|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Poczucie bezpieczeństwa
Podczas pytań skierowany do kobiet odnośnie oczekiwań kobiet względem mężczyzn najczęściej głównie pada kwestia poczucia bezpieczeństwa.
Pytanie kieruję do wykształconych i inteligentnych wizażanek jakich jest tutaj sporo. Czego 30 letnia adwokatka, singielka nie z wyboru, pewna siebie kobieta, mająca własne mieszkanie, latem latająca na Teneryfę, znająca dwa jezyki obcę, ucząca się trzeciego, posiadająca własne mieszkanie w dużym mieście, masę znajomych i pasji może oczekiwać w kontekście bezpieczeństwa? Czy kwestia bezpieczeństwa jest przereklamowana i kobiety nie szukają wcale bezpieczeństwa, bo mogą sobie bez problemu zapewnić same co wyraźnie widać w społeczeństwie. Czego więc szuka niezależna kobieta w mężczyźnie? Czy nie jest trochę tak, że wyżej wymienione kobiety szukają przyjaciółki w formie męskiej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Poczucie bezpieczeństwa
może bezpieczeństwa emocjonalnego? zaufania? wierności? szacunku? miłości? takie rzeczy nie przychodzą do głowy?
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Emocjonalnej stabilizacji? Tak aby bezpiecznie z tych dalekich wojaży mogła wrócić do swojego portu z ciepłymi i otwartymi ramionami faceta, a nie napakowanego zimną technologią wypasionego mieszkanka? Porozumienia intelektualnego pewnie też szuka oraz zaspokojenia potrzeb oczywiście seksualnych.
Co do poczucia bezpieczeństwa materialnego to jestem zdania, że najbezpieczniejsze poczucie bezpieczeństwa ![]() ![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2014-10-12 o 01:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ciekaw jestem jak ten oczywisty troll-wątek się rozwinie
![]()
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Według mnie w każdej relacji - także romantycznej, ale nie tylko - najważniejsze jest bezpieczeństwo emocjonalne. Możemy i mamy prawo być sobą, jesteśmy akceptowani i akceptujemy, jesteśmy otwarci na drugą osobą i umiemy się komunikować.
Niezależnie od tego, czy życie da Ci w kość i masz najgorszy dzień w życiu, niezależnie od tego, czy spieprzyłeś coś, czy może osiągnąłeś sukces partner jest osobą, do której idziesz, bo wiesz, że ona dla Ciebie jest - i że ma na uwadze Twoje dobro i Cię kocha. Nie oznacza to, że zawsze pogłaszcze po główce. Ale możesz być naprawdę sobą przy osobie, którą kochasz. To jest dla mnie bezpieczeństwo w związku.
![]() |
#7 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Jest sporo odcieni i znaczeń słowa "bezpieczeństwo". To nie tylko stabilizacja finansowa i zamożność, czyli możliwość pozwolenia sobie na rzeczy niedostępne dla przeciętnego zjadacza chleba. Każdy potrzebuje też bezpieczeństwa emocjonalnego, czyli świadomości, że tymi sukcesami mamy z kim się podzielić, wspólnie przeżywać radość i satysfakcję z sukcesu. Z drugiej strony, że jest ktoś, z kim można też dzielić smutek porażki, ktoś, kto będzie blisko nawet wtedy, gdy świat wokół będzie wariował. Partner to jednak nie to samo, co przyjaciel. Z przyjacielem możemy dojść do pewnego stopnia intymności, ale jest granica tej intymnosci i zażyłości. Z przyjacielem przecież nie uprawiamy seksu (dla przykładu, chyba, że jest to układ"friends with benefits" ale tego układu prawdziwą przyjaźnią bym nie nazwała, raczej spotkaniem określonych potrzeb i czerpaniem wspólnych korzyści ale na jakiś czas). Zresztą nie da się porównać seksu z partnerem (który jest nie tylko tańcem ciał ale też komunią dusz) do przypadkowego zaspokojenia popędu.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
To poczucie, że ten facet na mnie czeka, gdy mnie nie ma, zawsze tak będzie, że on będzie, mam pewność, że mnie kocha i akceptuje taką, jaką jestem, zawsze będzie po mojej stronie, chce mojego szczęścia. I chce, żebym ja była z nim, czekała na niego, gdy go nie ma, akceptowała i była po jego stronie, chciała jego szczęścia. Żebym nie była dodatkiem, urozmaiceniem życia, ale jego istotną częścią, jak i on dla mnie. To jest, wg. mnie zapewnienie poczucia bezpieczeństwa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Miałam faceta, który tez tak myślał ( tzn. bezpieczeństwo=bezpieczeń stwo finansowe) i nie mógł ze mną być, bo mój poziom bezpieczeństwa był kilka poziomów wyżej niż jego
![]() Bezpieczeństwo w związku to przede wszystkim stabilizacja życiowa i przewidywalny partner. A przynajmniej ja tego oczekuje.
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Odpowiadając na główne pytanie-dla mnie bezpieczeństwo ze strony partnera to w 100% definicja podana przez Tyene.
Cytat:
Tego co najważniejsze w życiu czyli miłości, później dzieci ![]() Poza tym osobiście nie znam młodych kobiet mających stan finansowy pozwalający na utrzymanie i własne mieszkanie, więc wydaje mi się to trochę nierealne lub b. rzadkie co napisałeś Autorze o zarobkach. Co do wyjazdów, może niepopularne co powiem, ale uważam że odkąd jesteśmy w poważnym związku, tym bardziej rodzinie czas wolny i wyjazdy tylko i wyłącznie z bliskimi. Ale to mój pogląd i nie każdy musi się zgadzać rzecz jasna. Co do przyjaźni-uważam za wspaniały (idealny) związek, kiedy chłopak poza byciem partnerem w związku, seksualnym byłby także najlepszym przyjacielem. Wtedy to byłby związek marzenie, bo łączy najważniejsze uczucia dla każdego człowieka-miłość i przyjaźń, czyli sferę fizyczną i porozumienie dusz. Nie mogłoby być lepiej ![]() Edytowane przez 201703061208 Czas edycji: 2014-10-12 o 14:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
plum plum
|
jestem w podobnej sytuacji, co dziewczę z pytania. Poczucie bezpieczeństwa to dla mnie pewna cecha w partnerze. Możliwość zawierzenia mu, że jeśli mówi, że zrobi "a" to zrobi "a". Że jeśli coś mówi - to mówi poważnie. Że jeśli coś deklaruje, to deklaruje. Dodatkowo takie poczucie, że gramy w jednej drużynie, że mamy tą samą bramkę - że łączy nas wspólna wizja przyszłości.
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Oczywiscie troll. Do tego fatalnie zorganizowany i niechlujny. Szkoda, ze trzeci raz nie napisal o tym wlasnym mieszkaniu.
Zafascynowana jestem tym singielstwem nie z wyboru jednak. Ktos ja szantazuje i zmusza do bycia sama? Morderca czajacy sie w ciemnosciach, gdy ona bierze pryszcznic? Okregowa Rada Adwokacka? Kaczynski? Anioly i Demony? Nawiedzona izba pamieci? Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2014-10-12 o 15:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:42.