|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
USG żołądek
Czy USG wykryje wrzody żołądka? CO właściwie pozwala wykryc USG? Od kilku miesiecy mam problemy z jak przypuszczam zoladkiem. Na poczatku myslalm , ze to cos z watrobą , ale próby wątrobowe są ok. Moze wiecie co mi dolega ? Objawy są nastepujące:
*ból po jedzeniu (z lewej strony pod zebrami), *wzdęcia, *uczucie takiego jakby głodu nawet po obfitym posiłku, *czasami palenie, pieczenie. Objawy nie wystepuja non stop . CZasami mam spokoj , ake to powraca. Objawy nasilają sie po jedzeniu . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: USG żołądek
USG o ile mi się wydaje nie wykrywa wrzodów zołądka. Trzeba przeprowadzić badanie gastroskopii, która polega na wprowadzeniu "rurki" do żołądka.Myślę że najlepiej bedzie jak się przejdziesz do lekarza
![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
tak wrzody wykrywane sa tylko przy pomocy gastroskopii, a narzaie polecam pic siemie lniane mielone rozpuszczone w mleku, lub wodzie jakies 2-3 razy dziennie. I powrotu do zdrowia zycze,
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Znam ten ból,zwłaszcz teraz jesienią wrzodziki dają w kość. Jak zaczyna mnie boleć to zaraz biorę Ranigast i jest spokój na chwilę. Byłam u lekarza i powiedział, że to nic nie da ,trzeba rozpocząć kurację antybiotykiem, aby zabić te cholerne bekterie helikobakter pyroli.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Z opisu wygląda mi to na wrzody. Ale co ja tu mogę diagnozować...
![]() Niestety usg nic tu nie wykryje. Gastroskopia tak. Poza tym są testy w aptekach przy których pobiera się krew - one wykrywają chorobę wrzodową. Ale to i tak nic nie pomoże więc najlepiej odrazu przejść się do lekarza.
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Mama byla akurat we wtorek na gastroskopi (ze wzgledu na niski poziom zelaza) i byla zachwycona, mówila ze badania ginekologiczne sa gorsze. Mama dostala zastrzyk uspokajajacy, przez którego lekko przysnela na 15min. Radze do zastrzyka, bo znajomy, który nie mnial nic na uspokojenie, tak sie bal gastroskopi, ze ze strachu mu sie zoladek tak gdzies skórczyl, ze lekarz nie mógl mu wlozyc tej rórki z kamera.
Mama miala czesto po kawie kwasy, lub jak cos zlego zjadla, brala czesto tabletki bez recepty, troche pomagaly, nieraz nic nie polepszylo stanu wiec wymiotowywala. Nie musisz miec wrzodów, mozesz miec tylko kwasy albo syndrom reflux ![]() USG nic nie wykryje, pozatym przy gastroskopi sprawdza tez dwónastnice ![]() Tinker
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Ból ppojawia się po jedzeniu, takie ssanie, jakbym nie jadła przez tydzień. Oznacza to ponoć wrzody na żołądku, a jeśli pojawi się wieczorem to znaczy, że są na dwunastnicy.Ale muszę cię pociszyć, że wizyta u lekarza cię nie minie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O kurde, moze zrozumi jak zaczniesz wymiotowywac krwia (bo tak bedzie jak bedziesz za dlugo czekala)? Te kwasy moga Ci calkowicie zepsuc zoladek, wygrysc scianke ( ![]() ![]() ![]() Powodzenia, Tinker ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale ja nie wymiotuje , nawet mnie nie mdli. Własciwie nie wiem czy to wrzody skad moge wiedziec? Moze to zapalenie zoladka etc ? ;( nie wiem co robic , musze jesc wszytsko co mi rodzice karza , a mysla , ze symuluje . NIe wyrobie ;( |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Piszesz ze obiawy nie sa non stop. Wiec to jest dobrze. Ból po jedzeniu mozesz miec dlatego, ze jesz nie odpowiednie potrawy, które powoduja kwasy. Takie klócie pod zebrami z lewej tez kiedys mialam, w okresie dojzewania (ale nie wiem czy to cos ma z tym wspólnego), raz na ruski rok jeszcze dostaje, jak jem w pospiechu lub jak jem gdy chodze/sie ruszam. Sprawdzilam w ksiedze medycznej, i tam pisze, ze jak masz bóle po PRAWEJ stronie zoladka, to jest to woreczek zólciowy. A Ty tego nie masz. Powiedz, czy masz krew w kale(kalu ![]() Powiedz, czy jak masz ból to on sie pogarsza przy zchylaniu/przechylaniu do przodu? Pytam, bo mam taka ksiazke z pytaniami i tabelami. Tinker
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
bunny, przyczyn bolu po prawej stronie zoladka moze byc tysiace.
eugeniusz nie da sie zdiagnozowac choroby wirtualnie. medycyna nie jest taka prosta ![]() do diagnozy potrzebny jest dokladny wywiad, badanie przedmiotowe i szeroko pojeta diagnostyka ( laboratoryjna i 'obrazowa'), a do tego odpowiednia wiedza LEKARZA. nie ma co dumac, tylko zrob wszystko, zeby udac sie do lekarza sepcjalisty. schorzenia gastroenterologiczne to nie przelewki, niestety.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Oki, wiec z tych testów wynika ze masz Gastritis, zaczelam czytac o tym, i wyglada na to ze maja racje.
Czesto powoduje kawa, herbata, soki, alkohol i nikotyna Gatritis. Bardzo czesto tez stres. Nie jest az tak zle, nie martw sie. Musisz unikac tluste i ostro przyprawione jedzenie, nie pij za duzo kawy lub czarnej herbaty. Musisz sie odstresowac, nie przejmuj sie, stres wywoluje kwasy, one powoduje nieżyt żołądka,i wlasnie wynika ze to masz. Pozrawiam, Tinker Ano, podkreslym, ze nie musze miec wogule racji, diagnoza moze byc calkiem inna, nie jestem lekarzem, tylko napisalam co w ksiazce pisze. Moge sie mylic!
Edytowane przez bunny-pie Czas edycji: 2005-10-31 o 11:46 Powód: Bo cos chcialam podkreslic |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:25.