organizacje studenckie i koła naukowe - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-14, 17:50   #1
halucynogenna
Raczkowanie

organizacje studenckie i koła naukowe

No więc temat poświecący działalności na uczelni, dokladniej mam do Was pytanie, czy z własnego doświdczenia możecie polecić udzielanie się w różnego rodzaju organizacjach itd, czy faktycznie jest to duży plus dla nas z punktu widzenia przyszlego pracodawcy ? Czy tylko dodatek co cv?
Co powiecie nt działania w samorządzie studenckim? Czy warto? Ponieważ zastanawiam się nad przystapieniem do rekrutacji, możliwe że zbyt póxno się obudziłam, ale cóż. Czy może lepszym wyborem byloby kolo naukowe związane z moim kierunkiem studiów?
Z jednej strony podczas dzialalności w samorządzie, można nauczyc się samodzielnośći, pracy w grupie przy kordynowaniu różnych akcji, wydarzeń.

Co o tym sądzicie?
halucynogenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-14, 18:09   #2
201703060948
Konto usunięte

Dot.: organizacje studenckie i koła naukowe

To zależy głównie od Twoich planów zawodowych.

Chcesz zostać na uczelni? Chcesz pracować w businessie?

Zależy też od kierunku.

Oraz od firmy: bo to tak jak z ocenami - niektóre firmy zwracają uwagę, dla niektórych oceny są zupełnie nieważne.
201703060948 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-14, 18:17   #3
maacieek
Zakorzenienie

Polecam jak najbardziej. Jeżeli koło jest ogarnięte i robi coś więcej niż bycie tylko na papierku, i stara się nawiązywać współpracę z firmami na rynku to jest to na plus.

Firma widzi, że może na tym 1 roku nie masz doświadczenia, ale działając w kole jesteś jakoś zaangażowana więcej jak samo studiowanie, gdzie masz możliwość nauczyć się jakiegoś zarządzania, HR...

Sam siedzę w kole związanym z kierunkiem, i organizacji działającej w całej Europie, mam wpisane w CV i ilekroć jestem na rozmowie zawsze jest pytanie o koła - co robię, jak mi pomogły itp.

I większe firmy/ korpo lubią brać takich na płatne praktyki, staże itp.

Dlatego ja polecam.
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives

Edytowane przez maacieek
Czas edycji: 2014-10-14 o 18:19
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-14, 18:17   #4
201605300922
Konto usunięte

Dokładnie, zależy co chcesz robić później. Koła naukowe na pewno są konieczne, jeśli planujesz karierę naukową. Niektóre stowarzyszenia studenckie np. IFMSA umożliwiają wyjazdy na zagraniczne praktyki - także to też się liczy, jeśli ktoś myśli o pracy w innym kraju albo pracę naukową.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-14, 18:24   #5
halucynogenna
Raczkowanie

Wiem, że najlepszym wyjściem byłaby działalność w organizacjach typu Best, IAESTE itd, ale zniechęcił mnie typ rekrutacji, gdzie jest kilka etapów, maglują ludzi z każdej strony, do tego rozmowa po angielsku.
A co sądzicie o samorządzie studenckim?
Stary 2014-10-14, 18:29   #6
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez halucynogenna Pokaż wiadomość
Wiem, że najlepszym wyjściem byłaby działalność w organizacjach typu Best, IAESTE itd, ale zniechęcił mnie typ rekrutacji, gdzie jest kilka etapów, maglują ludzi z każdej strony, do tego rozmowa po angielsku.
U mnie w samorządzie są osoby, które są na 3 roku a nie mają pozaliczanych niektórych przedmiotów z drugiego, ba! nawet z pierwszego im wisi przedmiot więc dla mnie nie są oni nawet godni uwagi. Ale to u mnie, a to zależy od ludzi i uczelni
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-14, 21:47   #7
neia
Zadomowienie

Cytat:
Tylko jeśli studiujesz zarządzanie albo jakiś pokrewny kierunek. Działanie w samorządzie nawet przez większość studentów nie jest pozytywnie odbierane.
neia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-14, 22:12   #8
halucynogenna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez neia Pokaż wiadomość
Tylko jeśli studiujesz zarządzanie albo jakiś pokrewny kierunek. Działanie w samorządzie nawet przez większość studentów nie jest pozytywnie odbierane.

Czemu?

A co sądzicie o Niezależnym Zrzeszeniu Studentów (NZS)?
Stary 2014-10-15, 19:13   #9
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez maacieek Pokaż wiadomość
Polecam jak najbardziej. Jeżeli koło jest ogarnięte i robi coś więcej niż bycie tylko na papierku, i stara się nawiązywać współpracę z firmami na rynku to jest to na plus.

Firma widzi, że może na tym 1 roku nie masz doświadczenia, ale działając w kole jesteś jakoś zaangażowana więcej jak samo studiowanie, gdzie masz możliwość nauczyć się jakiegoś zarządzania, HR...

