![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Torba do szpitala
Zaraz ktos powie ze bylo
![]() ![]() ![]() Przeraza mnie ilosc rzeczy ktore trzeba spakowac. Nie lezalam nigdy w szpitalu wiec nie wiem jak to wyglada ale glupio bym sie czula z wielgachna walizka ![]() I tu pytanie do Was: Jak duza torbe mialyscie/bedziecie miec przygotowana do porodu?
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Torba do szpitala
Cytat:
![]() ![]() Teraz spakowałam się w jedną większą reklamówkę z Media Markt (w niej mam rzeczy dla siebie) a w niej jeszcze druga malutka z drobiazgami dla dziecka typu mokre chusteczki, krem do pupy i Marimer. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
A jakie rzeczy Ci sie nie przydaly? To moze tez nie wezme:P
Bo kurcze do reklamowki bym sie za nic nie zmiescila ![]()
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
własnie jestem na etapie pakowania: do reklamówki bym sie nie zmiesciła, same podkłady i podpachy poporodowe zajmuja kupe miejsca , a gdzie jeszcze reczniki, koszule i szlafrok -masakra
i tak mam postanowienie ze do jednej sie zmieszcze-mam nadzieje ze sie uda co do samej torby to mam taka podłuzna podrózna wiec mała w sumie nei jest, mam wrażenei ze taka w sam raz Edytowane przez aa2 Czas edycji: 2011-09-14 o 11:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
W tej ciąży wzięłam: szlafrok (bo będę rodzić w zimie), 2 ręczniki (duży i mały), klapki pod prysznic, kapcie, skarpetki, 3 koszule nocne, 2 staniki do karmienia, z kosmetyków: szare mydło w płynie (do mycia krocza, rewelacyjnie leczy ranę!!!!), zwykłe mydło w kostce, czepek pod prysznic (gdybym nie zamierzała myć włosów), próbkę szamponu do włosów (gdybym jednak zamierzała ![]() Dla dziecka 1 komplet ubranek (na wszelki wypadek), mokre chusteczki i krem do pupy. Ad.2. Jest wypchana, ale spokojnie wszystko weszło ![]() Ja wiem, że są mamy, które wolą wszystko mieć własne - od podkładów po pampersy, ale wychodzę z założenia, że jeśli płacę podatki i rodzę w państwowym szpitalu i on wszystko zapewnia to skorzystam z tego ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
No w sumie rzeczywiscie musze do nich zadzwonic. Choc z tego co widzialam na stronie na pewno ciuszki, pieluszki, chusteczki i kosmetyki dla dziecka:/ Plus koszule i przybory toaletowe dla siebie.
Duzo tego sie uzbiera:P
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zapewnia szpital żadnych ciuszków, pieluszek, chusteczek itp.? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Seona to własnei fajni eże dają Ci niektóre rzeczy w szpitalu(tez uważam ze to powinna byc podstawa: podkłady podpachy itd) i pewnie dlatego mozesz sie tak spakować, ja musze miec wszytko dla siebie, ubranka dla dziecka daja wiec na razie nie pakuje i dlatego mam nadzieje ze dam rade w jedna
![]() ![]() z tymi ubrankami to chciałabym swoje , ale sie naczytałam ze jak wezmą dziecko do przebrania czy cos to moga ni eoddac a było by mi szkoda wiec wole nie brać, no chyba ze sie okaże ze nie zabieraja dziecka i mam je przy sobie to wtedy na pewno wezme ubranka-jakos mi tak lepiej ze bedzie w swoich |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Ja miałam :
pidżamy 2 szt., koszulke do porodu, kosmetyki, ksiażki, podkłady poporodowe, majtki poporodowe. dla dziecka: ubranka - po 5 sztuk: body, kaftanik, spioszki, czapeczka, której nie uzywalismy w ogóle chusteczki nawilzane pieluchy można było nie miec swoich, ale wolałam własne. wsio. Edytowane przez Jaatkaa85 Czas edycji: 2011-09-14 o 12:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Jaatkaa85 książki?
