Zagospodarowanie bardzo małego pomieszczenia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-31, 14:52   #1
vanillacream14
Przyczajenie

Zagospodarowanie bardzo małego pomieszczenia

Hej dziewczyny Czy mogłybyście mi poradzić jak urządzić bardzo mały pokój jak najtańszym kosztem? Mieszkam w domu rodzinnym, ale niebawem kończę szkołę średnią i planuje studia poza miastem, więc w grę nie wchodzą jakieś wielkie remonty. Mój pokoik jednak jest mały i nie mam pomysłu jak urządzić to wnętrze, żeby zyskać trochę miejsca.. Jakieś propozycje? Dodam, że pokój jest 'kwadratowy'.
vanillacream14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-31, 15:41   #2
Efkakam
Zadomowienie

Dot.: Zagospodarowanie bardzo małego pomieszczenia

Może jakieś łóżko składane, żeby w dzień była z niego kanapa, a w nocy łóżko do spania?
Meblościanki nie są praktyczne. Mają dużo półek, które tak naprawdę niczemu nie służą, poza trzymaniem równie niepotrzebnej sterty bibelotów. My kilka lat temu pozbyliśmy się meblościanki i na jej miejsce wstawiliśmy kilka komód. Jest przestrzenniej i nie mam takiego bajzlu, bo pozbyłam się sporo niepotrzebnych ubrań i ozdóbek. Oczywiście szafę mieć trzeba, ale zamiast szafek w meblościance, lepiej sprawdzą się komody.
Jeśli masz duży parapet to też zamiast kilku kwiatów możesz postawić sobie tam 1 kwiatka, kilka książek, czy lampkę, tylko zrezygnuj z firanek do samej podłogi.

Generalnie trzeba na meble patrzeć z jak najbardziej praktycznej strony, trzeba szukać kilka zastosowań do jednego przedmiotu.
Pufa jest siedzeniem i schowkiem na skarpety. Ładny kolorowy karton, jako kolejny schowek na pierdoły i stoliczek pod łóżkiem.
Ja mam na przykład tekturowe pudło obite materiałem, chowam tam rzadziej używane przybory kosmetyczne typu podgrzewacz do wosku itp. Dodatkowo położyłam na nim ręcznie robioną podkładkę do grania w warcaby. Jest to też stoliczek przy łóżku. 3 w 1 to już w ogóle czad
Załączam zdjęcie. No... na zdjęciu wygląda brzydko, ale w realu jest ładne
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_2641.jpg (116,6 KB, 48 załadowań)

Edytowane przez Efkakam
Czas edycji: 2015-01-31 o 15:43
Efkakam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-31, 16:03   #3
Efkakam
Zadomowienie

Jeśli w szafkach masz gładkie fronty to możesz odświeżyć ich wygląd okleiną i nowym uchwytami. Tylko oklejanie musi być bardzo dokładne, żadnych zagnieceń, pęcherzyków powietrza, rogi dokładnie podklejone, bo będzie kiepsko wyglądało. Ja odnowiłam tak szafki kuchenne. Te szafki mają ponad 20 lat, wzór i kolor frontów był w opłakanym stanie. Nakleiłam na nie ładną mahoniową okleinę + nowe blaty. Moja mama pojechała rano do pracy, ja w tym czasie skoczyłam do miasta po okleinę (na wszystko wystarczyło 35 zł) i z całą robotą wyrobiłam się zanim wróciła. Ale miała niespodziankę Nie mówię tu o blatach, bo je wybierałyśmy razem, no i do montowania potrzebna była męska ręka. Generalnie koszt renowacji: ok 250 zł, a meble wytrzymają jeszcze z 10 lat.
Jak masz brzydkie pufy to kup w lumpeksie jasny polarowy szlafrok lub prześcieradło. Wytnij odpowiedni kształt i obij nim pufy. Osobno siedzisko i osobno ścianki. Ja miałam stare czerwone pufy, powstały jeszcze w głębokim PRL-u. Teraz mają mięciutkie, czyste obicie w kolorze nude Koszt renowacji: 10 zł. I znowu mebel spokojnie wytrzyma kolejne 10 lat
Efkakam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-31, 16:42   #4
Elfia4
DOMator

