![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Naturalna henna rzęs i brwi - indygo
Czy któraś z Was robiła sobie może mniej szkodliwą niż salonowa/drogeryjna "hennę" na rzęsy wykorzystując indygo? Na pewno nie niszczy rzęs tak jak ta kosmetyczna, bo przecież nie ma utleniacza. Przeraża mnie tylko czas trzymania jej na włosach (a więc i rzęsach :P ) - 1 godzina
![]()
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Indygo na rzęsy :D
nieśmiało podbijam wątek
![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
ja zamierzam kupić to najmnijesze opakowanie w mazidlach i stosować na rzęsy oraz tak jak stosowałam sama hennę. wykałaczką "maziałam" się między rzęsami. indygo ponoc zostaje na skóre miesiącami a henna z uteniaczem? marny tydzień. co do wytrzymania godzinę. Myślę, że luzik, na rzęsy nałoże tak, żeby nie było do końca/początku nasady rzęs(bo mam czarne). jak zaschnie to można i cały dzień i mrugać i luz;] co do farbowania skory... myslę, że trzeba będzie zrobić to kilka razy pod rząd po dziesięć minut/ pięć minut. Skoro efekt ma byc kilkumiesięczny, mysle, że warto;]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Podbijam wątek
![]() I mam pytanie: farbowała już któraś z was rzęsy (brwi może też?) indygo? Właśnie znalazłam czyjąś wypowiedź na mazidłach i też chciałabym spróbować ![]() Edytowane przez aeronauta Czas edycji: 2009-06-12 o 10:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Podbijam bo Aranjani jak widzę już do wątku nie powróciła... czyżby zły znak?
![]() Wiem, że naturalną hennę można zamówić przez internet (mazidła) ale interesuje mnie czy jest też gdzieś dostępna "stacjonarnie"? Byłam narazie w jednym sklepie ze zdrową żywnością itd ale mieli tam dość mało naturalną hennę... (w każdym razie nie taką jak na mazidłach) Potrzebuję w dodatku bardzo małej ilości bo chciałabym położyć indygo na rzęsy ![]() Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2011-12-05 o 16:04 Powód: Post pod postem po połączeniu wątków |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Rzęsy u mnie przynajmniej nabrały takiego zimnego odcienia i końcówki się lekko przyciemniły, ale efekt generalnie słabo zauważalny. Bardziej polecałabym blondynkom z bardzo jasnymi rzęsami ![]() Co do szczypania - mnie nic nie szczypało. Ale bardzo uważałam, żeby mikstura mi się do oka nie dostała ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Indygo na rzęsy
Cytat:
Jeśli robisz zakupy na Mazidłach w miarę regularnie to spróbuj. Próbka indygo kosztuje jakieś 2zł, więc za takie pieniądze można się pobawić ![]() I jeśli byś się zdecydowała to opisz tu swoje doświadczenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Indygo na rzęsy
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2012-01-28 o 02:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Naturalna henna rzęs i brwi - indygo
Drogie Wizazanki czy istnieje naturalna henna do brwi ,rzes?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Dot.: Czy istnieje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() bo istnieja na rynku henna do brwi ![]() Edytowane przez Polski Bursztyn Czas edycji: 2012-01-27 o 18:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
jeszcze raz tłumaczę: naturalna henna, będąca roślinnym środkiem powstaje ze sproszkowanych liści Lawsonii ( daje kolor rudy), jest też basma dająca ciemny kolor. RefectoCil, o którym piszesz to syntetyczna henna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A gdzie dostane basme? jakiej firmy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Dot.: Naturalna henna rzęs i brwi - indygo
Nie mogę znaleźć INCI refectocilu, ani innych podobnych produktów - czy ktoś może mi pomóc?
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Musi istniec CoS naturalnego DO barwienia rzes,brwi
![]() Do wlosow jest chna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Polski Bursztynie, w języku polskim nie ma takiego słowa jak "chna", więc, proszę, przestań je powtarzać. Przeczytaj wątek od początku. Dowiesz się, że dziewczyny próbowały farbować rzęsy naturalnym czarnym barwnikiem roślinnym - indygo (do kupienia w Mazidłach).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Nie chcę być niemiła, ale słowo "chna" występuje w słowniku Polańskiego od 2003 roku (Wielki słownik ortograficzny - wyd. PWN)
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie zmienia to jednak faktu, że Polski Bursztyn pyta po kilka razy o to samo, mimo że ktoś już jej udzielił odpowiedzi. Poza tym specjalnie połączyłam watki, żeby mogła sobie poczytać wcześniejsze posty na ten temat. Czyli jeszcze raz - naturalna henna (lawson) barwi na czerwono/rudo, samodzielnie nie nadawałaby się do brwi/rzęs. Teoretycznie do ich przyciemnienia można by użyć innego barwnika roślinnego - indygo (chłodna czerń) albo mieszanki indygo i lawsonu (brązy). Są to jednak surowce przeznaczone do farbowania włosów i nikt nie zagwarantuje, że będą bezpieczne dla oczu. Na stronach amerykańskich można nawet znaleźć ostrzeżenia o możliwej ślepocie po zastosowaniu tych barwników w okolicy oczu. Opinia SCCNFP: Naturalny ekstrakt indygo rozpuszczony w wodzie powodował znaczne uszkodzenie oczu królików i został uznany za drażniący dla oczu. To, że coś jest naturalne, nie oznacza, że będzie łagodne i bezpieczne. Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2012-01-29 o 02:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
LORRI - czyli farba indygo stosowana na rzesy,jesli dostanie sie do oczu moze spowodowac slepote? ale moze to sie stac zaraz po farbowaniu ? czy po jakims czasie ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Ja farbuję brwi Indygo Khadi już od roku i jestem bardzo zadowolona,z początku po prostu smarowałam brwi po ok. pół godziny robiła mi się skorupa ,brwi zaczynały mnie piec i swędziec ale był to efekt silnego ściągnięcia i wysychania henny.Po zmyciu efekt był kiepski,opracowałam swój system
![]() Odtłuszczam brwi, wokoło brwi smaruję troszkę skórę masełkiem kokosowym(lub innym olejem), nakładam ciepłą hennę na brwi patyczkiem do uszu i przyklejem na brwi i okolice wcześniej wycięta folię,która zapobiega wysychaniu.Folia przykleja sie do natłuszczonej wcześniej skóry .Zmywam po ok.1,5 godz. Efekt jest super piękne,naturalne ,ciemne brwi bez efektu klowna ![]() Dodam że brwi mam dość jasne. Ze względu na "proces technologiczny" ![]() ---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- Ja nie Lorri ale wydaje mi się że jak nie było żadnej reakcji to wszystko będzie dobrze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
-jAKIE proporcje ? ile proszku indygo ile wody(goracej)rpzumiem zze rozrabiasz proszek dodajac do niego goraca wode ? -Czy po bawieniu brwi- wloski nie sa jakies grafitowe?lub zielone ![]() -Jaki okres czasu utrzymuje sie indygo na brwiach?,miesiac? -Czy zauwazylas znaczna poprawe brwi(stosujac indygo)? -Czy wczesniej moze barwilas brwi hennami drogeryjnymi" DElia "lub "RefectoCil"? i jak porownasz wyglad brwi barwionych indygo a np drogeryjnych :RefectoCil"(oczywiscie jesli uzywalas ![]() ![]() Edytowane przez Polski Bursztyn Czas edycji: 2012-01-29 o 20:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
-włoski po prostu są czarne jak dla mnie nie nie mają żadnych refleksów -utrzymuje się 1-1,5 mniej więcej tak jak zwykła - z pewnością brwi są mocniejsze,po farbowaniu dodatkowo lubię przecierać brwi olejkiem kokosowym -pięknie błyszczą -farbowałam brwi u kosmetyczki kolorem ciemny brąz wydaje mi się ze włoski miały podobny kolor tylko wkurzało mnie że przez ok 2-3 dni był efekt klowna przez zafarbowaną skórę no i przez to wydawały się o wiele ciemniejsze -Efekt po hennie jest delikatniejszy i bardzo naturalny ,brwi są zdrowe co dla mnie jest największym atutem bo nie mam super gęstwiny a po hennie u kosmetyczki wypadały mi włoski ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Serdecznie dziekuje Ci za odpowiedzi
![]() ![]() Ja uzywalam henne Refecto<Cil " -w odcieniu czarnym ,ale czasami wychodzily z jakby granatowa poswiata....Mamm nadzieje ze indygo nada im czarny odcein bez jakiejkolwiek niebieskiej- granatowej poswiaty? Edytowane przez Polski Bursztyn Czas edycji: 2012-01-30 o 13:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() przy okazji wklejam przepis, który znalazłam w komentarzach na mazidłach... Ale nie wiem czy się w takim razie odważę! Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
Super
![]() KHADI czysty proszek indygo+ woda |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:54.