|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-10
Wiadomości: 2
|
Praca jako kucharz?
Witajcie
![]() Teraz zacznę po wstępie od plusów tego wyboru. Co do samego gotowania to lubię to robić, eksperymentować, kombinować itp. żeby wyszło coś dobrego ![]() Czas na minusy. Pierwszy jest taki, że nie oszukujmy się- praca kucharza do lekkich nie należy. Jest ciężka fizycznie (stanie, częste nachylanie się, ew. dźwiganie, wysoka temperatura) i psychicznie również bo pracuje się szybko i w stresie. Niestety ja mam problemy i z kręgosłupem i z nogami. Tzn.- co do kręgosłupa to mam niewielką skoliozę. Gdy pracowałam niedawno w miejscu gdzie przez 8h stałam i od czasu do czasu coś dźwignęłam to chodziłam ledwo żywa- nie dość że kręgosłup mnie bolał, to jeszcze nogi ledwo wyrabiały (zaczęły mi się pojawiać żylaki, traciłam czucie w palcach u stóp). Dodam jeszcze, że w kuchni nie pracuje się po 8h, a po kilkanaście. Kolejny minus jest taki, że niektórych potraw nie lubię i wiem, że za nic nie wezmę ich do ust, bo zwymiotuję chyba. Co do mojego doświadczenia w tej kwestii to jest ono praktycznie zerowe. Tylko przez jeden dzień pracowałam jako pomoc kuchenna, ale ciężko mi ocenić właściwie jak to jest, bo szefem był mój wujek i inni pracownicy o tym wiedzieli. Miałam więc z pewnością dużo lżej. Dodatkowo. Gdybym pracowała po te kilkanaście godzin dziennie to jestem pewna że moje życie poza: praca- dom (spanie) nie istniałoby ze względu na brak czasu i brak sił. A tu jeszcze obowiązki, nauka, chłopak, znajomi itp. Biorąc pod uwagę to wszystko co napisałam zdaję sobie sprawę z tego, że szanse na powodzenie są niewielkie, o ile w ogóle możliwe. Chcę się tylko bardziej upewnić czy moja decyzja którą zamierzam podjąć będzie dobra. Tak już na koniec dodam, że mam do wyboru pójście w kierunku kucharza lub pedagogiki. Uczepiłam się dość mocno pierwszej opcji głównie ze względu na lepsze perspektywy pracy i zarobki. Wiem, że jako pedagog nie zarobię dużo i moge sobie ew. dorabiać, ale znalezienie pracy nie jest tu łatwe, tym bardziej że np. przedszkolanką nie chcę raczej być. Moje pytanie- co o tym wszystkim myślicie? Jaka decyzja byłaby wg. was rozsądniejsza? P.S. W razie czego przepraszam za założenie wątku w nie tym dziale co trzeba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2014-01
Lokalizacja: Niemczech
Wiadomości: 604
|
Dot.: Praca jako kucharz?
Wydaje mi się, że masz zbyt wiele przeciwwskazań zdrowotnych do pracy kucharza (chociaż na weselu mojej siostry gotowała babka z dużą nadwagą i licznymi problemami zdrowotnymi no i dawała radę ale to zależy od indywidualnej odporności na dolegliwości zdrowotne) plus masz za mało elastyczny zmysł smaku. Wnioskuje, że jesteś młodą osóbką skoro dopiero wybierasz drogę kształcenia, dlaczego w takim razie masz tylko dwie obcje? Skoro pedagog też Cię do końca nie satysfakcjonuje.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-05
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 1 250
|
Dot.: Praca jako kucharz?
Proponuje najpier choć na tydzień zatrudnić się w jakieś restauracji. Jak masz książeczkę sanepidowską to bez problemu powinni cię przyjąć - i zobaczysz jak wygląda to na żywo. Powiem, że praca jest baaardzo ciężka, ja dorabiałam jako kucharz na weselach, oczywiście trzeba umieć gotować tradycyjne potrawy, ale też i mieć wytrzymałe nogi i kręgosłup.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-10
Wiadomości: 2
|
Dot.: Praca jako kucharz?
