|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Kiedy jeść :)
Witam. Mam taki problem, otóż kupiłam sobie diete 3d chili i teraz musze rozplanowac sobie 5 posiłków w ciągu dnia. Wcześniej jadłam nieregularnie, po prostu wtedy kiedy byłam głodna. Mój problem też polega na tym że niedawno zaczełam pracowac i moja praca jest na zmiany.
1. tydzień pracuje od godz 5:00 do 13:00, przerwe w pracy mam ok godz 10:00-11:00 i trwa ona 18 min, przez ten tydzień wstaje o godz 3:30 bo o 4:00 musze wyjechać w domu jestem ok godzi 14:00, spać chodze o godz 21:00-22:00 2. tydzień pracuje od godz 13:00 do 21:00, przerwe mam ok godz 18:00-19:00 i tez trwa 18 min, w tym tyg wstaje różnie zależy jak mi sie chce, do pracy wyjeżdzam o godz 12:00, w domu jestem ok godz 22:00 i najczęściej tylko sie myje i ide spać. Pomoze mi ktoś ustalic mniej więcej o jakich porach powinnam jeść? A i jeszcze gdzies w między czasie chciałabym wcisnąć jakąś godzinke na ćwiczenia i mam jeszcze co do tego pytanie czy powinnam jak coś jeść przed czy po posiłku? ![]() Edytowane przez aulinka112 Czas edycji: 2014-09-30 o 10:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kiedy jeść :)
Masz możliwość zjedzenia czegoś poza wyznaczoną przerwą?
Bo jeśli nie, to zakladając, że zjesz śniadanie o 3:00-3:30, a potem przerwa dopiero 10-11, to masz aż 7-8h przerwy, co jest stanowczo za długą przerwą między posiłkami i należałoby ją zmienić do max 4h, a optymalnie 3h. Posilki przed i po ćwiczeniach są praktycznie tak samo wazne, jak same ćwiczenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
No to masz przerąbane z 5 posiłkami. Ja bym zjadła 2-3 normalne, bo jak inaczej? Jesz porządne, kaloryczne sniadanie i przez dłuższy czas jesteś syta.
a co to za praca, że nie możesz mieć ani chwili odpoczynku? Zdaje się, po kilku godzinach przysługuje przerwa, ale nie po 7! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Mów mi Rosia :)
|
Dobrze rozumiem, że masz jedną przerwę na 8 godzin, której nie możesz rozbić? Pomijam aspekt prawny, bo nie jestem pewna, ale chyba na każdą przepracowaną godzinę należy ci się 5 minut przerwy - o ile masz umowę o pracę.
Jeśli możesz z tych 18 minut 5 przeznaczyć na drugą przerwę, to będzie nieco lepiej. Będziesz mogła zjeść przygotowaną wcześniej przekąskę. Zastanów się, czy dietą nie wyczerpiesz zbytnio organizmu przy takiej pracy.
Edytowane przez rochelle_ Czas edycji: 2014-10-01 o 15:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
No niestety pracuje za granicą w fabryce na kontraktach tygodniowych więc za dużo nie moge poszaleć. Puki nie naucze się języka nie ma mowy nawet o pracy z lepszymi warunkami. Poprawnie przerwa powinna być po 4h ale u mnie na dziale ustalili sobie po 6h. Ogolnie to mam jeszcze przerwe 5min w ciągu dnia na toalete ale nie mam możliwości wyjść z fabryki więc jeśli miałabym coś zjeść przez te 5 min to musiało by to byc coś małego co moge schować w kieszeń
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
ostatni posiłek miałby byś o 19tej.i powinno być pięć posiłków za dzień-
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Jeśli juz musisz jeść wieczorem, to zdecyduj się na posiłki czystobiałkowe, organizm potrzebuje wtedy strasznie dużo energii by strawić w ogóle białko, więc od takiego serka wiejskiego tylko schudniesz!
![]()
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
A ja myślę, że ona potrzebuje energii, żeby pracować, a nie trawić, bo haruje jak mało kto
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
cięzkie warunki aby to kontrolować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
No niestety warunki nie są najlepsze ale pracowac trzeba
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Moim zdaniem zmiana diety, dieta 5 posiłkowa przy pracy zmianowej to horror nawet wtedy kiedy można się wyrwać w trakcie pracy. Ja podczas odchudzania zastosowałem diete 2 posiłkową. Może nie najzdrowsza ale zadziałała bo 34kg spadło.
------------------------------------------------------------- Serwis opon Zielona Góra |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:39.