![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja pojechałam ze sredniej wielkości torbą podróżną do której wzięłam najpotrzebniejsze rzeczy a wróciłam z: torbą oczywiście, plecakiem i dwoma siatkami. Fakt, ze lezalam tydzien a szpital zapewnial ubranka dla dziecka bo inaczej chyba bym pojechala z wielka walizka
![]()
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wychodzi na to, że szpital zapewnia łóżko i położne ![]() ![]() Także co szpital to obyczaj i naprawdę najlepiej zorientować się w swoim co i jak. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja wolałam szpitalne ubranka - może niezbyt ładne, ale czyste no i jak się ubrudziły to szłam do dyżurki i prosiłam o czyste ubranka na zmianę i nie miałam problemu co zrobić z brudnymi a jaka oszczędność miejsca
![]()
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Ja jeszcze nie dzwonilam do nich ale z tego co na ich strnie jest napisane to wlasnie trzeba miec ciuszki i artykuly higieniczne dla maluszka.
Stad tez moje pytanie o rozmiar torby bo jak tak wszystko zliczyc to sie uzbiera. Ale chyvba zrobie tak ze bede pakowac na 1 dzien i po prostu TZ dowiezie co braknie na drugi. Zeby sie nie patrzyli jak na kosmitke jak z waliza wtargne:P EDIT: Anya, ja bym tak wlasnie chciala ![]()
5D II + 40D +35 1.4 + 50 1.4 + 70-200 4.0 + 100 2.8 + 17-40 4.0 Edytowane przez Cristinedeville Czas edycji: 2011-09-14 o 13:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Powinnaś się dowiedzieć bezpośrednio w szpitalu, co ci jest potrzebne. W jednych nie musisz mieć nic oprócz pampersów i chusteczek, no i koszuli dla siebie a w innych musisz zabrać wszystko, łącznie ze sztućcami. Moja torba już spakowana, sięga ciut nad kolano ale jest grubaśna. Dodatkowo mam tekturowe pudełko po kocyku ze wszystkimi pierdołami dla małej, paczkę z pamersami i szlafrok do ręki (inaczej musiałabym zabrać na niego kolejną walizkę
![]() ---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO http://carlacosmetics.blogspot.com/ 22.08.2015 - Nasza Jagodzianka ![]() Wspólnie zamawiamy buty ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031 Edytowane przez bianeczkaa Czas edycji: 2011-09-14 o 14:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Bede musiala koniecznie jutro zadzwonic. Wywale wszystko na kanape i zrobie przeglad
![]() Najgorzej dla mnie z tymi ciuszkami bo wlasnie nie wiadomo ile tego zejdzie:/ No ale nic, TZ najwyzej bedzie mial zajecie po pracy hehe. Dziekuje dziewczyny za pomoc ![]()
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Aż poleciałam zmierzyć torbę, z którą byłam
![]() Wymiary: 62 długość 42 szerokość 22 głębokość walizka na kółkach - dosyć spora wyglądała, ale nikt się dziwnie nie patrzył ![]() Ze szpitala dostałam kartkę co zabrać dla siebie i małego. A miałam 3 szt. pidżamy, szlafrok, 2 x ręcznik majtki jednorazowe, podkłady poporodowe, podpaski poporodowe, kosmetyki dla siebie (miałam te mini opakowania), gazety do czytania, krakersy i biszkopty ![]() Dla małego - pampersy, chusteczki nawilżane, rożek, 2 szt. koszulek, 2 x body, 4 x śpioszki, czapeczka, niedrapki. I chyba tyle Do wyjścia mąż przywiózł ubranie dla mnie i małego, które miał naszykowane w foteliku samochodowym ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ja musialam miec swoje podklady, pieluchy, ubranka itp.
Mialam ze soba torbe podrozna sredniej wielkosci z moimi rzeczami i ubrankami malej i jeszcze reklamowke z pampersami. Ubranek wzielam trzy zestawy. Juz pierwszego dnia jeden zestaw sie zabrudzil wiec na drugi dzien TZ przywiozl nowe. Podpasek maxi mialam chyba z 6 paczek a zuzylam niecale 3 przez 3 dni. Na drugi raz juz nie bede brala tyle rzeczy. Wezme mniej podkladow na pewno bo w razie czego ktos moze dowiezc wiec nie musze sie martwic, ze mi na trzy dni nie wystarczy, szlafroka nie uzywalam wcale, tak samo pizam nie uzywalam, wystarczyly same koszule. Tak wiec nawet zabierajac swoje pieluchy, podklady i ubranka dla dziecka bylabym w stanie zmiescic sie w jedna torbe bo teraz juz wiem, ze nie trzeba brac az tylu podkladow (ktore zajmuja najwiecej miejsca) i nie wloklabym calej paczki pampersow tylko wzielabym z 15 sztuk a na drugi dzien TZ by dowiozl kilka. Lepiej tak niz wparowac na porodowke z bagazem jak na wczasy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Ja myślę, ze nie ma co brać wszystkiego na raz, jeśli tż jest kumaty to dowiezie co trzeba i tym sposobem zamiast dwóch paczek pieluch można zabrać pół opakowania, zamiast wielkiego zapasu podkładów - kilka, zamiast ubranek na cały pobyt - 1 lub 2 komplety.
Ja miałam przy każdym porodzie 2 nieduże torby jedną dla siebie drugą dla dziecka, trzecia z ubraniami na wyjście (dla mnie też!) czekała w domu. Wychodziłam ze szpitala z mniejszą iloscia rzeczy niż wchodziłam, bo rzeczy brudne i ewidentnie nieprzydatne oddawałam tżtowi, a on na bieżąco dowoził mi tylko to co potrzebowałam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
U nas szpital nie daje nic więc miałam sporą torbę podróżną - musiałam mieć własne podpaski, pampersy, chusteczki nawilżane, ubranka niby jak ktoś chciał to były szpitalne ale były poniszczone, porozciągane, bez napek czy guzików - wolałam swoje. Do tego klapki, trepki, koszule nocne, szlafrok, majtki... nazbierało się całkiem sporo tego wszystkiego...
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Wypowiem się i ja
![]() też nie wiedziałam jak jest u nas w szpitalu ale pomogła mi jedna wizażanka która tam nie dawno rodziła (jakoś głupio mi było zadzwonić do szpitala i się dowiedzieć). Dowiedziałam się że część rzeczy zapewnia szpital (w dużych ilościach więc się nie trzeba martwić) a naszykowane do spakowania mam: - podkłady poporodowe (podpaski) - koszule 3 (jedna do porodu, niby zapewniają ale wzięłam taką starą - po porodzie ją wyrzucę, a w swojej lepiej się będę czułą) - szlafrok - nawet jak będzie ciepło to jeśli się gdzieś krwią zabrudzę a jakimś sposobem nie będę miała czystej koszuli to się zakryję ;p) -skarpetki - majtki siateczkowe - pieluchy tetrowe 2 (jakbym miała dużo pokarmu) -chusteczki nawilżane - balsam do ust -mydło szare - gumki do włosów - mam długie włosy, a nie lubię rozpuszczonych - ręczniki ponadto będę miała naszykowane rzeczy w razie czego dla maleństwa - dwie kupki z ubrankami - jedną z malutkimi rozmiarami, drugą z normalnym - podejrzewam że moje dzieciątko będzie malutkie. rożek. te rzeczy w razie czego przywiezie mi tż. nie mamy tak dobrze jak niektórzy bo mieszkamy na wsi 30km od miasta więc jak co to mąż nie skoczy do domu :/ na kartce mam napisane jeszcze rzeczy które muszę wziąć jak zacznie się coś dziać a wiadomo w takim momencie nie można liczyć że się będzie pamiętać o wszystkim więc to pisze na kartce, czyli: kapcie, szczoteczka do włosów, do zębów, pasta, papier toaletowy, gąbka, aparat, baterie, sztućce, kubek, telefon, ładowarka, dokumenty, jedzenie, picie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
wow!!! jak Was czytam to się zastanawiam czy ja w tym samym kraju mieszkam co Wy! Mój szpital, także wojewódzki NIE ZAPEWNIA NIC! No po prostu masakra!!!!!!!! Ja do szpitala pojechalam z dwoma torbami wypchanymi po brzegi bo nawet jednego podkładu poporodowego nie zapewnił mi szpital! U nas taka bieda w szpitalu, że czasem nie mieli tych worków foliowych co pod prześcieradłami sie znajdują. Porażka.
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
ja miałam kilka toreb:
1. moja - piżamy, majtki, staniki, skarpetki 2. dzidziusia - ubranka 3. kosmetyki - moje i dziecka 4. plecaczek - portfel, telefon, mp3, dokumenty wszystko w dużej 5.torbie woda, książki, higieniczne (podpaski, pieluchy, ręczniki) też w dużej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:23.