Thalie praca pedagoga myślę, że satysfakcjonowałaby mnie pod warunkiem że nie pracowałabym z dużą grupą dzieci jak np. w przedszkolu. Dlatego biorę pod uwagę dom dziecka, poradnie psychologiczno- pedagogiczną, ośrodek adopcyjny i inne w tym stylu, również dlatego że gdyby nie pedagogika to wybrałabym pewnie psychologię. Póki co kręcę się za wolontariatem w domu dziecka, bo nigdy nie byłam w takim miejscu i chcę się sprawdzić. Także to nic pewnego, że chciałabym być pedagogiem, ale są tylko raczej te dwie opcje, bo do takiego wniosku doszłam biorąc pod uwagę przeróżne okoliczności.
Kle_oo właśnie założyłam ten wątek głównie żeby znaleźć osoby, które pracowały/pracują jako kucharz i wiedzą dokładniej jak to wygląda. Mogłabym teoretycznie poszukać takiej pracy jak piszesz, ale problemem jest brak czasu na to- decyzję o zdecydowaniu lub nie się na kurs muszę podjąć tak mniej więcej za max. tydzień. Wcześniej nie miałam możliwości iść do pracy w restauracji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Praca jako kucharz?
Cytat:
Odeszlam z ulga. Jest to praca dla kogos o konskim zdrowiu i nerwach. Ciezka fizycznie. Raczej dla osoby wysokiej i silnej. Bo kuchnia pro to nie to samo co przyrzadzenie nawet wymyslych potraw w domowym zaciszu. to so wielkie gary na palnikach, ciezko gorace wielkie blachy...praca od rana do nocy, zawsze w weekendy i swieta. Placa dobrze tylko na wyzszym szczeblu w dobrych miejscach. Mowie o zagranicy .Plus atmosfera. Gotuj sobie w domu ale zawodu poszukaj innego. Edytowane przez banana84 Czas edycji: 2014-10-14 o 17:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-05
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 1 250
|
Dot.: Praca jako kucharz?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 43 642
|
Dot.: Praca jako kucharz?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2013-03
Wiadomości: 1 009
|
Dot.: Praca jako kucharz?
Po pierwszym poscie widać, że nie nadajesz się do takiej pracy.
Szkoda inwestować w kurs. Różne są warunki w różnych restauracjach ale na pewno w większości jest to ciężka praca, głównie na stojąco przez kilka godzin w wysokiej temperaturze, trzeba nieraz podnieść ciężki gar. Problemy z kręgosłupem i początki żylaków to poważne przeciwskazanie, nie wytrzymasz długo, dolegliwości będą się pogłębiać w takiej pracy. I najważniejsze z tego , że masz obrzydzenie do niektórych potraw. A kucharz musi spróbować każdej potrawy zanim ją wyda gościom. Pomyśl nad innym zawodem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 103
|
Dot.: Praca jako kucharz?
miałam jakiś czas temu podobną rozterkę więc doskonale cię rozumiem. jeżeli naprawdę kochasz gotować to spróbuj. ale ta praca nie jest dla tych, którzy lubią coś czasem upichcić w domu. temu się po prostu poświęcasz. mam kilku kolegów, którzy są szefami kuchni w trójmieście- każdy rozwiedziony bo w tej pracy nie ma zbyt dużo czasu na rodzinę. czasem pracują po kilkanaście godzin, kończą o 2-3 w nocy a o 6 znów trzeba być na nogach i pracować więc często nocują w restauracji bo nie opłaca im się wracać do domu. oczywiście ilość pracy zależy od położenia restauracji i sezonu...warto liczyć się z tym, że kucharz nie może ot tak sobie zachorować i nie przyjść do pracy bo rozwala się wtedy cały dzień innym współpracownikom z kuchni. urlopy muszą być planowane z dużym wyprzedzeniem, zapomnij o jakimkolwiek urlopie w sezonie kiedy utarg jest największy. kucharz musi mieć żaroodporne palce
![]() jest mnóstwo minusów tej pracy...w sumie jest ich więcej niż plusów. ale jeżeli naprawdę kochasz gotować i wiesz, że jesteś w stanie się temu poświęcić to zaryzykuj ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:54.