Rachunek za prąd - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-13, 19:13   #1
foxylady92
Przyczajenie

Unhappy

Rachunek za prąd

Cześć dziewczyny, nie wiem czy dodaje ten wątek we właściwe miejsce ale musicie mi wybaczyć, mam pytanie ile płacicie miesięcznie za prąd? Ja mieszkam w Krakowie z dwiema współlokatorkami, nie mam telewizora, piekarnika, zmywarki a nawet suszarek i generalnie mało bywamy w domu. Właściciel mieszkania właśnie poinformował nas że w tym miesiącu musimy zapłacić z góry za prąd 250 zł czy to normalne? Przyznam, że trochę nas to załamało, bo żyjemy oszczędnie, niemalże w ascezie//
foxylady92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-13, 19:32   #2
kurakowa
Raczkowanie

Dot.: Rachunek za prąd

Cytat:
Napisane przez foxylady92 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, nie wiem czy dodaje ten wątek we właściwe miejsce ale musicie mi wybaczyć, mam pytanie ile płacicie miesięcznie za prąd? Ja mieszkam w Krakowie z dwiema współlokatorkami, nie mam telewizora, piekarnika, zmywarki a nawet suszarek i generalnie mało bywamy w domu. Właściciel mieszkania właśnie poinformował nas że w tym miesiącu musimy zapłacić z góry za prąd 250 zł czy to normalne? Przyznam, że trochę nas to załamało, bo żyjemy oszczędnie, niemalże w ascezie//
a nie mogłybyście poprosić właściciela o przedstawienie rachunku za prąd, na podstawie którego tak Was podliczył?
Stary 2014-10-13, 19:38   #3
201607040940
Konto usunięte

Poproś o rachunek. Zazwyczaj energię rozlicza się na podstawie prognozowanego zużycia energii. Więc czasami nieadekwatnie w stosunku do zużycia.

Może warto byłoby przejść na rozliczenie rzeczywiste? To nie problem - trzeba tylko wypełnić aplikację na stronie energii i co miesiąc wklepywać stan licznika. Zaproponujcie to właścicielowi mieszkania. Przychodziłby co miesiąc i sczytywał stan licznika albo byście podawały mailowo a on by podawał info w e-boku.

Edytowane przez 201607040940
Czas edycji: 2014-10-13 o 19:39 Powód: ,
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-13, 19:41   #4
DarkChocolate666
Zakorzenienie

250 zł to dużo jak na tyle osób i bez takich urządzeń jak zmywarka itd. My z TZ placilismy max 70 zł jak on dużo siedział przed komputerem i tv. Poproś właściciela o rachunki, ale skoro on oznajmił, że macie zapłacić z góry to tak jakby on sam nie wiedział jeszcze ile ma zapłacić i chce wziąć z góry więcej żeby wam oddać potem jeżeli opłata będzie mniejsza Albo was oszukuje, no i 3 opcja: ktoś wam kradnie prąd
Stary 2014-10-13, 19:43   #5
Mevianne
Raczkowanie

Poproście o rachunek

Wg mnie to za dużo za mieszkanie, zwłaszcza jeśli żyjecie tak jak piszesz. U mnie idzie mniej na spory dom, gdzie ciągle coś jest włączone, pralka, 4 komputery.

Mevianne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-13, 19:45   #6
mi.a
Zakorzenienie

jest jeszcze opcja, że prąd nie jest rozliczany miesięcznie, tylko np. kwartalnie lub co pół roku
płacicie rachunki co miesiąc?
u mnie rozliczenie następuje co kilka miesięcy (chyba pół roku) i są to kwoty rzędu tego co podałaś, a mam non stop włączone dwa komputery, radio, światło, używam systematycznie suszarki i wszystkie sprzęty w kuchni są elektroniczne (kuchenka, piekarnik, itp.)

HAPPINESS ONLY REAL WHEN SHARED

"Wierzę w styl, a nie modę" RL

Edytowane przez mi.a
Czas edycji: 2014-10-13 o 19:47
mi.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-13, 19:55   #7
_Matilde_
Biała Dama

Ja dziś płaciłam 165 za całe gospodarstwo na wsi, gdzie się używa różnych maszyn itp. Jak na mieszkanie w bloku to stanowczo za dużo, słusznie się niepokoicie, trzeba przycisnąć właściciela za co on sobie tyle życzy, niech pokaże rachunek, za jaki to okres itp.

