|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
organizacje studenckie i koła naukowe
No więc temat poświecący działalności na uczelni, dokladniej mam do Was pytanie, czy z własnego doświdczenia możecie polecić udzielanie się w różnego rodzaju organizacjach itd, czy faktycznie jest to duży plus dla nas z punktu widzenia przyszlego pracodawcy ? Czy tylko dodatek co cv?
Co powiecie nt działania w samorządzie studenckim? Czy warto? Ponieważ zastanawiam się nad przystapieniem do rekrutacji, możliwe że zbyt póxno się obudziłam, ale cóż. Czy może lepszym wyborem byloby kolo naukowe związane z moim kierunkiem studiów? Z jednej strony podczas dzialalności w samorządzie, można nauczyc się samodzielnośći, pracy w grupie przy kordynowaniu różnych akcji, wydarzeń. Co o tym sądzicie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: organizacje studenckie i koła naukowe
To zależy głównie od Twoich planów zawodowych.
Chcesz zostać na uczelni? Chcesz pracować w businessie? Zależy też od kierunku. Oraz od firmy: bo to tak jak z ocenami - niektóre firmy zwracają uwagę, dla niektórych oceny są zupełnie nieważne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Polecam jak najbardziej. Jeżeli koło jest ogarnięte i robi coś więcej niż bycie tylko na papierku, i stara się nawiązywać współpracę z firmami na rynku to jest to na plus.
Firma widzi, że może na tym 1 roku nie masz doświadczenia, ale działając w kole jesteś jakoś zaangażowana więcej jak samo studiowanie, gdzie masz możliwość nauczyć się jakiegoś zarządzania, HR... Sam siedzę w kole związanym z kierunkiem, i organizacji działającej w całej Europie, mam wpisane w CV i ilekroć jestem na rozmowie zawsze jest pytanie o koła - co robię, jak mi pomogły itp. I większe firmy/ korpo lubią brać takich na płatne praktyki, staże itp. Dlatego ja polecam.
And we danced And we cried And we laughed And had a really, really, really good time Take my hand, let's have a blast And remember this moment for the rest of our lives Edytowane przez maacieek Czas edycji: 2014-10-14 o 18:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Dokładnie, zależy co chcesz robić później. Koła naukowe na pewno są konieczne, jeśli planujesz karierę naukową. Niektóre stowarzyszenia studenckie np. IFMSA umożliwiają wyjazdy na zagraniczne praktyki - także to też się liczy, jeśli ktoś myśli o pracy w innym kraju albo pracę naukową.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Wiem, że najlepszym wyjściem byłaby działalność w organizacjach typu Best, IAESTE itd, ale zniechęcił mnie typ rekrutacji, gdzie jest kilka etapów, maglują ludzi z każdej strony, do tego rozmowa po angielsku.
A co sądzicie o samorządzie studenckim? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Tylko jeśli studiujesz zarządzanie albo jakiś pokrewny kierunek. Działanie w samorządzie nawet przez większość studentów nie jest pozytywnie odbierane.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() bardziej od NZSu polecam "te straszne BESTy i IAESTE" gdzie maglują z angielskiego - masz możliwość wyjechania na fajne praktyki, poznania ludzi z branży, uczestnictwa w warsztatach, szkoleniach. tylko z takim podejściem - że Cię zniechęca sama rekrutacja - to raczej słabo. w organizacjach się nie jest, tylko się działa ![]() Edytowane przez 69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992 Czas edycji: 2014-10-15 o 19:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Ja też byłam kole ale niestety nikt na rozmowie kwalifikacyjnej nie pytał mnie o szczegóły tej działalności. Myślę, że to wszystko zależy od kierunku studiów i profilu koła. Jednak warto poświęcić trochę swojego czasu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Nie wiem jak pracodawcy patrzą na samorząd ale koła naukowe polecam. Ja żałuję, że u mnie na uczelni koło naukowe istnieje tylko na papierze.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Co do NZS, to prawie nikt nie wie, że coś takiego w ogóle istnieje. Mogę się założyć, że co najmniej 90% studentów nawet o tej organizacji nie słyszało :p Więc potencjalnemu pracodawcy też może to nic nie mówić.
Lepiej powiedz co studiujesz i jakie masz plany na przyszłość, to łatwiej będzie cokolwiek doradzić. Bo przecież chodzi głównie o zdobycie przydatnych umiejętności, a nie o sam fakt wpisania w CV, że się w czymś uczestniczyło. Edytowane przez neia Czas edycji: 2014-10-17 o 08:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Studiuje ścisly kierunek, w sumie sama jeszcze do końca nie wiem jaką drogę obiore. Co do samorządu, myślalam że można nauczyć się tam własnie organizacji róznych rzeczy, pracy w grupie,co wlasnie może przydać się pozniej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
z moich doświadczeń i obserwacji - o wiele więcej można się nauczyć właśnie w organizacjach.
no ale może to tylko na mojej uczelni samorząd robi niewiele więcej poza piciem kawy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Działanie w kole naukowym zawsze wychodzi na plus więc jeśli tylko mamy trochę czasu i energii to warto się w coś takiego zaangażować. Jeśli ktoś chce zrobić doktorat to jest to wręcz wskazane
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Skoro kierunek ścisły to tym bardziej odpuść sobie takie organizacje studenckie i celuj w koła naukowe. Na pewno masz jakieś koła, które organizują szkolenia dla członków, dają możliwość zdobywania różnych certyfikatów czy ułatwiają dostęp do fajnych praktyk. Popytaj, posprawdzaj strony internetowe/facebooki kół.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:46.