Mamy wróżyć z kart? Mały pokój tzn. jaki? Podaj wymiary, rzut z określeniem gdzie są drzwi i okno, z naniesionymi obecnymi meblami, szczególnie jeśli zostają. Bez tego możemy sobie popisać o ogółach, ale szczegółów nikt ci nie poda, nie mówiąc o zrobieniu projektu.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-31, 19:55   #5
vanillacream14
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Elfia4 Pokaż wiadomość
Mamy wróżyć z kart? Mały pokój tzn. jaki? Podaj wymiary, rzut z określeniem gdzie są drzwi i okno, z naniesionymi obecnymi meblami, szczególnie jeśli zostają. Bez tego możemy sobie popisać o ogółach, ale szczegółów nikt ci nie poda, nie mówiąc o zrobieniu projektu.
Trafna uwaga, wybaczcie. Mowa o naprawdę malutkim pokoju, długość ok. 3 metrów, szerokość 2,5. Na przeciwko drzwi stoi drewniana komoda, wyżej półka, a po prawej stronie łóżko, które z reguły jest rozłożone, ale można jest złożyć na bardzo małe. Ma ono chyba swoją nazwę, której niestety nie mogę sobie przypomnieć.. Po prawej stronie od komody jest okno, obok półka, a w narożniku spore, jak na możliwości pokoju, biurko z szufladami i szafką. Napisałam to dość chaotycznie, więc dołączam prowizoryczny obrazek:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wizaz.jpg (25,2 KB, 43 załadowań)
Stary 2015-01-31, 20:35   #6
Elfia4
DOMator

Jednym słowem kiedy rozkładasz łóżko nie możesz otworzyć drzwi bardziej, niż w połowie? Dałoby się postawić łóżko koło okna? Masz w planach wymianę biurka na mniejsze? Jakie wymiary ma obecne biurko, łóżko i komoda?

Załączyłam prowizoryczny plan bez wymiarów. Chodzi tylko o to, żebyś wymierzyła wszystko i sprawdziła czy to rozwiązanie u ciebie pasuje. Rozkładane łóżko stanęłoby wzdłuż okna (zakładam, że to kanapa max 1 m szerokości i rozkładająca się do 2 m długości). Na szerokość kanapy na przeciwległej ścianie zmieściłyby się wąskie regały na książki (np. billy z ikei ma chyba z 30 cm szerokości i opcję z zamykanymi frontami, więc na dole mogłabyś mieć szafki na mało ciekawe szpargały). Obok stanęłoby małe biurko, ok. 1 m szerokości, 60-70 cm głębokości.
Naprzeciw drzwi stanęłaby komoda. Obok kanapy powinno się znaleźć miejsce na małą szafkę nocną. Przy komodzie, to czerwone to miejsce na duże lustro lub np. duży plakat w ramie, chociaż lustro byłoby o tyle lepsze, że odbija światło doświetlając wnętrze oraz powiększa przestrzeń.
Mogłabyś też spróbować wcisnąć w kąt wąską szafę (50 cm), taki słupek, w którym miałabyś półki na ubrania, obok komodę, a dalej rozkładane łóżko. 3 m powinny na to wystarczyć. Wówczas miałabyś w pokoju miejsce również na przechowywanie ubrań.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg plan.jpg (22,1 KB, 24 załadowań)

Edytowane przez Elfia4
Czas edycji: 2015-01-31 o 20:53
Stary 2015-01-31, 20:48   #7
vanillacream14
Przyczajenie

Jeśli chodzi o drzwi są one przesuwane, żeby nie zajmowały miejsca. Niestety nie, jedyną opcją jest zamiana miejsca z komodą. Chciałabym, ale nie jestem do końca pewna, czy taka opcja będzie wchodzić w grę. Szerokość biurka wynosi ok. 1,5 m, komody niecały metr, a łóżko rozłożone ok. 0.75 x 1,6 m

---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ----------

*Długość biurka, nie szerokość. Mój błąd

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-01-31, 20:56   #8
Elfia4
DOMator

A gdyby biurko stanęło naprzeciwko drzwi, tam, gdzie narysowałam komodę, a komoda w miejsce biurka?
Stary 2015-01-31, 21:14   #9
vanillacream14
Przyczajenie

Chyba będę musiała się postarać o zmianę tego biurka, bo póki co, jego rozmiary są niepraktyczne, a dodatkowo nie jest ono wolnostojące, a zamontowane. Dziękuję bardzo za pomoc, wszystko dokładnie wymierzę i sprawdzę, ale wstępnie propozycja bardzo mi się podoba
Stary 2015-02-03, 10:42   #10
Little Mia
Raczkowanie

Cześć. Fajny wątek. Może będzie mogli i mi pomóc. W ciągu paru miesięcy będę się przeprowadzać i nie wiem co zrobić z salonem - salon będzie pełnił też funkcję sypialni.
W załączniku dwa pomysły jakie mi wpadły do głowy nic oryginalnego bo nie mam wyobraźni przestrzennej.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Bez☠tytułu.jpg (38,7 KB, 26 załadowań)

Edytowane przez Little Mia
Czas edycji: 2015-02-03 o 10:45
Little Mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości