|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Boję się studiowania
Stało się, dostałam się na wymarzony kierunek - filologia angielska w Krakowie.
Jutro mam pierwsze zajęcia i jedyne, o czym myślę, to to, że nie poradzę sobie. Odpadnę po pierwszym semestrze, po drugim. Maturę rozszerzoną zdałam na 92% ale co z tego? Gramatykę zawsze lubiłam, słówek uczyć się mogę, ale nie przepadam, ale jak trzeba to mam wykute na blachę. Najgorzej z gadaniem. Niby wiedza jest, ale jak mam coś mówić na głos, przy wszystkich, to ta wiedza ulatuje. O najprostsze rzeczy nie umiem zapytać, czasami się tak zaplączę, że już nie wiem co gadam. Myślałam nad jakimiś korkami, żeby przejść się parę razy na jakąś konwersację, żeby się po prostu z kimś rozgadać, ale co dalej? Boję się, że nie poradzę sobie i mnie wyleją na dzień dobry... Dodam, że oczywiście ten kierunek wybrałam przemyślanie, bardzo lubię ten język i zawsze chciałam to studiować.
Jeśli czegoś mnie nauczyło życie w Krakowie, jest to uważne czytanie wszystkiego, co się podpisuje, nawet jeśli jest to podpis na chusteczce dla swoich fanów. ![]() ___________ Zumbuję! ![]() 65 kg --> ? 4/16 Ważę się po każdych szesnastu zajęciach. Edytowane przez Lannister Czas edycji: 2014-10-02 o 16:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Boję się studiowania
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Myślę, że każdy boi się pierwszego roku studiów, bez względu na to, jaki to kierunek
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Dlaczego byś miała odpadać? Ze studiów tak łatwo nie wyrzucają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Dasz radę! Tylko w to uwierz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;48375239]Dlaczego byś miała odpadać? Ze studiów tak łatwo nie wyrzucają.[/QUOTE]
A poza tym żaden Lannister nie powinien się bać czegoś tak bezpiecznego, wy powinniście już być zaznajomieni ze znacznie większym ryzykiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Nie pękaj. Korepetycje to niezły pomysł, ale żeby pogadać z kimś po angielsku za darmo możesz chodzić na spotkania Tandem Kraków.
Jeśli świadomie wybrałaś te studia i lubisz naukę języków obcych to dasz radę. Grunt to systematyczność bo na tym kierunku akurat trzeba się do różnych kolokwiów uczyć regularnie. Też studiuję w Krakowie, jak byś chciała się wyżalić czy pogadać to zawsze możesz do mnie zagadać.Angielski znam biegle, korepetycji udzielałam więc zawsze mogę Ci coś doradzić. Podobne jeśli chodzi o studia- jestem dwukierunkowcem, więc akurat życie studenckie mam w małym palcu. Nie ma się czego bać. Polecam częste czytanie on line gazety The Guardian- używają sporo idiomów w artykułach, czytając możesz fajnie poszerzyć sobie zasób słownictwa.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem na studiach lingwistycznych (niemiecki + angielski), czyli powiedzmy, że pokrewne studia i powiem Ci, że też się bałam, ale... jak tam przyszłam to okazało się, że jest wielu ludzi, którzy po niemiecku BAAAAARDZO SŁABO, a po angielsku trochę lepiej, ale mistrzami to oni nie byli. Po 1 dniu trochę wyluzowałam i poszło mi dobrze.
Ze studiów tak łatwo nie wywalają i zobaczysz, że dasz sobie radę. Myślę, że wyolbrzymiasz, aczkolwiek strach jest uzasadniony. ![]() ![]() Na pierwszych zajęciach np. z PNJA będą tylko chcieli usłyszeć parę słów o sobie itp. Zaczniecie od jakiś prostych ćwiczeń. Zobaczysz, że nie będzie źle! Oni też na samym początku muszą wybadać, na jakim poziomie jesteście i pewnie odpowiednio podzielą was w grupy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
znaczy piżmak
|
Będzie dobrze!
![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
A jest u was na uczelni program Erasmus? jak mieszkałam w akademiku to po sąsiedzku zawsze był ktoś z erasmusa i to był idealny sposób naukę swobodnego mówienia po angielsku
![]() |
#11 | |
sissy that walk
|
Nie bój się, zaczniesz mówić i szybko pozbędziesz się "blokady". W szkołach mówi się mało, ja też miałam z tym duży problem. W trakcie przygotowań do matury pół roku wcześniej zaczęłam na lekcjach pod naciskiem nauczyciela bardzo dużo rozmawiać (miałam nauczanie indywidualne, wiec nie było z tym problemu) i początkowo było ciężko, ale potem coraz lepiej. Efekt był taki, że na maturze ustnej wyrzucałam z siebie słowa z prędkością tornada i zastanawiałam się w myślach, skąd ja znam angielski. Dlatego dla Ciebie super byłyby konwersacje, znajomość z kimś kto mówi biegle po angielsku, albo po prostu dużo samodzielnych ćwiczeń. Na upartego możesz każdego wieczora założyć sobie, że mówisz do siebie o każdej czynności którą wykonujesz, po angielsku. Po prostu rób wszystko, żeby się rozkręcić, a szybko przejdziesz z tym do porządku dziennego.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Ogladaj duzo filmów z napisami po angielsku. Znajdz kogos z kim bedziesz mogla nieformalnie korespondowac w tym jezyku - bedziesz myslec nad poprawna forma, gramatyka, slownictwem i pozniej duzo rzeczy wejdzie Ci w krew. Mozesz tez starac sie myslec w j. angielskim w róznych codziennych sytuacjach.
Mówienie w nauce kazdego jezyka jest najtrudniejsze, a jej bieglosc z reguly przychodzi jako ostatnia ze wszystkich pozostalych komponentow, tj. czytanie, sluchanie, pisanie. Mówi Ci to ta co sie czula tak jak Ty, bo tez studiowala anglistyke ![]() Edytowane przez eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 Czas edycji: 2014-10-02 o 18:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Wiedziały gały co brały.
Teraz masz dwie opcje: 1. Popłakać się 2. Wyskakuj z pampsersa, głowa do gory i pędź na uczelnię! Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Trochę praktyki w mówieniu i cały stres przejdzie. Ja jak przyjechałam do UK to też miałam opory w mówieniu i niesamowicie się bałam, a teraz rozpoczynam studia na jednym z brytyjskich uniwersytetów. Przede wszystkim więcej wiary w siebie!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
on tired little feet
|
Ooo, jeżeli mowa o UJ mój przyjaciel też tam idzie! Jak będziesz się czuła samotna a zobaczysz takiego bladego z ciemnymi włosami i tatuażami to podchodź śmiało
![]() Studia nie są takie złe, sama jestem na filologii- na zajęciach to częściej bardziej zabawa niż nauka, jest baaardzo ciekawie, rozmawia się o różnych rzeczach, wykłady są fajne ![]() ![]() Edit: Ja jestem na innym języku ale angielski mam na wysokim poziomie, jak pierwszy raz miałam coś powiedzieć to serce mi nieźle waliło ze strachu ![]() ![]() ![]()
I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it. Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet. Edytowane przez thirky Czas edycji: 2014-10-02 o 19:33 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jeśli świadomie wybrałaś ten kierunek, lubisz uczyć się tego języka i jesteś w miarę ambitna i Ci zależy aby skończyć te studia - dasz radę! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Cześć
![]() ![]() Jeszcze dodam, że wiem, iż jest to tylko okres przejściowy, który muszę pokonać i, że sobie poradzę ![]() Edytowane przez Meteoryt Czas edycji: 2014-10-03 o 18:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, dzięki za tyle odpowiedzi.
Nawet Lannister się czegoś boi! A już przechodząc do meritum, za mną już wszystkie zajęcia. Tzn listening, writing, vocab, reading, discussion, owi, filozofia, phonetics, grammar, gramatyka opisowa... to chyba tyle? Powiem tak, że gadam, sporo gadam, na prawie wszystkich przedmiotach. Nie boję się odezwać, jest zupełnie inaczej niż w licku. Martwi mnie tylko jedna sprawa. Na każdym przedmiocie daję sobie radę, wszystko rozumem, mam jednak listening i writing z takim jednym feflawym wykładowcą, do tego bardzo wymagającym i bardzo niemiłym. Nie boję się również odezwać (choć czasami ciężko go zrozumieć, okropnie fefla, jedyny wykładowca, którego okropnie ciężko zrozumieć), ale ja nie nadążam po prostu za lekcją. Writing - nie wiem, co robimy. Z początku nikt nie wie, ale jakoś tak się każdy bierze do roboty po jakimś czasie, a ja dalej nie wiem. Zrobiłam zadanie z koleżanką, wyszłam z zajęć i dalej nie wiedziałam, co zrobiliśmy (?). Na listeningu wszystko jest bardzo trudne, poziom zdecydowanie nie mój. Dopiero jak zrobiliśmy zadanie to zrozumiałam w pełni na czym ono polegało. Nie jestem tempa, ale zaczynam tak sądzić. W liceum byłam w ścisłej czołówce najlepszych uczniów j. angielskiego. Jakoś reszta w miarę łapie, odgaduje, działa, a ja nie umiem... mieliśmy tylko raz te zajęcia, ale boję się, że nie zdam na sesji tych przedmiotów, bo kiepsko mi okropnie szło. Skupiam się, myślami jestem w klasie, ale po prostu nie umiem zrobić tych zadań, one daleko odbiegają od rozszerzonej matury.
Jeśli czegoś mnie nauczyło życie w Krakowie, jest to uważne czytanie wszystkiego, co się podpisuje, nawet jeśli jest to podpis na chusteczce dla swoich fanów. ![]() ___________ Zumbuję! ![]() 65 kg --> ? 4/16 Ważę się po każdych szesnastu zajęciach. Edytowane przez Lannister Czas edycji: 2014-10-08 o 16:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:26.