|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Czy to mogą być problemy z poziomem cukru?
Witam!
Nie wiem, czy w dobrym dziale zadaję pytanie, ale dietetyka to tak ogólnie, więc myślę, że ktoś może będzie w stanie mi doradzić, bo ja już sama nie wiem... Otóż od około roku miewam dziwne problemy, które nie dają mi spokoju. Dotyczy to jedzenia i mojej formy. Mam wrażenie coraz bardziej, że to może mieć związek z poziomem glukozy i insuliny. Najpierw może o tym, co odczuwam.. - raz na jakiś czas, kiedy dłużej nic nie jem, dostaję takiego ssania w żołądku, że trzęsą mi się ręce, jestem wtedy rozdrażniona i strasznie chaotycznie wszystko robię. Wtedy też mam wrażenie, że zaraz zemdleję. Przez ostatnie miesiące zdarzyło mi się to z 6-7 razy. Kiedy coś zjem, praktycznie po 15/20 minutach mi to przechodzi. Nigdy nie miałam w takiej sytuacji możliwości zmierzenia cukru niestety i nie wiem czy to ma z tym związek - Po każdym - podkreślam każdym posiłku jestem potwornie senna. Czasem jest to tak silna senność, że nie potrafię funkcjonować. Od razu bym spała. To takie najbardziej wyraźne objawy które mi doskwierają. Z badań miałam robioną krzywą cukrową, jeśli można nazwać krzywą pomiar glukozy na czczo i 2 godziny po wypiciu jej roztworu 75g... szczerze mówiąc kpina, a nie krzywa. Co wyszło? A no, że cukrzycy nie mam, super. Wynik na czczo- około 80 (nie pamiętam dokładnie) Wynik 2 godziny po glukozie - 75... zastanawia mnie ta wartość. Z sugestii jakie otrzymywałam, wynikało, że rzadko ten drugi wynik jest niższy niż ten na czczo. Ogólnie zamierzam poprosić mojego endokrynologa (mam lekką niedoczynność), o skierowanie na porządną (!) krzywą, taką z glukozą i insuliną z kilkoma pomiarami. Ale póki co chciałam wiedzieć, czy ktoś ma podobne objawy i wie coś więcej, lub czy same objawy mogą o czymś świadczyć? Martwię się, bo jest to coraz bardziej dokuczliwe, a mam niedoczynność która może podobno powodować również problemy z poziomem cukru. A dieta moja... no cóż. Pozostawia wiele do życzenia, co tym bardziej może mnie pewnie predysponować do problemów z cukrem.. Przepraszam za obszerność tekstu ![]() Będę ogrooooomnie wdzięczna za wszelkie porady!!!
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:42.