Sam siedzę w kole związanym z kierunkiem, i organizacji działającej w całej Europie, mam wpisane w CV i ilekroć jestem na rozmowie zawsze jest pytanie o koła - co robię, jak mi pomogły itp.

I większe firmy/ korpo lubią brać takich na płatne praktyki, staże itp.

Dlatego ja polecam.
zgadzam się ze wszystkim kolega dostał pracę w zasadzie głównie dzięki temu, że aktywnie działał w organizacji mnie również na każdej rozmowie o to pytali.

bardziej od NZSu polecam "te straszne BESTy i IAESTE" gdzie maglują z angielskiego - masz możliwość wyjechania na fajne praktyki, poznania ludzi z branży, uczestnictwa w warsztatach, szkoleniach.
tylko z takim podejściem - że Cię zniechęca sama rekrutacja - to raczej słabo. w organizacjach się nie jest, tylko się działa a to zasadnicza różnica. i wiem, co mówię, bo sama od paru lat takie rekrutacje przeprowadzam i to widać, kiedy ktoś podchodzi do nas jak pies do jeża, a kiedy komuś faktycznie chce się coś zrobić poza odbębnieniem tych 5 lat.

Edytowane przez 69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992
Czas edycji: 2014-10-15 o 19:55
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 19:49   #10
rambo_mila
Zadomowienie

Ja też byłam kole ale niestety nikt na rozmowie kwalifikacyjnej nie pytał mnie o szczegóły tej działalności. Myślę, że to wszystko zależy od kierunku studiów i profilu koła. Jednak warto poświęcić trochę swojego czasu Poznasz ludzi, nauczysz się czegoś nowego, na jakiejś płaszczyźnie na pewno się rozwiniesz
rambo_mila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-17, 07:58   #11
MsLizard
Zadomowienie

Nie wiem jak pracodawcy patrzą na samorząd ale koła naukowe polecam. Ja żałuję, że u mnie na uczelni koło naukowe istnieje tylko na papierze.
MsLizard jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-17, 08:48   #12
neia
Zadomowienie

Co do NZS, to prawie nikt nie wie, że coś takiego w ogóle istnieje. Mogę się założyć, że co najmniej 90% studentów nawet o tej organizacji nie słyszało :p Więc potencjalnemu pracodawcy też może to nic nie mówić.

Lepiej powiedz co studiujesz i jakie masz plany na przyszłość, to łatwiej będzie cokolwiek doradzić. Bo przecież chodzi głównie o zdobycie przydatnych umiejętności, a nie o sam fakt wpisania w CV, że się w czymś uczestniczyło.

Edytowane przez neia
Czas edycji: 2014-10-17 o 08:52
Stary 2014-10-18, 10:48   #13
halucynogenna
Raczkowanie

Studiuje ścisly kierunek, w sumie sama jeszcze do końca nie wiem jaką drogę obiore. Co do samorządu, myślalam że można nauczyć się tam własnie organizacji róznych rzeczy, pracy w grupie,co wlasnie może przydać się pozniej.
Stary 2014-10-18, 11:09   #14
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992
Konto usunięte

z moich doświadczeń i obserwacji - o wiele więcej można się nauczyć właśnie w organizacjach.
no ale może to tylko na mojej uczelni samorząd robi niewiele więcej poza piciem kawy
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-18, 17:33   #15
BlueDecoria
Rozeznanie

Działanie w kole naukowym zawsze wychodzi na plus więc jeśli tylko mamy trochę czasu i energii to warto się w coś takiego zaangażować. Jeśli ktoś chce zrobić doktorat to jest to wręcz wskazane Różnego typu organizacje to świetna sprawa (np. studencka poradnia prawna w przypadku studentów prawa czy administracji). Tak jak ktoś napisał, wszystko zależy od profilu studiów.
BlueDecoria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-18, 18:17   #16
neia
Zadomowienie

Cytat:
Studiuje ścisly kierunek, w sumie sama jeszcze do końca nie wiem jaką drogę obiore. Co do samorządu, myślalam że można nauczyć się tam własnie organizacji róznych rzeczy, pracy w grupie,co wlasnie może przydać się pozniej.
Skoro kierunek ścisły to tym bardziej odpuść sobie takie organizacje studenckie i celuj w koła naukowe. Na pewno masz jakieś koła, które organizują szkolenia dla członków, dają możliwość zdobywania różnych certyfikatów czy ułatwiają dostęp do fajnych praktyk. Popytaj, posprawdzaj strony internetowe/facebooki kół.
Stary 2014-10-19, 10:02   #17
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez neia Pokaż wiadomość
Skoro kierunek ścisły to tym bardziej odpuść sobie takie organizacje studenckie i celuj w koła naukowe. Na pewno masz jakieś koła, które organizują szkolenia dla członków, dają możliwość zdobywania różnych certyfikatów czy ułatwiają dostęp do fajnych praktyk. Popytaj, posprawdzaj strony internetowe/facebooki kół.
Z drugiej strony - u mnie organizacja studencka to taka trochę odskocznia od "nerdowni" na ścisłym kierunku - gdzie mogę się skupić na umiejętnościach miękkich.

parodia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości