|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
nie wiem jak powinno sie to rozegrac- dodatkowa osoba w wynajmowanym pokoju
hej.
Wynajmuje z koleżanką drugi rok pokój 2 -os. w mieszkaniu 2 pokojowym. Czasem nocował u niej chłopak, czasem koleżanka, ale to były 1-2 dni. U mnie tez czasem nocowali znajomi, więc to jest bez problemu. Jednak nie o to chodzi. Przechodząc do sedna... W tym roku najlepsza przyjaciółka mojej współlokatorki zaczęła studia i chce u nas mieszkać przez 2-3 dni w tygodniu. Pewnie nie wypada to w każdy tydzień ale do tej pory to już są 2 tyg, w których była... nie wiem czy przyszłe też będą. Niby z początku mówiła, że "zobaczy się" jednak już myśli o kupnie jakiejś karimaty/materaca więc pewnie chce tu koczować przez najbliższy rok. I tak się zastanawiam czy ona powinna się nam dokładać nam do mieszkania? W prawdzie bedzie na mieszkaniu tylko przeważnie od 20:00 do 8:00 czyli przez noc. Jednak pokój jest mały i kiedy śpi to nie można wyjść, bo nie otworzą się drzwi, korzysta z kuchni, łazienki , internetu, "zabiera" przestrzeń no i czas ( bo już lazienka będzie okupywana przed jedna osobe dodatkowo). I nie jest to jednorazowa niedogodność tylko prawdopodobnie co tygodniowa. My z koleżanką płacimy 450zł/os. czyli obliczyłam, że płacimy 15 zł za jeden dzień z racji tego, że ta przyjaciółka będzie tylko w nocy to pomyślałam, że 7 zł/os (czyli po 7 dla mnie i dla mojej wspołlokator.) to chyba odpowiednia cena za noc. ( Nie obliczam dla całego pokoju jako dla 3 os. bo pokój jest dla 2 osób i nie ma możliwości żeby był dla 3). Chociaż jak pytałam znajomych to mówią, że mało... Poza tym co napisałam wyżej. Ja na razie nie mam zamiaru o tym mówic mojej wspólok. Ale znowu jeśli ta jej przyjaciólka sama nie zaproponuje... to sama nie wiem co robić. Nie chce się pokłocić ze współlok. a też nie chce kogoś utrzymywać... Z drugiej strony nie wyobrażam sobie sytuacji w której ja kazuje mojej przyjaciólce płacić za "gościne" 12 dni w miesiącu, ale uważam, że sama by zaproponowała że będzie się dokładać. co myślicie? Edytowane przez afrodytek Czas edycji: 2014-10-08 o 17:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: nie wiem jak powinno sie to rozegrac- dodatkowa osoba w wynajmowanym pokoju
Cytat:
Czy oddzielnie płacicie za media (prąd, woda)? Jeżeli tak to dodatkowa osoba w mieszkaniu zwiększa zużycie mediów i to będzie nie w porządku wobec pozostałych najemców. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: nie wiem jak powinno sie to rozegrac- dodatkowa osoba w wynajmowanym pokoju
ja jak nocowałam u koleżanek 2 razy w miesiącu to pytałam się ile im dołożyć, bo korzystam z łazienki kuchni i neta. Czasem zrobiłam cos do jedzenia czy picce zamówiłam.
Ja i tak zawsze im zostawiałam 20 zł bo nie musiały chcieć mnie nocować. A miałam na uczelnie 5 minut. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dziwię się, że w ogóle się na to zgadzasz. Nie dość, że płacisz raczej sporo za miejsce w pokoju dwuosobowym, który chyba za duży to nie jest (bo drzwi się już nie otworzą i nie ma jak przejść jak ktoś śpi na podłodze...), to jeszcze masz w tym pokoju mieć "koczującą" dodatkową lokatorkę?
Nie możesz powiedzieć tej swojej współlokatorce, że co innego przenocować kogoś raz na miesiąc, a co innego parę dni co tydzień kogoś nocować, i prosisz by przekazała koleżance, żeby tamta znalazła sobie inną opcję noclegową? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Pogadaj ze współlokatorką jak często jej przyjaciółka będzie nocowała, czy planuje coś wam się dorzucić do czynszu. Moim zdaniem nocowanie kogoś regularnie bez zgody wynajemcy jest nie w porządku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokładnie. Ja nigdy bym się na takie coś nie zgodziła.
![]() |
![]() |
#9 |
.
|
ja bym się nie zgadzała na nocowanie trzeciej osoby w pokoju dwuosobowym. gdyby koleżanka miała jedynkę to bym poszła na to, żeby jej koleżanka dopłacała 20zł za dzień.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja byłam kiedyś tą "pomieszkującą" dodatkowo, z tym że w pokoju 1osobowym.
Mieszkanie wynajmował od właściciela jeden chłopak. Mieli taki układ, że on płaci właścicielowi co miesiąc kasę za całe mieszkanie, a sam ma znaleźć lokatorów do innych pokoi. Na rachunki lokatorzy zrzucali się wspólnie. Ponieważ tam pomieszkiwałam, chłopak zarządzający określił jakąś kwotę jaką mam dorzucić do rachunków. Myślę że te 7zł, to nie jakoś dużo, ale z drugiej strony myślę że to powinno obowiązywać wtedy wszystkich którzy u Was nocują jak Was odwiedzają, nawet na jedną noc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Zobaczę jak rozwinie się sytuacja i pogadam z koleżanka, ale w pewnym sensie to jest jej przyjaciółka i to ona powinna z resztą współlokatorów pogadać, a nie ja. Ja "muszę" się zgodzić na taki rozwój sytuacji jeśli nie będę przy tym stratna. Bo 450 zł tak czy tak płacę, więc jeśli mam tyle płacić a dodatkowo ponosić jakieś nieprzyjemności to nie mam zamiaru się na to godzić. Nie ukrywam, że jest kiepsko z kasą i każda dodatkowa złotówka jest na + i pewne niedogodności mogę znieść. Z drugiej strony nie wiem jak na to patrzył by właściciel, ale uważam , że ona powinna pogadać ze wszystkimi łącznie ze mną a nie ja. A z racji tego, że ja mieszkam w tym pokoju to mogę jej powiedzieć co mi pasuje co nie. A co do reszty to nie mam zamiaru tego załatwiać ani się wtrącać. Sami zauważą , że ktoś mieszka.
Na razie poczekam na rozwój sytuacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Ja również bym się na to nie zgodziła
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Twoja współlokatorka jest trochę niepoważna.
![]()
2/52 ![]() Ostatnio przeczytana: G. Orwell - Folwark zwierzęcy "Zwierzęta w ogrodzie patrzyły to na świnię, to na człowieka, potem znów na świnię i na człowieka, ale nikt już nie mógł się połapać, kto jest kim." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Możecie mieć duże problemy, gdy właściciel się o tym dowie. Takie pomieszkiwanie jest NIELEGALNE. Poza tym pokój jest mały i nie ma tam miejsca na 3 osobę.
Ja bym się nie zgodziła, ale wiadomo, że ciężko jest to zakomunikować... Ktoś powiedział, że w takim razie każdy gość powinien płacić. Z tym się nie zgadzam. To chyba coś innego, kiedy chłopak czy przyjaciółka przyjeżdża raz na jakiś czas na weekend, a co innego gdy ktoś przyjeżdża na 2-3 dni co tydzień i autentycznie mieszka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
A co na to osoba zamieszkujaca w drugim pokoju?
2 pokojowe mieszkanie za duze nie jest i taka dodatkowa osoba przez prawie polowe miesiaca moze nie byc komus na reke. Ja bym sie nie zgodzila na taka sytuacje na stale. To nie jest tak ze on przebywa tam tylko od 20-8...ma u was swoje rzeczy...ktore pewnie tez troche wadza. Klucz od mieszkania tez ma..? bo bez niego to zawsze ktoras z was bedzie musiala byc "w gotowosci". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja bym się na to nie godziła. Wpadną wam jakieś grosze (o ile w ogóle cokolwiek), a komfort mieszkania będzie zerowy. Do tego kłopoty z właścicielem (sąsiedzi na pewno doniosą mu o tych praktykach). Po co Wam to?
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Moja współlokatorka nie pytała osób z drugiego pokoju o zgodę.. ani nawet mnie. Ja jestem dość ugodowa i tak jak mówię mogłabym się zgodzić jeśli by się dokładała. Nie wiem jak sytuacja z resztą lokatorów i z właścicielem.. Niech one to załatwiają. Po drugie... dla niej ta przyjaciółka to jak rodzona siostra i pewnie jej nie powie "nie możesz ciagle tu mieszkać" , a prawdopodobnie jeśli jest ze stylu " super ze mnie gościsz" to nawet nie wpadnie na pomysł zaplacić za siebie tylko ewentualnie dorzucić coś jej a nie mi... ( kiedys już tak mi się zdarzyło... ze nie bylo mojej wspollok tylko ja sama, ona gościla wtedy w swoim lozku inna kolezanka.. a ta jej kolezanka zamiast mi podziekowac, bo gdyby nie ja to by nie miala wstepu do mieszkania - brak kluczy, to jej kupila jakis prezent... mimo ze to tez byl moj pokoj.) Mam wrażenie, że niektórzy ludzie dzielą pokój jeszcze na łóżka ![]() Edytowane przez afrodytek Czas edycji: 2014-10-09 o 11:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
A ja mam wrażenie, że straszna z Ciebie oferma. Jesli Twoja współlokatorka nic nie powie swojej koleżance, to Ty zapytaj, jak sobie wyobraża Wasze wspólne mieszkanie. Nikt za Ciebie Twoich spraw nie załatwi i całe życie ktoś będzie z Ciebie robił wała z takim podejściem, bo sama się o to prosisz.
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Nie musisz dawac sobie wchodzic na głowe...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Głównym problemem była cena jaką ta dziewczyna miałaby nam zapłacić. Nie byłam nigdy w takiej sytuacji więc mysłałam, że może znajdzie się osoba, która orientuje się w takich kwestiach. Reasumując : ja nie mam problemu żeby u nas w pokoju 2-3 noce była jakaś dziewczyna jeśli będzie za to płacić. Nie jest to moja przyjaciółka, tylko mojej koleżanki i jeśli mi nie przeszkadza, że czasem u nas będzie to nie mam zamiaru załatwiać za kogoś spraw organizacyjnych z reszta lokatorów i właścicielem. Nie opisałam sytuacji żeby ktoś mi pisał, co na to inni, jak to wygląda itp. Napisałam żeby zoobrazować sytuację. Równie dobrze mogłam napisać wątek " ile powinna zapłacić nam dodatkowa lokatorka, jeśli będzie spędzała 12 nocy w ciągu miesiącu w pokoju" To nie tak, że ja będę znosić wszystko i schodzić im z drogi ![]() W inne kwestie się nie mieszam. Niech sobie już one same załatwiają z resztą osób. jak to zrobią to ich sprawa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Widzę że Twoja przyjaciółka znowu u nas w ten weekend będzie nocowała. Czy rozmawiałaś już z nią o tym ile będzie dorzucała się nam do czynszu? (Twoja współlokatorka coś powie) No to proponuję żeby każdej z nas dorzucała się po 100 zł. Generalnie uważam że nie macie prawa stale nocować kogoś ale to już Wasza broszka jak Was Wynajemca wyrzuci z mieszkania lub podwyższy czynsz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jednak jeśli Tobie nie przeszkadza fakt, że ktoś Ci będzie siedział dodatkowo na łbie kilka dni w tygodniu, blokował łazienkę i eksploatował kuchnię, to nie ma o czym mówić. Zażądaj tyle, ile Ci się wyda za stosowne - ja i tak mam wrażenie, że możesz mieć pewne problemy z wyegzekwowaniem jakichkolwiek pieniędzy ![]() Tak, jak piszą tutaj ludzie - to jest nielegalny podnajem. Nie wiem, jakie macie układy z właścicielem, ale wątpię, żeby był zachwycony, bo taka dodatkowa osoba powinna płacić też jemu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Ja bym się nie zgodziła,absolutnie. Obie płacicie a ta trzecia na krzywy ryj? O nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Rozumiem o co chodzi, że ja się na to niby godzę. I tak i nie. Bo mogę powiedzieć, że to jest nie zgodne z prawem, ale przecież one same zrobią co będą chciały. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
2) nic nie zrobią jeżeli się nie zgodzisz - po prostu mówisz że się nie zgadzasz na noclegi przyjaciółki. A jak dziewczyna będzie mimo wszystko nocowała - zgłaszasz sprawę właścicielowi mieszkania. I on sprawę załatwi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ponadto jak teraz zdecydujecie sie na podnajem (ktory swoja droga jest strasznie nie w porzadku wzgledem wlasciciela, poza tym jest ryzyko, ze pozostali wspolokatorzy zglosza to wlascicielowi i mozecie miec problemy m.in. prawne) to ona poczuje sie uprawnona do zamieszkiwana tam, a jezeli Tobie przeszkadza jej obecnosc juz teraz to pozniej ciezko bedzie ja "wyeksmtowac" z waszego pokoju. Teraz jeszcze ok, ale co jak przyjdzie sesja, czas nauki. Ciezko pogodzic w jednym pokoju trzy rozne osoby, ktore maja rozne tryby studiow.
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:56.