|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Inż i mgr na innych kierunkach
Hej! Jak sądzicie, czy ukończenie studiów inżynierskich na jednym kierunku i przeniesienie się na studia magisterskie na inny kierunek to dobry pomysł? Czy któraś z Was ma jakieś doświadczenie w tej kwestii? Niedługo będę kończyć studia inżynierskie na kierunku Automatyki i po ich zakończeniu na pozostałe 1,5 roku chciałabym przenieść się na kierunek Informatyki (wiem, dość nietypowo jak na dziewczynę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Inż i mgr na innych kierunkach
a orientowałaś się, czy w ogóle po Twoim kierunku możesz robić mgr akurat na tym konkretnym (informatyka)? takie info powinno być na stronie uczelni. Bo to raczej nie jest samowolka, w sensie 'o, zrobię inż na kierunku X, a potem mgr na Y'. Są jakieś konkretne wymagania co do tego, właśnie żeby uniknąć nadrabiania etc
![]() Ale jeśli tak można to ja bym sie zdecydowała ![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Przeglądałaś programy studiów inż. i mgr? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
BAN stały
|
[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;48471682]Ile będzie trzeba nadrabiać zależy z kolei od specjalizacji i stanu Twojej wiedzy. Jeżeli potrafisz programować to raczej będzie na lajcie
![]() ![]() Nie, to nie są kierunki pokrewne, ani trochę. Wiem bo zmieniałam kierunek z automatyki na informatykę. ---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zmiana kierunku w trakcie całości jaką jest dany stopień to co innego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;48475519]Wydaje mi się, że - przynajmniej na mojej uczelni - były pokrewne i można było się w ten sposób "przenieść". Gadałam z ludźmi po mechatronice, którzy zaczęli informatykę od magistra i nie mieli żadnych problemów z przeskoczeniem, więc czemu nie automatyka?
Zmiana kierunku w trakcie całości jaką jest dany stopień to co innego.[/QUOTE] Mechatronika to też jednak coś pośredniego między informatyką a automatyką ale i tak nie sądzę, żeby sobie ktoś po mechatronice czy automatyce poradził na drugim stopniu informatyki. Chyba, że faktycznie ma pojęcie o programowaniu(zaawansowan ym, bo na drugim stopniu człowiek już nie bawi się w pętle i dziedziczenie), bazach danych, sieciach. To takie podstawy. A zamiana kierunku na tym samym wydziale z reguły nie jest problemem ale tu były tak wielkie różnice programowe, że pokrywał mi się 1 przedmiot. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
na przekór do celu
|
Eee tam, jeden kolo ode mnie z roku (gospodarka przestrzenna) po I roku przeniósł się od razu na II rok informatyki
![]() Nie wiem jak to zrobił, ale zrobił ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Naprawdę tylko jeden przedmiot? Jak sprawdziłam, to na pw pokrywają się podstawy programowania, systemy operacyjne, teoria obwodów, itp. Pytanie tylko, czy szanowny prowadzący honorowałby ocenę + problemy typowo administracyjne. U mnie mechatronika, air (o której mówię) i informatyka (o której mówię) są na innych wydziałach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;48478000]Przesadzasz. Przecież napisałam, że poznałam ludzi po inżynierskich na mechatronice na magisterskich z informatyki, którzy naprawdę gładko i na lajcie przeszli. Wystarczy mieć nieco doświadczenia w programowaniu i tutaj Autorka sama musi sobie odpowiedzieć na pytanie czy to ogarnia. Resztę spokojnie można ogarnąć na bieżąco w ramach potrzeb, a przecież niekoniecznie na każdej specjalizacji będzie musiała w ogóle dotykać sieci czy baz danych w inny niż praktyczny, powierzchowny sposób.
Naprawdę tylko jeden przedmiot? Jak sprawdziłam, to na pw pokrywają się podstawy programowania, systemy operacyjne, teoria obwodów, itp. Pytanie tylko, czy szanowny prowadzący honorowałby ocenę + problemy typowo administracyjne. U mnie mechatronika, air (o której mówię) i informatyka (o której mówię) są na innych wydziałach.[/QUOTE] U mnie na AiR nie było czegoś takiego jak podstawy programowania, systemy operacyjne. Może dlatego nieco inaczej postrzegam sprawę bo jak ktoś miał już na AiR programowanie(nawet te podstawy) to już jest inaczej. Także w takim przypadku zgadzam się, że spokojnie można próbować, pod warunkiem, że uczelnia się zgodzi, bo to akurat niekoniecznie. btw u mnie pokrywała mi się tylko elektronika. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W sumie, jakby autorka chciała iść np. na UW, gdzie informatyka jest mocno teoretyczna, to też mogłaby być ciężko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;48478320]Jak widać, wszystko zależy od konkretnego przypadku.
W sumie, jakby autorka chciała iść np. na UW, gdzie informatyka jest mocno teoretyczna, to też mogłaby być ciężko.[/QUOTE] Wszystko zależy od uczelni. Najpierw to powinna się zastanowić która uczelnia, przejrzeć plan, pomyśleć czy podoła i dopiero dopytać czy mogłaby się starać o przyjęcie. Różne uczelnie mają różne warunki, to jednak drugi stopień a nie drugi kierunek. To już nie podstawy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:39.