![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Ze wsi do miasta - problemy różnorakie
Założyłam taki wątek, może się przyda.
Jakiś czas temu przeprowadziłam się do dużego miasta ze wsi. Początki były trudne - nie umiałam kupić biletu w tramwaju, nie wiedziałam jaki, nie wiedziałam jak używać domofonu, jak zapłacić na kasie samoobsługowej. Śmieszne? Może i tak, ale na wsi nie ma takich udogodnień, nie miałam z tym styczności i był problem. Moje pytanie jest całkiem na serio: Zamówiłam na Allegro paczkę, paczka nie zmieści się do tyci tyci otworu na listy w bloku, więc jak mam ją odebrać? Na poczcie? Ale gdzie? Kiedy? jak to sprawdzić? Czy ktoś mi ją do domu przyniesie? A jeśli tak, to może mnie nie być, i co wtedy? Pytam zupełnie poważnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Pani Mizantrop
|
Dot.: Ze wsi do miasta - problemy różnorakie
Cytat:
Jeżeli to paczka kurierska, to kurier pewnie będzie do Ciebie dzwonił.
In a world of choices I choose me. My favourite season is the fall of the patriarchy. Edytowane przez kasztanka3 Czas edycji: 2014-09-23 o 12:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Copyraptor
|
Dostaniesz do skrzynki awizo, karteczkę z informacją o tym, że był u Ciebie listonosz i Cię nie zastał (bo jak Cię zastanie, to po prostu zadzwoni do drzwi i Ci ją przekaże). Z awizo i dowodem osobistym idziesz na pocztę w podanych godzinach - adres poczty i godziny są podane na karteczce. Pokazujesz awizo, pani/pan na poczcie przekazuje Ci paczkę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Ale na wsiach też nie wszystko się mieści do skrzynek i tyci otworow xd
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
W mieście nawet masz więcej sasiadow, zwłaszcza w bloku xd
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
W mieście po jakimś czasie też się już zna swojego listonosza. Serio. To nie jest jakis inny świat
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pani Mizantrop
|
Chyba ubiłabym kuriera/listonosza, który zostawiłby moją paczkę, za którą zapłaciłam sąsiadom w bloku, których nazwiska nawet nie znam
![]()
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Oj sąsiada na wsi też mozesz nie znac cnie? Dziwi mnie tylko troche ten watek. Ale jyz jestem cicho, problem rozwiazany.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Jestem ze wsi i ten wątek mnie obraża. To Twój problem, że nie wiesz co to awizo, nie umiesz kupić biletu na tramwaj. jak używać domofonu itd. I nie ma to nic wspólnego z tym, że jesteś ze wsi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
O RLY?
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Pani Mizantrop
|
Można to po części zrzucić na to, że się nie miało z czymś styczności.
Są osoby bardziej ogarnięte życiowo i mniej, brak umiejętności obsługi biletomatu jest mi łatwiej zrozumieć, niż brak umiejętności czytania rozkładów jazdy ![]()
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Się zgadzam (chociaż sama z miasta, to na wsi bywałam nieraz i to na kilka miesięcy nawet).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
dajcie spokój. Wy zaraz po urodzeniu wiedziałyście, że jest coś takiego jak awizo? Pewnie dowiedziałyście się dopiero jak je dostałyście. Nie ma się co nabijać.
Na wsi zdarzają się skrzynki, ale tam też się paczka nie zmieści ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
O RLY?
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4825274 1]dajcie spokój. Wy zaraz po urodzeniu wiedziałyście, że jest coś takiego jak awizo? Pewnie dowiedziałyście się dopiero jak je dostałyście. Nie ma się co nabijać.
Na wsi zdarzają się skrzynki, ale tam też się paczka nie zmieści ![]() Ok - może o awizo nie wiedziała (co jest dla mnie osobiście dziwne), ale pytanie gdzie będzie paczka wysłana pocztą? No przecież nie w mięsnym ![]()
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Eee. Nie. O awizo dowiedziałam sie w okolicach wczesnej podstawowki. Dostali je moje rodzice. Plus wychowawczuni w klasach 1-3 tlumaczyla dzialanie poczty.
Jak się człowiek zapisuje do lekarza tez po urodzeniu nie wiedzialam ale jakos sama to ogarnelam. Jak sie robi zawiadomienie na policji tez. I obsługi sklepow internetowych tez mi niky nie tlumaczyl. Nawet na rowerze nauczylam sie jezdzic. Taka samosia ze mnie. I słusznie. Miejsce urodzenia niewiele ma tu do rzeczy. Chyba, ze autorka jak w ksiedze dzungli, wychowywala sie w lesie z wilkami. Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2014-09-23 o 13:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
awizo jeszcze nigdy nie dostałam, zawsze ktoś jest w domu. Fakt miejsce urodzenia nie ma nic do rzeczy. ale nic nie szkodzi pytać, nawet na forum. Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 Czas edycji: 2014-09-23 o 13:32 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No, ale autorka dostała już radę. Zostaje jej wsiąść w odpowiedni tramwaj, kupić bilet i pojechać po paczkę. Mam nadzieję, że zda relację, czy jej się to udało i czy nie napotkała po drodze problemów. ---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ---------- [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4825307 3]Ale może nie wiedzieć bo w mieście poczt jest zwykle pare. Oczywiście na awizo pewnie będzie wszystko napisane. [/QUOTE] no raczej, bo chyba nie wywróży sobie z fusów |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Myślę, że autorka wątku nie tyle mieszkała na wsi, co całe życie trzymano ją zamkniętą w domku w środku lasu. Jeszcze do niedawna nie umiałam sama zatankować lpg. Czy mogę to zwalić na to, że jestem ze wsi? Będę się z tym lepiej czuć. Edytowane przez Fleur_D Czas edycji: 2014-09-23 o 13:38 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Nie
Bo ktory sasiad by w lesie paczke odebral xd |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Autorka wątku nie miała zamiaru obrażać ludzi ze wsi. To normalne że przeprowadzając się ze wsi do dużego miasta czy odwrotnie można spotkać problemu których wcześniej się nie miało. Pochodzę z małego miasteczka ale jadąc na dłużej do babci na wieś ciężko mi się przestawić że są tam tylko 2 małe sklepiki spożywcze które w niedziele są zamknięte a na tygodniu są czynne do 18 i jeśli nie zaplanuje wcześniej zakupów to nie wyskoczę na szybko np w sobotę wieczorem po zakupy na niedzielny obiad. Studiując mieszkałam w większym mieście w którym musiałam przemieszczać się komunikacja miejską co było dla mnie nowością (wcześniej jeździłam samochodem sama bądź z rodzicami) wiec też musiałam się tego nauczyć, teraz gdyby mi przyszło jechać miejskim autobusem też mogłabym mieć problem bo przyzwyczaiłam się do samochodu. Każda przeprowadzka czy to do większego miasta ze wsi czy odwrotnie czy z miasta do miasta wiąże ze sobą pewne niewiadome i problemy organizacyjne.
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
No proszę Was, aby poradzić sobie z awizo wystarczy umieć czytać. Tam wszystko napisane: czy to polecony czy paczka, gdzie odebrać, w jakich godzinach itd. Bycie ze wsi nie determinuje braku umiejętności czytania.
Ja też kiedyś po raz pierwszy korzystałam z bankomatu, po raz pierwszy korzystałam z domofonu, po raz pierwszy robiłam milion rzeczy... I naprawdę zazwyczaj wystarczy pomyśleć i przeczytać instrukcję obsługi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Na zwrotce jest napisane tak: Cytat:
---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
ja raz miałam ogromny problem z odebraniem paczki, którą zamówiłam na adres wynajmowanego mieszkania. poszłam na pocztę z tym awizo, trfiłam na jakąs okropną jędzę, która zażądała zgody właściciela na odbieranie paczek?! wtf?!
potem musiałam tego człowieka targać na pocztę, bo on jest tam zameldowany, a paczka na mnie. Były takie cyrki o te całą paczkę. Pierwszy i ostatni raz tak zamawiałam!!! nadal mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu,a le teraz paczki odbieram w paczkomatach, bez problemu. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
jak opowiadałam swoim znajomym, jakie mam problemy z odebraniem zaawizowanej paczki, to się za głowę łapali. Nikt z moich znajomych się wcześniej nie spotkała z takim problemem. Nie chcę nawet przypominać sobie, ile mnie to nerwów kosztowało. Właściciel był wściekły, że go ciągam na pocztę, nie mogliśmy zgrać terminu. Matko, kupa problemów o głupią paczkę!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:37.