() Może się pieklić ile tylko zapragnie, ale jak córka ma 21 lat i nie ma prawa jej nakazywać czegoś takiego. Najlepsze wyjście to wyprowadzka, bo przypuszczam, że z takim charakterkiem ciężko będzie dojść do porozumienia, choć w pierwszej kolejności może warto, żeby siostra porozmawiała szczerze z matką, na spokojnie.
![]() |
![]() |
#4 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Prosta rada: Iśc do pracy ,wyprowadzić z domu. Stosunki w domu się polepszą a i siostra może robić żywnie co jej się podoba.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja myślę, ze zarówno matka, jak i córka mają niezłe charakterki.
![]() Jak miałam 21 lat, to moja Mama już od dawna nie ingerowała w to co ubieram, z kim się spotykam, nie dawała mi zakazów komputera i nie zabierała telefonu. Mogła się ze mną pokłócić, powiedzieć w czym zrobiłam błąd, że ją coś z mojej strony zabolało, lub dać znać, ze ktoś z moich znajomych jej się nie podoba, ale nie narzucała mi swojego zdania. Uważała, że jestem na tyle dorosła, że to ja poniosę konsekwencje decyzji. Dla mnie z kolei jest nie do pomyślenia znikanie z domu, nie dawanie znaku życia, olewanie rodziców, którzy nie wiedzą co się ze mną dzieje i się martwią. Rozumiem, że w wypadku toksycznych rodziców należy być dość... twardym i stawiać na swoim, ale co innego konsekwentne udowadnianie, ze nie mam pięciu lat wraz z informowaniem, że żyję i nic mi nie jest, a co innego bezczelne olewanie i znikanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Siostra może i trochę przesadza znikając z domu bez żadnego słowa, aale z drugiej strony się nie dziwię, przecież jest dorosłą kobietą, dlaczego ma się stosować do zakazów typu "zabieram komórkę i komputer"
![]() To kara dobra dla nastolatki w gimnazjum a nie dla dorosłej kobity! I wgl dlaczego nie może mieć nikogo? Wnioskuje że nie pozwalają jej na to, skoro dała nogę gdy to się wydało?
![]() |
#8 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zielona Driada
|
Cytat:
![]() Poza tym skąd takie durne przypuszczenie, że jak pójdzie do pracy to nie da rady studiów skończyć? ![]() Albo tekst, że MOŻE iść do pracy w wieku 27 lat? Może? Łaskawie pozwalają dorosłemu człowiekowi? Tekstów mamusi o samobójstwie nawet nie będę komentować, bo szkoda słów, jakieś szantaże emocjonalne odstawia. Uciekać i to szybko.
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Domi - a jak bylo z Tobą?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Co znaczy odkryli?
do tej pory była to tajemnica? dlaczego? Utrzymywanie takich rzeczy w tajemnicy też świadczy o relacjach w domu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Skoro matka ma takie podejście do córki, może poprostu bała się jej powiedzieć, wiedząc jak będzie reakcja. Nie mówię że to dobra metoda, ale rozumiem obawę przed furią rodzicielki, do której w sumie i tak doszło...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:39.