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-13, 19:57   #8
aga512152
Rozeznanie

Równie dobrze może to być wyrównanie (jeżeli prąd opłacany jest wg. Prognoz) zazwyczaj są to wyrównania za okres odstycznia do sierpnia lub września ( różnie to bywa) i adekwatnie za resztę roku. Jeżeli dopiero zaczęłyście wynajmować mieszkanie proponuję powiedzieć właścicielowi, że to w jego gesti bądż poprzednich lokatorów.

I na pewno poproście o przedstawienie rachunków

Edytowane przez aga512152
Czas edycji: 2014-10-13 o 20:05
aga512152 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-13, 20:04   #9
maacieek
Zakorzenienie

Może jakieś wyrównanie za poprzedni okres i spadło na was? Może jakaś koleżanka grzeje sobie takim elektrycznym kaloryferkiem? Proponowałbym następnym razem, faktyczne zużycie mu przesyłać i niech sobie rozlicza tylko to co zużyłyście.
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-13, 20:13   #10
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

My płaciłyśmy na 3 osoby ostatnio na pewno poniżej 100 zł (chyba coś koło 65 zł). Koszt może podwyższyć boiler podgrzewający wodę. Poproście o rachunek.
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-13, 21:15   #11
foxylady92
Przyczajenie

Angry Dot.: Rachunek za prąd

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, próbowałam skontaktować się z właścicielem ale niestety mi się to nie udało, jedyne co sobie przypomniałam czytając Wasze odpowiedzi, to fakt, że rzeczywiście jesteśmy rozliczane wg. prognoz. Z tego co wiem, przed nami mieszkało 6 osób więc zużycie faktycznie mogło być większe, kurcze nie mam pojęcia co teraz robić, mam nadzieje, że uda mi się to jakoś uzgodnić z właścicielem
foxylady92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-13, 21:20   #12
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, próbowałam skontaktować się z właścicielem ale niestety mi się to nie udało, jedyne co sobie przypomniałam czytając Wasze odpowiedzi, to fakt, że rzeczywiście jesteśmy rozliczane wg. prognoz. Z tego co wiem, przed nami mieszkało 6 osób więc zużycie faktycznie mogło być większe, kurcze nie mam pojęcia co teraz robić, mam nadzieje, że uda mi się to jakoś uzgodnić z właścicielem
To może być po prostu niedopłata.
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-13, 21:23   #13
zlooosnica89
Raczkowanie

Miałam kiedyś podobną sytuację. Przed nami w mieszkaniu mieszkali właściciele (on był maniakiem komputerowym i kilka strasznie prądożernych sprzętów pracowało prawie non stop) i też jak przyszedł pierwszy rachunek ok. 250zł to prawie padłyśmy na zawał.

Ale wywalczyłyśmy rachunki miesięczne (załatwione w spółdzielni) i nagle 'cudownie' rachunki spadły do jakiś 60-70 zł miesięcznie. No magia Takie coś kosztuje dosłownie kilka zł więcej, a przynajmniej wiesz za co płacisz.

Dlatego walczcie o to, bo raczej nie ma co liczyć na to, że właściciel kiedyś zwróci Wam nadpłatę.

---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ----------

Cytat:
Napisane przez carolina662 Pokaż wiadomość
To może być po prostu niedopłata.
Nawet jeśli to niedopłata (a na rachunku jest to zaznaczone), to niby czemu miałyby płacić one? Bez względu na to widać, że właściciel chce się dodatkowo wzbogacić...
zlooosnica89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-13, 21:27   #14
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zlooosnica89 Pokaż wiadomość
Miałam kiedyś podobną sytuację. Przed nami w mieszkaniu mieszkali właściciele (on był maniakiem komputerowym i kilka strasznie prądożernych sprzętów pracowało prawie non stop) i też jak przyszedł pierwszy rachunek ok. 250zł to prawie padłyśmy na zawał.

Ale wywalczyłyśmy rachunki miesięczne (załatwione w spółdzielni) i nagle 'cudownie' rachunki spadły do jakiś 60-70 zł miesięcznie. No magia Takie coś kosztuje dosłownie kilka zł więcej, a przynajmniej wiesz za co płacisz.

Dlatego walczcie o to, bo raczej nie ma co liczyć na to, że właściciel kiedyś zwróci Wam nadpłatę.

---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ----------

Nawet jeśli to niedopłata (a na rachunku jest to zaznaczone), to niby czemu miałyby płacić one? Bez względu na to widać, że właściciel chce się dodatkowo wzbogacić...
No właśnie teoretycznie nie powinny, ale jeżeli tamte osoby opuściły mieszkanie to nie wiem, czy właściciel jest w stanie coś od nich wyciągnąć. Zwłaszcza, jeżeli to była tzw. "umowa spisana na kolanie". Teraz przez to cierpią obecne lokatorki... Chore, ale "nasza" właścicielka też miała z tym problemy.

Edytowane przez 201607111028
Czas edycji: 2014-10-13 o 21:29
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-13, 21:30   #15
_chocolate
Zakorzenienie

Taki rachunek jest jak najbardziej możliwy, wyliczony na podstawie poprzednich najemców (wystarczy, że była wśród nich jakaś osoba uzależniona od gier komp.). Jeśli zużywacie dużo mniej, to dopiero w przyszłości (pewnie za pół roku) będziecie mieć niskie rachunki.
W każdym razie poproście właściciela o okazanie rachunku, żeby mieć wszystko na piśmie.

Edytowane przez _chocolate
Czas edycji: 2014-10-13 o 21:32
_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-13, 21:34   #16
kevschaa
Zakorzenienie

Poza tym powinnyście dostawać skany wszystkich rachunków.
My wynajmujemy od 60-letniej babki i nie jest dla niej problemem wysłania nam skanów każdego rachunku
kevschaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-13, 21:37   #17
zlooosnica89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _chocolate Pokaż wiadomość
Jeśli zużywacie dużo mniej, to dopiero w przyszłości (pewnie za pół roku) będziecie mieć niskie rachunki.
W każdym razie poproście właściciela o okazanie rachunku, żeby mieć wszystko na piśmie.
Ale po co czekać pół roku, skoro normalnie legalnie można załatwić wszystko od ręki w spółdzielni (oczywiście przy współpracy właściciela)?
Pierwszy rachunek będą musiały zapłacić, ale już następne będą 'normalne'.

Co do pogrubionego - jasne, że warto mieć wszystko na piśmie, ale w przypadku nadpłaty naprawdę myślisz, że to coś da? Wystarczy, że wyprowadzą się wcześniej lub właściciel 'zapomni' im oddać i będą w plecy nawet kilkaset złotych.
zlooosnica89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-13, 22:25   #18
_chocolate
Zakorzenienie

jeśli chcą zmienić, to jasne, mogą tak zaproponować właścicielowi. Mi akurat odpowiadają takie prognozy co pół roku.

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-14, 10:18   #19
Monyyczka
Raczkowanie

U nas się płaci za zużycie i wychodzi jakieś 130-150zł /3 osoby. A używamy raczej sporo -piekarnik,suszarki, mikrofalówka,czajnik elektryczny
Monyyczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-14, 11:00   #20
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _chocolate Pokaż wiadomość
Taki rachunek jest jak najbardziej możliwy, wyliczony na podstawie poprzednich najemców (wystarczy, że była wśród nich jakaś osoba uzależniona od gier komp.). Jeśli zużywacie dużo mniej, to dopiero w przyszłości (pewnie za pół roku) będziecie mieć niskie rachunki.
co gry komputerowe mają wspólnego z naprawdę wysokimi rachunkami?

U mnie w mieszkaniu komputer chodzi od rana do wieczora i nigdy nie płaciłam więcej niż 50 zł (mieszkam z chłopakiem), a ostatnio przyszło wyrównanie i do końca roku płacę trzydzieści parę złotych. Komputer nie zżera dużo prądu, chyba że to jest jakiś kombajn, ale te nowsze też są jakieś energooszczędne.
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-14, 11:53   #21
Miss Saeki
Zakorzenienie

Cytat:
Do wszystkich piszących tu żeby poprosiła o rachunki... czy wy zdałyście maturę z czytania ze zrozumieniem?

Właściciel poprosił o opłatę z góry - zapewne ma takie prawo, sprawdźcie jak skonstruowana jest wasza umowa i co ona o tym mówi.

Właściciel może chcieć abyście teraz zapłaciły i np. 2-3 miesiące będziecie mieć spokój...
Stary 2014-10-14, 12:28   #22
mart989
Wtajemniczenie

GG do mart989

Zapewne albo jest to prognozowany rachunek jak mówią dziewczyny, lub sobie wymyślił z góry taki rachunek. Musisz się z nim skontaktować i poprosić o rachunek. Ja za ostatnie dwa miesiące zapłaciłam 154 zł , ale u nas chodzi co drugi dzień boiler przez dwie godziny, codziennie odkurzacz, co drugi dzień suszarka do włosów i prostownica.
mart989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości