|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
Pokaż wyniki sondy: wiek pierwszego picia? | |||
11 lub mniej |
![]() ![]() ![]() ![]() |
2 | 1,85% |
12-13 |
19 | 17,59% |
14-15 |
33 | 30,56% |
16 |
25 | 23,15% |
17 |
16 | 14,81% |
18 i więcej |
13 | 12,04% |
Głosujący: 108. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Pierwszy alkohol - kiedy?
Witam, chciałabym przeprowadzić krótką ankietę - w jakim wieku po raz pierwszy spróbowaliście alkoholu, ale na tyle sporo żeby coś poczuć? Zapraszam do głosowania w sondzie, i do odpowiedzenia na pytania:
-w jakich okolicznościach miało miejsce spożycie? -jak w domu podchodziło się do picia? -czy jeśli wróciliście do domu, to czy rodzice połapali się? jaka była ich reakcja? - czy uważasz, że ten wiek jest odpowiednim do pierwszego picia, czy może jednak należało jeszcze poczekać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Pierwszy alkohol - kiedy?
Ja dopiero w liceum
![]() Wiek chyba w porządku, w wielu krajach w tym wieku można legalnie pić piwo. W moim domu praktycznie się nie pije, jedynie od święta, przy okazji jakichś wesel, imienin czy grilla ze znajomymi. Nigdy nie było sytuacji, gdzie np. tata siedział z piwem przed telewizorem czy mama popijała winko. Myślę, że spożycie alkoholu w moim domu było znacznie, znacznie poniżej średniej, niemal na granicy abstynencji ![]() Aha, jak już w liceum zaczęłam od czasu do czasu popijać, a rodzice o tym wiedzieli, nigdy nie robili z tego powodu problemów. Teraz lubię się napić bez okazji, jestem piwoszem ![]() Edytowane przez 201609102148 Czas edycji: 2014-10-05 o 23:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
W wieku 16 lat i to chyba nawet nie było piwo tylko jakiś słodki jabol, nad Wartą z przyjaciółką. Obaliłyśmy trzy
![]() To było rano więc przez cały dzień nam zeszło i nikt nic nie wiedział i nie widział. Jak podchodzę do picia.... no cóż, wszystko jest dla ludzi i jeśli ktoś umie pić to nie widzę problemu. Jednak z tego co obserwuję to spora część społeczeństwa niestety nie umie i wg mnie nie powinna tego robić (np. agresja, nieogar itd, tego nie powinno być!), ale co zrobić. Alkohol to najpowszechniejsza używka, błędnie uznawana za najbezpieczniejszą. Osobiście pić już nie lubię, przepiłam się za lat nastoletnich ![]() Ale jak mam somersby polskie (bo to nie cydr lecz napój piwny ![]() Edytowane przez chwast Czas edycji: 2014-10-06 o 01:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
2. Ferie. Plac zabaw i za dużo wolnego czasu. 3. Mam raczej imprezowa rodzine. Zadna patologia ale duze grono przyjaciół i dom otwarty. 4. Tak. Mama nie robiła awantury tylko mowila ze przegielam. Sama siebie wpedzilam w poczucie winy i do tej pory, choć jestem dorosła, kiedy jestem u rodzicow i spotkam starych znajonych wracam do domu w godnym stanie. 5. Poczekać na pewno. U mnie to byl tak zwany glupi wiek, ale pod tym względem jestem liberalna. Nie mowie zeby walic gaz w tym wieku, ale zaspokojania ciekawości nie potępiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pani Mizantrop
|
14 lat, sylwester ze znajomymi, jakieś białe wino.
Nie mieszkałam już wtedy z matką, więc nawet o niczym nie wiedziała. Uważam, że to za wcześnie, kolejny raz miał miejsce 2 lata później na moich 16 urodzinach.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
16 lat, szampan w Sylwestra
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- na grillu ze znajomymi z klasy - u mnie w domu nie spożywa się dużo alkoholu, jakieś mocniejsze trunki jedynie od święta i też w niewielkich ilościach. - rodzice wtedy się nie połapali że wypiłam więcej niż im wtedy powiedziałam, jednak nie byli bardzo źli z samego faktu że sie czegoś napiłam na imprezie. Na tle znajomych i tak późno zaczęłam ![]() - myslę że to był odpowiedni wiek, nie wypiłam wtedy tak dużo żeby urwał mi się film tylko tyle, ze troche zakręciło mi się w głowie ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Pierwszy raz wypiłam mając chyba 13 lat (pierwsza gimnazjum).
-w jakich okolicznościach miało miejsce spożycie? To było jakieś spotkanie z ówczesnymi znajomymi, mieliśmy zwyczaj grupowo wychodzić sobie czasami wieczorami na piwko pod pewien sklep, w którym je nam sprzedawali i tam sobie siedzieliśmy na ławeczkach i wypijaliśmy po piwku czy dwóch przez parę godzin, kulturka. -jak w domu podchodziło się do picia? U mnie w domu się nie pije i nie piło. Nie, że abstynencja czy coś, po prostu moja mama jakoś nie odczuwa potrzeby picia, zresztą ja teraz, już od kilku lat, mam podobnie, piję bardzo, bardzo rzadko, a nigdy nie piłam dużo, w przeciwieństwie do rówieśników. Ale to, że się u mnie nie piło, nie oznaczało negatywnego podejścia np. do wypicia sobie czasem piwa. -czy jeśli wróciliście do domu, to czy rodzice połapali się? jaka była ich reakcja? Zawsze żyłam z moją mamą na dobrej stopie, ona mi ufała i wiedziała, że jestem odpowiedzialna i nie narobię głupstw, nawet jak sobie pójdę ze znajomymi na jakiegoś grilla i wypiję dwa Reddsy, czy w ogóle jak chlapnę jedno piwko. Nie kryłam się przed nią z faktem, że idę z kolegami, czy koleżankami "na piwo", nie było takiej potrzeby. Nawiasem mówiąc wyszło mi to na dobre, mi rodzice tego nie zabraniali, a mnie zdarzyło się przegiąć raptem dwa razy, i to już w liceum, ogólnie ciągot do alkoholu nie mam, a znajomi, którym rodzice zabraniali i robili im po jednym piwku wielkie awantury, zwykle tankowali aż furczało. - czy uważasz, że ten wiek jest odpowiednim do pierwszego picia, czy może jednak należało jeszcze poczekać? Dla mnie był odpowiedni i mi nie zaszkodził, ale zapewne dla większości zdecydowanie nie byłby. Indywidualna kwestia. Myślę, że 15 lat to jest taki optymalny wiek uśredniając, na wychodzenie na piwo, nie na spróbowanie np. łyczka. Edytowane przez daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e Czas edycji: 2014-10-06 o 08:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Lat 15, na dyskotece, łyk piwa- fuj, do dzisiaj nie piję piwa, gorzkie, brzuch puchnie i wiecznie siku
![]() Za wcześnie, chociaż to był tylko łyczek. Rodzice się nie połapali bo po łyku nie da rady. W domu był alkohol, piwo/wódka na imprezach rodzinnych, nie było alkoholu na co dzień, nikt się nie upijał. Pierwsze i ostatnie upicie się na maksa w wieku lat 18/19- nie polecam. Obecnie lubię wypić cydr/wino/whisky, wszystko pod kontrolą. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2014-10-06 o 08:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
-w jakich okolicznościach miało miejsce spożycie?
-z koleżankami z klasy w lesie :d -jak w domu podchodziło się do picia? -rzadko, rodzice byli imprezowi ale nie upijali się, piwo w domu potrafiło się przeterminować jeśli pół roku nie było u nas rodziny lub znajomych, bo normalnie nikt po to nie sięgał -czy jeśli wróciliście do domu, to czy rodzice połapali się? jaka była ich reakcja? -nikt się nie zorientował - czy uważasz, że ten wiek jest odpowiednim do pierwszego picia, czy może jednak należało jeszcze poczekać? -15 lat hm... żadnemu mojemu uczniowi bym tego nie poleciła ale sama absolutnie nie żałuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
podstawówka, w domu, z rodzicami
piwo w szklance - tak mi się ciepło, domowo kojarzy ![]() a kiedyś dostałam grzane piwo, z żółtkami i miodem chyba - na przeziębienie, błeeeh |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
-w jakich okolicznościach miało miejsce spożycie?
Miałam 14 lat, byłam sama w domu, a w lodówce była butelka wódki i sok jabłkowy. Z ciekawości spróbowałam na tyle, że zrobiło mi się gorąco i lekko zakręciło w głowie -jak w domu podchodziło się do picia? Matka latem czasami wypije trochę piwa, a ojciec pije przy każdej możliwej okazji, za dużo. -czy jeśli wróciliście do domu, to czy rodzice połapali się? jaka była ich reakcja? Jak rodzice wrócili do domu to się nie połapali, bo nażarłam się czosnku żeby nie było czuć wódy ![]() - czy uważasz, że ten wiek jest odpowiednim do pierwszego picia, czy może jednak należało jeszcze poczekać? Indywidualna kwestia, mi nie zaszkodziło, teraz alkoholu nie piję, bo mi nie smakuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Biała Dama
|
- 13 lat, miętówka ze znajomymi ze wsi w czyimś ogrodzie
- w domu panowała tolerancja dla pijaków z moim ojcem na czele, skończyłoby się na paru wrzaskach ale nikt by się nie przejął że wracam wypita - nikt się nie połapał - to było za wcześnie, przynajmniej do piętnastki można było poczekać |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
1. Przy rodzicach, w wieku 16 lat, wypiłam pół piwa
2. Normalnie, zdrowo. Rodzice lubią sobie czasem wypić piwko i nie demonizują tego ![]() 3. Rodzice byli obok. 4. Uważam, że wiek ok. Następny raz alkohol wypiłam w wieku 17 lat, to już wiadomo imprezy, 18stki. Dzięki temu, że spróbowałam "na legalu" nie ciągnęło mnie do czegoś zakazanego wcześniej "po krzakach" czy "po kryjomu" ![]()
![]() |
#15 |
Winter is coming
|
15 lat, uważam, że za wcześnie, chociaż chyba i tak byłam ostatnia w klasie
![]() ![]() U mnie w domu mama nie pije wcale (nie może - problemy zdrowotne), tata sobie walnie piwko raz w tygodniu, mocniejszy alkohol tylko na imprezach i spotkaniach rodzinnych. Czasami się matka czepiała o alkohol jak byłam młodsza, ale nigdy mi awantur nie robiła, nawet jak wracałam z imprezy nawalona.
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Zalałam się w wieku 18 lat wódą na osiemnastce u przyjaciółki
![]() Uważam, że to był dobry wiek. Rodzice mnie nie widzieli w tym stanie, bo po cichutku położyłam się spać ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Uważam że picie na zasadzie upicia się, a nie napicia nigdy nie jest dobre i mądre.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Pierwszy raz w wieku 19 lat.
-w jakich okolicznościach miało miejsce spożycie? na imprezie integracyjnej grupy na studiach. Cytrynówka ![]() -jak w domu podchodziło się do picia? rodzice nie piją, nie ze względu na przekonania, po prostu nie lubią. Jedyny alkohol jaki tykają to szampan na sylwestra. W bardzo małych ilościach. -czy jeśli wróciliście do domu, to czy rodzice połapali się? jaka była ich reakcja? na studiach mieszkałam już w innym mieście więc nawet nie wiedzieli. Zresztą, w tym wieku nawet by się nie przejęli. - czy uważasz, że ten wiek jest odpowiednim do pierwszego picia, czy może jednak należało jeszcze poczekać? czekanie będąc już pełnoletnią nie miałoby chyba większego sensu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Byłam na 3 roku studiów. Ile się ma wtedy lat? 22? Wcześniej piłam tylko jakies piwko i to nie całe, więc nawet mi się w głowie nie mogło zakręcić.
-w jakich okolicznościach miało miejsce spożycie? grono przyjaciół -jak w domu podchodziło się do picia? nie było tego tematu -czy jeśli wróciliście do domu, to czy rodzice połapali się? jaka była ich reakcja? piłam poza domem i nie wróciłam, więc nie wiem - czy uważasz, że ten wiek jest odpowiednim do pierwszego picia, czy może jednak należało jeszcze poczekać? uważam że odpowiedni Nie przepadam za piciem. Rzadko moge wypić cale piwo. Wódki nie lubię. Przy święcie wypiję lampkę albo 2 wina. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Pani Mizantrop
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4841605 4]Byłam na 3 roku studiów. Ile się ma wtedy lat? 22? Wcześniej piłam tylko jakies piwko i to nie całe, więc nawet mi się w głowie nie mogło zakręcić.
