|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Wczesne poroninie
Witam .Mam do Pana Doktora pytanie.Co jest przyczyną wczesnych poronień ? Jestem po dwóch poronieniach ,obie ciąże poroniłam ok 6 tygodnia ciąży. Przed zajściem w ciążę przyjmowałam kwas fioliowy,nie palę,uważałam na siebie a jednak.W obu przypadkach nie było widać pęcherzyka ciążowego choć beta hcg i testy wskazywały ciążę .Miałam po poronieniach łyczeczkowaną macicę.Od jednego zajścia do drugiego minęło dobrych kilka miesięcy.Co mogło być przyczyną? Dodam że badanie histopatologiczne nie mówiło nic szcególnego.Tylko tyle że ciąża była w stadium sekretnym czy coś podobnego.Jakie powinnam wykonać badania,zrobiliśmy z mężem już badanie genetyczne- kariotyp,ja toksoplazmozę,tarczyce,cu krzycę,usg.Wszystko jest ok ale jednak coś nie daje mi donosić ciąży.Dodam,że nigdy lekarz( choć zmieniłam już 4) nie skierował mnie na badania hormonów ani na badanie nasienia męża.Czy może mi Pan poradzić co dalej robić i w jakim kierunku ???Pozdrawiam.
Edytowane przez Rania Czas edycji: 2005-10-24 o 16:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Wczesne poroninie
2 poronienia z rzędu to może też być czysty przypadek. Może też przyczyną być wada wrodzona macicy.
Sugeruję wykonać rentgen macicy z użyciem kontrastu (Histerosalpingografia - w skrócie HSG) Moim zdaniem wskazane też branie pochodnych progesteronu od (prawie) początku ciąży. Oczywiście wszystkie działania w porozumieniu z doktorem prowadzącym... W. Kazimierak |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:14.