-w jakich okolicznościach miało miejsce spożycie? grono przyjaciół -jak w domu podchodziło się do picia? nie było tego tematu -czy jeśli wróciliście do domu, to czy rodzice połapali się? jaka była ich reakcja? piłam poza domem i nie wróciłam, więc nie wiem - czy uważasz, że ten wiek jest odpowiednim do pierwszego picia, czy może jednak należało jeszcze poczekać? uważam że odpowiedni Nie przepadam za piciem. Rzadko moge wypić cale piwo. Wódki nie lubię. Przy święcie wypiję lampkę albo 2 wina.[/QUOTE] Mnie tam nierzadko się kręci w głowie po połowie piwa ![]()
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
chyba w 1 albo 2 klasie gimnazjum wypiłam pierwsze piwo, w parku miejskim ze znajomymi, ta adrenalinka, by przypadkiem straż miejska zza krzaków nie wyskoczyła
![]() w domu stosunek do alkoholu normalny na zasadzie - mocniejsze alkohole typu wódka tylko na jakichś imprezach, a tak to od czasu do czasu piwko i tyle. nie pamiętam jaka była reakcja po powrocie, ale pewnie nic nie zauważyli ![]() nie uważam, żeby spróbowanie alkoholu w tym wieku miało być jakimś okrutnym wykroczeniem, no oczywiście pomijam sytuacje, gdy ktoś zachleje się do nieprzytomności i wymiotuje po kątach :P ale to żenada bez względu na wiek i nie ma się czym chwalić :P
![]() |
#23 |
Rotmistrz
|
14 lat, z kolezankami kupilysmy sobie po 4 piwa I jednej z nich w domu je wypilysmy
mama sie zorientowala bo potknelam sie o porozwalane buty w przedpokoju dostalam wtedy szlaban na wychodzenie w domu stosunek do alkoholu? Rodzice alkoholicy, ale bez awantur, czy przemocy. Teraz juz rzadko pija bo niemaja za co. uwazam, ze to jednak bylo za szybko mam male dzieci, wiec niemoge sobie pozwalac na chlanie, ale piwo wieczorem, czy lampka wina czasem mi sie zdarzy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do czego służą wyniki ankiety i odpowiedzi na pytania? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zasiedzenie
|
- jakieś 10 lat miałam jak wychyliłam soczek mamy na imprezie rodzinnej, do którego zlewała całą wódkę, którą jej polewali
![]() - jak rodzice dostawali jakiś alkohol to mogłam wziąć pół łyczka na spróbowanie i tyle, nie było jakiegoś ciśnienia na zakazywanie ze strony rodziców, może przez to że i mnie nie ciągnęło (i może na odwrót, mnie nie ciągnęło, bo nie było zakazów ;] ) - nie było raczej żadnej reakcji (po tym sylwestrze), ale znali półprawdę - nie polecam, nie odradzam ![]()
![]() |
#26 | ||||
Zakorzenienie
|
16
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Uważam, że lepiej napić się tego piwka w takim wieku na ile czuje się pewnie, że można się napić, nie opić się i nie robić burd, czy to, że rodzic da szlaban na komputer. Lepiej, powiedzieć prosto, że idzie się na piwo i się tego trzymać.
![]() |
![]() |
#27 |
Rotmistrz
|
Ja sobie obiecalam, ze jak mi ktorys dzieciak przyjdzie nawalony do domu przed szesnastymi urodzinami to pochowam wszystko do picia I zakrece wode w kranie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
W okolicach osiemnastek dla towarzystwa zamawiałam sobie piwo ale i tak oddawałam je jakiemuś koledze bo obrzydliwe
![]() W domu rodzice alkohol (wino) podawali znajomym na spotkaniach, popijali też piwo dla ochłody ale nigdy nie widziałam ich wstawionych |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wakacje. Piwo w niedzielę do obiadu,czasami wieczorem nalewka,więcej przy świętach. Ale podejście rodziców do picia przeze mnie było ostre. Ile ja się nasłuchałam co to oni zrobią jak kiedyś się napiję. Więc kusiło ![]() W domu to ja byłam kilka dni później ![]() Może nie tyle należało poczekać,co należało mniej ![]() ---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ---------- Może Autorka chce sprawdzić czy może się upić ![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:55.